Sunday, June 28, 2015

ANTHEM - Blazing Faith Revisited : Deluxe Edition (Blue Ray disc + SHM cd)

(UPDATED POST - 12 July 2015 at bottom of this post)

MOSHI-MOSHI and Konichiwa.

This time I will have a short introduction in my Bastardized Malay language and then I will proceed to elaborate on this release using my Broken English language. 




Sejak berapa postings yang lepas.... - Dari rock Jerman (Powerwolf), ke rock Melayu (Wings), ke rock Omputeh (Paradise Lost) dan sekarang ke rock Jepun (Anthem).

Sapa baca blog ni tahu la aku ni minat kat Anthem.
Adalah menjadi cita2 Mat Jenin aku nak menengok Anthem beraksi.

Memang Yo-Yo-Oh la angan2 Mat Jenin aku ni, tapi begitu jugak ngan masa aku zaman budak2 sekolah dulu, selalu berangan, asyik berfantasi, KHAYAL, MENGELAMUN, cammana nak menengok Iron Maiden beraksi, otak fikir carik jalan ..hari menjadi bulan, bulan menjadi tahun, tahun menjadi dekad...gitu la siksa aku berangan nak rasa suasana Iron Maiden main live macammana. akhirnya aku dah dapat tengok dorang 10 kali kat suasana lain2, daerah lain2, kat 6 negara berlainan kat 3 continents benua berlain ngan ikat perut backpacking, berkorban macam2 dan sanggup buat kerja giler ni semua pasal ni la minat aku... Maiden.. so tolong la faham dan jangan lahar atau kutuk aku. Nak rasa korang tu lagi civilised, bagus, mulia dan beriman dari aku bila baca blog ni, sila simpan kebanggaan korang tu dalam hati je la. 
Dan aku harap dapat tengok dorang 2016 nanti, kalau dorang datang main semua negara ASEAN? dan jika mereka gunakan kapalterbang Ed Force One, apa sahaja berkemungkinan... Wahhhh suka la semua orang kat rantau ni..   
TETAPI.... Anthem ni lain sikit.... KONGAJAR BETUL!! Semua cakap Jepun gitu. Mana aku paham apa kebenda informasi dorang. BAGERO punya JEPUN!!!

Lagi satu band rock Jepun yang aku paling pening nak tahu informasi tapi memang tak tahu mana nak dapat khabar berita ialah band rok nama OUTRAGE. Seronok ok Thrash Metal si Outrage ni. Antara band rock Jepun yang aku suka la jugak sampai sekarang selain Anthem. Ada jugak la band2 rock Jepun lain yang aku minat, tapi sekarang dah ke laut. Aku kureng dah... selain dari memang susah giler untuk dapatkan informasi atau apa sahaja la tentang mereka2.

Apa pun, sebelum aku mula review ULASAN keluaran terbaru ANTHEM, bawah ni ada 2 video live dari 2006 / 2007 dari release DVD Anthem Immortal dan release Unbroken berapa tahun lepas, kasi thrill sikit,, dahulu2 dorang bawak lagu Wild Anthem yang actually ada kat Blazing Faith Revisited. Nanti la aku try rakam pakai henpon sikit nanti bila aku tengok kat tv. Korang jangan tanya aku cammana nak upload macam real nye kat youtube, aku tak tahu. HAHA. Tunggu la ada orang buat nanti. Mesti ada punye, peminat Anthem satu dunia.

Ni rakaman si Eizo Sakamoto masih ada. Sort-Dort la dekni, macam wayar kejap kena kejap tak kena, tapi terbaik ok...haha. "Midnight ShoutTTTTTTTT!!!!!!!!" haha.
Lepas tu korang tengok Naoto Shibata ni memang dah macam Steve Harris la kat video ni...
Anyway, dia ketua Anthem, dia yang tukang tulis semua lagu... Kira dia semua la..
Aku sangat suka dia.. haha.
Dan lagi satu guitarist dia Akio Shimizu, dekni memang hebat hebat hebat giler Dahsyat la kan.
Drummer ni Homma. Dah tak sama Anthem lagi, apa aku tahu dia eksiden jalanraya ada cedera tak tahu la apa nasib dia sekarang.
Aku satu patah perkataan pun tak paham apa lagu ni kecuali korus tu sebenarnye Inggeris tapi dah jadi bahasa Merapu bila Anthem main live HAHA...
Aku tak paham la apa dorang nyanyi pun, tapi lagu ni contoh kenapa aku suka Anthem. 
Dan aku suka tengok audience dorang, very happening, huru-hara tapi tetap disiplin dan hormat.



ni pulak dari Live Unbroken berapa tahun lepas. Sama lagu.

Masih Eizo tapi drummer dah tukar sekarang nye.






Apa aku paham, orang yang upload video ni, dia tahu band Anthem dari aku. Cehhhh, maaf la kalau salah. Dia suruh aku upload betul2 pasal aku rakam pakai henfon je dan upload sikit je kasi tunjuk cammana bentuk rakaman video ni, dan aku pun bukan reti2 edit, lagipun aku puye versi Blue-Ray.
So orang ni, aku pun tak tahu dia dari negara mana, aku suspek dia dari Brazil, dia gi beli jugak release ni dan aku rasa dia pun dah jadi peminat Anthem jugak haha.

Kalau aku salah intepretasi apa aku cerita berlaku pasal tukang upload video ni, maaf la haha.


Lagu ni, sikit2 lompat Star Jump, sikit2 Lompat Star Jump.. haha.

OK dah cukup la aku merapu cakap melayu pasar aku, lepas ni aku cuba speaking london.



A new Anthem release to celebrate their 30th Years Anniversary. Anthem is a very nice rock band from Japan that gives my heart a flutter often with their style of heavy metal.
Not as much fluttering as Iron Maiden or Toto, but still a thunderous pumping flutter that thrills and excites me.




ANTHEM - BLAZING FAITH REVISITED.
I got the limited Edition Deluxe Edition because I want the second disc. I will go thru, sort of giving my review and opinion on this latest Anthem release which is actually released about a week ago in Japan. I got it quite fast, thank you Mr Postman from both countries.

Before I start, I want to make something clear. I PREFER EIZO SAKAMOTO to YUKIO MORIKAWA. I still wander what happened to Eizo now? Second time he left Anthem. Is his health ok? I read somewhere there is a problem?? I dont know, but now YUKIO is back.
One good thing is Anthem has these two superb singers to call back to sing for them anytime all the time, I hope.
EIZO and YUKIO have been doing a musical chair singing for Anthem, Both have now done TWO STINTS with Anthem each and both had shared a total of 16 studio albums. 

This year is Anthem's 30th Anniversary, so what they did with BLAZING FAITH REVISITED is playing in full, in a two prong live attack in different environments, firstly on their FIRST self-titled ANTHEM studio album from 1985, AND also their VERY LATEST ABSOLUTE WORLD studio album from last year 2014.


The tiny Anthem 30th Years Anniversary logo on both discs are very nice touch.
Japanese releases, made in Japan releases are simply the best....

So we have the self titled ANTHEM album from 1985, being played live in the studio with just Anthem and the video cameramen in the same big room playing the whole album live.
Take note only NAOTO SHIBATA was the only one from the original 1985 album. That was an album which Eizo sang, not Yukio. So on first listen to this 2015 LIVE VERSION I have to adjust a little bit on the voice LOL!!.
Even AKIO SHIMIZU is not around yet in Anthem in that time.
So this version is actually a fresh one with 3 members of Anthem not on the original studio album.

So 1st Album Live In The Studio of TEN SONGS, and its amazing what magic the three of the Anthem Musicians -  NAOTO SHIBATA (Bass), AKIO SHIMIZU (guitar) and new guy ISAMU TAMARU (drums) can create and its all here on this release.
It reminds of the Anthem Core DVD of some years back. Same concept.

This part starts with a short Making of Anthem, it shows the crew setting up the studio, the soundchecks. Its very short but very very interesting if you are into Anthem.

Total time is about 47 minutes for this part.
I dont think I need to explain the songs... All 10 songs are nice tremendous heavy songs.
Wild Anthem is a very popular song, but others like Lay Down, Warning Action, Turn Back To The Night, Rock N Roll Stars, Steeler, make it all songs... are all simply jaw-dropping delivery.
And the camera angles are nice too and all members are shown evenly in this segment.


OBI STRIP FOR THIS DELUXE EDITION OF BLAZING FAITH REVISITED.


NEXT PART...

All Four, Naoto, Yukio, Akio, Isamu played in last years studio album Absolute World.
So for this segment, ANTHEM played live at a VERY VERY TINY CLUB which is what I can imagined from looking at this segment called the La-Mama Club in front of 200 of their fans. So tight squeezed. So near the stage. It must have been amazing.

So Anthem played all 11 songs from this album. I hope I am not wrong, because I have not gotten the studio album yet. 

Total time about slightly less than an HOUR.
Again, another amazing footage if you are into Anthem.

NEXT TIME, I WILL TRY TO RECORD USING MY HANDPHONE WHILE WATCHING THIS DISC ON TV, SOME STUFFS FROM BOTH SEGMENTS AND UPLOAD ON YOUTUBE JUST TO GIVE AN IDEA.

In addition...

There is a30th Anniversary Interview with both Naoto and Akio.

And the INTERVIEWER IS THE FAMOUS JAPANESE MUSIC MAN WHO IS HIGHLY HIGHLY REGARDED IT SEEMS - MASA ITO.
I often see his name on many rock and heavy metal albums, and on magazines, and seems he is such a very important man in the world of music.

AGAIN, A BIG BASTARD!! - NO SUBTITLE. And I dont understand even one bit what they are talking about. IT LOOKS SO INTERESTING AND INFORMATIVE. Very the discipline Japan style of talk. LOL!!
A useless 30 minutes part of the disc. HOW I WISH THERE IS A BLOODY SUBTITLE. BASTARDS!!!!

Anthem, I wont hesitate to say is one of the best (unknown outside Japan) bands there is right now in the heavy rock world and please dont make it like only Japanese or those who understand Japanese listen to them.
Again, on the house request... BASTARDS!!!!!

but...
TO CONCLUDE THIS REVIEW.

THIS IS AN AMAZING, EXCELLENT, AAAAA++++++ RELEASE...
If you are an Anthem fan, and definitely there is Anthem Fans all over the world who are really lost in getting information or news on this band and have to pay big money to get the official and original releases... This is again a very very excellent release where you get a live blue ray or dvd with two seperate live performance of two different albums with as usual great sound and footage.
Yes, I am very frustrated due to there is no subtitles on the interviews parts, but let me tell you, AN ANTHEM LIVE BLUE RAY/DVD/CD never never disappoint. 

ANTHEM IS A MOST AMAZING BAND. Long live Anthem.

And please get Eizo back.  OK OK, Yukio is fine. No problem LOL!!!.

This is how the poster spread that comes with the deluxe edition looks like...s
Very Beautiful..

One sided is the huge live poster of the four of them in action with the audience..




Before I forget, the one thing that distinguish the deluxe edition besides it being a Blue-Ray and not a normal DVD, this version has a second CD which is also a SHM-CD.
It carries the audio of the First album live in the studio.
I wish there was another CD for the Absolute World live versions too.
But still its really wonderful package.

This is the other side.. I take photos of each portion so you guys can OGLE. 








Look what I found on the internet...

Outrage with Anthem. This must be an interesting show.



On the blue ray of Anthem Immortal, there is the amazing footage of Anthem with Outrage on stage. I had upload it on my youtube channel ( a poor quality short one ) for you Outrage fans.

For some other Anthem releases that I had already talk-cock about...
go here
http://www.deaf-angel.blogspot.sg/search/label/anthem
Just click the "previous" page below to see all. I Hope to write more of Anthem next time.


p.s - This review of the new Anthem release is quickly done while at same time listening to Uli Jon Roth Scorpions Revisited double cd.
I think this is one of the best cds ever if you have any liking of older Scorpions.
BUY IT PLEASE!!! Trust me.
I had reviewed it somewhere behind. Oh, get either a cheaper Korean or more expensive Japanese press instead of the European ones. An extra track to make it 20 songs.



Updated 12 July 2015. I have updated some videos I took using my handphone from the TV screen to the youtube channel.

Here they are -

Pain (live version Akio solo), Love of Hell (live version ), Turn Back The Night / Rock N Roll Stars

Wednesday, June 24, 2015

Paradise Lost - The Plague Within (eco-book version)

Salam Semua, Dari Kumpulan Rock Melayu Wings, kita ke...Kumpulan Rock Omputeh.. lagi tepat lagi Kumpulan Rock dari UK, PARADISE LOST.




As usual I will talk a bit in my Broken English, and then followed by me talking in my BASTARDIZED Malay Language.

I had liked and still like Paradise Lost, one of those bands that can play different style of music which range from the heaviest DOOM-miest music right to the most "electro - techno" tunes and their fans still love them. This has not taken into consideration the vocal delivery that range from the depths of bowels of hell to a sweet angelic one LOL!!

I finally got to see them play last year, and it was a very wonderful experience especially being surrounded by like-minded Paradise Lost fans.
Though I find it weird as live, their setlist of songs style differ so much from one song to the next that each song needs for me to adjust how to react.

I think that is a sign of a great band. They can play what they like with no worries about BEING ACCEPTED or not. 


The new album when it was announced, The Plague Within - as usual with previous new Paradise Lost albums makes a guessing game. Will it be another Depeche Mode style or back to their Gothic Doom style or somewhere in between?
But all is well, Nick Holmes return back with some songs sung in his Death Metal Growls style of old, there are enough varieties of songs to make me happy.

Greg Mackintosh is simply a master for Paradise Lost, he wrote all the songs alone on this album, and his lead guitars is so wonderful to hear on this album.

I hear this album the first time and I dont get it, after listening to it a few times, especially in the still of the night, alone walking on the streets or on the bus and train, in the coldness of night, then I think this is another very very good Paradise Lost album.

Paradise Lost is so beautifully and sweetly depressing. LOL!!

Anyway, this is the Eco-Book version so it has Victim of the Past with two versions.
The 2nd version is a live version I think taken from the BULGARIA show that was intended for a DVD coming soon...










OK OK,

aku nak cakap melayu... melayu pasar.

OK,
masa diumumkan Paradise Lost nak keluar album baru, terus mesti saspens, pasal tak tahu apa style muzik dorang nak mainkan...
Adakah Eletronics, adakah akan lagi baik dari Depeche Mode? Atau main style Gothic / Doom Metal dorang?
Tapi sebelum keluar album ni kan Nick Holmes penyanyi dorang dah masuk kumpulan supergroup Death Metal Sweden - Bloodbath dan Bloodbath nye album baru kan keluar dulu tu hari, jadi boleh agak la arah tujuan style Paradise Lost ni kali kan.

Lepas tu lagi satu... lagu pertama yang dipersembahkan di laman internet, siap ngan video ialah lagu Beneath Broken Earth..

Wah so tu jam dalam hati aku cakap, lagu rancak!! lagu rancak!!! hah kau!! sekali terkejut beruk ok.

S..E...R...E..T...  lagu ni.
dah la DAHSYAT!! hohohoho...
ni video dia...


""BEFORE US THE KING..RGGHH!!!""

Seronok!!!. Best kan Greg Mackintosh... Korang kalau dengar album Draconian Times, lagu last Jaded..kat bahagian2 nak abis lagu tu,   aku suka dekni.




so lagi la aku suspens lagu pertama dipersembahkan dari album ni... adakah ni momentum album terbaru... ??

So aku bila dapat cd ni, wahhhhh pasang... takut2 ok nak dengar haha...

Lagu pertama album ni ialah NO HOPE IN SIGHT...




 WOOO GEMBIRA ok lagu pertama album macam gini... dah agak mesti semua lagu sedap yang lain haha. Ni lagu, dah kul 11 malam, 12 malam, korang jalan kaki sorang2 dalam gelap, naik bas dah takde penumpang gitu, pasang headphone bukak kuat2..., wahhhhh, TANGKAP!!! Ni la kelebihan Paradise Lost...boleh kasi aku tangkap gitu bila ada waktu yang sesuai.


Then dengar lagi...
Ohh Beneath Broken Earth ialah rupanya lagu paling slow album ni,
cuma Sacrifice The Flame, momentum sama macam Beneath Broken Earth

Lain2 semua tak slow sangat tapi of course la depressing2 doom2 gothic2 style gitu macam Paradise Lost buat dari dulu,
dan ada lagu rancak..contoh  Flesh From The Bone..




Nick Holmes tak semua lagu dia buat suara growl lama dia untuk album ni, lagu lain biasa2 je suara dia.

Tapi aku nak komplen la, Paradise Lost ni suka tukar2 drummer haha.

Tapi lagi 4 orang tu maintain la, Nick, Greg , rhythm gitaris yang suka goyang2 badan goyang2 bontot kepala botak tu dan jugak ngan bassist dia, kebelakang je bassist dia... dah tu live dvds Paradise Lost cam kureng je bassist dia..sedih.

Dan of course la ada macam2 style lagu, ada pompuan nyanyi pun backing kat satu lagu, dan of course untuk telinga aku ada satu lagu ROCK MAMPOS tetap ada iaitu lagu CRY OUT..



secara keseluruhan aku suka la ni album, aku harap dapat tengok Paradise Lost main lagi...

dan aku harap dapat tengok konsert dorang sendiri, atau dorang headline..

Masa aku tengok dorang kat Hellfest dorang main dalam satu jam? 70 minit gitu je.

So tu jam jadual waktu tu cakap Paradise Lost main petang la, kul 4 gitu, then kat Altar stage, dan korang tahu Paradise Lost clash ngan sapa kat main stage?
SOUNDGARDEN!!

So mula2 macam, kongajar betul la Hellfest, asyik band clash yang aku nak tengok dua2,
tapi fikir bagus jugak... Biar semua orang pergi tengok Soundgarden, yang confirm nak tengok Paradise Lost tentu peminat2 dorang kan...

HAH KAU!!! Bergoyang2 mamat2 Peranchis ni semua haha, happy siot.

Nah...tahun lepas Paradise Lost main kat Hellfest pentas kecik Altar clash ngan Soundgarden, rasa macam semalam...

Aku keluar kan handphone kejap tangkap video pendek masa Say Just Words.


Happening, aku diri tepi2 dah, kat tengah...dah la tak nampak stage, dah tu semua huru-hara tak kuasa aku...haha. Diri diam2 sopan santun dah.


KORANG BAYANGKAN tahun depan Iron Maiden world tour datang Malaysia, Singapore then dorang buat tema, British Invasion gitu, then band pembukaan dorang pakai Paradise Lost ngan Pet Shop Boys.. GILER BEST!! OK aku dah start merapek...   OK TU JE....

Anyway... Bulan Puasa tak boleh rock sangat,

tak elok

So layan Paradise Lost bawak cover version lagu Sisters Of Mercy dan Everything But The Girl la...


"   And I Miss You... 
 Like The Deserts Miss The Rain.... "

 Cehhhh....

p.s

aku cakap la kan, korang sapa tak pernah dengar Paradise Lost ni, sila la dengar...

kalau korang rock fans, mungkin paling best start ngan Draconian Times...

Aku start dengar dorang Draconian Times la, then backwards album2 lama, then forward la...

kalau korang suka electronic music macam Depeche Mode ...hah... One Second boleh, HOST pun lagi la goyang2 abis2an...

Apa pun tak menghampakan la kan..... apa2 album..

dorang semacam ni band, suka toknenek dorang nak buat apa style lagu...

Thursday, June 18, 2015

Ramadhan Greetings / Bootleg Wings (untuk sapa berminat sahaja) / Another incoming Paradise Lost Plague Within

3 Things...

1) Wishing all Muslims everywhere a fruitful and fulfilling month of RAMADHAN.


Selamat Menyambut Bulan Ramadhan semua... Pandai2 la kan nak hidup bulan ni, pandai2 la nak dapat belas kasihan dari Allah walaupun sapa pun korang dan betapa tonggang terbalik nye pun sebahagian dari  korang yang macam aku ...


2) Bootleg Wings with Orkestra Tradisional Malaysia - Konsert Bongkar Ta'kan Melayu Hilang Di Dunia aku dah share kat youtube.





Ni untuk sapa peminat Wings yang betul2 nak dengar atau nak dengar lagi sekali.
Aku tahu korang semua sokong Wings ngan beli barangan dan keluaran ORIGINAL.
So buat sementara ni enjoy la persembahan yang untuk hari KHAMIS punya...

Yang Tak paham apa tu fan audience Bootleg yang dibuat dalam keadaan sedikit pancaroba ngan very basic gadget, I will say in advance- I never force you to listen. Dan Tolong jangan paoto aku, susah aku nak share apa2 interesting tau... 
Only for Wings Fans yang nak dengar je terutama yang tak dapat hadir.... Aku harap korang enjoy... Sapa lain yang tape lagi baik?





Review/ulasan panjang lebar huru hara yang aku buat lepas balik malam tu kat sini
http://www.deaf-angel.blogspot.sg/2015/06/review-wings-istana-budaya-11-june-2015.html


Link bootleg ni kat youtube ialah disini, aku dah buat "timing partition" untuk setiap lagu, senang sikit nak tukar2 lompat2 lagu - Click below
https://youtu.be/U9nxDOqm6EE




3) Incoming lagi satu, band lagi DM dari Depeche Mode, yes... Paradise Lost baru.. antara album rock terbaik la untuk tahun ini... HUHU!!!
Dorang main style Pet Shop Boys pulak kali ni..  ...Acah je..
Si Nick Holmes dah buat style suara lama dah.....maklum dah jadi Sweden punye band Bloodbath member pun.. .
I will try to review soon both of these....





Thats all....

Friday, June 12, 2015

review Wings - Istana Budaya 11 June 2015 : Konsert Bongkar Ta''kan Melayu Hilang Di Dunia with Orkestra Tradisional Malaysia

Ni post mungkin banyak Spoilers.

Baik korang berhenti baca kalau tak mau tau apa2..

Untuk sapa yang masih tengah fikir2 nak gi ke tak nak, masih was2, pendapat aku cakap Pergi, aku tak bedek, memang double thumbs up.

Jadi ni pendapat aku, ulasan/review persembahan konsert Wings Bongkar Ta'kan Melayu Hilang Di Dunia bersama Orkestra Tradisional Malaysia untuk 11 Jun 2015 Hari Khamis punye show kat Istana Budaya.

.
.
.
.

WARNING
SPOILER ALERT!!!

.
.
.
.
.
.
.
Aku perasan aku main type je panjang giler bila aku nak post ni
So jikalau korang malas nak baca...

this is how the setlist looks like...

1. Intro
2. Hukum Karma
3. Bazooka Penaka
4. Joe Wings Speech/short solo
5. Sayap Illusi
6. Sembunyi with gambus solo
7. Ranggi Metropolis
8. Black Wings Speech
9. Tanjung Puteri 
10. Inspirasi Tamingsari (with silat sparrings and all hell breaking loose)
11. Awie Speech
12. Nasyid - Zikir / Asmaul Husna with choir
13. Anugerah with choir (ends at guitar solo)
14. Selawat
15. Gambus solo & Dari Tuhan
16. EDDIE WINGS SPEECH
17. Ibu (Blues Gang cover)
MEDLEY 18-23
18. Biru Mata Hitam Ku
19. Belenggu Irama (SURPRISE!!!!!!) ("aku terikat tanpa tali part not sung replaced by 2nd verse")
20. Potret Monalisa (SURPRISE!!!) with some nice gambus touches.
21. Taman Rashidah Utama
22. Di Ambang Wati (start dari "terbukak hendaknya...")
23. Semalam Yang Hangat (panjang jugak korang nyanyi la puas2 korus)
24. Sejati (intro dahsyat - Serunai and gendang interplay ngan Joe Wings) dan Awie did the ending macam dalam kaset, paham? MACAM DALAM KASET!! So part "Kenangan Itu...(Awie - KENANGAN ITU!!!!) korang paham apa aku cakap tak?? 
25. Awie kasi Thank You Speech
26. Opera Hidup with a very nice grand finale of all the silat backing...
27. Ending with Emcee introducing all involve.. 
Aku paling suka music dimain masa tu, Opera Hidup tradisional music style...

TOTAL TIME WINGS ON STAGE - Slighly more than 2 hours.
.

OK posting kali ni aku akan selang seli dengan some photos of some designs aku beli semalam dan keychains besi wings..

lawa...  One of the few event tshirts aku nampak semalam was like depan IB nye bumbung and tulis jawi and belakang ada dates and place.. yang tshirt long sleeve tu lawa ok, dia ada short ada long, tapi yang long kat kiri kanan kat lengan ada tulis jawi...

...Fancy stuff to wear this one.


and the Palestin tshirt with Rantai words aku beli jugak...






.
.
.

OK LETS START ULASAN...





- Rasanya aku dah cerita cam mana nak gi Istana Budaya pakai Public Transport kat reviews2 shows lepas untuk Search/Kembara etc..
- Aku nak tengok ni show aku kena accomodate off/rest days aku, nak ambik annual leave rasa rugi, walau aku tahu weekends nye shows mesti happening, tapi ambik je la Thursday, apasal aku tak ambik Friday? pasal dah tak sabar kot....Aku rush balik KL dari abis kerja malam kat Spore tidur kejap dalam bus ekspres, relak2 kat rumah, tapi sempat pergi IB on time siap beli tshirts dan keychain dan jumpa boyfren lama borak2 buat kelakar sambil dengar cerita sedih dia lepas tengok Metalika kat Singapore tu hari haha. Yang penting selamat ye tak? ahah.
- Permulaan persembahan, seorang Emcee berpakaian penuh tradisional melayu naik ke pentas, beri sepatah dua kata, dan ajak semua diri untuk National Anthem Malaysia.
Memang pun IB ni, sebelum start mereka akan main Malaysia nye National Anthem, tapi this is the first la, siap ada emcee in full dressing diri depan stage minta audience sings their National Anthem with pride and vigour.
Abis je...
- Emcee keluar semula, cakap lagi...
- Long Intro....
- Wings ngan penuh berpakaian tradisional Melayu, belakang Wings with a keyboards player dan lebih 20 mungkin lebih 30 pemuzik ngan bermacam2 alat2 tradisional dan 3 ladies doing backing vocals. All splendidly dressed.
- Sorry to say, aku keep my eyes a lot on the tradisional music players... Pasal jarang2 sangat la dapat tengok persembahan gini live...
Some positions dorang rotate pakai lain2 musicians ngan lain2 instrument tengok kesesuaian ngan lagu.. tapi most remain in position.
- Sound was awesome la mana aku duduk. Setiap lagu aku boleh picked up mana2 sound alat tradisional yang digunakan prominently untuk lagu tersebut ngan the specific musician yang perform.
Korang will be impressed. 
Dan aku perasan lain2 setiap satu pemuzik tradiisional dapat peluang pamer kehebatan show their talent dapat mengiringi lain2 lagu.

Contoh ada lagu, the lady gamelan player punye sound was so prominent, dan dalam lagu lain ada satu pakcik ni main alat gendang punya sound sangat outstanding.
Dan best arrangement susunan duduk mereka dapat buat penonton pinpoint sapa main apa instrument dan sapa buat bunyi apa, ni semua dalam chaos lagu Wings. Again I say you all will be impressed.
- Sorry aku tak tahu nama sebenar alat2 muzik tradisional yang digunakan , tapi contoh macam kita tengok kat TV, ada majlis2 adat istiadat ngan penggunaan berbagai jenis Serunai/Seruling/Gamelan yang lain2 tu size tu/ percussions dalam bentuk kompang, dan lain2 percussions size. Ada Violin strings somewhere in there.

Tapi macam aku cakap, setiap lagu korang akan boleh picked up different sound, dan korang boleh pinpoint the exact tradisional music playing it.. 
Aku nak emphasis hal sound tradisional musicians ni pasal WINGS main a full-on loud rock n roll show.
Wings tak tone down untuk ni show kecuali of course untuk lagu2 slow tu memang ketara  backing musicians tapi its the heavy and fast numbers tu yang tradisional muzik masih timbul ketara, tu yang aku suka tu... macam at the end of the songs korang boleh dengar touches of Serunai and everything la. Suka la aku.
- Did I say all everyone on stage pakai sangat fancy Malay tradisional Dress gitu... A visual Delight also.


stop kejap tunjuk gambar lagi..





- OK now comes to Wings and dorang nye setlist...
Wings Joe, Awie, Eddie semua in full Malay tanjak, sampin, capal but Awie was barefoot, sangat warna-warni... Black drums aku rasa dia punye mobility and comfort is important la being a drummer lagipun dia belakang drum set. An octupus. 
- Starts with HUKUM KARMA...
Awie was in top form and dia memang a bit Bruce Dickinson la pada aku untuk show ni.
Dia nyanyi sambil beraksi pahlawan, beraksi step Silat, etc...thru out the show. Aku tak rasa ni senang la, pasal dia punya delivery was outstanding.
Awie nye choice of musical instrument for the night yang dia guna on selected parts of some songs ialah sebuah kompang or is it rebana.

Joe Wings was like his usual self and satu best tengok kat IB ni was like Joe and Eddie is really in your face gitu...Tengok dorang main show biasa, tak dapat la kan in your face gini.
Eddie aku nak cakap, apasal dia takde mic? sama jugak ngan Joe Wings...  I mean untuk aku nothing beats Wings nye orang do backing vocals...

Eddie was singing along ok bila aku tengok kat dia, taruk la mic depan dia!!.... He should be doing backing vocals just like Michael Anthony...  Lagi Rock la pada aku...

Black was the only one who remove his head dress, dia pakai tanjak dia bila dia kasi speech lepas tu dia bukak balik, dan pakaian Black ialah yang paling tak complicated, pasal dia nak kena bebas kan movement dia main drums...

OK sambung Setlist , aku confirm weekends nye crowd mesti kecoh giler!!

Lepas Hukum Karma, aku dah terfikir, biar betik Awie nak maintain gini whole night? Its not going to be easy and ni bukan satu malam nye show, ni 7 malam berturut2...
-Terus BAZOOKA PENAKA!! huhu... Complete with a DRAMATIC PAUSE BEFORE SOLO!
Aku heran ngan diri aku, Bila last aku dengar lagu ni? Lama giler dan bertahun2 kot, tapi aku mouth the words, wahhhh boleh ingat semua la.... 

Then,
-eh? Joe Wings kasi speech, ngan some alunan backing music, Joe Wings kasi speech pasal music is universal...music tradisional dan musik barat gitu, siap solo tapi sikit je....
-Terus backing music tu terus masuk Sayap Illusi. Sedap... Sejak bila lagu ni tak sedap? An inspiring song.

-Then Sembunyi... Bila aku last dengar Wings main ni lagu? Wahhh lama...
Korang pernah dengar Wings main ni lagu dia masuk lagu Pulp Fiction nye theme song Misirlou yang instrumental 60an dulu? aku ada tape dorang main version ni somewhere kat youtube channel aku kalau korang nak dengar.

Sembunyi masa masuk solo, masuk Gambus solo dulu before Joe Wings completes it...
Lagu Sembunyi dah memang sibuk, tambah lagi gamelan tangtungtangtung makin sibuk dan makin sedap haha. Ending yang pekik2 tu dorang pakai kumpulan kompang gitu...

ok tarik nafasss...ok sambung..

-Ranggi Metropolis...  ni memang lagu sesuai la Wings live. I always like this song especially with Joe punye solo solo kat lagu ni..
Then Black pakai headgear then dia cakap la kasi speech, again with some backing music...

-Then terus...WAHHHH Tanjong Puteri ok.
Mula2 start slow je, lepas tu terus masuk heavy hahaha.

Now comes to the highlight of the evening...

-Inspirasi Tamingsari..

Siap ada silat. Silat Gayong I think? Sorry kalau salah
They have different pairs of Silat exponents perform and actually dorang bukan perform tapi macam All Hell Breaks Loose pasal memang kreografi dorang memang hebat...
Each sparring guna different weapons...
Last round is like Awie versus two guys and of course Awie menang la kan....
Tapi seronok la... Sparks semua terbang sana sini... 

Anggap je la ni lagu ialah macam "Rime Of The Ancient Mariner "" gitu dia punye grandiose. 
Dari start sampai abis dahsyat lagu ni A welcome back to form pasal aku kureng sikit cara Wings main intro Inspirasi Taming Sari past few years ni.....HAHA

Suruh vote fans wings nak revert back to original intros for tamingsari or taman rasyidah or stay to rokestra style, aku rasa fans semua rindu nak original intros back..
-OK sambung... Awie punya giliran kasi Speech, a bit keagamaan..

OH OH, segmen ni aku dah start rasa panas.... Oh God Please Forgive Me... 

Wings join by 10 orang lelaki pakai jubah putih gitu, macam Nasyid gitu, Choir Nasyid gitu..

-So dorang starts ngan Asmaul Husna.

-Then masuk Anugerah.. with a bit of zikir added in..
Anugerah ends kat Joe nye solo then terus masuk Selawat..

-Then Gambus Solo then Dari Tuhan starts...
Ni semua choir nasyid tu on stage buat backing vocals...

-Then giliran Eddie kasi Speech. Dia ni aksi dia penuh humour sebelum berikan ucapan dia...
Eddie emphasis kat hal kekeluargaan dan kasih sayang gitu..

-Then terus masuk lagu Blues Gang - IBU. 
Oh...2nd cover song of the evening, walaupun seronok tapi I would rather have Puisi Merdeka haha, it would be appropriate kan lagu Puisi Merdeka kat tema konsert ni...

OK dalam hati aku cakap, cukup la cover songs ni... aku nak lagu Wings..

Impian aku tercapai... Wings start medley, you guys will be impressed pasal ni lagu2 semua korang kenal sangat, tapi touches traditional music tu transform lagu2 ni, so cam wahhh ada bunyi tu la, ada bunyi ni la...
Musical delights betul persembahan ni. Jarang la dapat tengok kan, so aku rasa berbaloi aku pergi, oohh dan lupa, aku rasa enjoy pasal aku anggap ni Pure Wings, dorang 4 orang ngan backing tradisional gitu. Takde superfrens superfrens ni semua.


OK Medley...
-Biru Mata Hitam Ku... Aku ingat full version mula2, la...setengah masak. OK Takpe..

-Belenggus...yes..Belenggu Irama, tapi verse "Jesus Christ" tu takde, Awie guna verse 2nd nye......ok ok zaman aku sekolah dulu ni lagu part tu was like kita nye andaian was like Jesus Christ gitu...
Mintak maaf banyak2 la eh sapa2 offended, tapi tu la andaian budak2 sekolah zaman dulu, fantasi dan gambaran budak2 sekolah.....

-Potret Monalisa.. ..backscreen tunjuk Potret Monalisa superimposed on a building but the building entah macam bukan Louvre je...haha. Mungkin Louvre kot. Entah la tapi apa pun, wahh ni lagu rare la jugak kan? so enjoy..

-Taman Rashidah Utama.... of course.. and please please cukup la versi intro keyboards ni aku rindu sangat nak Taman Rashidah Utama played with the original style intro.
-Di Ambang Wati... tapi verse lagu ni terus masuk ""terbukak hendaknye....""

-Semalam Yang Hangat... sedap... but of course... haha. Wahhh aku boleh imejin weekend nye crowd singalong lagu ni....mesti hebat..

OK Then...  Sentinel KK Downing/Glen Tipton moment.

-Serunai/Joe Wings/Serunai/Joe Wings/Serunai/Gendang/Joe Wings/All Three
of course for Sejati.
What an intro. What a version of the song....

ok lagu ni kan, lagu ni kan pada aku buat legend lagu ni pasal ending yang "kenangan itu....(KENANGAN ITU!!!).. and Awie did it ok.. Wahhh happy la aku...

Kelakarnye everytime tengok Wings live, masuk lagu ni macam... Ala....main la lagu lain, boring sey asyik lagu ni je...dan aku was always looking forward part ending tu, aku tak tipu, confirm ada audience yang sing that part "KENANGAN ITU!!!!" haha..
Korang paham kan apa aku tengah berbual?

Then Awie says thank you and all that to everyone involved,
-then Opera Hidup...
Nice version la kan with all the percussions and gendangs and gamelans...

Ooo lupa, some parts of the night screen background ada wayang kulit all that, but not during this song.. kan? funny zaman dulu video dorang main wayang kulit ni or something kan? dah lupa la aku tapi aku rasa la zaman dulu2 kaset Hukum Karma keluar.

cuci mata....kejap lagi satu gambar...





All in all ni show penuh ngan semangat Patriotism, semangat kenegaraan, ngan screen belakang some parts tunjuk video hitam putih sejarah lama, a good advertisement dan prominent display untuk Malay and Malaysian Tradisional Music dan musicians.., budak2 muda with all their silat skills,
dan of course unsur2 keagamaan. 

I think the emcee says it right "nak tengok konsert melayu, ni la konsert nya" or something to that tune.

Thats all... Sorry ni posting blog ni aku takde check takde apa, aku main rembat je apa dalam kepala hotak aku...aku dah plan dah apa nak type so duk je depan laptop...aku rembat je...

Harap aku takde cakap apa yang offensive...

Maaf bahasa aku rojak dan tonggang langgang..dan korang paham apa aku cuba sampaikan....


Anyway, aku did tape last night untuk ingatan dan koleksi peribadi aku sahaja.....
in fact aku dah halfway buat cover.. belum taruk setlist aje...

tapi untuk sapa interested bootleg ni, aku cuma share next week lepas all is finished..

Please support this Wings event. Its a night to remember.
And the tshirts looks good too...

I do hope this show will be released as an unedited full complete live album...

Sound especially the traditional musicians was superb on Thursday, at least for me and where I sit.



In conclusion, aku rasa best sangat ni show, maybe fikir balik I would rate in better than Rokestra especially pasal ni is like Pure Wings, I mean its like all Joe Wings, walaupun aku rasa aku ada taruk brickbats jugak kat somethings kat review aku ni, dan jugak aku ada rasa panas gitu masa part2 tertentu... HAHA.

ok ok hari jemaat....  bye!!


UPDATED 19/06/2015

p.s

I wish Rantai was played. Pensilat semua ramai pun dah ada.


Bootleg aku dah upload...

Ni cover dia aku punye simple basic design bodoh pakai Paint.



More details kat post selepas post ni...

Ni dia...


link sini kat youtube - https://youtu.be/U9nxDOqm6EE


ENJOY.

Wednesday, June 10, 2015

4 benda - Wings kat IB lagi, Fandi kat Sea Games, Jurassic World kat wayang, dan last aku dah lupa la...

Ok, cammana nak start? ok...
First

Wings kat Istana Budaya lagi..
Bila aku dapat tahu je hal ni, Aku terus teruja pasal persembahan kali ini nampaknye ada Tema istimewa gitu... dan rasanya mesti highlight untuk aku dapat menengok Orkestra Tradisional Malaysia (OTM) beraksi di Istana Budaya mengiringi kumpulan Wings.

So is there going to be a mass silat performance during Rantai if this song is played? huhu...

aku punye kepalahotak terus dua perkara
a) Adakah cuma Pure Wings + OTM? atau ada ramai2 rombongan Cik Kiah jemputan penyanyi2 dan musician2 lain? Ini antara faktor yang buat aku nak gi atau tak. selain dari ni lagi satu ialah lokasi, bukan pasal jauh dekat, bukan... tapi......sedaya upaya mungkin aku tak mau pergi sokong lokasi yang mendatangkan faedah kat organasasi2 yang aku tak rasa sesuai aku sokong walau SATU SEN pun, walau INDIRECTLY. Banyak lagi lokasi yang ""NEUTRAL"". Ni adalah pandangan peribadi aku. 
Aku suka sangat tengok Pure Wings beraksi so harap ini kali cuma Pure Wings + OTM.

Mintak maaf la ye tapi....Aku kurang minat konsep Superfrens live pasal aku suka tengok setiap act tu as a full pure show of their own. Aku takkan rasa puas.
Macam dari aku tengok Wings + Superfriends, aku lagi suka tengok dua show, Wings sahaja dan sapa pun Superfriends atau Superfriend tu ngan show mereka sendiri.

Aku harap korang paham apa maksud aku.
Ni masing2 nye citarasa, dan ni citarasa aku....

b) Aku was like skeptical - 7 nights straight without rest?
Aku tak bimbang pasal musicians tapi aku bimbang pasal penyanyi tu dapat sustain 7 malam ke?
Bila last Maiden main tiga malam berturut2?? .
ni masing2 nye pendapat tapi aku sebagai pembeli tiket, aku berhak fikir pasal ni ye tak?  Tapi macam biasa aku sudah pasti Wings tentu dah take into consideration 7 malam non stop persembahan dan cammana dorang nak pastikan kualiti persembahan setiap malam maintan, dan aku nye fikiran cakap kalau Wings perform 90minit aku dah lebih dari happy. Contoh macam Search tu hari kat IB, aku sangat berpuas hati taking into consideration dorang beraksi 4 malam straight, takde banyak colok, Search blast 90minit dan thank you good nite gitu, have a good rest for next night.




So harap aku dapat pergi, pasal malam sebelumnye aku kerja malam, so its going to be a mad rush nak balik KL then nak kejar tengok Wings kul 8 malam haha.

Kelakar nye aku dah beli tiket online, tapi aku takde printer takde apa...
Aku cuma ambik gambar pakai Handphone je completed transaction kat screen laptop.

Macam2 show2 lepas IB, malam show sampai IB takde tiket, takde printout, takde apa, pergi tempat box office keluarkan henpon tunjukkan foto beli tiket online kat petugas di kaunter tiket..

So far ok je.. takde masalah..

So harap ni kali pun sama la..
sempat pergi good,
tak sempat pergi..., maybe dua choice - return again next night!! HAHA, atau just too bad.

yang return again next night tu ada possibility la, haha... tengokk cammana

Anyway,
XPDC last Saturday aku tak gi, tapi cam aku cakap best reviews aku baca pasal sesuatu persembahan tu ialah dari tulisan peminat2 sendiri kat blog2...
Read this - http://uvianhell696.blogspot.sg/2015/06/konsert-xpdc-aku-masih-disini-rockestra.html




Second

SEA GAMES!!
Aku was like gelak...
LAIN KALI HUMOUR dan NASTY BANTERS BOLA SEPAK JANGAN BAWAK PERGI KAT SUKAN LAIN BOLEH TAK???

Korang ingat atau tau cerita tak England dah kalah ngan Holland apa qualifying entah, abis tu satu stadium penonton Holland semua pakai baju Oren, then semua nyanyi lagu Bananarama "hey hey Goodbye".. England relak je..

abis tu tetiba lain kali, Holland lawan capteh atau congkak ngan England, sama terjadi, then England complain...!! giler kan senario gitu?
So yang bolasepak tu biarkan kat bolasepak...

Ni belum some seriously vicious people leading impressionable young lads nyanyi lagu ""ANJING!!""lagi....




Korang tengok pembukaan Sukan Sea yang berlangsung sekarang ni?

FANDI.

Aku rasa la, aku sangat menumpang bangga dan kegembiraan. Korang ingat atau tahu pasal Olympics kat Atlanta tak silap?
Masa nyala obor tu rahsia, then tiba2 peninju Muhammad Ali keluar dari belakang then dia gi nyala obor tu... Aku rasa tu adalah biggest honour la kan, Amerika betapa ramai athlete yang hebat tapi Muhammad Ali jugak...

Sama macam Sea Games ni, Fandi ok Fandi!!
Dia ni cengkih segala cengkih. Dia legend setanding Steve Harris la pada aku.
So bila Fandi yang tukang nyala obor (with Irfan), its like OMG moment!!



Anyway aku perasan Fandi ni kan, orang cerita2 pasal dia...suka cerita dia FC Gronigen, score ngan Inter Milan, menang tu menang ni, gol semua pengsi2, tapi pasal kegemilangan2 dia masa main jarang gitu aku dengar atau baca cerita2 dia zaman Kuala Lumpur dulu ngan Malek Awab dan K Kannan, dan zaman dia Pahang dulu.. Pahang dulu zaman Fandi tu was like Dream Team la kira nye ye...

Tu jam Fandi main Pahang, Arwah Borhan Abu Samah pun sama team Pahang sezaman kan? wahhh hebat tu jam ye Pahang.

Also masa dia dipanggil main untuk Selangor lawan Diego Maradona nye team tu jam Boca Juniors kan? betul kan aku cakap ni? his Niac Mitra time, his Ajax Amsterdam trials yang dia reject offer kan padahal Marco Van Basten sama trial ngan dia or something then he choose Niac Mitra, kalau tak dia dah Ajax partner Van Basten,  dan jugak his very weird ending with JDT 2013, and of course the most hilarious, RTM announce kat Berita Jam 8 Fandi dibeli Manchester United..padahal its a APRIL FOOL!!!!! joke Straits Times tu jam.

I think this is his biggest honour la, Fandi Ahmad tukang nyala obor Sea Games.
Humility dia is exemplary .. dan ni la semua orang suka dia pasal ni.






AKU HARAP MASA ARSENAL MAIN NANTI ADA BUNGA API CAM GINI!!!
HAHA..



KETIGA


Jurassic World nak main ke tengah main? aku teringat zaman dulu first time tengok Jurassic Park kat panggung wayang. Yang pertama dulu..

Adegan pertama tunjuk dinosaur korang ingat tak? Bila part dinosaur besar gedabak makan daun tu tengah macam diri kan?
Lepas tu dia jatuhkan kaki depan dia...

BOOOMMMM!!!!!!!!

Sound efek dia giler la.... BERGEGAR PANGGUNG!!  Aku tak pernah rasa sound efek tengok wayang cam hari tengok Jurassic Park pertama tu... memang aku KAGUM GILER!!

Jurassic Park original part 1 tu ialah satu filem yang macam kira groundbreaking la dari segi membuat semua penonton jadi teruja gitu....

Sama macam Terminator 2 Judgement Day, DAHSYAT!!!, melopong tengok Arnold lawan ngan Robot cecair tu.

So tengok ni dua poster masa tunggu keretapi aku memang terkenang.. aku suka Jurassic Park, bila Part II dah macam puaka..
pasal dah hilang mistik dia la kan T-Rex kat New York eh? LA? aku pun dah lupa la...

Aku nak Dinosaur mesti maintain kat pulau dinosaur je kan? Part 3 tak best tapi at least dia maintain senario cuma main kat pulau2 dinosaur penuh misteri tu...





Besar sea monster ni kan? Korang dah tengok Gezek dia?

Aku mula2 macam...apa sey gantung ikan jaws?? Sekali tu hah, kamera angle dari atas...

Lagi tinggi sikit sea monster tu lompat, silap2 ngan kameraman yang ambil angle dari atas pun kena makan ....

Macam real.!!!!

Harap cerita ni takde love love scene gitu.. aku suka satu Jurassic Park ni, action dan berbual2 yang relevan ngan action dan storyline aje...
Kurang dan takde langsung dia punye jiwa2 romen2 antara hero dan heroin.


KEEMPAT, FOURTH


ok aku pun dah lupa aku nak cakap apa, ada 4 benda sebenarnye..

ok ok takpe...

posting kali ni aku type dan tampal2 gambar dengan mendengar Sammy Hagar Circle nye live album... MICHAEL ANTHONY ada, Vic Johnson dan of course Jason Bonham.
total minutes 2 jam 20 minit...

Lagu2 Sammy Hagar solo, Montrose, VAN HALEN (Michael Anthony suara dahsyat maintain padahal live - When Its Love - Aiseybedah!!!!!!  ) aku suka lagu ni!!!)  dan of course Jason Bonham pun ada so a few Led Zep songs.. When A Levee Breaks pun ada...

Kat youtube dah ada full album...KONGAJAR ALBUM BARU KELUAR HAHA!!
 JANGAN LUPA TUKAR SPEED LAGU 1.5 kat roda gear tu.. Kalau tak tukar speed, senang kena detect dan kena delete ngan youtube....

Errrr.... Sila beli ORIGINAL ye... kikikikikikikikiki... Dreams pun ada.. accoustic aku rasa Sammy Hagar ngan Michael Anthony dua orang je.. SEDAP GILER versi ni.

Aku nak tangkap original la ni album aku rasa sangat value for money semua lagu gerek....A VERY GOOD LIVE ALBUM.

Kalau ni album ada lagu2 Mine All Mine dari OU812 ngan Dream Is Over dari For .Unlawful .Carnal .Knowledge nye album..dan tentu terus aku beli semua versi album ni haha,. tapi tu dah melampau dream live album kan? haha..

OK DAH BYE..

aku pelupa sey, makin tua makin semua nak kena tulis kat kertas, aku terus otak jam apa aku nak cerita sebenarnye yang 4th tu...

Serious aku tahu aku nak cerita something important...

lain kali k bye.


Thursday, June 4, 2015

Foto2 makanan lagik - ni kali semua Singapura punye - Beryani, ayam penyet, epok2, karipap, lontong, tulang, dan apa je la sebelum Puasa menjelang...

Bulan Ramadhan ni around the corner, baru terhegeh2 segala foto makanan nak upload..
rasanya tak sempat upload semua, nanti lepas bulan puasa sambung ler..

ok, ni kali semua foto makanan2 aku snap kat Singapore..
kita start ngan nasik briyani or beryani or how korang pronounced it dari kedai Ïslamic Restaurant. Ni kira kedai Legend...rasanya tak lama lagi dah 100 tahun la...





Dulu kedai dia besar lagi... kat row lagi satu, sekarang dah pindah sebelah Sabar Menanti.. dekat ngan kedai Jubilee dulu...

Islamic ni legend la kedai dia, sekarang nasik briyani dia kalau kambing is about $9.50 kot? ok la kan.. sesekali...
Even PM Malaysia. Encik Najib........edit...... so memang legend la Islamic ni...dari dulu2 lagik
So the above is some shots from the present day shop.

Anyway foto2 atas tu Malaysia nye Angkasawan pun ada kot... Encik Muzafar tu...

Ni pulak bawah ni is Nasi Briyani Kambing dari row Arab Street tu kat corner tu Yasseer eh? Tasseer eh? Ala...sederet ngan restoran Zam Zam, Singapore Victory tu semua
Sedap...
Kira semua sedap la kan kat row2 North Bridge Road nye kedai2 dorang nye Nasi Briyani..tengok la korang personally suka mana, atau kadang2 TENGOK KEDAI MANA KOSONG..



OK OK, lompat dari nasi briyani tu something else...

and what else kalau bukan EPOK EPOK SAYUR...

foto belum taruk sambal cili, dan selepas taruk sambal cili dia..
anyway, epok2 sayur ni makan gitu2 je pun dah sedap...




OK... kalau kat Singapura, rata2 orang melayu panggil Epok2 la kan..

Epok Epok kentang, Epok Epok Sardin, Epok Epok Sayur..

dan kalau Karipap selalunya kita refer to Karipap yang dibuat Indian Muslim nye bakeries..

contoh famous Onan Road nye karipap Indian Muslim gitu...

OK yang ni contoh yang Oblong nye...Rectangle.. Karipap Daging/Ayam gitu..
ok la satu $1.20 gitu la kan? or $1.20 yang triangle tiga segi Kentang nye?
apa pun, Kenyang ok..



Ni pulak Lontong dari salah satu gerai di Haig Road...
Korang macam kalau gi Singapura, dah kat kawasan Geylang Serai...

Selain makan2 kat Pusat Penjaja Geylang Serai.. Like I say, kalau kat Singapore korang cut the crap about nak makan sedap2 kena pilih tempat or what, pergi je Pusat Penjaja semua dah sedap2 dah..

Selain korang makan kat Geylang Serai nye hawker Centre tingkat dua tu, korang boleh gi Pusat Penjaja Haig Road, jalan kaki je, atau korang gi Eunos Crescent nye...pun jalan kaki jugak..

abundance of great nice food dah kat hawker center ni tiga tempat ni... tak yah gi tempat ÿang atas angin dah...

Ni Lontong dari salah satu gerai Pusat Penjaja Haig Road ni aku taruk tempeh bagedel..






OK moving back to Nasi...

Ni kali Nasi Ayam Penyek/Penyet..

Aku kasi contoh ni kat salah satu pusat penjaja kat Singapura...

Tak salah aku $4.50 gini..

So kalau nak banding kat Malaysia, I mean certain shops in Malaysia...dan aku maksud kedai2 yang dianggap dah tahap restoran pun...

kalau kat pusat penjaja Singapura, nasik dorang pakai nasik ayam, dan siap ada sop.

I mean ni aku cakap je la.. So you guys should try makan nasik ayam penyet bila kat Singapore tak yah gi kedai mahal2 ke hapa ke, a humble hawker center semua makanan dah gerek2..


Ada korang boleh agak kot ni Hawker Centre mana nye...


OK last but definitely not least, for this posting...
maybe last food posting before Ramadhan..

TULANG..

Or some called it Sop Tulang Merah.. Singapore style la kan...

I think I have posted and reviewed on Tulang many times, tapi takpe lagi sekali layan foto...




Bila dibuka dari plastik bungkusan, akan dapat Dua mangkuk besar pinggan gini, about 8 ketul tulang.. harga yang $10.50 nye aku pilih...
Selalu kalau korang beli, especially makan tulang ni makan kat rumah la....pasal berkecah...
nak kena ketuk lagik, keluarkan SOM-SOM dalam tulang tu...
Kat rumah hah, makan puas2 tulang...jangan jiran rumah bawah heran la apa la malam2 terhentak2 kat lantai rumah atas ni apa dorang buat? haha.. tak la, aku exxagerate je kot.

tapi seronok la ketuk2 ni...tang tung tang tung tang tung ketuk2 tulang2 tu keluarkan all the som2.

Tapi I think there are some who only eat the meat on the tulang je, masing2 la kan

So basically like, pilih la harga $8.50, $10.50, $15.. sebungkus..

Tulang ni mana2 pun boleh dapat tapi kalau nak thrill again kena gi Beach Road la, sana thrill..
tapi actually mana2 pun sedap la kan...



So dua mangkuk cam size gambar atas ni, total dua mangkuk dapat 8 ketul besar gitu...is $10.50 in all. A good deal la ye...
... makan ngan roti, selalu orang makan ngan roti peranchis, atau roti Gardenia pun ok or nasik pun ok la tapi tak la kot makan ngan nasik macam kekok gitu...


To be continued...

Tuesday, June 2, 2015

Powerwolf - Preachers Of The Night : EARBOOK version (2cd)

Dari Rock Jepun (Anthem),
Gezek sikit Rock Amerika (Savatage) - ni lain kali k aku tunjuk cammana packaging ultimate boxset tu untuk sapa berminat... memang hebat ok ultimate boxset Savatage aku tak bedek...
dan kini ke Rock Jerman...





Aku tahu, aku terhegeh2 nak cakap pasal ni album pasal tak lama lagi album keenam Powerwolf nak keluar. First four albums rasanya dah pernah borak termasuk boxset History of Heresy dorang part 1 and part 2 kat sini...
http://www.deaf-angel.blogspot.sg/search/label/powerwolf

(Aku rasa aku kena "label"balik semua postings kat blog ni la, huru-hara dan banyak tak link to each other gitu....dulu aku tak tahu sangat kepentingan label ni)


Sapa2 baca blog ni tahu la aku suka sangat kat Powerwolf. Jugak aku nasib baik Hellfest 2014 Powerwolf pun beraksi, so aku dapat tengok dorang buat persembahan. Sesuatu aku sangat gembira dan ambik gambar banyak2, dah macam Groupie pun ada...
Ni band sangat mengujakan bila main live pada aku dan lagu2 dorang memang entertaining giler. Pada aku la haha.

Boleh rasa lah, tahun demi tahun, Powerwolf makin build up audience dorang satu Eropah kalau baca pendapat2 peminat kat sana.
.
.

OK sambil cakap pasal Rock Jerman ni, lagi satu band rock Jerman yang tak asing lagik - Helloween.
Helloween dah confirm dates kat Australia. So harap dorang datang balik main sini untuk fans Singapore/Malaysia. Dah lama sangat sejak Gambling With The Devil nye tour.
Aku tak bedek, last tour aku macam rasa rugi, kalau korang dengar bootlegs tour Straight Out Of Hell memang dahsyat. Aku rasa dorang selain Jepun dorang main Taiwan kan (ada satu pro-shot opening songs ke hapa tu dari Taiwan, giler best quality dia) dan Indon pun kan?

""SWEATING LIKE A PIG!!"" (BERPELUH MACAM BABI!!!) - ni ayat aku tak boleh lupa la Andi Deris cakap dari atas stage. Lawak betul.. ye la mau kena cuaca sini... Tapi Sascha smart giler la eh atas pentas walau Andi Deris dah tak tahan cuaca panas padahal malam.... Aku suka dekni si Sacha ni.. Weikath very act cool la kan always ngan rokok dia...Grobskoff memang giler haha.
Drummer malam tu pakai sapa? lupa la aku nama...

Its about time you return Helloween... Sorry your latest album, I only listen online to the 3 songs...
This month - Anthem, Powerwolf, Maiden United, Paradise Lost and Savatage Ultimate Boxset  is priority.. LOL!!

OK balik kepada album kelima Powerwolf...
Ni album bukan yang paling best pada aku, tapi tetap gerek la jugak... Tapi tak sehebat contoh Bible Of The Beast.  Aku recommend la Bible Of The Beast sapa first time dengar Powerwolf.
Youtube adalah full album gitu...

TETAPI ISTIMEWA ialah CD kedua kat album ni dimana lagu2 dimainkan secara SYMPHONY memang sangat hebat, majestic dan menyentuh sanubari.. Cehhhh...

Tapi macam biasa, ni band lirik2 dorang sangat2  ""Tak Senonoh"", tapi seronok dan tersenyum dengar...tapi kurang ajar gitu haha...

Offensive la lirik2 mereka untuk sesetengah orang, dan jugak bahagian lirik2 LATIN, memang betul semua LATIN tu semua, tapi apa aku tahu vokalis dia hentam kromo je perkataan LATIN tu dan tak menghasilkan ayat yang betul.. kira nak sedapkan je la..
ni apa aku tahu, again kalau salah sorry...

Vokalis dorang orang Romania yang Classical Opera-trained dan tahu pasal Latin la kira.. tu istimewa nye Powerwolf. Dan artwork dorang semua Michael Greywolf (salah satu guitarist dorang )yang lukis.
Album terbaru dorang belum keluar tapi kulit album dah keluar lawa aku suka...aku rasa album keenam dorang mesti terbaik la, aku rasa je....Bulan 7 keluar.


OK ni bentuk EARBOOK...

Earbook ni kalau sapa tak tahu, ialah bentuk release CD tapi dalam buku coffee book gitu....

contoh foto gini la...  Dapat Patch ok album ni... Cantik la.. patch kat foto atas ada tu kaler hitam tu.







SO THE EARBOOK VERSION OF THIS ALBUM IS ABOUT 30 OVER PAGES..
So you have lots to ogle, especially as Earbook versions are large hardcover books actually..




The album has 11 songs, and the EARBOOK version has a second cd of 4 songs...

Which is actually 4 songs from this album having the music called and played by the SACRILEGE SYMPHONY II  (Nightshift for Choir and Orchestra)




Gerek kan Orchestra version...??

Ni yang video atas tu Amen And Attack...

ni Orchestra version...


Hebat kan? terus berlainan sangat....



Takde mood nak cerita banyak...nanti la next time keluar album keenam Powerwolf bulan 7 nanti borak lebih sikit..

layan gamba lagi... aku tak snap setiap page la, tapi ni sebahagian lagik...

Enjoy mencuci mata..







Aku suka patch dia ni, simple je huruf P dan W.

ok dah tu je....

Wooo hooooo...

This is the kiss of the cobra king....

Wooo hooooo....

This is the kiss of the co..bra........

cobra! cobra! cobra! cobra!.....