Sunday, March 30, 2014

uploaded to youtube - Paul Di'Anno live in Singapore 25/03/2014 full audio boots

Just in case anyone is interested,
I have uploaded on youtube the full audio that I taped for my own pleasure (as such it sounds crappy as usual LOL!!), the complete uncensored unedited Paul Di'Anno with Suicide Solution live in Singapore last Tuesday 25th March 2014 at Hard Rock Orchard.

Enjoy. Anyway, I realised that if you upload a full show, you can actually partitioned it track by track easily by just typing the mins/secs timing on which the beginning of each track falls on that upload.






if above fails the link is here - http://www.youtube.com/watch?v=LVUN6nL_bIg&list=UU6Rb-xpZ3-d2gFPu3utMiWw

If Paul had only sung more of the songs, the way they were meant to be...



My review of the show was here..a few post ago..
http://deaf-angel.blogspot.sg/2014/03/paul-dianno-live-in-singapore-25th.html


Friday, March 28, 2014

tutup kepincangan sendiri ngan menghentam orang lain untuk alih pandangan..

Aku setuju sangat ngan pendapat...

Kadang2 kalau orang asyik nak hentam orang lain....
Dan bukan pakar dalam hal tu pun nak tumpang sama hentam....

Adakah sebenarnya?? Mereka nak tutup AIB sendiri??

Ni kira macam Gajah depan mata tak Nampak, Semut seberang laut Nampak...

Contoh macam tempat kita sendiri huru-hara, banyak sangat masalah social, banyak sangat masalah kehidupan... tapi untuk tutup masalah tu, untuk alih pandangan tu...

Kita hentam tempat lain, Lembab la, tak bekerjasama la, Boikot la..... Kita pakai artis2 yang terus terang la, apa dorang cakap mungkin berjuta orang dengar, dan mungkin ada yang terus percaya...

Macam aku cakap tu hari Personaliti Rancangan Agama ke, dan jugak artis terkenal satu dunia ke,

mulut korang tu semua, kena jaga,

Aku maki Arsenal takpe.... Aku maki organisasi dan perancangan Iron Maiden, takpe...


Pasal aku nobody.....dan aku sayang ni dua, aku maki tapi aku tetap sokong.. bukan aku maki dengan niat nak kasi orang semua benci atau ada pandangan negative kat dorang.

Tapi... Personaliti rancangan Agama, artis2.... tak kira la dari mana.. Korang kalau bukak mulut, ada maknanya...smeua orang dengar....

Aku rasa satu Negara tu, dah pakai artis2 dia untuk hentam lagi satu Negara....pasal ada udang sebalik mee.

OK kalau hal biasa , hal ehwal seharian aku rasa ok, hentam la, aku pun nak join rasanya...pasal kadang2 kita kena hentam baru orang buat kerja, tapi hal ni terang2 dah dalam kesusahan yang amat nyata......

Serious berbual la, korang ingat dorang dalam rescue ni, baik yang kat darat atau laut, dalam apa tugasan pun, korang ingat dorang cukup tidur ke??
Korang ingat dorang boleh macam aku tengah dengar Def Leppard Slang ke??


MH 370 ni, segala aku mampu aku ada time, aku gi website merata2 banyak macam2 pendapat dan memang ada aku rasa tak MUNASABAH betul la, ada tak word munasabah ni, bukan muhasabah tau... Lupa lak aku cammana nak pakai word sound similar tu...

Pada aku nak lagi NASIK TAMBAH, tunggu sampai semua settle then we talk...
Kalau tengah banyak fikiran, tambah NASIK TAMBAH, lagi pening..

ooo and cream rises to the top...  Hal ni boleh tahu sapa yang kasi pendapat steady, positive... dan aku really respect cara ada orang alim yang kasi pendapat mereka...
Dengar boleh, percaya 100% tak boleh la, tapi kadang2 kita tahu cream rises to the top and he is really good.

Wednesday, March 26, 2014

Paul Di'Anno live in Singapore 25th March 2014 personal opinion.

        I am not aware of this show if I never received some SMSes about it. My lack of knowledge and participation on "internet social networks and modern communication mass media thingys" is  SADLY PATHETIC
        I got the ticket early though still in two minds, and eventually decided to go and took one day precious Annual Leave and off I went to Hard Rock Cafe Orchard Road Singapore. Brought extra money for a cab as I am afraid the trains and buses would have stop running by the time Paul Di'Anno with Suicide Solution finished performing.
I missed both the opening acts anyway. Paul Di'Anno got on stage near 2230 hrs. Having 24 hrs Wendy's and McDonald's nearby helped.



        
Setlist of Paul Di'Anno with Suicide Solution 
25th March 2014 Singapore

1. Sanctuary
2. Prowler
3. Wrathchild
4. Purgatory
5. Marshall Lockjaw (Paul Di'Anno's Killers)
6. Murders In The Rue Morgue 
7. The Beast Arises (Paul Di'Anno's Killers)
8. Children of Madness (Paul Di'Anno's Battlezone)
9. The Ides of March
10. Remember Tomorrow (dedicated to the late Clive Burr)
11. Charlotte The Harlot
12. Killers
13. Phantom of The Opera
14. Iron Maiden (dedicated to Blaze Bayley)
----
15. Transylvania
16. Running Free
17. Blitzkrieg Bop (Ramones cover)

Did I forget any song? I hope not. Maybe I'll upload my whole horrible boot of the show on youtube soon.

A sleepy review -
To use Paul Di'Anno's own words Singapore's band Suicide Solution is awesome and other words to that effect. (Its priceless watching Paul's reactions and "wtf" glances to the band members during Purgatory though.)
Paul's leg is not looking good. Remember Rob Halford with that walking cane during Judas Priest's Singapore's show?
And I don't think he will be retiring. He mentioned a new Di'Anno's Killers album coming out after 15 years. He seems to be having fun, got nice things to say about Singapore. 
The fans was totally into it, lots of singing along including the guitar melody parts.
Finally, personally I found that when Paul really does sing, I mean when he actually "sings", he sounds so tremendous - I leave it like that.


Some words of wisdom Paul Di'Anno share from the stage. Paul talks a lot in between songs actually, here are some of them.

- "Are you ready for some British Heavy Metal? this is PROWlerrr!!!"
- "I'm sorry man, I got myself into prison, so it doesn't matter" - on being told he got a fan into metal.

- "Don't do that shit man!" - on the Di'Anno! Di'Anno! Di'Anno! chants.
- "I stopped taking drugs a long time ago..."

- "Thats bullshit! thats just for money!!" - on Gogmagog.
- "Look at this face, does it looks like a pussy to you??"

- "England's a little bit fucked right now, England sucks anyway" - thanking the crowd all over the world who buy the albums and attending his shows.
-  "Whiskey's for faggots" - on his choice of JD

-  "Any Americans here?" - before going on a huge hilarious complains about USA though at the same he is saying his family is there LOL!!
-  "We don't do this song very often, because I am not part of the SPICE GIRLS anymore. Old Spices left" - before the song Iron Maiden. 

- A long rant on Maiden then starts about "head up the ass, about money money money." This is his take on his so-called "mate" Blaze Bayley -"........................., he got the worse time in Iron Maiden, now thats fucking bullshit, as far as I'm concerned Blaze Bayley is a better singer than Bruce Dickinson, .............." - ohh Paul, you kept all these nasty Maiden bombardments till near the end of the show. Very strategic Paul!!..

And I thought there won't be an unhappy bitter rant about Maiden for the Singapore show as the night was ending.
- "Everybody knows I don't come from Heavy Metal, I come from Punk Music" - before Ramones cover.

Ooo.. how can I forget, this one.
- Paul - Are you ready? 
Audience - Yeah.. 
Paul - That was so gay. That's like? I am thinking of a gay place.. America. Are you ready..(then in a pretend weak voice he continues) yeahh.. I'm coming for Pet Shop Boys..."

Pet Shop Boys Rule!!
I think Scissors Sisters got a mentioned too by Paul's holy mouth LOL!!

In conclusion - I had a pleasant time. 
Paul Di'Anno with Suicide Solution plays for about 90 minutes.



Tuesday, March 25, 2014

Yang mana nak ingat??

Manusia ni tak perfect..

So korang nak ingat manusia tu yang mana?
Cam contoh Paul Dianno la..
- Suara sedap masa dulu2, penyanyi Iron Maiden dua album pertama, Bsides gerek2, Soundhouse Tape, semua la tu..., tukang tulis lirik Remember Tomorrow...
Atau nak ingat dia suka maki2 ejek2 Iron Maiden sekarang, tapi carik rezeki ngan nyanyi lagu Iron Maiden, padahal dia dah berapa album Battlezone, Killers, dan solo...
Ingat dia sebagai orang hati busuk, hati dengki... DIA VERY THE BITTER PERSON.
Pukul bini dia lama, salah guna dadah, bawak senjata, sampai Amerika tendang dia, sampai dia nak carik makan kat Amerika susah, pasal dia PENJENAYAH.
Dia tipu badan kebajikan Inggeris, dia cakap dia cacat gitu, untuk dapat duit welfare...
MASUKKKKKK Jail lagi....
Macam2 perangai dia, buat orang macam, rasa bukan rasa simpati tapi menyampah....


OK la tak mau guna contoh jantan kaberet...

Guna seorang tokoh beragama....  sorry la eh, tokoh agama, mulut kena jaga la kan...

ok ok, TOKOH tu melampau la, AKU GUNA PERKATAAN PERSONALITI AGAMA...

So adakah nak dihormat jugak?? Kalau mulut pun boleh tahan.....

OK la , kena bersangka baik....

So kita fikir yang baik je la.... takmau ingat2 yang buruk.....

So baik Paul Dianno, ataupun Personaliti Agama, kita cuba ambik iktibar perangai dorang, dan belajar......

Baik kita ambik, BURUK, buat bodoh sua.. walau rasa respect tu kurang la..

Sunday, March 23, 2014

Extreme and Paul Dianno (hope to make it) galore.

ok tu hari Berteromber bilang kat blog bahawa Extreme nak main kat Singapore, aku tak tahu tu jam berita ni, so then aku gi website Extrme.com selang beberapa hari, betul la, laju info Berteromber dapat, lain kali best2 tampal je kat sini ok. First time Extreme main kat Singapore. KL takde sebut lak dalam website rasmi Extreme.
Harga tiket belum keluar..



Melampau la kot aku ni pun nak gi haha...cukup2 la kan...
tapi aku kalau jadi gi tengok Hellfest, Extreme ada hari pertama dorang main pentas utama berapa band sebelum Maiden main kot, tapi aku nak gi tengok band lain la kat pentas2 lain,
Korang bayangkan kalau Extreme dorang selitkan kat pentas2 altar dan temple band black metal death metal orang puteh gitu, lepas tu dorang main lagu MORE THAN WORDS?? mau jadi choir ramai2 penonton nyanyi sama2 ye tak?? haha.

Apa pun nak tengok Extreme main show penuh punye pasal depan suasana peminat2 omputeh dorang yang rata2 all out aku rasa kat tempat kecik giler dan bersejarah, aku dah beli tiket Extreme main full show kat Le Bataclan hari senin.. Tempat kecik gitu dalam teater lama gitu...
Kalau tak dapat pergi, FRAME aje la...buat kenang-kenangan haha.


I have no idea what Plaement Libre Debout means?? I think it stands for free standing?? I hope so haha.

Extreme ticket for Le Bataclan Paris show 2014, a Monday date just after Hellfest weekend.

They are also one of the just included band for Hellfest 2014, playing first day Friday.I think Sabaton was just also included?? I read people talk about Sabaton, I dont know much, only know them from some youtubes.

Before Extreme hits Europe they will first play Asia including Singapore,... though Japan dates is promoted with different title.

So Singapore 2014 and Le Bataclan France show is going to be similar theme, Pornograffitti in full...
except Hellfest, they will have a shorter time on stage.





So its time to re-listen to the above....

and how I wish, Extreme decide to do a Gary Cherone solo or other band involvement for just one song... Anything!! I dont mind Nuno doing a Rihanna.
and I am sure they can do this, like this with their own style...

VAN HALEN III lineup LOOKS SO HAPPY and having fun ON THIS LIVE VIDEO!! I really like it...... I think this song is so superb!!!!Definitely if I choose a best of Van Halen, I would include this song,  everything about their presentation even live its even better with the BEATLES at the ending of it. Eddie Van Halen twirling around and around everytime the chorus is coming up...!! and the backing vocals..is so sweet.
Unfortunately I think many Van Halen fans in the big market of USA cannot accept Gary Cherone?? I dont know.









Anyway, this Tuesday Paul Dianno sings in Singapore...  Not intending to go for any shows at all actually, saving up for Backpack. But this is something special -  The voice of the first two albums, the voice of Invasion, the voice of Drifter live with the EYO! YO! YO! YO! YO!, the voice of BURNING AMBITION!!... and so on..




Paul Dianno in Singapore Hard Rock Cafe Orchard.
Prowler seems indicated to be played. That will be very nice.

- I hope he sings Strange World too.

- I hope, and I dont think its going to happen, Drifter with that EYOYOYOYO!! thingy.

ooo of course, I want to hear him talk about Clive Burr and dedicate Remember Tomorrow to him.

And of course, I do want to hear him on stage grumbling about Iron Maiden and maybe say something rude about any member of the current band haha.  Ok I hope none of these will happen.

I know I'm asking too much. And I dont know even if I can make it. Lets see how it goes that evening..

Friday, March 21, 2014

penyakit multiple sclerosis dan keprihatinan yang diberi dan masalah urat saraf jika cedera atau terhentak di bahagian tertentu..

Keprihatinan dan kesedaran sesama insan wujud di mana sahaja.
Cehhhh!!!!! maklum hari jemaat nye posting. HAHA. Siot korang jangan gelak ok aku cuba pakai bahasa melayu bombastik, ni topik serious.

Mula sekali, aku minta maaf kalau sapa baca rasa tersinggung ye, aku tak niat bukan2 ok. Fahami la aku suka bual merapeks.
Aku cakap dulu2, aku cakap lagik, Multiple Sclerosis ni boleh serang siapa sahaja. Siapa sahaja dalam dunia ni baik muda, baik dah tua, lelaki pompuan semua boleh kena.

Pelan2 tau, urat saraf kita, jasmani kita, makin tak berdaya sehari demi sehari demi sehari, sedikit.... sedikit..... sedikit......

- Hari ni kita masih larat sikat rambut sendiri, besok dah tak berdaya...
Lusa lak, nak angkat dan pegang sikat tu tak larat...

- Hari ni kita jatuhkan duit siling kita masih boleh pungut, besok kita dah tak boleh genggam dah duit siling tu kat lantai...

Bayangkan la satu hari nanti kita lemah sangat kawal tangan kita, kaki kita, segala pergerakkan kita dah terus dah kita dah tak boleh berdaya dah.. I mean benda paling mudah nak gi tandas pun..cammana?
Mintak maaf la ye, tapi sapa pernah handle, menangani membantu stroke victim teutama waktu mula2 kena, masa kat spital, masa mula2 balik, waktu dalam pelan2 nak bantu teruskan kualiti hidup sebaik mungkin, tahu la apa aku berbual, walau hari ni aku cakap pasal multiple sclerosis ni dan rasanya multiple sclerosis ni takde sembuhnya lagi.
tapi sapa sakit2 MS ni gini, rasa nya , tak lama la gitu sebelum meninggal tapi memang cubaan la ye.

out of topic sekejap -
        Aku pernah ada masalah urat saraf nasib baik tangan kiri, angkat pinggan pinggan jatuh ok!! tak seram korang??!! gi specialist, pun....dorang tak boleh beri kepastian 100% pasal masalah jari jemari tapi masalah tu boleh datang dari siku, leher, mana sahaja, walau pun terhentak eksiden ke, terhempap ke, apa2 cara kecederaan kita sedar atau tak sedar terjadi...
        mati hidup balik la aku tak mau operate, aku tengok rambut kita pun dah halus, aku tak boleh imejin urat saraf gitu mesti halus2 gitu dia nak repair2..., so aku pilih rawatan terapi cara barat dulu, cina nye acupuncture melayu nye urut semua aku KIV dulu, so tiap2 minggu aku ulang alik Theraphy kat spital.. SIKSA wooo... sampai aku dah expert dah, therapist cuma kasi aku je rajah tapak tangan, siap ada lokasi2 muscle ke nerve ke hapa ntah, aku ambik wayar elektrik karen, aku tampal2 ikut rajah tu, nak gelak pun ada, tiap kali aku lalukan karen kat tapak tangan aku, jari-jari aku hidup bergerak sendiri.

Korang tahu macam experimen sains, Katak mati, kita lalukan elektrik karen, katak tu macam hidup balik nak melompat-lompat gitu?? Pernah ada budak2 Nursing training nampak jari2 aku lima2 gerak2 sendiri, dorang gelak! kongajar!! haha. Tapi memang, rasa macam robot Terminator tu jam haha.

        Satu je best, pasal ni aku buat rayuan jadi aku punye PES tahap physical aku untuk Reservist kat Singapore diturunkan grade. Aku dah tak payah ambil IPPT dan gi tembak2 (boleh? gi tembak2? macam gi fun-fair je kan berbual) setiap kali gomen Singapore panggil aku Reservist, ujian IPPT yang aku sangat stress pasal aku bukan nye jenis fit, manjanggg je aku fail. Aku nye boleh pass ngan cemerlang ujian sit-up aje. Lari 2.4km berapa minit nak pass? Mampos aku mana nak pass cam gitu. Penat siot lari. Lompat berdiri tu, shuttle run, PULL-UP?? mampos la PULL-UP. macam nak terkeluar isi perut aku pull-up.. tapi naik nye nan-ado!! Tergantung je, aku tengok tester, tester tengok aku. haha.

       Alhamdulillah aku dapat balik kegunaan tangan kiri aku semula tanpa buat apa2 operate ke hapa ke, aku sabar kejap, aku rajin gi theraphy, aku jaga2 la tiba2 pelan2 dia datang balik, cam nak nangis ah syukur kat Allah, serious la korang aku ni korang paham la geng tonggang terbalik!!, 
ni kira kes aku macam wayar kejap kena kejap tak kena kot. |Tapi aku berhati2 tak mau terhentak, tertekan, atau terhempap sebarangan...... 
Korang ingat tak?? Tetiba Dave Mustaine setahun lebih tak boleh main gitar kan?? Cehhhh berangan sama sakit macam Dave Mustaine hahaha BIOL!!!.. |Tapi tu la, cuma aku tak tahu kenapa urat saraf tangan dia jadi gitu, aku ada baca dia tumbuk cermin kan? dia mabuk kan? haha... ok bersangka baik Dia eksiden kot....jatuh kena hentak urat saraf dia kat siku atau leher.. Urat saraf kan cam sambung2 gitu dari belakang leher kita terus gi satu badan...

balik ke Angkasapuri.. cehhh..maklum tiap hari tengok berita MH370 haha. Sorry la ye, kita takde cable tv, starhub ke, Mio ke, Astro ke, harapkan cenel2 PER aje hehe.

Semua kita maklum, bintang bolasepak terhandal disayangi pun boleh kena, pemain sukan Polo-Air, korang tahu game Water-Polo? Korang tahu berapa giler babi fitness seorang pemain Water-Polo, hah pun kena.

Lagi satu antara paling ternama, paling nama gemilang yang kena penyakit ni ialah bekas drummer Iron Maiden, mendiang Clive Burr.
Memang kasihan la tengok foto2 dia duduk kat kerusi roda, keadaan gitu, padahal dia la terbaik, terhebat, hensem nak mampos lagik... tapi tu la nasib dia, sampai dia meninggal usia muda la kira kan.

Tapi dia beruntung, kumpulan Iron Maiden tak lupa dia, dorang buat persembahan konsert2 khas segala duit keuntungan semua beri kat dia, dia boleh ubah suai mengrenovate rumah dia, untuk keselesaan dia mengharungi kehidupan seharian dalam keadaan menanggung penyakit ni.
Dia beruntung jugak pasal peminat2 Maiden kumpul duit, kumpul dana untuk sumbang kat dia...
Tapi dah mati dah pun ye...

Mungkin ada korang yang tak perasan lagik, 
OK... aku cerita ni pasal aku perasan peminat2 Iron Maiden negara Bulgaria, akan buat baju Maiden yang baru yang dimana, segala keuntungan baju ni akan disalurkan untuk bantuan rakyat Bulgaria yang mengalami penyakit Multiple Sclerosis ini. Ye la, dah terang2 peminat2 Iron Maiden satu dunia tentu tahu pasal penyakit ni, Maiden nye drummer woo kena.
Baju pakai kain jersey bola ok!! Dan design dia memang pengsi la. Terbaik dari ladang!! Terutama bahagian belakang dia. AKU SUKA!!!!!!!!!!

Aku pun tertarik jugak tengok harga dia, korang paham2 la, kalau kain jersi bola, harga kadang2 up sikit kan, dah tu kalau design nak pengsi mengsi, stylo mylo, cop sana sini..depan belakang, kat dua2 lengan lagik!! aku rasa ok la kot,
Tak semestinye pun aku nak beli, cuma jadikan ni buat bahan cerita je.......ok la tu je...
ni baju dia...



informasi penuh pergi sini - http://ironmaiden-bg.com/en/news/iron-maiden-bulgaria-with-new-t-shirts-and-charity-cause.php

Sekian!!  kul 4 pagi. ok sambung kerja haha.

mak oi, aku perasan aku dah macam buat blog harian lak, this is not going to last forever.... dan confirm aku rindu nak masuk internet ke, nak merapek bual kat blog ke, kalau dah start bz nanti kat kerja haa.... ataupun internet line kena potong!!!!! dah lak aku pakai curik2 ni haha.... TIDAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ooohhh semalam aku tengok video clip pelajar China terjun tingkap sekolah pasal stress nak ambik periksa. Kawan2 kelas dia hysteria siot tengok, pelajar2 pompuan semua ada......

ok dah!! bastard siot aku ni eh...buat blog tak ingat dunia. STOP!!

Thursday, March 20, 2014

kalau dah minat....boxsets aku damn tahun ni.

Dari Art Fadzil nye cd yang liriks tulis jawi dan aku pun rasa ah-ah, takde album melayu lain lirik sheet tulis jawi, dan ooo there is a word "bani jawi" dari pckokak, ok I learn something, thank you..

so hari ini kita berbual kat hobi koleksi benda2 "thrill".

Kadang2 memang kalau boleh, semua pun kita nak, itu nak ini nak... sekali2 beli cd ke, hapa ke, boleh la, omputeh panggil "give ourself a treat", kita kasi diri kita sendiri happy lepas kasi love ones kita happy dan Insyallah cukup, kita dah penat kerja ke hapa ke, sesekali kita beli sesuatu untuk diri kita sendiri kalau ada duit belanja lebih lepas buat apa yang perlu dan kewajipan  dalam kehidupan kita. Cehhhh... HAHA. Korang jangan gelak ok aku berbual cam gini.


ok sambung topik....masalahnya, memang rambang mata ok kalau tengok berapa boxset yang nak keluar nanti, dan masalahnya kadang2 kita tak tahu apa ada dalam setiap rilisan tu nanti. (ada ke word rilisan cakap melayu? aku hentam je).

TOTO - 35th Anniversary 2014 - Live In Poland.
Selain dari release biasa dvd/blue-ray/2cd dia ada deluxe edition yang ada 60pages buku.
tapi WHAT IS INSIDE THAT TOTO 35th Anniversary 60 pages book?
or its just a small booklet.
Ni je maklumat aku dapat...

Nampaknya aku ASSUME ni cuma foto2 dorang kat eropah nye tour 2013? 
Tak mau la, bayar mahal2...
kalau aku beli TOTO nye new release pun, dah aku sampai skarang takde plan tolak tepi budget untuk beli Roxette nye live dvd/blueray dan cd pasal kat internet aku dah tengok dan dengar...
Terbaik dari Ladang ok live cd/dvd/blueray dorang tapi pasal ada orang dah share dalam tenet, aku boleh tunggu la, lagipun aku dah tengok show ni masa main kat Indoor Stadium Singapore, sama setlist, memang power la Marie dan Per,  tapi ni lelaki2  kat dvd/blueray ni ada nangis2 woooo, emotional wooo South American fans Roxette. Pompuan jangan cakap la....
Marie...sakit teruk sampai dah bedah otak tau, mata sampai buta sebelah...tapi atas stage...makkau!! terbaik!! Kagum aku. Per... McCartney/Lennon single version la kira haha.

Sambung balik pasal TOTO, Aku akan beli double cd dan mungkin blue-ray pasal ni bukan sebarang ok, ni TOTO...boleh la aku tengok dorang buat persembahan clear giler haha.
Sample toto live in Poland... Dahsyat... pompuan kulit hitam tu share lead vocals..Lagi sekali. Dahsyat persembahan dorang kat lagu ni... Start video tu, peminat pompuan tu dari belakang, dia betul2 tangkap feeling melayang rambut kiri kanan haha. Poland fans...hmmmnn...
Satu lagu ni je dah buat aku teruja..
Macam aku cakap kat post bulan lepas ke hapa, kalau tak aku bias Iron Maiden, mungkin aku pilih Toto band terbaik yang aku pernah dengar, pernah tengok main live, dan konsisten berpuluh tahun dan kualiti lagu2 dorang..

)

- konklusi - Ada duit belanja lebih - Lupakan deluxe edition, cuma Aku nak tangkap double cd, dan blue ray, pasal aku nak paling clear la menengok aksi2 Toto ni semua, dan kamera angles semua cantik...dan Goodbye one of my favourite drummer yang dah keluar TOTO untuk buat projek2 lain dia kot.. Please comeback soon!! next time you play this region ok!!


MADE IN JAPAN 2014.( 40 tahun )








 ok 2014 ni nanti keluar semua balik dalam bermacam bentuk...boxsets cd lain, boxsets lp lain, siap ngan curai2 nye la apa la...
tapi kalau nak yang single cd, double cd , lp biasa2 tu semua tak payah la....pasal ni album lama ni dah ada kan, setakat nak dengar hanya kerana ada tweaking sound remastered tanpa ada tambahan lagu tak yah la kan......

tapi kalau deluxe boxset atas ni aku rasa aku damn....4 cd, untuk tiga malam Osaka x 2, dan satu malam Tokyo...dan encore tiga2 malam kat cd keempat. Satu dvd aku rasa banyak rare footage zaman tu...

dan ada buku...
konklusi nye - kalau ada rezeki, aku rasa ni mungkin aku ON!!!!! aku rasa dalam boxset ni ada satu vinyl 7 inci kot? Jon Lord solos lain2 tiap2 malam....wahhh semua magic la.....semua la kat tiap2 malam....dan buku tu!! hardcover tu...
I thank you! I thankkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk you!!!!
( ok aku exaggerate Ian Gillan Tarik panjang gitu haha)

-Album ni Dream Theater main penuh live.
-Maiden Japan nama tu awal 80an tu bermula dari word play Made In Japan
-Metallica tak yah cakap la dorang suka ni album, aku rasa Ulrich ada kat dalam dvd boxset ni kot berbual kons.
-This is segala toknenek nye permulaan live album rock mampos la, sampai skarang semua live album, paling best giler, kena compare ngan original Made In Japan ni.....Giler dah 40 tahun dah!!


Sekarang lagi satu...ok la sebenarnye takde pun boxset tapi mungkin Dio Live In London 93 nampak cam menarik, tapi KIV je la dulu. Strange Highway nye tour.. Aku nak Lock Up The Wolves nye tour.. mana? mana??????
Sebenarnye waktu RJD mati, bini dia dah cakap kot, dia nak keluarkan satu boxset segala tok nenek bootlegs rasmi RJD tiap2 tour. Well.....harap nanti satu hari nanti keluar Lock Up The Wolves nye tour nye bootleg dan kalau ada dorang rakam video kat salah satu konsert dia...lagi best ye tak, boleh jadikan dvd.


ok...lagi satu yang sebenarnye aku KIV segala nya beli2 boxset ni semua....ialah...aku tunggu Jimmy Page keluarkan boxset Led Zep.

Aku cuma nak cakap, China punya pandai tiru boxset dah tak boleh beza dah setakat tengok kat foto2 kat internet...
Mungkin nak betul2 tengok kalau dah pegang kat tangan.. Tapi...kalau pegang Russia nye ciplak pun kita cuma tahu tu tipu pasal aslinya tak pernah wujud... Russia nye pirates sorang suka buat release tiruan dengan packaging unik, jadi peminat beli pasal packaging unik tu..Jadi Russia nye tiruan bukan tiruan nak tiru, tapi dorang buat packaging yang cantik untuk kita perbesarkan koleksi kita je..

tapi CHINA punye....

Korang masuk ebay, korang tengok sendiri..
Apasal dealer2 seller2 yang taruk address dorang kat Eropah dan Amerika jual boxset mini-lp boxset Led Zep, ni yang RODA kat Led Zep 3 tu aku tahu dorang boleh pusing ok!! sebijik macam Vinyl nye packaging...boleh jual harga cam mencurigakan Murah dia!!
I mean kalau konfirm itu tiruan, aku tak mau beli la pasal semua lagu aku dah ada kat Jimmy Page nye remastering first time dia keluarkan dua boxset berlain dulu tu...
tapi masalahnya, kalau aku ingat Original, aku beli, tapi sebenarnya tipu....  bingit la kan aku.

kalau Russia nye, buat design pengsi2 yang dah sah sah tipu, aku beli pasal aku suka design2 tu jadi pada aku berbaloi.
Ni pada pendapat aku je la.....

Sambung balik pasal ebay tadi, aku suspek China punye ciplak dah menusuk satu dunia atau dealer2 seller ni semua taruk ebay adrress negara barat, tiba2 bungkusan sampai kat kita dari China, hah lagi nanti aku bingit kalau aku mati2 ingat aku beli original.....China skarang siap tiru Jepun nye Obi. Lagi la dah tak tentu arah.

Tapi takpe, nampaknya mula tahun ni segala tok nenek Led Zep semua keluar lagi sekali dan macam2 pelik2 nye pun ada..., Jimmy Page cakap first three albums dia nak release balik, dan setiap album adalah punya boxset individu. Semua dia remastered lagi sekali..
OK aku ada complete remastered dia buat yang 1990s dulu tu, keluar dua boxset, tak ikut susunan album Led Zep ok, Jimmy Page jadikan semua jumlah 6 cd, dengan susunan ikut sukahati  toknenek dia, dah memang band dia pun kan..... tapi ni dia remastering lagi sekali.. So memang berbaloi la.. Aku harap...satu hari Steve Harris buat benda sama, susun balik semua lagu Maidend dalam satu atau dua boxset lepas tu jadikan complete, ikut suka hati aliran sanubari dia...cehhhhhh
Jimmy Page cakap, ada remix semua kat cd2 lain dalam boxset tu, ada unreleased recordings, ada recordings John Paul Jones yang nyanyi...

Aku rasa ni adalah good buy kalau korang dengar Led Zeppelin.. dan aku tunggu dorang umumkan release ni.. Ni aku ambik dari Ultimate Classic Rock website...



HANG ON TO YOUR WALLET OK!!
Apa pun first three albums dah nak release, tengok ni....
Menarik eh...http://www.ledzeppelin.com/buy/

tapi dah umum yang tiga album pertama kan? deluxe special edition giler ah...Satu kotak berapa siot???
Kira satu album ada satu deluxe edition la ni, ada buku hardcover lagi setiap boxset satu album tu...

Siot la babi betul!! pandai buat duit dorang..... ok la skip...... giler korang, led zep bukan tiga album je siot.


Macam aku cakap...dah minat.... dan kalau ada fulus lebih la...kalau tak dengar je la apa yang ada...

dan tengok youtube atau dengar youtube ye tak???


Next...

Portdy mana Portdy?? dia tak mau beli KISS boxset letak vinyl dalam TROLLEY ke? haha




39 keping vinyl eh?? 34 ? aku tak ingat.
SIAP PAKAI kotak apa ni dia panggil? ala cam  TROLLI gitu OK!!!!!!!! hah anvil road case. Gelak besar aku.... Kiss memang juara la merchandising dan buat duit!! OTAK!!!!!! OTAK APA??? hahhaa....
Apa pun thank you for the music Kiss, I had so much fun and I guess continue to have fun!!


Apa pun, ada satu boxset ler aku nak sangat....

Yang ini....


I plead insanity 
Whoa, I'm so mad about you 
I can't think straight, I can't see straight 
I plead insanity 
All I do is obsess about you 
I can't work days 
I can't sleep nights 



ok aku dah merapeks banyak. STOP!@




Tuesday, March 18, 2014

Syair Melayu (Malay Folk Songs) - Art Fadzil

This is the lyrics to a Malay-language folk song Nenek Si Bongkok Tiga (I think direct translation is - Grandmother who is already hump-backed).
What looks Arabic is actually Jawi. Another form of Malay written language which uses Arabic Alphabets that were adapted to fit the way Malay language and words sound.

Art Fadzil is a well-travelled, numerous National Level accolade-winning performer, singer, song-writer in different musical genres of folk, pop and rock songs.
I guess he is a household name in both Singapore and Malaysia at least.
Its outstanding that he can compose and perform in both the English and Malay languages on above mentioned musical genres. He was also part of the Rausyanfikir group. A legendary folk-rock group that mostly performed in the Malay language.

This is from 2009, his album called Syair Melayu - A Collection of Classic Malay Folk Songs.
Excerpts from the cd booklet



      "The Malays have a rich collection of folk songs. The songs are soulful expressions of the feeling, the philosophy, sense of self and memories of the people".
      "The effort to preserve the lyrics and music for the children must prevail. Every generation has the responsibility to keep these songs alive,..." 
      "....to dive into the ocean of Malay Folk Culture that is hauntingly deep and vast".

I have to admit, listening to these songs ripped to 320kbps MP3s, blasting it on my headphones in the dead of the night, walking the streets after finishing my shift work.
- Some of these songs brings a lump to my throat.

On this cds are the Malay folk songs and I try to translate the song titles directly (probably incorrectly to English), but I hope it gives the idea...

- Bangau oh Bangau (Stork oh Stork) - yes the bird.

Hi stork why are you so thin?
I am thin, because the fish arent rising (swimming near the surface of the water).

Hi fish why arent you rising?
I am not rising as the grass is too long.

Hi grass why are you too long?
I am too long because the buffalo is not eating me

hi Buffalo why arent you eating the grass?
I am not eating the grass because my stomach is aching

Hi stomach why are you aching?
I am aching because of uncooked rice (not properly cooked rice)

Hi Rice why are you uncooked?
I am uncooked because the wood (firewood) is wet

Hi wood why are wet?
I am wet because the rain falls on me

Hi Rain why did you fall on the wood?
I (Rain) fall on the wood because the frog is calling me

Hi Frog, why are calling for the rain?
I called the rain, as the snake wants to eat me

Hi Snake why do you want to eat the frog
I want to eat the frog, as its my food.

Remember Led Zeppelin's Gallows Pole??

This is the interpretation from the cd booklet on this and a few other songs.. The bird is a crane.



- Air Pasang Pagi (Water tide rises in the morning) - I think so.
- Lagu Tiga Kupang (Song of the three coins) - I think so.
- Ikan Kekek (name of a type of fish)
- Syair Hang Nadim (Song of Hang Nadim) - this is the boy who save Singapore from the attack of Sword fish, unfortunately the King and his people worries that he is too clever, so thats the death of him.
- Geylang Si Paku Geylang (Like the Wings singer Awie says - "Orchard Road ada apa?? (what is there in Orchard Road Singapore??)  Geylang la...".before breaking into this song). Its basically about the place in Singapore called Geylang Serai. No matter how the modern world change, Geylang Serai will continue to be the focus of the Malay Muslim community not only in Singapore, but the rest of the region.
and so on...

Untuk sapa yang takde cd ni...ni aku taruk sikit2 packaging dia...






 




hah alif ba ye sin.

cehhhhhhh...  aku kan mesti ke laut sey kalau aku eja jawi..

Sunday, March 16, 2014

extreme versus joe satriani (day dreaming only)

If my lunatic "Looney-Tunes" plans work out to backpack this year to some places that I really don't have much idea what to expect, (cue - nervous laughter) I would like to squeezed something else in during the trip.

        Actually, I did try my best to research on Legacy Festival (LOA) which is around the same period, at a place called Weisman in Germany, due to the 25th Anniversary Kings of Metal album in full headlining performance, but I just cannot think I can possibly find my way to this place called Weisman easily. 
        At that time, not many bands were on the bill, I am just intrigue with Carpathian Forest on the list also then.
        Now Manowar had pulled out due to what else but financial disagreements, but the latest bill presents this show as really solid with a lot of great bands, good bands, interesting bands, or some bands that just trigger my curiosity to see them play live in front of huge thousands and thousands of appreciative fans. The bands that I dont like, I will just go people-watching, eat and drink or maybe just turn up late and rather wander around the village/town/city and take photographs.
        I wonder if anyone in Singapore or Malaysia would have plan to travel, spent their hard-earned money, to see Manowar headlines LOA only now to have them pull out. But at least the list of bands playing is getting more awesome and frighteningly attractive by the day. 
        Anyway, Manowar reminds me of Foo Fighter medical cancellation in Singapore. Tickets can be refunded, but not the travel costs, the plans, and worst of all - the disappointment. Ahhh, reminds me of people who had reserved hotel rooms and travel plans for some Japanese band too last year or something.

Same like the last month issue with Megadeth in Soundwave, I was just wondering how many music fans in Singapore and Malaysia who would sacrifice time and money to travel to all over Australia just because they are huge Megadeth fans wanting to see them play huge festival shows and I think two Intimate Shows of their own and to have Newsted too on the bill. What I knew was that it ends up with EGO one, fans zero. So both bands are out and I think it affect the rest of their Asian dates. I understand Newsted did not play before Alter Bridge and Alice In Chains last week in Singapore. 

OK back to my own predicament, so now I think I can squeezed something in...But its really a bit difficult,

not only taking account the artist, but the location. I have always known Paris as two locations that I would like to go..
- BERCY as this is always a legendary place and I keep reading about how great this place is when Iron Maiden plays, and TOTO did their live DVD here and its awesome.
- O'lympia - Just because I like the Deep Purple "live in O'lympia" album. I feel the version of "Sometimes I Feel Like Screaming" in there is the ultimate version, what with all that Jon Lord touches in this live version. Its so beautiful.

And its EXTREME versus Joe Satriani at different locatons on the same date, same evening in the same city.
Joe Satriani is again playing Olympia just like his "makesmedizzywithalltheartisticspecialeffectsvideoarts" live dvd of his which was recorded at the same place a few years back.
And Joe Satriani was also a Deep Purple member, helping out DP when they are still finding the Ritchie Blackmore replacement before Steve Morse joined. So its kind of a special note for me in regards to this event.

Meanwhile, Extreme, playing in a place called Le Bataclan, I googled it and it looked nice, and its so intimate place. Extreme are playing the full Pornografitti album. And I know its impossible but I really would like to see Gary Cherone sings Van Halen's III "Without You"

So I guess, after some thoughts, and of course comparing what I gather from listening to youtube of Joe Satriani's new CD, and of course the full album that contains More Than Words, I'll choose Extreme then, though they are also playing a shorter set for Hellfest, though I guess I will be at the other "more extreme" stages when Extreme turns is on LOL!!!. But maybe I will try to visit Olympia as a backpacking walking tourist, just to see the wonderful historical O'lympia from the outside, and snap a few photos of that place.

OK enough short rest period and day-dreaming...back to work.. on a Sunday. Finishing my shift though. 


OR



Now...
What happens if on that same night....
Pet Shop Boys or Depeche Mode or some other heavier more extreme "cracker jack clothes" music acts announced their shows.

Now, then I know who I would go for :-)

Thursday, March 13, 2014

Masjid dan Makan..

terakhir aku cerita makanan pasal apa eh?
daging dendeng kan,..ok syok la kan, so meh cerita pasal makanan lagik...

Di dalam teori pengamatan secara rambang saya...

Ada masjid2 kita baik di Singapura dan Malaysia memang boleh kira sinonim dengan wujudnya makanan terutama di waktu2 tertentu.

- Kalau semayang jemaat, PISANG memang tak boleh dipisahkan la. Anyway korang dah pernah tengok Despicable Me yang Minions nye short clip "banana" tak? Kelakar. Belum pernah tengok gi youtube sini - http://www.youtube.com/watch?v=BYBw_o_2nG0  buah epal pun jadi "papel". Kalau yang Agnes nye unicorn tu dorang panggil apa? Popoi. Lawak giler.
Pisang paling senang paling mudah. Lepas sunat (berkhatan) pun beli je pisang, bawak gi mesjid. Ye tak?

- Kalau Bulan Puasa, memang berebut2 la dermawan2, peniaga2, mereka yang berkemampuan ada rezeki lebih sikit iaitu orang2 biasa rakyat marhaen yang tak putus2 nak sumbang duit , barang mentah atau yang dah dimasak untuk juadah buka puasa dan jugak pagi2 buta korang nak bersahur.

- Kalau ada hari2 hujung minggu ke cuti umum ke ada syarahan, pameran or doktor datang cek darah tinggi nye progrem ke, nanti ada la makan2 terutama dah siap bungkus, senang tapao.

- Kalau malam jumaat baca yassin ramai2, hah...pun hebat.

- Malah malam2 biasa pun, ada je sumbangan. Ada satu masjid ni yang pernah jadi cam tempat tidur aku suatu masa dahulu kalau dah penat giler terus carik spot orang tak nampak. Korang paham2 la masjid2 lama, berangin, lantai pun sejuk.
ok back to story, - malah malam2 biasa pun, ok la katakan la hari rabu ke, ada belajar agama lepas Magrib nak tunggu Isyak kan, then masjid ni memang tak ramai jemaah, tapi orang kasi makanan banyak sey.. Banyak giler la kira.
Pernah korang tahu??, murtabak punye la banyak...., dah tu ada nasik bungkus macam2 lagi...abis tu dah orang semua bagi. Memang rezeki la kan.
Aku ni biasa la, mula2 buat muka malu2, dah la dressing gi masjid pun kurang appropriate ye tak?? tapi hah kau, kalau semua main hidang dulang nye, supposely about four person to a dulang, tapi dulang lagi ramai dari jemaah (ok ok aku exaggerate ) satu dulang tu orang lain pun ambik secubit je, so 
aku tengok murtabak tu, 
murtabak tu tengok aku...
Aku bedal la kasi abis. Ohh Murtabak Singapore korang tahu2 la murtabak2 Singapore ni size Gedik (ok nanti aku nak kena explain kat Singapore gedik ni kadang2 refer to big size k bukan gedik Malaysia)...
Aku rasa cam Murtabak Zam-Zam la. Ok sapa tak pernah makan Murtabak Zam-Zam ke, Murtabak Victory ke kat Arab Street. Hah....gi la try lain kali masuk Singapore.

OK OK Tapi aku bukan cakap Masjid Sultan ok kat atas tu, aku cakap masjid lain...Masjid Sultan dia punye jemaah memang insyallah dapat la berapa saf tiap2 masuk waktu ye tak? selalu nye memang banyak saf jugak la Insyallah. Dan masjid besar2 gitu lebar saf2 dia kan? so memang ramai la jugak, so memang meriah suasana. I mean meriah as in meriah suasana Islam dalam masjid ok, bukan meriah horray-horray as in you know? hikhikhik.

Yang bungkus2 tu kita kena ada tactical jugak, tak yah kelam kabut...kasi orang lain ambik dulu, kita last kopek...mesti ada nye...Silap2 dua bungkus boleh dapat ok korang.

Tapi korang jangan cakap aku gi masjid pasal nak makan free la kan!!. Macam aku cakap, dah orang ramai semua suka beri makan2 atau sekurang2 nye kueh mueh, pisang kat sapa2 yang coincidence kat masjid, so? Aku ni cam Dokken cakap " Just Got Lucky". atau Rod Stewart cakap "Some guys got all the luck". Bastard eh aku? cerita pasal masjid pun ke laut.

ok, ni tu hari aku sembahyang jemaat kat mana eh? ah aku semayang jemaat kat Singapore. Masjid apa tu nama dia kat Ang Mo Kio. Hah...kena google!! hahaha...MATILAH IOLLSS!! benda2 rock, benda2 tak berfaedah hafal!!, nama masjid nak kena google!! oh my god. Nama dia Masjid Al-Muttaqin.
Sedap nama eh...

Lepas sembahyang jumaat kan macam2 jualan amal untuk masjid gitu kot, so aku beli ni la buat tapao gi tu hari kena kerja petang.
Roti Kirai atau ada orang panggil Roti Jala.
$3. ok la....dapat roti jala dia berapa keping, ada kentang, ada ayam..




p.s
Aku boleh gerenti la, ada la satu dua jemaah nak gi masjid, besides nak solat Jumaat contoh nye, tapi ada la dia punye sipi2 tarikan lain macam ada makanan2 sedap yang dijual kat kawasan dalam dan luar masjid, so kena datang cepat, ye la, so nanti tak lambat ambik air semayang kan nak masuk waktu, dan jangan nak temberang aku la kan, korang jugak takut makanan nanti dah habis.
Korang jangan bedek, baik budak sekolah, baik orang dewasa, baik kalau kat Singapore budak2 full-time NS.
Betul tak??? tak semua la tapi ada dari korang kan? BUSUK2 pun korang target air sirap free kan??....ooo lagi satu, takut takde tempat duduk nak makan, haha. Siap suruh member "chop" kan tempat nak makan! haha. Tapi paham la, dah memang lunch time, hari kerja, hari sekolah..
.
.
.

Anyway pembaca2 jangan la marah eh, aku tahu korang semua tak buat benda2 tak senonoh gini macam yang aku ungkapkan kat posting ni.... Ni aku cerita pengalaman aku la...
Satu dua je dari korang mungkin nakal (harap nakal je la, tak mau jahat. nakal ngan jahat jauh beza kan ye tak?) cam aku dari zaman budak2 sampai skarang. Dulu Zaman budak2 pun gi masjid pun pasal ingat nak main.. nak jumpa geng main2 sama. ye tak.

Tuesday, March 11, 2014

duit Dinar & Belgrade Serbia Maiden Ticket arrived...

        As I am posting this, its been like more than 80 hours that Malaysia Airlines MH 370 is still missing. 
A number of countries are helping with the search and rescue as best they can, with whatever expertise and equipment they have, planes, ships and at least so far one submarine rescue vehicle
The neighbouring countries, far away countries. All are in it together.

         There is a mood of solemnness these few days. 
I guess not only especially in Malaysia or China as its their flight and most passengers and crew came from these two countries. 
I am in Singapore now and with both Malaysia and Singapore have the blood and family ties (and close friendship bond) that is always there. I mean its easily could be our loves ones or friends on that flight.
Everyone is I guess keeping an eye on the news of the search and rescue mission. 
Many I guess are getting continuous  updates from reliable sources through internet and the newspapers are giving huge coverage for this missing flight.

    I guess Prayers and best wishes are being said all over the world for the safety/recovery/closure of this flight's passengers and crew a.s.a.p.

---------------------------------------------------------------------------------      
.
.
.
.
.
. Aku baru tahu matawang negara Serbia ialah Dinar. Pengaruh zaman silam ye. Aku google, aku dapat tahu sembilan negara guna matawang Dinar - Algeria, Bahrain, Iraq, Jordan, Kuwait, Libya, Macedonia, Serbia, Tunisia. 
      Selasa 17hb Jun 2014, Kubu Perang Kalemegdan, bandar Belgrade. Iron Maiden akan main kat sana, pembuka tirai malam tu band rock yang baru jugak dari Sweden iaitu GhostGhost, satu band rock yang selalu keluar kat majalah2 hiburan muzik berat barat. Ghost sangat pelik imej mereka, gimik2 mereka memang menarik dan mencuri perhatian ramai, ada suka dan rasanya ramai jugak yang menyampah dorang, nak titik style muzik dorang tak mudah, serious berbual aku dengar dorang aku teringat band The Doors Jim Morrison.. Aku pernah nak tengok dorang, tapi aku rombak segala rancangan pasal ada peluang nak rasa pengalaman tengok Bon Jovi main tiga jam 27 lagu siap dry country kat Stadium Villa Park dengan berpuluh2 ribu peminat2 dorang penuh satu stadium yang memang PASSIONATE dan true. 



kat sini..


Actually the ticket arrived late February. Very speed-of-light and no-nonsense service by the Serbia tickets guys (my email query was answered fast). Impressive. 
Eventim.Rs was the ticket seller, and DHL was the courier for fans all over the world.
In about two days, the ticket was printed in Serbia, then sent to Hungary, then Germany, then Singapore.





So like I say, 1001 things can happen which prohibits me from this Maiden-obsessed adventure, ok, 666 things is more appropriate. But failing to plan is planning to fail. So we'll see.

It would be definitely an awesome experience at Kalemegdan Fotress, to see Iron Maiden (and Ghost) playing at this historic city, at this famous and happening park, at this what seems a legendary fotress full of historical meanings and values.
It would be a chance to backpack and see and absorb the historical city of Belgrade as much as I can, to experience Serbian people hospitality, and to experience how fantastic Serbian Iron Maiden fans can be.

I hope my intentions come true and safely.

(1) Pyramids among the frozen ice Eddies? So I guess maybe the song Powerslave will be in the setlist?
(2)Street lights from the first two albums? that row of houses? Please oh please play Killers.
(3)They already rehearse a song that would be so appropriate with the Maiden England theme back in 2012 originally for this tour only to be dropped for Afraid To Shoot Strangers, so why let it be a waste. Please please play.. IinfiniteDreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreamsinfinitedreams... you get the infinity idea.

Its been announced the setlist will be a combination of the 80s three History Tours + one 90s song, which definitely should be the very popular singalong Fear Of The Dark song. 
But the setlist can be anything and I will still enjoy it. Many of them I guessed will be played for the last time ever. Maiden is coming to a close very very soon.

So hurry up, Bring On The (Final??) New studio Album and a proper New Album tour with plenty of new songs in the setlist as fast as possible please...
and please get ready a new Ed Force One plane so you guys can do a full every country in South East Asia tour too ( I mean Paul Dianno is playing Vietnam besides Singapore) with Caught Somewhere In Time, Alexander The Great, Reach Out with Adrian Smith singing, Thin Line Between Love And Hate and Judas Be My Guide as the second encore specially for Me!!! :-)

KALEMEGDAN, BEOGRAD (BELGRADE)


p.s Reminds me of Fort Canning Park Singapore (without the nice river).

Monday, March 10, 2014

ringkasan benda2 aku perhatikan atau dengar satu dua hari lepas yang menyentuh perasaan aku. (yap, aku dan perasaan! memang geli ketiak korang dengar, tapi terimalah kenyataan aku pun ada perasaan)

Ringkasan satu dua hari lepas, benda2 yang menyentuh perasaan aku. aku? perasaan? really?? ok aku tengah buang tebiat.

1. Dulu kita kecik2, nanti selalu dengar "eh jangan ketawa banyak sangat nanti kejap lagi nangis", betul tak? In fact dulu aku ada satu kawan yang marah2 kalau kita semua gelak tak ingat dunia, pasal dia secara peribadi pernah menempuh kehibaan yang tersangat dalam dan kehilangan paling besar sewaktu dia sedang gelak tak ingat dunia agaknye.
Tengok video ni, ni video jenis cute siap cakap jangan potong seluar dia tu seluar baru, tu pasal boleh masuk youtube ye tak? Budak Syria ni pun cakap cam mungkin dia kena bomb pasal dia dan mak dia gembira hari tu.

Anyway, video ni takde la cakap puak sapa bomb puak sapa jadi semua boleh tengok ngan perasaaan neutral,




2. Lagi satu video rasanya confirm takde kat youtube la, korang tahu kan cerita pakcik ni ngan anak lelaki dia keluarkan duit $25,000 tunai, tak tahu la pasal kenapa dorang bawak wang tunai tak cek atau bank transfer nak gi bank lagi satu,
dalam bas ramai2 tu, orang jahat dua tiga orang yang ada komplot ngan mungkin pekerja kat bank tadi tu dah nak rompak bapak dan anak tu, anak tu tak mau lepaskan beg, ye la $25,000 ye tak?

walau kita cakap patut kasi je la beg tu nyawa lagi berharga, tapi ni instinct manusia kita tak boleh cakap,
so dorang tembak anak dia tapi anak dia tak terus mati la, cam nazak pelan2 gitu hilang darah gitu, anak dia dari duduk dalam bas akhirnya dah keluar dari bas, mungkin tertarik sama, atau terikut sama, tapi memang dah nyawa2 ikan dalam keadaan kelam kabut dah la bas penuh ada satu pompuan ni cara dia tarik anak kecik dia nak stay away dari line of fire dalam bas tu memang betul2 desperate la setiap satu penumpang.
bapak dia pulak kena tembak kat belakang badan dua kali, ni semua dirakam dalam cctv bas, Dahsyat penumpang lain lelaki pompuan budak2 kecik dah hura hara dalam bas tu dah pekik2 meraung dah tak tahu nak buat apa... aku tengok satu2 reaksi penumpang, dahsyat satu2 punye trauma..
So dapat la orang2 jahat tu bag penuh wang tu, lepas tu CCTV lagi satu (ada dua cctv) tunjuk si anak lelaki tu jatuh dari tangga bas dan meninggal dunia.. bapak dia kesian, macam bingung gitu, dah kena tembak dua kali kat belakang badan tapi dia masih boleh pelan2 terhoyong hayang turun tangga bas tengok anak dia tengah nazak, berdiri ok walau dah hoyong hayang kebingungan ngan peluru dua dalam badan!! What a Man, WHAT A FATHER!!!!! padahal umur dalam lebih kurang 50?? dua kali kena tembak wei kat belakang badan.
Tu rasanya adrenaline dia kuat la waktu tu ye tak. Memang dia macam dalam keadaan bingung, tapi what a man!! memang dia tak boleh buat apa2 dah, tapi, dia masih berdiri.

Aku rasa matilah jugak bapak dia pasal lepas tu dia dah keluar dari ruang rakaman video cctv dalam bas tu. Dalam bas tu ada dua cctv jadi kira boleh nampak seluruh action la. Gile. Salah satu negara amerika selatan.

Tu aku tak terkejut aku ada baca peminat Iron Maiden bukan dari rantau tu, cerita dia mengembara tengok konsert Iron Maiden kat rantau tu, dalam berpuluh2 ribu penonton kat stadium hurrray2 tengok Maiden, tiba2 ada sorang keluarkan pistol dari poket acu kat muka dia. Nak rompak ke, ada rasa tak puas hati ke hapa ke aku dah tak ingat sangat.

3. Aku dengar cerita pasal satu mamat ni solat pertama kali kat masjid sewaktu di timur tengah. Dia tak tahu pun tu masjid fahaman lain pasal belum memahami keadaan, kerana baru sampai ye tak. Memang aku teruja dengar pengalaman dan sambutan yang diberi padanya.

4. Dua Orang tak yah la sebut bangsa apa dan dari negara mana, kat timur tengah pun bergaduh pasal sokong lain2 parti berpolitik. Siap Bertumbuk. Bulan pose lak tu..

5. MA Flight 370 - Pada aku, ni hal kemanusiaan tak kira sapa dan kat mana. Tak rasa malu dan segan ke Presiden Amerika pun suruh rakyat Amerika berdoa (I mean ikut cara dorang la) untuk yang terbaik bagi crew dan penumpang yang terlibat, tapi ada yang porak perandakan keadaan ngan komen2 tak masuk akal.

I mean, aku tak tahu pakai twitter, aku takde twitter ke hapa ke... Aku cuma baca twitter orang yang ditampal balik atau di"print-screen" diletak kat website biasa..
Jadi orang2 ni mesti lagi pandai kan dari aku yang bodoh dunia I.T ni kan?
Tapi kenapa dorang post benda bodoh2, benda2 yang tak munasabah waktu semua orang patut kalau tak reti nak sumbang kepakaran, sumbang tenaga, sumbang apa je la, duk je diam2 dan berdoa je la kan? kalau nak komen kat tenet ke, kat porum ke pun,  nak buat andaian pun buat la yang takde kena mengena ngan fahaman peribadi ye tak.

So orang yang ada akaun dan tahu pakai twitter, mengkuasai penggunaan facebook, apa2 je la benda2 I.T ni , tak semestinya dorang lagi bijak ye tak?? I was like terkejut beruk just part baca those submarine conspiracies I mean I could be wrong, dorang mungkin semua terror agama dan pandai tatsusila sebagai manusia untuk berpolitik dan berpuak bagai dan dorang tu ada whats that crap called? "followers??" , dan aku memang jahil agama dan hidup berkemasyarakatan dan aku mungkin kurang social values tak cam dorang, tapi my gut feeling says, theres a time and place for everything.
Aku pun conspiracy-addicted kalau ada apa2 news terjadi, tapi aku surrender la, pasal aku tak pernah terfikir apa2 orang gini fikir, dorang memang handal.
Its a social problem terutama untuk budak2 yang ikut perangai dan daya pemikiran orang dewasa, kalau ramai sangat hidup dalam dunia daya-pemikiran cam gini.

ok dah 5 point...cukup la aku merapu..
salah silap harap maaf.


Friday, March 7, 2014

MaLEX -Khayalan Illusi - (keluar jugak album baru dorang...)

Lama tak borak pasal cd rock melayu..
OK, Malex is back with the long awaited nuovo album. Cehhhh...
But first layan gambar satu...




aiseybedah, aces lp tu dah lama tu, amcorp mall, hellfire... wahhh lama dah ni...

ok, mm dah review ok kat sini - http://krenmaut.blogspot.com/2014/03/ulasan-malex-khayalan-illusi-promo-cd.html

Hari ni aku pun nak cakap pasal cd terbaru Malex - Khayalan Illusi. Tapi aku tak ulas, aku merapu je apa aku teringat tapi harap relevan ngan hal-ehwal album ni..




1) Berzaman tunggu album terbaru ni...  Cover version Hilang Gelap Timbul Terang berapa tahun lepas aku tengok Malex main live, dorang dah main lagu ni live kan. Sedap cover version Malex ni.
Lagu ni jugak radio melayu Singapore dah main kan kalau tak silap berapa tahun lepas. Apa aku tahu la, aku bukan dengar radio pun. It was sort of promoted then as a new single gitu kalau tak silap. Masuk sokkabar melayu Singapore semua kan tu jam pasal Malex cover lagu ni.

2) Last cd kat koleksi aku yang ada Malik perform on? Zoul(adik kepada M.Nasir and also a Kembara member) nye latest solo cd yang ada lagu Hidup Segan Mati Tak Mahu or something tu kan. Triple guitars solo after solo after solo... Menggigil dengar gitu.
ok out of topic kejap - walau Zoul nye album gerek, tapi aku sekarang tanpa really recall properly, aku rasa aku nye feberet album melayu tahun 2013 ialah Maman Teacher's Pet nye solo album. Oooo the shivers just recalling that album with all the gambus extravaganza. Lupa lak title. Ada la dulu aku borak2 dulu kat blog ni.

2) Hidup dari band ACES is re-recorded for this album. So actually kira dua cover versions la walau satu lagu Malik sendiri tapi masa band ACES la.

3) lagi......? Oooo my man of the match album ni, I will choose the drummer for a few reasons. Kalau live introduced as Cozy Powell boleh gitu??...  Love the songs , love the lyrics, love the drumming.

4) Epitome reminds me of very fast and majestic Rainbow... Imagine Ritchie Blackmore versus Tony Carey duels. Ntah tak tahu apasal aku ingat Blackmore Carey nye lawan2..
Malik always have these great instrumentals. Euphoria is it macam satu dunia tahu dengar ke? Apasal aku tengok negara pelik2 Eropah masuk blog ni pasal klik kat " Malex Euphoria" dulu2 tu aku borak2 pasal album2 Malex yang dah lepas. Nanti la senang aku buat tag "malex" eh, kalau tak semua under rock melayu or something. Anyway, Mat Salleh Sesat? Tak mungkin la.. Euphoria memang terbaik.
Epitome ni pun terbaik. Tapi aku kadang2 konfius la Malik ni selalu gitar instrumental2 ni asyik start dari E je. Lagi apa? Emosi... weewiittss.

5) Apasal takde slow rock love song? WHY WHY WHY!! sorry emo.

6) Lagu Khayalan Illusi dua kali, satu ada rap, satu takde. Oh my goodness I love both versions.
I wish music lovers iaitu korang yang baca ni blog sapa lagi kan? I wish korang boleh dengar lagu ni sebagai gezek album ni...

7) Satu lagu omputeh bertajuk Cry Of The Rain. Best, Bester, Bestest!!..
Kejap kasi lagi gemilang lagi - "Dragonforce Who??"
Korang get the idea apa aku nak sampaikan la ye???
Tak yah lain kali Whitesnake main kat Taman Fort Canning, Slank jadi opener, siap panggil dua pompuan Indon naik atas stage joget dangdut. Pathetic siot, band rock Singapore berderet la! MENYESAL AKU DATANG CEPAT tertengok. Sorry la eh... tapi opinion aku.

8) Last but definitely not least, the song Tangisan Hujan completes this cd.

Apa aku nak cakap.... MALEX ni dah macam BRANDED NAME gitu....  BAND NI LAGU BANYAK GEREK GEREK NYE...kalau korang kasi dorang chance.

So macam biasa ni album terbaru kumpulan Malex ialah TERBAIK DARI LADANG!!!  keyword ayat ni "macam biasa" ok??
Penyanyi, pendrum, pengitaris, penbass, penkeyboardist - terbaik persembahan, semuaaaaaaa aku suka, aku terhibur, tapi macam aku cakap, its expected mesti sedap la, dah la album band rock Melayu pun bukan satu minggu keluar satu ye tak??
Citarasa complete gitu, exciting, thrill, ok la aku tak banyak colok ok... memang hebat.

Dah kat kedai dua minggu dah kot...? A good buy. Trust me.