Thursday, November 25, 2021

outrage - the final day cd review

 Hi. At long last I got a chance to talk about this cd. As usual first in my Bahasa Melayu Pasar, then my broken English.

As usual, I try to talk different things in both languages.  

Or else just view the pretty photos. This album has no mentioned of the band name or album name, except on the Obi Strip. That piece of paper with the band name is actually a sticker.



Kadang2 aku rasa band ni lagi Metallica dari Metallica. Band Jepun yang satu bagusnya band ni constant. Dari apa sikit2 aku boleh dapat update dari mereka melalui internet, dan jugak Twitter yang memang tak faham apa mereka borak semua tulis Jepun, kena translate. haha.


Jadi tahun 1991 dulu, keluar kaset Outrage THE FINAL DAY ni di pasaran, Dan memang hebat, ni serupa satu dalam sejuta tu, bila semua menjadi, dan melahirkan album, aku tak reti la nak panggil ni band Thrash ke hapa ke, tapi ni album memang best giler.. Start sampai abis. Kalau korang boleh dengar seluruh album dalam youtube ke hapa ke kalau ada yang tak pernah tahu kewujudan album ni.

Terutama waktu semua lagu keras, tiba-tiba masuk lagu River, mereka slow down kan giler giler suasana mendayung sampan pelan2 di sungei penuh emosi. Album ni sangat dramatik.

Lagu pertama My Final Day masuk hanya lepas minit pertama, terus masuk lagu kedua Madness. Dua2 lagu ni... oh my... 

Baru tu hari mereka rilis boxset 30 tahun album ni di Jepun. Buat masa ni aku kurang la pasal aku dah remix dia aku rasa cam tak serasi ngan telinga aku yang dah otak jam dengar album ni dan versi seluruh live (Outrage Awakening) rasanya 10 tahun dahulu aku pernah blog kot? haha. Entah kat mana dah cd tu.

Tu je nak cakap. Bye.







WHEN ALL PLANETS IS ALIGNED, then was created great music thru out all album.

Japanese OUTRAGE has done that with THE FINAL DAY from 1991. A very nice cassette tapi that I make sure I got it in Japanese press with OBI too...

There was this boxset of 30th Years Anniversary of The Final Day. I got a bit turned off from the first remix by their original producer of the album back in 1990. And I am wondering if the 2nd cd is the orchestra playing on top of the original album? and the DVD ? well .. I dont exactly have time to watch videos, and I have that specific live recording already from OUTRAGE AWAKENING 2cd live where they played Final Day in full many years ago.

So this album was recorded in Germany then, in the famous Dierks named studio.

If you have not listened to this album in full, please do so. Its a roller coaster ride, with suddenly it completely slows down to a drifting slow moving river snail pace. Delicious!!

I sometimes wish Metallica could have gone this direction after they have INDULGED on their Black album. 

And Outrage, they could have gone the Metallica way, but on different albums they try different things. Some I enjoy, some I do not understand.

 But, The Final Day will always be remembered fondly. I dont think anyone can ever say any bad thing about this 1991 album.











3 comments:

Admin ACS said...

Padu bro. Thanx info

berteromber said...

Kalau aku tak silap dulu aku masuk peraduan untuk dapat kaset ni...tak ingat suratkhabar atau majalah...masa tu tak tau apa2 pasal Outrage... mungkin orang lain pun tak ramai tau...pasal tu la aku menang agaknya...hahaha...

Tapi serius 1st time dengar mak aii Metallica...sayangnya aku dah hilang kasetnya dan masih gagal nak dapatkannya dalam betuk cd.

Adi Herman said...

info yang menarik ni boss