Monday, May 9, 2011

Mutiara Zaman - Rimbunan Duet Klasik Ramli Sarip

Ceritanya, smalam aku singgah Esplanade time tengah hari pasal kumpulan Sweet Charity tengahari smalam memang kat sana untuk tandatangan buku hardcover/double cd/dvd/persembahan 40 tahun dorang yang diadakan kat Esplanade 2009 dulu. Ni nanti aku cer citer next post.



Jadi aku ambik kesempatan suruh Ramli Sarip autographed latest release dia Mutiara Zaman - Rimbunan Duet Klasik.





Ulas sikit, Aku cuma nak cakap ada empat lagu baru, termasuk satu lagu dia ngan Dayang Nurfaizah yang aku suka sangat Musafir Rindu.
Pasal satu kawan dah mati, then lagi satu kawan nanti cakap dia konfem akan menyusul.
Seems ni song pun liriks by Hartinah Ahmad, ditulis 10 tahun lepas dan kena perap, tapi skarang baru rakam, dan since Lovehunters tu hari atas stage puji dan sebut penulis lirik ni aku was like checking out Malay songs dan aku perasan memang terror rupanya lirik2 dia.
"Aku bagai musafir lalu, menyusuli mu sudah tentu".









Rest of the 22 songs dalam double cd tak yah banyak berbual, duets ngan SM Salim dah memang kecohrable abis ( aku prefer Selapis Kasih Berdulang Rindu over Lagu Zaman ), duets ngan Khatijah Ibrahim yang memang kebanyakkan lagu dorang duet memang spectacular abis, all the lagu2 melayu asli style, keroncongs, the syair duet with Jamal Abdillah, lagi satu ada satu lagu very melayu ngan yang Jay Jay tu.. Senandong Hidup Berbudi or something, the duets with Kopratasa, not forgetting the A Romzi Bukan Kerana Nama duet, dan of course the rocking Kembara Kita duet with Ella.




Satu lagu je aku tak berkenan, just because ada Mawi. Tak berkenan langsung aku kat Mawi ni.. buang space kat cd aku beli ni, puas hati taruk alternate version lagu2 lain pasal ada lagu cam lepas rakam balik orang lain nyanyi contoh Ku Miliki Bayang Mu ngan Francissca Peters which memang gerek tapi original pun memang best.

Ada satu lagu baru was like duet anak bapak "Sayang Abah", was like kecoh siak lagu ni, seems dorang tengah bertekak pasal si bapak tak suka boifren si anak or something like that.

Nyanyian Serambi lak ni latest version was like Ramli Sarip ngan children from some welfare homes or something, aku suka, in fact ni release seems is to support the less fortunate children in an organisation in Malaysia or something... so its a meaningful buy.

Aku would rate ni as the best Ramli Sarip collection since the very rare, super ultra mega not-to-be-repeated quadruple cd boxset Ziarah Seni many many years ago. Tu memang tak boleh fight, tapi yang ni memang ok.


ooo dapat paper bag cantik giler ni, paper bag Mutiara Zaman.


Next, is the reason why I actually went to see the Ramli Sarip and the rest of the ( surviving ) Sweet Charity guys yesterdays...








I try to write a bit on the clairvoyant book if I got the time this week..

8 comments:

Saudagar Mimpi ... said...
This comment has been removed by the author.
Saudagar Mimpi ... said...

Huh! Deaf! tgk semua Edisi Terhad Abg Ramli ni buat "aku" jeles giler ni...arghhh

SkiD said...

Mawi?? buang space?? hahahahaha!!
Anyway, Abg Ramli memang the best!!

berteromber said...

Nama Hartina Ahmad ni aku selalu perasan kat lagu2 Lefthanded/Ella yang Ramli Sarip buat...

btw...khamis lepas baru terserempak ngan Ramli Sarip kat Kebayan Kotaraya...takder benda pulak aku nak suruh dia tandatangan...heheh..

aku HIV positif said...

"Satu lagu je aku tak berkenan, just because ada Mawi"
haha... apsal kita sama bro..?

Portdy said...

sayang tak masuk lagu "Blues untuk Rakyat" duet ngan Lovehunters.

iaryylr said...

Wow! ABG Ramli Sarip memang best! Syabas dapat beg lagi!

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ said...

wah dep nampak abang ramli tu
x mustahil satu ari nanti IRON MAIDEEN dtg singapore mesti cari hang dep....hehehe