Sunday, March 26, 2017

PYROMANIA Deluxe Edition - Def Leppard and news of Maiden's continuation release of the 180gram heavyweight black vinyls.


OK, after the SERIOUSNESS of 
World Water Day/Hari Air Sedunia.









Lets start the review/opinion and ulasan of Def Leppard's Pyromania Deluxe Edition in Bahasa Melayu and then  in English.
As usual I try to make the contents different,
usually the Bahasa Melayu one will be more gossipy. LOL!!

Photos of the complete packaging and all the HISTORICAL TEXT of the making of Pyromania inside the booklet for those who havent seen it will be pasted all along this blog.



Untuk korang peminat lagu rock melayu dan omputeh,
satu antara dua ni akan berlaku dalam hidup korang.

Sama ada 
a) korang dengar lagu FOOLING dulu, lepas tu dengar BERPALING dari Search.
ATAU 
b) korang dengar lagu BERPALING dari Search dulu, lepas tu baru dengar lagu FOOLING.

tapi salah satu atas ni, selalu terjadi, lumrah hidup korang sebagai seorang peminat rock n roll band.

Kenangan kan ni semua.
Pyromania ni asalnya tahun 1983 dulu, dan versi deluxe ni ialah tahun 2009 keluar.

First sekali aku nak cakap, kalau aku cuma boleh pilih satu album Def Leppard aku akan pilih album Slang, aku pernah blog pasal Slang dua kali, satu kali untuk Slang double CD, dan lagi sekali bila Special Edition Slang keluar.
Aku siap beli single2 dari album Slang pasal aku nak versi live lagu2 dari album Slang.
Slang ni unik, terkeluar ring gitu...
ok, balik ke tajuk perbincangan dan berbual syok sendiri.
Jadi aku akhirnya memiliki cd Pyromania. Aku tengok kat gerobok aku tak pernah nampak la. haha.
Kaset memang....
Zaman sekolah dulu, pakai Walkman ye tak.
SEMUA LAGU GEREK, sepuluh sepuluh lagu Terbaik dari ladang.
Aku paling tak suka lagu Fooling dalam kaset Pyromania ni. Pasal cam gagap gitu. Macam bas ekpress KKKL. Korang tahu tak, kalau kat rumah sebut bas KKKL katalah beli tiket bas express KKKL kan? tak panggil KKKL tau, tapi panggil "Bas Gagap".

Gurau je eh, jangan terasa... hidup zaman ni memang stress, cakap sikit je kecik hati, marah2. haha.

 Aku paling suka lagu Comin'Under Fire dan lagu Stagefright.
Seronok giler dua dua lagu ni.
Tapi apa pun setiap lagu gerek... dan Die Hard The Hunter bila part gitar solos tu kan, gerek giler.

Jadi sapa belum memiliki tapi nak cukupkan korum dan masukkan cd Pyromania dalam koleksi korang, Sila tangkap versi Deluxe Edition kerana bukan saja Pyromania tapi cd yang kedua dalam bungkusan ini ialah sangat hebat, live songs dari persembahan 1983 mereka kat Los Angeles.
Dahsyat, dan best sangat. Evergreen.

Versi live giler babi nye istimewa sangat zaman dorang memang hebat tahun 1983 dulu - 
6 lagu dari album Pyromania, 2 dari album On Through The Night, 6 dari album High N Dry, dan satu lagu cover Travelling Band dengan Brian May dari Queen.
So memang sapa minat Def Leppard, ni peluang memiliki live album rasmi dengan persembahan dan sound terbaik dari zaman tiga album pertama bila mereka memang rock.

dan ingat, ni zaman paling best Def Leppard, 
-RICK ALLEN MASIH ADA DUA TANGAN. Belum eksiden putus tangan lagik.
-STEVE CLARK MASIH HIDUP. Hensem eh dekni.. aku suka dia tapi kaki botol rabak nye kot.
dan 
-PHIL COLLEN MASIH PAKAI BAJU. Geli siak aku tengok dia sekarang. Sebab tu aku tak mau gi tengok Def Leppard main, buat apa aku bayar tiket, abis tu aku geli tengok Phil Collen tak pakai baju.
OK aku tak kesah orang lain ok aku akan bayar tiket -, Lovehunters tak nak pakai baju, aku alrite, HIGH-ON FIRE memang trademark frontman tak pakai baju berpeluh cam mandi gitu, tapi seronok, 
aku berharap dapat tengok High On Fire main lagi sekali, giler babi laju dorang live 3 piece dan gerek nak mampos style heavy metal dorang.
antara band paling terkejut beruk kan aku ni band la.
aku cuma random je tengok apa band ni masa nak tunggu Slayer main satu masa dahulu, sekali tu makkao!! thorbaik.
anyway, balik kepada cerita,
tapi kalau Def Leppard Phil Collen tak pakai baju? Muntah Hijau. haha.

.
.
.
.
.


.
.
.
.
.







PYROMANIA solo breakdown.
Too Late For Love, Die Hard The Hunter, Comin Under Fire, Action Not Words,
- Steve Clark.
Stagefright, Rock Rock Till You Drop, Rock Of Ages, Photograph , Fooling
- Phil Collen.
Billy's Got A Gun - BOTH.
Its a nice read above when Phil Willis got fired during the recordings, and how Phil Collen was brought in.

Pyromania. Deluxe Edition.
Always got the cassette tape, never the CD.
So its time to upgrade to CD and why not the Deluxe Edition.
Deluxe Edition has the Pyromania album remastered
and there is a wonderful 2nd CD of 15 live songs from a 1983 show in LA Forum.

2 songs from Through The Night, 6 songs from High N Dry and 6 from Pyromania. Plus a cover of Travelling Band.

THE 2nd CD is simply worth the reason to purchase this edition. Its so rocking and showing how awesome Def Leppard first 3 albums were.

Anyway, I always love Slang, and I had make a comparison of the original release of Slang Double CD version with the acoustic live 2nd cd, and also the fabulous Slang Deluxe Edition, again a double cd with songs previously unreleased that was as good as anything on the Slang album.

The link is here - Def Leppard Slang Deluxe Edition double cd (2013) - In Comparison with original Slang double cd (1996)

So Pyromania. Complete Perfection from start to finish.

Listening to this and you hope you got that Back To The Future vehicle.
How awesome it must have been then when it first came.

This are some other pages,
oh shit I didnt realise I take a snapshot of the below photo using my handphone,
and the glare is on the head of...
Rick Savage.
I think I miss out the photo of the legs of huge cranes.










Till The Next Time...

I always like English rock bands the most..
and that invasion of my heart and mind continues till today...

I really hope to find time to blog about a particular awesome album by Savage Messiah.
A modern day English rock band. Ermmm.. ok more to thrash actually. LOL!!!



Anyway.. The news is that Iron Maiden is releasing the continuation of the HEAVYWEIGHT 180gram BLACK Vinyl.
The First Eight albums already have the "supposedly" box, but IT DID NOT FIT EVERYTHING!!
as usual Maiden being Maiden, always things got screwed up,
although they won acclaim by everyone for the way they sell tickets for 2017 UK Tour, with almost all tickets directly go to fans with the cheap official prices. (me included, hurray!!)
(LIKE I SAY HOW AM I WILLING TO PAY MONEY TO SEE METALLICA IN FRONT SECTION IN SINGAPORE WHEN ITS EQUAL TO SEE MAIDEN UPFRONT AT ABOUT 5 SHOWS?? EVEN COUNT TO LOGISTICS AND FLIGHT, HOW CAN METALLICA BE SO EXPENSIVE COMPARED TO IRON MAIDEN?)
which now Metallica is having problems with EUROPEAN fans for the 2017 European Tour where lots of tickets are ending up at the wrong hands, and not directly to the fans at cheaper official prices.

So, I am not going to buy all the vinyls.
Money for personal entertainment and personal earthly pleasures have to be carefully manouvered for maximum 666/666 satisfaction.
My strategy right now is to see my favourite band or bands live.
If I live longer, and my favourite band/bands are retired,
and thats when I start buy more of their re-released items.
I will maybe slowly buy one at a time. LOL!!

But right now,
I JUST WANT THE BOX first!! Thats all. LOL!!
I can collect this version vinyl albums slowly next few years, or wait till they retire. LOL!!
So the box, if you want it, it will come with NPFTD and FOTD albums.
OK, its fine with me.







Nasik tambah sikit,
Iron Maiden dah umum nak keluarkan belen 180gram heavyweight black vinyl sambungan yang lepas tu.
Yang lepas puaka tu sebenarnya tak muat kan dalam kotak merah tu?
Aku tak beli semua vinyl pasal cam aku cakap kat atas, beli vinyl 180gram heavyweight Maiden ni lain kali boleh... tak payah kelam kabut.
Aku cuma nak kotak dia je.
So cerita nya belen2 yang belum keluar semua akan keluar bulan 5 sampai bulan 7.
Kotak kali ni besar giler.
Siap akan boleh selitkan vinyl Book Of Soul yang 3 LP tu.

AKU CUMA NAK KOTAK DIA JE!!!

Vinyl ni semua lain kali, kalau ada rezeki, umur panjang aku beli sekeping2 rilisan cetakkan 180gram ni.

TAK PENTING (ayat nak sedapkan hati). lain kali pun boleh beli, aku rather save nak tengok dorang main seberapa boleh, selagi nyawa dikandung badan, selagi dorang boleh main sama2 enam orang ni.
Tapi sapa tak tahu, untuk bulan 5 nanti, dalam kotak tu untuk rilisan bulan May ialah ada dua album, NPFTD dan FOTD. yang lagi belen bulan 6, dan bulan 7.
(remasters 2015 yang sezaman waktu dorang buat untuk Itunes Remasters Khas pendengar Itunes tu kot?) So aku expect sound baik sikit. hahaha. Tapi aku tak harap,
pasal ni
BAND PALING JAHANAM Tak Mau Dengar Cakap Orang, SUKA TOK NENEK DORANG, DEGIL KEPALA BATU!! ni la Iron Maiden.
Aku tak tahu cammana Adrian Smith boleh tahan dengan diktator Korea Utara Steve Harris. hahaha.
Tolonglah.... next album Steve Harris cuma tulis lagu dan main bass je la, lepas tu diharamkan dari studio. Tolonglah kasi Adrian Smith jadi tukang approval album...  haha.

Apa pun ARLDO dan Donington 1992 Takde...
Entah tengok cammana....

So... macam aku cakap.. AKU NAK KOTAK BESAR GILER TU JE...
haha.

Long Live British Rock N Roll
I think they are going to rehearse soon, and I am sure Steve Harris and Bruce Dickinson are confirming the setlist for the 2017 shows.
I hope no change. The pacing was perfect and the selection awesome.
Maybe just maybe... one more song. LOL!!!
One of their Pop Singles would be nice addition.




Tuesday, March 21, 2017

World WATER Day / Hari Air Sedunia - luahan aku.

First in English, then in Bahasa Melayu.
As usual, different contents... So learn both languages. LOL!!


Most of the time I blog about things I have passion for. Once in a blue moon, I blog about something serious.
Macam semua tahu, blog ni merapek meraban je bual syok sendiri, tapi setahun sekali aku akan blog sesuatu serious. Dan aku tahu aku akan kena lahar pasal menegur Melayu untuk sebahagian orang Melayu ialah bermakna menegur agama Islam, dan akhirnya aku akan dipanggil Kafir hanya kerana menegur perangai orang Melayu.

Water.
Even Clint Eastwood without water is DYING in the movie "The Good, The Bad & The Ugly".
And we all know just like Bruce Dickinson says before Where Eagles Dare on A Real Dead One "Whatever The Problem Is, Clint Eastwood is going to Solve it". But nope, Clint Eastwood nearly died of thirst in TGTB&TU.
Water.
The lyrics to Damn Yankees "Someone To Believe" in..
Just like the air
That we breathe in a single day
To a drowning man
How much do you think he'd pay

Play around with the words and you get
- Just Like The Water
That We Drink in a Single Day
To a Thirsty Man
How Much Do You Think He'd Pay.
Water.
Rime Of The Ancient Mariner - irregardless  the original poetry or Maiden's version
tells about the crew on board the ship dying of thirst
and yet they are surrounded by nothing but ocean
with the most beautiful and famous literature writing ever...
"Water Water Everywhere Nor Any Drop To Drink".
Water.
If anyone runs out of water, for anyone..
Even if he is the richest man in the world? or he is the KING, he is a PRINCE?
He will exchange whatever his richness, all his wealth, all his power
for Water?
So he and his love ones can survive. Will they do? or wont?
Water.
Even if you are alone in a HUGE HOT DESERT, surrounded by a million army.
Never fear.
Just poison their water supply.
The million army will die of thirst in the desert.
Water.
Always love that scene in the movie Schindler's List, that person in the crowded Cattle Wagon?
~~THe woman is Dangling jewelry diamond? for exchange of water with shivering begging hands.~~
So collect all your richness, collect all medals and prestige honours for people to kneel to you, get the best mass destruction weapons, trample and steal from the poor for all the wealth, but never forget clean water is more important.

So Happy World Water Day Tomorrow. 22nd March Each Year.
Water is Precious. 
Water is Everything
Water Is Life.







(all photos, GOGGLEd and GOGGLErised)




Besok HARI AIR SEDUNIA. ye kot kalau alih bahasa tu la sebutan nya kan?

Agama Islam dah cakap pasal benda ni dah seribu tahun lebih.
Patut kita orang Islam dah tahu pasal kepentingan air bersih untuk diminum lebih dari orang lain.

Katalah, kalau korang ada air bersih yang boleh dibuat minuman sebanyak semua air lautan dalam dunia ni?
Tapi bila korang ambik air sembahyang, 
korang berwuduk, berapa kali maksima? TIGA kan?

Jadi tu la sesuatu kita kena fikir.

Korang jangan lahar aku ok, aku tahu, aku ni calon bila mati masuk oven,
tapi,  tak dinafikan betapa penting nya air bagi aku.

Seperti aku kasi contoh2 kat segmen bahasa omputeh kat atas.
Seperti aku cakap, sebagai calon bila mati masuk oven
aku tengok orang kat mesjid ambik wuduk,
pasal cam gitu aku belajar,
aku tengok orang baik nye perangai,
segi percakapan, lemah lembut bersuara, 
cara orang baik komunikasi, 
cara mereka senyum dalam pencampuran masyarakat, 
cara mereka merendah diri, sampai cara mereka ambik wuduk dan solat.

Tapi, korang cakap kat aku, tempat wuduk masjid, adakah aku nak kena tengok cammana orang bersarban berjubah ambik wuduk,
atau tengok orang cuma pakai baju tshirt dan seluar biasa je?

PASAL AKU TENGOK, ada bukak paip untuk berwuduk macam Niagara Falls nye air terjun, tapi ada bukak kecik.
Dan terbalik yang guna air sikit ialah dressing biasa, yang bukak air paip punya la kuat menderu2 ialah geng yang imej world.
Sorry eh, ni bukan semua... tapi you know what I am talking about. Dont deny it.

OK, ada korang cakap, "kita bayar apa, bayar bil air apa", tapi ni bukan masalahnya, kalau kau kaya cam Sultan Brunei pun, tapi kalau takde air bersih untuk minum cammana?
ok la boleh cakap bersihkan diri, all that pakai air laut tapi nak survive kena minum air pe.
Takde air, kejong siot.

So, sayangi air. HORMAT air. 
Jangan aniaya air bersih yang sumber kita minum.

Aku tahu betapa berat bila ada catuan air. Kaum pompuan pun kena angkat air dalam baldi berat2 naik tangga duduk rumah flet.
Aku tahu betapa berat bila air paip tak mengalir. Kau gi Supermarket dan kedai, setakat air suling, air dalam tong 5 liter dah habis licin.
Ada la kat supermarket tu ada tapi cuma tinggal brand mahal - SPRITZER.  Brand mahal!!

Betul tak semua aku cakap? BETUL KAN??? 
Tu baru berapa hari atau minggu takde air.
Kalau permanent? 

Anyway... aku selalu berharap, satu hari nanti manusia dianugerahkan kepandaian ubah air laut, dan air longkang air najis kepada air boleh diminum dan suci lagi mensucikan DENGAN HARGA MURAH.
Teknologi tu ada sekarang tapi tak banyak negara mampu wujudkan teknologi ni kerana mahal sangat dan perlukan kepakaran, 
walaupun dilahar oleh sesetengah orang sebagai minum air kencing atau air taik,
tapi cam aku cakap, kau ejek dan hina gitu, kau dah ejek nikmat Allah beri kat manusia.
Tapi well.....  

Selagi tu, tengok la tv ke sokkabar ke, kat banyak tempat dalam dunia orang takde air minuman cammana derita.

Aku tak paham orang2 ni semua perang2 pakai senjata paling brutal dan ganas, bunuh semua orang..

Senjata paling kuat dalam dunia ialah air bersih untuk minuman dan lain2.

Kalau terjadi masalah masyarakat yang tak boleh dikawal sesiapa, ia ialah pasal air.
Kalau Perang Dunia Ketiga jadi, ia ialah pasal air .

So fikir la... 


CEWAHHHH!!!!!  aku kalau buat post serious, abis je aku gelak diri sendiri.
OK, next time aku buat post serious selalunya bila tiba Aidil Adha.
Borak merapu meraban akan ke udara seperti biasa next post.

Wednesday, March 15, 2017

Samuel L Jackson funny skits of his films, Metallica official live cd for 24/8/2013, Blaze Bailey Own Words 10 Maiden songs he was not involved & Depeche Mode new album Spirit is going to be out!!

A bit long post, I try to cramp everything in my mind right now...
A short summary of the 4 topic postings in Bahasa Melayu & the rest are in English.



OK dari luahan hati pasal Joe dah tak sama dengan Wings.. (khabarnya), kita gi ke happy2.

1. Pelakon Samuel L Jackson, dari zaman Die Hard 3, dari zaman Coming To America, lejen selejen nya filem GOODFELLAS,  filem2 Pulp Fiction yang paling gerek la tak boleh ditandingi karakter nye dalam filem tu, Avengers, Star Wars dengan light sabre warna Purple dia, DJANGO unchained dengan watak paling evil, dan Snake On The Plane, dan cerita jaws Deep Blue Sea dan apa je la..

dan jugak katun INCREDIBLES yang dia jadi watak boleh jadikan air jadi air batu tu. HAHA.
Watak serious, kelakar, hero, jahat, semua dia pegang dan memang boleh cakap la, mana2 film yang ada letak nama Samuel L Jackson je, ORANG AKAN TENGOK!!! haha.
Jadi sapa belum tengok aku letakkan link skit dia dengan James Corden. Dorang dua lakonkan dalam 10minit setiap sikit2 watak2 adegan film2 yang SLJ lakonkan.
James Corden macam David Letterman, Ellen Degeres, talkshow host gitu...
KORANG KENA TENGOK OK!!! PLEASE KORANG KENA TENGOK START SAMPAI ABIS!!!

2. Incoming - Rasa ramai tahu, setiap show Metallica, dorang akan rakam, lepas tu MIXED, dan jual kat peminat, samada yang pergi show tu atau sapa2 yang nak khas sesebuah rakaman show untuk apa sebab pun. So, tu hari aku try la, beli satu, show Singapore untuk bulan August 24hb 2013.
Dahsyat sound dia, ni bukan macam official bootleg, tapi dah macam live album kualiti dia...

Nanti la lain kali review...

3. Blaze Bailey, dari dulu aku puji manjang je beliau ni. Seorang bekas penyanyi Iron Maiden, penyelamat Maiden waktu huru hara zaman 90an, seorang yang rata2 baik hati dan mungkin kalaulah ramai orang dalam dunia hati murni macam dia, DAN TAK LUPA JUGA SESEORANG YANG NASIB MACAM KENTANG!!  Ada je masalah satu demi satu, tapi dia alrite.

Dan aku tak kenal dia, tapi dia antara orang mat salleh dalam hidup aku yang aku nak sangat berjaya dalam kerjaya dan kehidupan peribadi.
Dia diminta oleh TEAMROCK untuk cerita dan pilih 10 lagu Iron Maiden yang dia takde kena mengena penghasilannya, dan tulis kenapa dia suka.
HASILNYA - ANTARA TULISAN SANGAT PUITIS DAN SEDIH DAN GEMBIRA. Nampak sah dia memang seorang hati mulia dari tulisan nya. Aku suka so aku share sini.

4. Ye, pembaca sekalian, aku masih cakap, band paling Jahat, paling evil, antara paling dahsyat, antara paling best giler, dan band yang paling pandai cocok jarum aku pernah dengar dalam hidup aku. DEPECHE MODE akan keluar album baru, besok lusa. SPIRIT.

Aku dah pre-order. hahahaha. Tapi single cd version je...
Masih bertahan dan masih istimewa.
Macam aku pernah cakap, lepas show ABSU akhir tahun lepas, kawan aku cakap , dia dah happy, band paling dia nak tengok dalam hidup dia dah tengok, so dia tanya aku, apa satu2 nya performer aku nak tengok live aku belum tengok dan aku nak tengok , aku jawab DEPECHE MODE.
Ni bawah nanti aku letak link, dorang main live, satu lagu terbaru dari album tu.
POMPUAN TU ialah Stage Manager program tersebut, dan dia suka giler kat DM, so host program panggil dia suruh perkenalkan band.
DM masih pakai Drummer sama, Drummer dorang nama CHRISTIAN EIGNER. Aku suka giler Depeche Mode pakai drummer macam gini live.

.
.
.
.
.

1. This is an amazing skit about 10 minutes long by both Samuel L Jackson and talkshow host James Corden, acting out many movies that SAMUEL L JACKSON has acted in thru his career.
So you have lots and lots of the best movies ever made!!! LOL!!

I would call this for myself a FLASH OF A LIFETIME BEFORE MY EYES!!!

Check it out, VIEW IT FOR ALL ITS 11 MINUTES GLORY.
ITS WORTH IT.
 something everyone must see, everyone who had seen at least one Hollywood movie in their life, the youtube came out on March 8, 2017 and already 4 million viewers.






2. METALLICA, and the fever has not died down after their REVIVAL inside my heart,

with their amazing new album, and their live in Singapore show in January 2017 which I have nothing but praises.

So I tried purchasing one of their official live cds which they sell at their STORE.
As a form of memory, and certainly the Singapore 2013 shows has a very nice setlist quite heavy with ...AJFA stuffs.
The sound is awesome and mixed. 
AND THE PACKAGING SUPERB.
I had pre-ordered the Singapore show, I think the cover is pretty sweet.







3. BLAZE BAILEY, I surely love this singer, love his character, wishing him the best in his musical career and his personal life.
If you go thru my blog, or the labels, you guys can see how much I try to support his solo works as much as possible, depending on my budget LOL!!!
But its always nice... he signs your name on certificates, and book, and cds and whats whats.

So I think he was asked to choose 10 songs from Iron Maiden he was not involved in.
THE RESULT IS PURE POETRY!!!!!!!!!!!!!!!
Amazing words , beautiful narration, such love and respect he has for the band.

I am sure, he will be there on stage with the other 6 guys before Maiden call it a day. And I want to be there. Maybe the new Olympic Stadium in London? (WEST HAM UNITED new home).

The original link is here -

this is the text



Former Wolfsbane and Iron Maiden singer Blaze Bayley is about to embark on an absolutely epic tour. We asked him to choose his favourite Iron Maiden songs... that Bruce Dickinson sang 




"My hero was Ronnie James Dio," Blaze Bayley told Classic Rock last year. "He worked until he died. And that’s what I intend to do. All that matters now is that I just keep going. For me, that is the dream.”
The former Iron Maiden and Wolfsbane man is true to his word. He's currently a few dates into an epic European tour that leapfrogs across Europe from The Balkans to The Baltic, criss-crossing the continent from Spain to Scandinavia via all points in-between, including a performance at the inaugural Heavy Scotland festival in April (full dates below).
There's 73 shows on the schedule, calling in at rock clubs in towns so far off the beaten track you find yourself checking Google to confirm their existence (and yes, there really is a club named after Lemmy in Kaunas, Lithuania's second-largest city). And there's not a personalised 747 in sight.
We asked Blaze to come up with a list of his favourite Iron Maiden songs... that he didn't sing on. And he came up with poetry.
Blaze Bayley, we salute you.

Blood Brothers

So many beautiful melodies and a melancholy vibe. I like this song so much I did my own acoustic version with Thomas Zwijsen. It feels so sad and so big and dramatic, and for me is one of the best maiden songs ever. If I want to introduce someone with no idea — or the wrong idea — about metal, this is the song I play them. This one song, above all others, proves Steve Harris is a songwriting genius.

The Wicker Man

Every big lovely powerful Maiden thing I love packed into a glorious 4 minute 37 second package. I was actually asked to perform this song at the wedding of a huge Maiden and Blaze Bayley fan. I loved singing it, and feeling the big ooohs and chorus with my own voice was so nice.
Anyone should try to sing songs they like. You don't have to be good at singing. Don't worry about what other people think! It's the truest and best connection and expression of any song that moves you: Your own voice feeling the melody and the lyric in your body, and then moving it through the air as your own emotion. We all know this when we're at a concert and live and shine with our own voice, as part of the huge voice of the crowd, lifting each one of us higher than we can reach on our own.
The Wicker Man pulls me to a small Scottish island and makes me play the fool before I am burned alive. It is the curse of this love: that even if I knew what was waiting for me, I would still go gladly to my doom because of this music.

Wasted Years

Truth is here. A girl in Monterey, Mexico sang this softly to me in the hotel hoping it would be in the set list because it was her favourite Iron Maiden song. It wasn't. I never had the chance to perform this giant song live while I was the band.
When you find a truth — a deep universal truth — something that everyone has felt, and put that into a lyric, then find the melody to bring that lyric to life, then find the music that tells people these emotions are real. That's when you have the elements to create immortality in music. This song could never win a Grammy award because it is simply too real and too beautiful. All other Grammy Winners would be shown up to be egotistical self-important fakes or just very ordinary compared to a band that survived the World Slavery tour. Loneliness and regrets and missing home and feeling helpless and always moving somewhere, but never moving in the direction of home, and when you're with them at home, the ones you miss now so much, you were waiting for something else, you weren't really there at all, and know you cant be there. You understand but it is too late. So understand, and realise you are living in the golden years. I often have this song in my acoustic set. It feels big, raw, emotional and true.

The Trooper

This is greatness. This is legend. This is death. As I lay forgotten and alone, lost to all I loved and who loved me, my death is meaningless. The power and rhythm of the young men that cast this cruel spell over a million other men was undeniable. We were seduced by the power, enslaved by the rhythm, and sacrificed on a new wave of idolatry. I saw them and worshipped them at Birmingham Odeon where they made me a power slave. Again when I was lost somewhere in time. If you have never listened to this song, then I beg of you, do not listen to it now. Those of us who have are not as we were before. We cannot go back. Everything where you are now is ordinary. We have heard greatness. We have seen it. We know its name. We have fallen under its spell, and we are in love with it.

Bring Your Daughter To The Slaughter

Fun can be bloodcurdling.

Infinite Dreams

It has no proper chorus and so sets itself free of any conventional song writing rules that I am aware of. An idea loyal and true to itself. Anguish melancholy and questioning your own existence and your god. A perfectly building nightmare. The shades and tones of Bruce Dickinson on this song define magnificent. The lyric is delivered on a melody that is irresistible until it becomes ominous. Then he lures me towards the centre of his nightmare.
Terrifying and gorgeous.

Aces High

An impossible song. Too fast. Too high. Too catchy. Too uplifting.
Popular with Maiden tributes, but very rarely can any of those happy-hearted hopefuls ever get close to the precision required to get near to the original album recording. It has alway felt to me that Iron Maiden were proving something to themselves with this song. I'm probably wrong and I've never had a conversation with any of the guys in the band that would back up or justify my opinion. But I stick with it anyway.
I like to imagine them in the rehearsal room being really fed up with Judas Priest and coming up the greatest song ever written about the Battle of Britain. There was a momentary space and time anomaly on the afternoon they wrote it. From 1940 Winston Churchill glimpses a possible future where five free British men gather to write a song celebrating victory. In 1984 five of the finest musicians Great Britain has ever produced feel Churchill's frustration as the future of our nation is almost lost. Churchill tells his cabinet ministers he will die spitting blood on the floor of the House of Commons rather than surrender. In the rehearsal room Steve Harris shouts across the room to his drummer, as the guitar solo approaches, faster Nico!
Nico finds the extra speed for the song, as the spitfires in the skies found the extra speed courage and determination to stop the evil that threatened to engulf Churchill and the country he led on those dark perilous days between July and October in 1940. We will never surrender.

Run To The Hills

The future is here. Back then. But now.
Listening to this as a young man on headphones on my parents stereo felt a little bit awkward . I started to have the feeling that this music would break the stereo, because it was so different to the Satchmo my father listened to. Dickinson was the future voice of maiden. It was 1982. This song still gives me some of the excitement of the first few times I heard it even now.

Hallowed Be Thy Name

A huge and powerful lament. The condemned man at the centre of this masterpiece does not protest his innocence. Instead, he admits his fear of his own imminent death and his dread of the unknown. As verses end the music takes through the agony of the the last seconds and to the final breath of the hanging man. The death rattle, and it leaves me with the feeling that there is a human soul that has escaped the tyranny and injustice of his age.

Iron Maiden

The Bruce Dickinson version, not the original studio version. Does what it says on the tin: Iron Maiden's gonna get ya, no matter how far.


4. Lastly, Personally for me in my whole life -
THE MOST EVIL OF THEM ALL,
THE MOST BLACK OF THEM ALL.
THE MOST SINISTER OF THEM ALL
THE MOST MIND BOGGLING OF THEM ALL.
THRU THE YEARS, THRU THE DECADES, THE MASTERS!!!!
UNFORTUNATELY, I STILL HAVE NOT SEEN THEM PLAY LIVE.

I still have the dream that one day DM will headline HELLFEST with Iron Maiden so I can backpack to Hellfest one more time. LOL!!!!

They will release SPIRIT the new album next few days. I simply cannot wait to get the CD.
The leaks are going crazy on the internet, a lot of them dumbass pranks.
But reports say a confirmed leak happened a week ago.
Its ok, I wait for my single version CD. LOL!!



This is a live performance of their first single from the new album.
Wheres The Revolution.
(That lady at the start is the program Stage Manager, who is a huge DM fan, and she got the honour to introduce the band!! How awesome!! Maybe one day I will be the cleaner for the stage, or the toilet cleaner for the program, and I get to introduce Belinda Carlise?? LOL!!!)




This album is going to be very political!!!! LOL!!!!!



Actually, they are going to do a UK Tour which unfortunately just miss out on the Iron Maiden UK Tour Dates,
I was actually trying to plan my backpacking trip to catch Maiden but then, I simply cannot match the dates up and I need more money and more time to cross Europe for DM.

Furthermore, its Muslim fasting month of Ramadhan. I hope to have a peaceful one this year, not the rumpus and craziness of last year ACDC, SABBATH , MAIDEN, RAINBOW, Doningtons... LOL!!


Sorry for mixing all 4 non-related postings to one.



Friday, March 10, 2017

luahan aku pasal joe khabarnya dah tak main dengan wings dan 2nd april 2017 aku ingat aku nak kena ambik leave satu hari

Warning - Post yang panjang... karangan lebih 5 juta perkataan.


So,
Rasanya sampai sekarang ada korang termasuk aku masih hidup dalam nafikan / kemenafian / kemenafikan. (ada ke word ni? Living in Denial omputeh panggil).
Masih harap besok bangun tidur, Joe perform balik ngan Wings. Hahaha.
Tapi makin show Superfrens nak dekat masih senyap je. Tersangatlah "jom heboh tv3" hati ini.
Dukacita gitu.

Anway,
macam ramai korang yang aku rasa memang ramai la, masa zaman sekolah dulu, beli, atau dubbing atau "pinjam kawan punya tak kasi balik" kaset Belenggus Iramas waktu keluar kat kedai kaset.
Purely pembelian dan pendengaran hanya kerana kat sekolah budak2 melayu semua cakap """best" band baru nama Wings, kaset dorang baru keluar, ada empat orang.""
Dan tu la zaman Vandalisma merata2 dengan logo2 Wings kat meja dalam kelas kena conteng.

So,
memang tu jam Joe takde dalam Wings, so tak pernah menjadi soalan hingga hari ni peminat minat kumpulan Wings pasal Joe sahaje. Pasal Joe tak pernah wujud kaset pertama. Dan fans dah minat dari kaset pertama muncul kat kedai tanpa apa2 iklan, cam aku cakap purely , hanya kerana mulut ke mulut sahaja waktu tu.
Tu jam kena carik sokkabar Malaysia, yang Mama Juwie selalu tulis2 tu...
nanti ada la cerita2 sikit2 sekali2 Scandals, ahhh ada la hensem barger gitaris nye foto kat artikel Scandals.

Tapi,
sejak dia masuk, untuk aku ye, untuk aku, dialah segalanya.
Dialah heart and soul dan penyelamat, dan pada aku la dia main peranan "Onwards meng"catapult" kan Wings ke tahap hari ini".
Dia "drive" the band.
Hingga Wings jadi so exclusive dengan boleh cakap punyai hardcore fans yang ramai giler merata South East Asia. Ramai fans sanggup travel untuk Wings, baik tua muda lelaki pompuan.
Tak banyak band Melayu yang kita boleh cakap gitu.
Bila malam yang show 4 jam Wings 30 Tahun Stadium Merdeka , bila Awie sebut satu2 negeri, sebut satu2 negara,
dan bila dia sebut Bangladesh dan Myanmar, aku takkan terkejut kalau betul ada fans dari Bangladesh dan Myanmar yang betul2 datang untuk that sekali saje dalam hidup akan terjadi persembahan dan peristiwa dengan hujan lebat semua dan memang tak berganjak semua, a  very special once in a lifetime experience tu.
Maybe dorang punyai "travelling fans" paling ramai dalam sejarah muzik melayu aku rasa.
Seperti mana aku rasa dengan Iron Maiden kalau muzik omputeh.
(OK OK, aku tahu ada mamat melayu Singapore nak gi tengok Adele kena carik tiket kat Austrialia nye show hahaha and that ladies and gentleman is PASSION for MUSIC.)
So sedih kalau macam diremeh-temehkan dan seperti takde apa terjadi.
WALAU SUMPAH!! AKU HARAP REPORTER NEWSPAPER JE SEPERTI BIASA SUKA SENSASIKAN DAN NASIK TAMBAH!!!!
SILA ANALISI LIRIK LAGU SHIELA MAJID " LAGENDA ".

Anyway,
aku sebagai peminat ye tak? So tengok je la dan baca sokkabar.

So,
Irregardless sapa pun main gitar untuk Wings, asal brand name nya Wings, maka aku terpaksa telan dan terima.
Wings akan tetap diminati, they deserve it.

So
untuk aku sendiri, aku pernah tengok Wings on Stage, dengan guna moniker "Wings" tanpa Joe dan jugak Eddie.
Awie dan Black saje tapi brand name untuk persembahan guna nama Wings.
Awie cuma cakap "Joe dan Eddie kirim salam".
Kat Singapore suatu masa dahulu dahulu zaman purbakala.
Tapi..
Wings malam tu is like a Support Act je la. Seriously semua bertenggek pasal Gergasi2 Heavy Metal Muzik Melayu Singapore - Rusty Blade dan Rockers main lepas tu haha.
So nothing new untuk aku tengok Wings, iklan Wings tapi gitaris or gitaris2 lain.
Sayang tu jam, aku personally belum start "tape" "bootlegging" band2 aku minat yang main live.

So,
aku rasa ada jugak korang macam aku , paling minat dan rasa Wings terbaik bila sebagai PURE WINGS. Empat orang sahaja.
Keyboards pun takde.
Nothing beats that.
Aku ada rakam bootleg dorang main show sebagai PURE WINGS kat Singapore,
Aku masih ingat lepas tu, aku gi tengok dorang main kat Planet Hollywood KL, yang show ada lagu "Selamat Pengantin Baru" instrumental tu, Wings dah ada keyboards kan tu malam?
(Aku masih ingat tu show pasal tu la permulaan blog KU DI HALAMAN RINDU ini)
After that, Rokestra style start to come in,
and Taman Rashidah Utama is forever "destroyed" to me personally. To me je la. Aku gigil bahu kalau teringat intro2 lagu zaman2 Rokestra tu. Bukan kejap... lama..... BERTAHUN2.
Setiap show, everytime aku dapat tengok Wings main baik kat KL, Singapore, JB, dalam hati cakap, tolong la main style dalam kaset, tapi hampa.

So,
Memories banyak jugak kan zaman tengok Joe dengan Wings kalau live la untuk aku.
Kalau zaman kaset album studio, dan seterusnya cd2 album studio, cerita sampai besok pun tak abis.
"Alam Barzakh" masa JDT Double Trouble.
Soalan? Kenapa lagu ni dimainkan tapi takde dalam cd live atau vcd live?
Pasal Awie silap masa lagu ni. What a waste, Joe nye intro untuk lagu ni masa show malam tu was the bomb. Tak silap aku masa Awie "make that mistake", Joe was like looking at him haha.
"Ides of March" untuk tiga2 Double Trouble. Aku tahu pasal aku gi tiga2 show Double Trouble kat KL tempat kuda tu yang menyusahkan aku sebagai pengguna publik transport, kat Stadium Larkin dan kat Indoor Stadium Singapore.
So,
Aku takkan terkejut kalau show2 yang Joe perform dengan mana2 band lain lepas ni ada lagu Iron Maiden. Hahaha.

Lagi,
ahhhh MONOLOG. Aku happy gi show Istana Budaya untuk BONGKAR Takkan Melayu Hilang Di Dunia nye Wings show.
Aku tape show malam tu... Ada dalam youtube channel aku, full show nye sound bootleg.
Monolog Joe was simply the best among the four. Syahdu, bermakna, dan kat tengah tiba2 gitar solo.
Monolog Joe dua minit tu, was worth the show ticket, and terus masuk lagu Sayap Illusi.

Lagi??
Prime Domestic,
First time aku tengok Joe combine ngan Hillary bukan kat Rokestra 2013,
tapi kat Johor, stadium tertutup Johor Bahru.
Tu jam memang aku menyumpah, aku ada dua tiket show untuk Larkin dan Stadium Merdeka Search 25 Tahun kan? Dengan band Wak Kang, Slank.
Last2 entah apa jadi Larkin kensel, Johor pulak kena banjir besar, Search tak main Stadium Merdeka show anniversary dorang sendiri, dan sapa ganti? WINGS Jugak....  WINGS jugak cover.
Aku masih ingat, aku ada tiket kat tangan untuk 25 Years Anniversary Search + Slank yang Search last minit withdraw, aku ada kat A&W Mydin Puduraya tu, tapi aku tak gi Stadium Merdeka petang tu.. I got more important things to do come to think of it. Tapi I was there not far away that evening dengan tiket dalam poket. (Side track - Aku total 3 kali dah beli tiket show untuk Search yang semua kensel - satu Singapore , satu JB, satu KL. haha.. padan muka aku support Search in advance. Tapi tetap tak belajar, tetap in advance kalau beli tiket lepas tu baik tiga2 tempat ni, tapi ni blog pasal Wings not Search haha).

So
 tu jam once Search main show Selepas Banjir or something? kumpul dana mangsa banjir.
Hillary + Joe together perform after GME nye release.
Lepas tu diulang lagi sekali persembahan untuk KL pulak.
Ni show repeated kat KL Planet Hollywood yang ada lagu "Tanggal 31 Bulan 8 57". Yang keluar vcd dan cd tu.
I was there also haha. Mintak maaf la, aku ni kutuk2 Search tapi aku akan support by hook or by crook. I will be there!! Nak cakap always tak la. Tapi I try.
Mau kang dorang main Pembakar Perasaan aku takde, ooppss out of topic. haha.

Lagi.
Aku realise last two shows aku gi was 30 Years? Stadium Merdeka 4 jam yang abis nak kat kul 3 tu, ngan Plaza Angsana nye padang.
Sapa interested nak dengar the full bootlegs, aku tape dan dapat full recordings.
Simply amazing pakai digital rekoder, kalau zaman dulu pakai tape rekoder, mampos la kaset dah abis 2 jam haha. kena tukar side lagik...

Lagi??
entah la...
tapi kenangan la kan, cam korang semua sebagai peminat kumpulan Wings.
Aku suka tengok band main live.
Tak lebih tak kurang. Aku suka beli tiket, datang, enjoy the band, hati aku hurray hurray, tengok reaksi orang keliling enjoy ke tak, cuba tape pasal aku suka dengar bootlegs band main live yang aku rakam sendiri because its pure apa aku alami dan aku boleh re-live it.
And kalau band omputeh yang paling banyak kali aku tengok main live dan ketagih tahap kronik ialah Iron Maiden, maka band Melayu yang paling banyak kali aku tengok ialah Wings.
So korang boleh paham la ye betapa aku minat dan macam aku cakap, zaman jahiliah, hanya nak tido kat bangku2 simen kat Puduraya lama dengan mereka yang merempat, tak jadi hal pasal dah 1 pagi, 2 pagi, nak kena tunggu Subuh baru transport jalan semula.
Sebelum aku backpack merata ikat perut gi negri2 omputeh untuk Maiden, aku training dengan ikut Wings. Hahaha.
Cuma maybe regrets I never see them play at East Malaysia, aku selalu fikir aku nak tengok Wings main kat East Malaysia. MESTI HAPPENING fans rock bands sana ye tak? Tapi aku always tangguh dan nasib baik la jugak aku tangguh, kensel manjang.
Dua shows yang zaman dulu, yang aku terngangah je dengar cerita aku takde ialah...
dua2 kat Singapore aku tak pergi, tapi paham la tu jam zaman sekolah kan..
Wings open untuk Europe,
dan satu festival kat Sentosa, Bon Jovi main prime time, tapi lepas Bon Jovi main baru Wings main sebagai penutup.
Ini dua show aku dengar cerita dan macam.. ooohhh dear. haha. Tapi you cannot have everything in life ye tak?

Anyway
cakap pasal Iron Maiden ni..
Kalau band ada dua gitaris, dan satu gitaris keluar, impact dia tak sangat.
Dan unless band tu cam, main songwriters, tukang tulis lagu ialah bassist, singer, drummer, so tak terjejas.
Dan ingat eh!! Ni aku cakap pasal Iron Maiden eh....
Even waktu penyanyi Bruce keluar dulu,
yang kasi kata putus untuk band terus berkarya ialah kalau aku tak salah bukan Steve Harris pasal tu jam dia masalah rumahtangga,
tapi Dave Murray.
Dan yang jadi spokesman, cakap kat majalah, media ialah Steve dan Nicko McBrain sebagai utama.
Dan Janick makin kedepan sebagai penulis lagu.
Siap dorang siapkan 3 lagu terlebih untuk album seterusnya yang pada aku lagi sedap.
So, takde nampak macam, satu kepala je buat semua.
Ingat eh, ni aku cakap pasal Maiden.

Lagi
Ahhhhhh MENDIDIK? THATS A VERY STRONG WORD INDEED... Well.. lagi sekali...
Well, aku tahu aku gi show PRIME DOMESTIC bukan untuk pendidikan walau aku dont mind,
Cuma aku perlu dididik cammana lepas show aku nak balik rumah pasal tren LRT dahbis kan? haha.
tapi aku datang untuk kasi sokongan sebagai peminat berbayar.
Penting bagi aku, aku hargai orang yang berseni ni,
dan dorang pun macam kita, carik makan dengan makan gaji, cuma carik makan mereka dengan berseni untuk kommuniti yang minat seni yang mereka hidangkan.
So nothing is free.
Minta maaf banyak2, tapi kalau guru2 agama, ustaz ustazah, dorang memang la berkorban ke jalan Allah mengajar sana sini, terima jemputan sana sini,
tapi at end of day, mereka ni semua pun ada love ones kat rumah,
mereka pun nak kena pastikan esbok ada barang makan, dapo ada barang makan,
bil api air pun nak bayar
cost of living...
nothing is free kan? 


Tapi
 aku kerja hari Ahad 2nd April
Berapa hari tu aku kerja shift malam.
so nak kena ambik leave kerja, nak kena mintak tolong colleagues cover,
lepas tu siang hari Ahad baru aku abis kerja kat Singapore.
Nak kena rush naik bas gi JB Larkin, carik tiket bas ekpres rush balik KL
lepas tu Rush gi Ampang Park
Abis tido kejap lekas2 pergi kerja balik..
Tapi takpe... Sekali2...  seorang peminat rock n  roll band...muaahahaa

Tapi
kalau tak dapat pergi, gigit jari je la, dan simpan tiket ni buat kenangan...

So
OPTIMUS!!!! PRIMUS!!! DOMESTICUS!!!!
DAN LONG LIVE KUCING LONGKANG!!!!
VICTORIOUS TO THE END SEMUA KUCING LONGKANG
AGAINST THE HATERS
AND CRUEL SADISTIC ENEMIES OF KUCING LONGKANG!!!
Scratch them!!, scratch them hard!!... MUAHAHAHAHA!!
HAIL TO ALL MEOWS!!

hahahaha...  Sorry aku tengah biol sekarang. haha.

Layan satu dua gambo... Cehhhh... haahhaa..








So? yang tinggal sekarang hanyalah2 album2 Wings yang Joe main untuk aku dengar...

Basically every album except the first.

dan jugak, aku nasib baik aku bootleg seberapa banyak show possible aku mampu.

Walau ada show, celaka betul, recorder aku buat hal for different reasons.

So untuk korang yang nak dengar bootlegs Wings aku rakam thru the years, baik Singapore, JB dan KL, sila ke... https://www.youtube.com/user/tempehasuka666/videos

Scroll sampai bawah haha... banyak jugak la.. ENJOY!!!



p.s

tapi hati aku masih dalam hati masih imejin , Wings 4 malam tu, Joe return.
That will be glorious.
Dan aku akan menyesal aku tak gi, pasal empat2 malam tu pun aku kerja tiap2 hari dari khamis sampai ahad,

haha...

p.p.s

harap aku takde buat typo besar hingga ayat2 dalam post ni makna lain.
Kepala aku tengah berdengong je dari tadi..
tapi gigih buat blog...  kalau tak seminggu lebih takde post, SENDU sangat.
































Monday, March 6, 2017

Colston Hall - "and why this place is like a thunder in my heart" and THE CRANBERRIES

Mula2 ingat nak borak pasal rok melayu,
nak luahkan perasaan DUKACITA aku tengok sokkabar melayu cerita pasal Joe keluar dari kumpulan Wings. Tapi lain kali la. Daffodil Lament & Ares Lament ok perasaan aku ni tahu Joe dah takde dalam kumpulan Wings. 
Beliau punye sumbangan dan apa je la sejak dari kaset Hukum Karma keluar tak perlu dipertikaikan atau diremeh-temehkan sesiapun. 
He is the heart and soul untuk aku. Tu la aku, ketawakan Search kerana masalah dalaman mereka, hah sekarang mampos aku ambik ubat dukacita, Wings lagi rabak situation pada pendapat aku.

Pada pendapat aku je la...   Its a sad for me. Before aku berkorban huru harakan diri sendiri untuk Iron Maiden backpacking, Wings la aku sanggup setakat KL, JB, Singapore shows takde hal..
Tidur kat Puduraya lama, dengan Indon Indon merempat kat bangku2 Puduraya, Wings nye pasal, ho hal.
Lain kali la borak.

SO LETS BEGIN...
As usual English then Bahasa Melayu. I try to add different contents to make it worthwhile.

Today lets blog about COLSTON HALL and why its such a legendary place for me, and also The Cranberries at the same time playing a UK tour while Iron Maiden is doing so.

But before that.... Tommy Page is dead yesterday by suicide solution, but Long Live "Shoulder To Cry On!!".
and Long Live The King of Mercy! (I am listening to Wasp Crimson Idol while doing this blog)

Background,

When I was at school, one of my favourite bootlegs of Iron Maiden was the Somewhere In Time Tour recorded in Bristol 1986 because of the awesome recording quality and blistering performance of the SIT album songs live. especially.
The setlist for that album tour was amazing (Dave Murray & Adrian Smih (& before that Rainbow) played Nightwish' Walking In The Air long before Nightwish play that song LOL!!)
So on that recording Bruce Dickinson was chatting about Bristol , about they played in Hippodrome and then Colston Hall and saying about there should be a bigger place in Bristol.

So it sticks on my mind, this Colston Hall thingy.

I think Iron Maiden possibly will never play there again due to the size of the audience they attract nowadays unless they do a full 30-40 dates UK tour which is undoubtly so.

And then I was following the most awesome of them all - Belinda Carlisle tour dates, and I realise she also performed at Colston Hall.
So its a dream to visit this place.

So for Iron Maiden UK Tour which I intend to backpack alone for at least 5 shows all over Scotland, England and Wales,
I checked out Colston Hall dates, and unbelievably The Cranberries will play there on an evening when Iron Maiden is not playing,
and it falls between dates for Birmingham and Cardiff.
Its a miracle as by taking a public express bus, it will be less than 2 hours from these two places.

So I wait for the tickets to go on sale, and standby at the selling hour in front of the internet on the laptop, BUT DAMN THE FAN CLUB MEMBERS OR SOMETHING HAVE GOT ALL THE MORE FRONT ONES, anyway, still not bad, and its unique that Colston Hall sells their tickets to their own performance hall.
Its a physical ticket, and Colston Hall personally sent the ticket to me and a very very reasonable cheap price for the postage.





I am very impressed and super happy.
I may not be able to see Iron Maiden play in Dublin, but one of Ireland's finest band is playing Colston Hall right in the middle of Iron Maiden UK Tour rest day.

Seems Colston Hall is all seater when I try to get a front of stage ticket, and fortunately I think Cranberries will play acoustic so its not so bad.
A rest day from the mad , lunatics, crazy , looney tunes environment of front of stage Iron Maiden for a sitting down performance of The Cranberries acoustic playing "their greatest hits" as advertised.





I hope Animal Instinct will be played. I love this song. I thought it was a happy song back in year 2000, I WAS a bit WRONG, because I come across the video for the song and I realised its a sort of miserable depressing song but well... thats life as long as these 3 are happy.



And surely, greatest hits means including "songs never released as a single?
Because DAFFODIL LAMENT has to be played.
There was a time a vote was done for the fans to choose their favourite "non-single" song, or a song that appears on albums but never release as a single.
DAFFODIL LAMENT won it.
This song is like a emotional roller coaster with sweet time changes.

Play the above two songs, with When You're Gone and Be With You and I am very happy. LOL!!

But...

I think it will be something like this.

Playing a tiny office desk space area and still a BLOCKBUSTER!!
Dolores.... age is catching up but she still rocks!

I click "Zombie" music video and its like 489 MILLION views?
Now that is a band with many listeners.

"With Their Tanks, and their BOMBS!, and their BOMBS!, and their guns"....




OK OK, cam aku cakap kat atas, tentu ada korang pun yang dengar bootlegs Iron Maiden tahu pasal rakaman bootleg Bristol Colston Hall 1986 kerana ia memperdengarkan terutama cammana Iron Maiden bawak lagu2 live dari album Somewhere In Time.
Tak silap aku rakaman ni yang first aku tahu cammana dorang guna intro tape Caught Somewhere In Time, dan jugak cammana Bruce bawak korus Sea Of Madness nye lagu kalau live haha.
Dan rakaman ini yang memperdengarkan kat aku lagu Snowman, lagu katun yang Ritchie Blackmore solo untuk salah satu album Rainbow,
kemudian Dave Murray dan Adrian Smith solo untuk tour 1986 Iron Maiden secara live,
dan kemudian lagu ni dipamerkan kembali untuk peminat muzik dengan NIGHTWISH pun rakam semula lagu ni dengan Tarja akhirnya nyanyikan liriks lagu ni tak macam versi Ritchie Blackmore Rainbow dan Iron Maiden yang hanya main instrumental aje.

Dan bila Belinda Carlise pun beraksi kat Colston Hall, aku memang teruja nak gi tempat ni.

Maaf la, ada orang teruja nak gi sana nak gi sini, tapi... dari segi duniawi, satu tempat aku nak sangat pijak ialah Donington pasal pengaruh dari zaman kecik baca pasal band rock main kat sana, dan aku dah pergi dua kali berlainan tahun. Dan aku cita2 nak gi lagi sekali bila Iron Maiden main kat sana lagi sekali, MUNGKIN BUAT KALI TERAKHIR dua tiga tahun akan datang.

So, bila aku cek Colston Hall nye jadual dan The Cranberries akan main dan jatuh pada hari "off day" antara Maiden main dekat Birmingham(England) dan Cardiff (Wales), dan memang Bristol memang dekat dengan ni dua bandar,

Aku dah cek,
Naik bas tak sampai dua jam dari Birmingham gi Bristol
Dari Bristol gi Cardiff pun tak sampai dua jam naik bas ekpress...

ala... imejin naik bas ekpress dari Larkin JB gi Melaka, atau Melaka gi TBS KL je gitu. HAHA. Bawak beg haversack satu belakang besar giler, satu depan perut kecik sikit. haha. Pakai selipar Jepun!!!  Suka aku tengok mat salleh pandang dua kali kalau aku berselipar jepun je gi mana2. Tengok Iron Maiden je baru pakai kasut. Mampos terbukak dan kena pijak la kaki ayam setakat selipar jepun kalau belah depan diri.


.... mampos penat siot aku tiap2 hari tukar2 bandar backpacking naik keretapi, naik bas, tengok rock band main dalam suasana giler babi omputeh.. hahaha.
tapi ni la hidup aku sebagai seorang peminat rock and roll band.

so, aku terus tunggu hari jualan tiket, aku bertenggek kat internet.

Itu pun dapat seat tak depan sangat... row depan semua orang dah beli. Celaka.


Colston Hall ni ada seats, jadi tengok la penonton macam mana, kalau semua diri, dah jadi show berdiri la kan, terutama kalau semua rush kedepan. Tapi, rasanya tak kot, pasal Cranberries dah iklankan dorang akan main akaustik.


So tengok cammana....... Mat Jenin dengan angan2 nya... sama macam aku dengan yo-yo-oh backpacking ikat perut sorang2 main redah je pasal nak tengok Iron Maiden main atas pentas kat lain2 tempat dan suasana giler babi huru hara omputeh.

Tapi... ingat...DREAMERS MAY DIE, BUT THEIR DREAMS LIVE ON!!!

cehhhh.. Empire Of The Clouds siot...

walau Ronnie James Dio nye album Dream Evil dia nyanyi "I Could Have Been A Dreamer Cause Dreamers Never Die".


Contradict siot ni dua ni.. haha.