Monday, January 10, 2022

Search Rockology boxset review/ulasan

 Salam. As usual first in my broken English and then in my Bahasa Melayu Pasar.







PREMIER Malaysian and South East Asia Rock & Roll giants Search consisting of the two remaining long time members of Search - Nordin and Kid has released a boxset of Search called Rocklogy. Consist of two cds of songs (22 songs + a new track featuring 4 minutes of guitar solos) which are taken from 8 different albums which features both of them together, a tshirt and lots of other merchandise and memorabilia. I will show photos of the content below.

The songs selected are not exactly the most popular well known songs but it varies enough fast and slow songs to give a taste of what Search has offered and hopefully will continue to offer.
The selection is actually refreshing and not the same old "loved by general public and thats all the general public knows about the band songs " songs if you get what I mean.

Currently, Search the band is made up of guitarist Nordin and Kid, the return of  bassist Yan which had played and recorded studio albums with Search before and also featured in other well known bands, drummer Pae which had performed live and recorded a studio album with Search before after the passing away of Arwah Yazit Ahmad, and finally a new young singer from Indonesia called Denden, coming in after  previous singer Amy had announced publicly his departure from the band.
( Anyway the latest news is Amy is returning and using the same band name with others who had played live and studio with Search also.)

Good Luck to all, as fans we vote by how we spend our money, our time and our efforts.. 
Its nice to have boxsets and old stories, but please dont rest on your laurels and this Rockology. New recordings and new shows please.
I am fortunate to see bands I love play in many places, but out of all the bands I have seen external or domestic, international or regional, Search with Kid and Din still remains the Most Thrilling "you dont know what you're going get - a regular or a flying high performance" band I have ever seen. Its hard to ignore them when they announce live shows as i dont want to miss out the Unexpected. Looking forward to more from these two gentlemen and their new/old lineup. Hope it remains stable, because the line up sounds exciting.





Hai semua.
Tak payah banyak colok pasal satu dunia pun dah tahu pasal Search Rockology ni so lets terus tunjuk kandungan nye....
Cetakan terhad dan ada nombor bersiri seperti di atas.
Nilai membeli? sebenarnya kalau ikutkan semua lagu pun korang tentu dah ada, dah dalam kepala hotak kecuali ada satu lagu baru yang lebih kepada 4 minit permainan guitar aje.
Tapi...
dari segi menyokong Search dan usaha Kid dan Din, sekali sekala membeli hadiah tuk diri sendiri, mendapatkan merchandise macam baju band, kalender, apa2 je la MEMORABILIA dan apa je la seperti foto2 aku tampal kat blog ni... memang berbaloi.

Jadi pertama sekali, atas tu kat foto 2cd tu memang ada ruang khas tuk kenangan, dan doa bagi Arwah Yazit.  Dari segi pembikinan boxset ni boleh nampak betapa pentingnya Arwah dalam karier dan development Kid dan Din ni. More of that later.

Jadi yang kecik2 dulu eh tunjuk kat atas tu... stiker2 yang pada aku fabulous pasal tunjukkan logo2 berlainan zaman Search. Aku suka sangat.
Bandana merah ada logo band, aku tak faham la rock melayu ngan bandana ni, tapi there it is. haha.
Poskad2, dan poster Kid dan Din.
Patches...  cantik yang logo band tu.

ok lagi atas tu kat foto2 awal tu tunjuk jugak design kedua2 cd nye jugak.

bawah ni sambung lagi...







hah ni pulak Kalender meja tahun 2022, dan tu ialah buku simpan 2cd tu foto2 lirik dan sebagainya seperti dicerita di atas.
Ada trivia Search 40 Tahun, aku tak baca pun lagi...
dan ada buku Discography yang hanya meletakkan 8 album sahaja.. tak semua... Rock N Roll Pie pun muka2 di sampul album pun dah takde...
Dan foto2 dari berlainan zaman mereka berdua.
ok la ni semua sangat seronok la untuk aku tengok2....

kejap.. lagi ada..



 
atas tu ialah seleksi lagu2 yang dipilih Nordin untuk boxset ni... jadi breakdown dia ialah...

Karisma - 4, Fenomena 2003 - 3, Rampage - 2, Double Trouble 2 - 2, Bikin Wilayah - 2, 
Gema di Timur Jauh - 2, Rock N Roll Pie - 2 dan last kopek gitar solo rakam pakai iphone.

Kalau korang dengar Search, apa pun pilihan lagu tak jadi masalah.
Cuma tu la memang boring kan Isabella, Pawana tapi tu la yang rata2 orang datang show nak tengok dan dengar so terima je la.
Tak suka? Muak? naik boring?? mohon gi toilet, lepas tu datang balik dah next song.

In fact, aku rip dua2 cd ni , dan aku pasang ikut susunan 22 lagu ni, memang susunan sesuai pacing dia untuk aku bagi rock konsert.
Search basically boleh main konsert dengan setlist 22 lagu dah tersusun ni. Just nice, fast , slow, rancak, semua ada. It will be an " out of the box " setlist.

OOOO yang kertas tiga tu....
Satu Din tulis mengenai pembikinan boxset ni dan dia kan tukang pilih pun lagu2 semua.
Setlist aku speku dari konsert APOLOGIA tak jadi ( YANG AKU DAH BELI TIKET PUN !!!) untuk show Search + Awie. Power giler ok kalau tengok dari setlist tu..
dan last but not least...
coretan tulisan tangan dari Kid tentang segala jasa dan bimbingan Arwah Yazit kepada beliau. Humble sangat tulisan.

LAST KOPEK ( drum roll.........)   ... BAJU!!!!!!!!!

Kid dan Din dari belakang tengok apa tu... Ferris Wheel... what a photo menggambarkan 1001 cerita.

 


boleh mintak size masa beli, ala... aku beli pun pakai wassap je pun. 

OK tu je...  Aku sangat happy memiliki boxset ni. tu je nak cakap....


KALAU KORANG BELI, TUNGGU2 TAK SAMPAI, TOLONG FOLLOW UP DENGAN PENJUAL YE KALAU TAK DAPAT DALAM JANGKA MASA YANG MUNASABAH. Please follow up jadi tak tertanya2 kat mana boxset korang berada. Maklum anything can happen.
THANK YOU TO FRENS YANG TOLONG AKU PASTIKAN KOTAK NI SAMPAI KAT AKU!!!


bye... sorry la eh, malas gitu buat blog... blog korang semua pun aku tak masuk.

OK next is Roxette 30 Years triple cd. Dan basi pun actually. haha. Bye.

16 comments:

Portdy said...

Great review samada in English or malay. Hopefully peminat search luar negara yang tak paham bahasa melayu bole guna review ni untuk menarik minat memilikinya .

speedrider said...

Untungla dapat awal. Ni senjutsu aku entah apa dah jadi. Memang frust habis tunggu senjutsu tu. Silap2 Iron Maiden keluar album baru pun tak sampai-sampai lagi.

Anonymous said...

steady - Skudal

Dr Rizal said...

Hi

Rafi said...

dah lama aku tak jenguk sini. hai bang dep ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

man said...

apa cerita ya konsert apologia tu? saya pun dah beli tiketnya..agak2 abg time beli through wassap tu ada tak dorang bagitau apa apa regard to this?

berteromber said...

Cantik pilihan warna sofa...pandai pilih ๐Ÿ˜…

deaf-angel said...

haha terimakaseh semua.
soda maam pilih aku bayar haha.

Man, aku rasa aku dah halalkan la tiket Search + Awie tu. dari bulan 3 tahun 2020 kan.
Dah nak masuk 2 tahun.
Ooo aku beli melalui online rasanya..
takde follow up.

man said...

baik bang..dah beli banyak plak tiketnya, kalau saya saja takpe lagi nak halalkan..tiket lain tu nak kena bayar balik ke member2 ..naya! hahaha..harap jadi juga la, dengan vokalis baru pun takpe

viggen said...

Bro deaf Angel, lu main apa instrument.

D'arsil said...

lama gak tak masuk blog deaf.. haha aku untung siap dapat sain dan bergambar.. hehe

Ijau D. Koceng said...

aku taklah berapa follow Search, tapi kudos for Kid and Din, Search masih bernadi

deaf-angel said...

veggen - aku bukan saja kaki bangku tapi tangan bangku.. haha.
tapi aku minat semua instrument yang buat muzik, aku suka tengok orang yang mahir main. tu pasal aku sanggup gi banyak tempat tengok persembahan live

MAN,
apa nak buat? ni la nasib kita " Peminat Rock N Roll Band "

baleabdi said...

Slots - How to Play the Best Slots - Oklahoma Casinos
Slot machines are very popular when ์ผˆ๋กœ๋‚˜ ๊ฐœ์กฐ compared ์• ๋‹ˆํŒก ํฌ์ปค to land-based casinos, especially land-based casinos. ์˜ค์‚ฐํœด๊ฒŒํ…” Slots of all types ํ•ด์ถ•๋ณด๋Š”๊ณณ can ์• ๋‹ˆํŒก ํฌ์ปค be enjoyed in the city

ABU BESIHITAM said...

ada lagi rupanya kau bro..hahaha..aku ni baru je dapat bukak balik blog ni

WanBeruas said...

Untuk konsert mereka yang akan datang ini aku teruja untuk ikut hadir - Cuma kekangan asap rokok dan covid yang membataskan...Munkin cliche atau poyo bunyinya tapi bila dah tua nih bab kesihatan aku kena bagi lebih priority laa...Huhuu..