Wednesday, December 30, 2015

Lemmy dah mati, Motorhead berkubur dan Wings bootleg untuk JB Back To 80s Full Show aku dah up untuk ada sapa2 berminat..

LEMMY DAH MATI


(Uvianhell666 apa komen kawan kau yang minat Motorhead tu?).


Aku baru masih plan(angan2 mat jenin/yo-yo-oh/berfantasi syok sendiri) cammana aku nak rush backpacking sorang2 naik bas ekpress atau keretapi dari tengok ACDC main kat Manchester hari Khamis 9/6/16 ke Derby untuk Donington Download Festival pasal Motorhead akan main pentas utama Donington hari Jumaat 10/June/2016 dan aku speku dorang main kul 5 petang gitu pasal dorang 3rd from top pentas utama. (angan2 mat jenin dulu... apa2 pun benda2 rock gini kena angan2 mat jenin dulu LOL!!)

Apa pun,  Lemmy mati maka berkubur la Motorhead. Mikkey Dee sendiri dah announce Lemmy is Motorhead.http://www.expressen.se/noje/after-lemmys-death-motorhead-is-over/


This is my favourite memory of what Lemmy & Motorhead means to me. LOL!! because I was there...
It was the second day of Download Festival at Donington Park 2013.
Motorhead was 3rd from top of the bill at Main Stage. Iron Maiden will headline the festival for that day later in the evening. (Iron Maiden lightning rigs on the ceiling & ramps behind the black curtains are all ready for the night if you see this video).
It was a life long rock n roll mission for me to hear and see Lemmy introducing "We Are Motorhead and We Play Rock N Roll".

This is a Pro-Shot during Killed By Death of that unforgettable day (Some of this show can be found on dvd on one of the Aftershock 2disc version. I had shown the packaging and content of that 2 disc version sometimes back? LOL!!).




Aku ingat tak ramai orang nak tengok Motorhead main, pasal Thunder masa sama main 2nd stage, dan pentas lain semua band2 gerek macam2 style.  HAH KAU!!! Ramai nak mampos mengadap Main Stage rupanya belakang aku.

Hari tu, Phil Animal Taylor dijemput ke pentas dan aku bilang aku tak tahu dia mabuk ke, dia berdengung,  ambik dadah ke, atau dia sakit, tapi macam dia tak tahu dia kat atas pentas gitu... macam tengah lost gitu.. Siot je...
Phil Animal Taylor pun dah mati bulan lepas.

So sekarang tengok Mikkey Dee yang Lemmy suka introduce sebagai "Best Drummer In The World' nak buat apa, takkan nak masuk balik King Diamond kan?
Ni yang paling seronok tengok apa Mickey Dee buat lepas ni...
Guitarist Phil Campbell ada side band kan? so tak tahu apa dia buat lepas ni.

Lemmy dan Motorhead
aku nye favourite Motorhead albums...

1st. INFERNO  (confirmed!!!)


2nd. AFTERSHOCK ((maybe....depend on mood but just maybe).

Telinga aku berpendapat, ni dua album terutama lebih2 laju extra speed dan condong lebih "metal" keseluruhan dari album2 lain, sebab tu dalam banyak2 album Motorhead aku punye kegemaran ialah ni dua.

Susah nak cakap kadang2 pasal aku rasa orang akan anggap aku ni tak betul...

Orang2 lain terkejar2 macam2 dalam dunia, impikan macam2 dalam dunia yang fana' ni..

Antara Impian duniawi aku dalam hidup hanya nak tengok Lemmy umumkan "WE ARE MOTORHEAD AND WE PLAY ROCK N ROLL!".. & impian aku tercapai. HAHA. Aku tahu... benda tak mendatangkan faedah kot? tapi... ni la dreams aku dari dulu..



 Haha... Kenangan manis... Giler2 la dorang peminat2 ni, cam aku cakap... jangan isi air kencing dalam botol rejam kat orang, jangan kena aku dah!!!

Beer pun elakkan, babi betul bau melekat siot kalau baju kena beer, aku tak berkenan.. mana sempat aku nak basuh. Kena buang tshirt sayang.


Anyway, ni posting sedih kan? so kita layan lagu paling tak disangka2 Motorhead rakam untuk albumm terakhir dorang...BAD MAGIC.

Aku pasang lagu TILL THE END ni sambil buat blog ni... Ni la aku rasa lagu kehidupan dia dan aku terang2 cakap aku tak sangka Motorhead boleh buat lagu menjiwai diri macam gini.. LIRIKS DIA SEMUA BETUL. Aku setuju. . Babi sangat perasaan ni, rasa sedih siot, nak nangis... Siot!!

 

Don't tell me what to do my friend
Youll break more hearts than you can mend
I know my self like no one else
Nothing to defend

My life is full of good advice
And you don't have to tell me twice
Living here in paradise
Your rules that I should bend

In my years my life has changed
I can't turn back the time
I can tell you just what made me change

All I know is who I am
I'll never let you down

The rest will give you trust until the end

There ain't no rules to follow
You cant predict tomorrow
I know just who my friends are
The rest can turn to stone

Your memories are yours alone
There yours untill your dust and bones
I know the things I'm looking for
I know just what I want

In my life the times have changed
I'm still in a rush
I don't want to hear your fairytales

All I know is who I am
I'll never let you down

The rest will give you trust until the end

Until the end

In your life you'll be amazed
About all you long to lose
You cant never live that life again
But one thing you will never lose
Is the signing in your head
That will still be with you till the end



OK Wahhh banyak sangat youtube hari ni.. haha..

OK, sapa berminat, ni dia aku upload bootleg aku rakam untuk peribadi aku sendiri...

COMPLETE UNEDITED WINGS LIVE IN JB 30 YEARS BACK TO 80's..

Enjoy... kat paling bawah tu...

Boleh didapatkan kat youtube jugak kalau nak dengar sana...

gi sini...  https://www.youtube.com/watch?v=dKJXvo02978




Cover.. haha... siot je aku bukan pandai sangat, aku pakai Paint je.. sekali tu isi2 number tu salah.. so aku overlap je haha...








Review untuk show ni aku type kat sini...
http://www.deaf-angel.blogspot.sg/2015/12/review-wings-30-years-jb-back-to-80s-25.html

K nak dengar Orgasmatron nye album LOL!!!

sekarang korang tahu dari mana Deaf tu datang kan?

HAHA...

LONG LIVE MOTORHEAD!!!

Saturday, December 26, 2015

Review WINGS 30 YEARS JB "Back to 80s" - 25 Dec 2015 (padang pasir sebelah Plaza Angsana JB)

SETLIST BAWAH SIKIT KALAU TAK MAU BACA AKU MEMBEBEL INTRO.

Lagi dan lagi.. Nak review Wings main live yang aku pergi tengok.. lagi dan lagi..., kadang2 dah susah.. asyik Wings je gitu kan?

Sejak blog ni start, bila aku review2 live show, kalau band rock nyanyi lagu omputeh paling banyak aku review ialah Iron Maiden pasal aku dah tengok Maiden sepuluh kali kot? first love katakan. LOL!!
Kalau band rock nyanyi lagu melayu? of course definitely Wings. (I think so. LOL!!). Aku rasa aku memang suka tengok Wings beraksi secara live tahap kronik la eh? haha.

OK lincah buat report, aku nari kerja petang la.
Lincah ok, abis show ni je, dah 12.50am (Wings start main kul 9.30pm gitu kot), terus naik teksi balik immigresen, pasal bas awam kat JB balik Larkin ke lalu Wong Ah Fook ke dah abis dah semua bas awam Johor, so dari immigresen Malaysia aku tumpang ada satu bas kilang ni masuk Singapore seberang ~~Selat ~~Terbrau~~Ãirnya~~ Biru~~ (yes.. Wings played Tanjong Puteri tonite!!), then kat Singapore bas awam pun dah bis. Terpaksa Naik teksi. Koyak sey...

So fast review, giler aku masuk kerja nari tak tido kejap.. So aku buat lincah2 posting ni.

Hope you guys like it. Sorry eh aku campur aduk melayu pasar ngan omputeh, aku main type je apa dalam kepala hotak aku... a bit tonggang langgang but hope you get the essence.

Lets get the negatives that I see out of the way. Sila jangan lahar aku, ni pendapat aku yang takde makna pun.

- Pyrotechnics dan bunga api berlambak (banyak belanja aku rasa nak organise ni show untuk Pyros kat beberapa lagu dan Fireworks kat penghabisan - yes.. dah macam National Day)
memang very impressive, memang confirm menarik untuk official DVD, aku rasa confirm show ni malam akan dibuat DVD, video cameras boleh tahan merata, it was as smooth as a live show as possible. No obvious hiccups dan Awie got all lyrics spot on.
tetapi.... di masa yang sama pyros dia paling giler dan tahap dangerous nye Pyro Explosions aku pernah tengok dalam mana2 show aku pergi kat mana2 pun pasal proximity dia dekat sangat ngan audience kat depan dan tempat pyros tu diletak dan diletupkan, sangat menghairankan aku dan sangat menakutkan aku. (Seriously bila first pyros explode masa 2nd song, aku dah cakap dalam hati jangan la apa2 jadi kat sapa-sapa.)
- Peminat2 Wings bawak babies and little kids tapi aku notice dorang tak pakai ear plugs or any ear protection. I think its very harmful pasal boleh ear damage dan ear damage tak boleh reverse. Rosak maknanya rosak dan % tu akan turun dan turun dan turun, ni belum tinnitus lagik. Yang bunyik loceng kat telinga tu pagi petang siang malam, seram ok tinnitus. Wings sound was damn loud tonight, certainly louder than KL where I was standing, and like I say the PYROS was like.. unusually placed and it could well harm the little ones who are in close proximity??. Well...  Just my observation.

OK, mari kita mulakan ulasan...

Firstly - yang duduk tiket 600RM. Biar betik... Jauh siot LOL!!! Lagi sikit dah sampai kat kedai Jakel. LOL!!! (ok aku exxagerating), But definitely it must be comfy? and the 600RM got lots of benefits I think.

Tapi memang best arrangement peminat ni kali, depan stage depan semua diri. Tak macam kat KL nye show, depan stage semua duduk...
Ni baru best nye arrangement. Aku suka..  Especially bila part fans tiket 65RM join depan atas permintaan Awie masa show dah 2/3 of the way.~
M.E.R.I.A.H


Secondly - Eddie - waw.. best dressed ok. First wardrobe siap ada topi koboi. Aku suka sound dia timbul ni malam. Man Of The Match aku untuk ni malam - EDDIE.

(Intro Video) - Serupa macam Wings 30 Tahun di KL
(Intro Keyboards & Band On Stage) - Serupa macam Wings 30 Tahun di KL

.
.
.

SETLIST DAN APA MENARIK PERHATIAN AKU SETIAP LAGU

TAMAN RASHIDAH UTAMA - SURPRISE FIRST SONG! intro asli, hujan sound effect. Keyboards player was not joining on this first song, I think he got issues, this is as pure Wings as possible I have seen since.... 2005? Tu la kali terakhir aku tengok Wings tanpa keyboards. Just PURE. Wings tak perlu ada backing keyboards pada aku. Cuma this time Wings ada 4 backing vocals as per last show.
OPERA HIDUP - ooo kayy.. setlist terbalik terus dari selalunye...
HUKUM KARMA - First three songs played non-stop one after another. Fantastic version tonite. Aku rasa lagu ni lebih hebat kalau Wings baru mula persembahan. Masa Wings tengah fresh. Ni macam Trooper. Bruce Dickinson suka Iron Maiden main Trooper awal setlist masa suara dan energy dia tengah fresh.
AWIE SPEECH I - Awie thanks fans and named the locations/places they come from mostly.
SELAWAT (sempena Maulud Nabi) - Awie lead Selawat style Wings Takkan Melayu Hilang Di Dunia show kat Istana Budaya.
AWIE SPEECH II - Awie talks a lot tonight - ada satu part siap cakap suruh undi dia jadi wakil rakyat, tiap2 bulan ada concert etc...  very the membebel.

ORANG KITA - Eddie backing vocals ("Orang Kita Ketawa..." Eddie - "HA HA HA") I love it!! Nasib baik tak Ho Ho Ho.. Santa Claus LOL!!! Great rendition of the song by the way - Wings is on Fire tonight!!
GEMALA SAKTIKU - Album keempat JERANGKUNGS is very well represented tonight. More later.
BAZOOKA PENAKA - Pyros extravaganza & EDDIE WAS SUPERB on this song, Eddie was superb the whole show. Laju sey aku rasa Wings main show ni malam.
KAU MASIH BERDEGIL - Lagu rare dari kaset Double Trouble. Aku rasa aku tak pernah tengok Wings bawak lagu ni live.
AKU PUN TAHU - lagi satu lagu aku tak pernah tengok Wings main live, best giler version malam ni. Macam aku cakap JERANGKUNGS nye album was well represented tonight. People around me are mouthing the lyrics. Aku pun automatic boleh ingat2 balik lirik lagu ni. Must be a good song kot kalau boleh ingat balik kan? Zaman dulu, hafal ok lirik lagu2 ni semua haha.

Sebenarnya waktu Wings tengah rakam album ni M NASIR dah umumkan kat stesen radio 91.3FM Singapore pasal Wings dah nak keluarkan album terbaru bertajuk BRADERS (mungkin bersempena lagu Kau Bukan Brader yang ada dalam album terbaru tersebut waktu tu?). Tup-tup bila kaset ni keluar kat kedai, judul album bukan BRADERS tapi JERANGKUNGS DALAM ALMARIS.
This is my favourite song of the night. Lagu ni legend walaupun slow nak mampos. A great tragedy love song LOL!!!
Awie cakap lagu ni pasal lama tak main dah jadi Aku Pun Tak Berapa Tahu or something like that.

WHEN THE SMOKE IS GOING DOWN - Awie solo with acoustic guitar - lyrics dah macam lagu Hong Kong. Sort-Dort OK si Awie.
ENJET-ENJET SEMUT - last line change to "Sapa sakit pergi hospital".
SATELIT PUAKA - serupa Wings 30 Years KL. Awie dual vocals with acoustic guitar. Band joins near end.
AWIE SPEECH III - Awie sums up number of albums and songs Wings had recorded and talk about Wings strength. Awie introduce ex members Mel, Sham, Mus is not present so Azlan Typewriter cover Mus. Jojet is kept for later. Mel is introduced as "Ustaz" Mel.
Hilarious moment pasal Mus pergi Myanmar. Also Awie update Sham's development in Penang.

Medley - serupa macam kat KL, cuma ni kali Azlan Typewriter takeover semua bahagian Mus.
Suara Mel kuat dan lantang ni kali berbanding KL...
- INTAN KU KESEPIAN - Awie/Mel/AzlanTypewriter
- BIRU MATA HITAMKU - Azlan Typewriter
- BELENGGU IRAMA - video screen kiri kanan tunjuk kat Joe waktu Sham solo tapi last minit tunjuk Sham.
- POTRET MONALISA
- MISTERI MIMPI SYAKILA
- DI AMBANG WATI
- SEMALAM YANG HANGAT - as usual mass audience participation and best moment of the medley besides Sham solo on Belenggus.

JOJET DRUM SOLO FIRST & BLACK JOINS IN - Jojet was fast and amazing. Awie introduce mereka berdua sebagai Dua Lagenda.
ROCK N ROLL LU PUNYA SUKA - Awie on guitar & ending solo. Black + Jojet on drums.
JERANGKUNG DALAM ALMARI - Azlan Typewriter joins in. Awie also on guitar. Black + Jojet on drums. End song Jojet exits.
BLUES ULAR SAWA - Azlan Typewriter + Joe Wings on vocals. Awie all guitar solos. Azlan Typewriter was very good yet humble on stage with Wings. Awie ask the 65RM fans to move forward to the Rockzone.
NASIB KITA - Soalan..... Mael XPDC kan antara warm up act untuk ni show, Mael nyanyi lagu KAU BUKAN BRADER. Tapi kenapa MAEL tak join lagu ni eh? Wasted sey....
AWIE SPEECH 4 - Awie cakap everything Johor related.
TANJUNG PUTERI - Serupa versi Wings Takkan Melayu Hilang Di Dunia di Istana Budaya.

GELAP NAN TERANG - Joe sorang2. Anyway, Hillary Ang takde malam ni. Video montage pun takde tunjuk arwah2 macam Ilusi Intonasi kat KL.
JOE SOLO - and segue into..... what else but as usual...its..
KOTA KEMUSNAHAN
AWANG TRASHER - Rokestra style intro. Love the backing vocals on this song. This time its not 4 ladies like in KL but 3 ladies and one dude. Tak senang ok dorang backing vocals lagu2 Wings.
Lima lagu penuh dari kaset JERANGKUNGS DALAM ALMARIS malam ini. WOW.
Dan album Naga Kramats ni malam takde satu lagu pun padahal kat KL ada tiga lagu dari album ni.

INSPIRASI TAMING SARI - Awie perkenalkan lagu ni sebagai lagu dirakam tahun 1511.
INGATKAN DIA - Awie cakap pasal populariti lagu ni masa intro..
SEJATI - ok la..  ending korus Awie dah buat macam kat dalam kaset "(Kenangan itu..) KENANGAN ITU!!!".. ok la aku terhibur jugak la masa boring2 nak tunggu lagu ni abis. LOL!!!
Sapa tu kat audience first korus dah start "Kenangan Itu!!!".. haha, aku harap korang paham apa aku cakap eh. Tak paham takpe...
PERONDA JAKET BIRU - all joins in.. except Mel?? and Jojet?? Sorry this time aku dah tak sabar nak blah haha. Awie cakap ni bukan the end, tapi permulaan era baru Wings. OK Good luck Wings. Eddie nye bass kat lagu ni.. throughout the whole show la kira...waw gitu.
THE SHOW ENDS WITH A NICE PYRO AND FIREWORKS SHOW. Cuma like I say above... Very fantastic but.. gitu.

WINGS ON STAGE about 3hrs 10mins.

Conclusion - Ni show lagi smooth dari KL show. Cuaca elok. Macam aku cakap la kat atas, aku speku ni show akan terbit sebagai DVD rasmi. Dan aku harap unedited.

Dan macam aku cakap Man Of The Match aku malam ni nye show ialah EDDIE.

Favourite moment aku ni malam - AKU PUN TAHU. Simply astounding version. Kat kaset lagu ni lembab la, tapi live.. blockbuster.


Comparison :

- Lagu2 yang dimainkan untuk WINGS 30 TAHUN JB yang takde kat WINGS 30 TAHUN KL ialah KAU MASIH BERDEGIL, AKU PUN TAHU, TANJONG PUTERI, GELAP NAN TERANG, AWANG TRASHER(LIMA) + ada jugak Selawat bersempena Maulud Nabi.

- Lagu2 yang dimainkan untuk WINGS 30 TAHUN KL yang takde kat WINGS 30 TAHUN JB ialah
BUJANG SENANG, ROMANIA, JUMPA HILANG, PENGABDIAN KU KEKASIH, MENAKLUK KOSMOS, ILUSI INTONASI, AMUK, RANGGI METROPOLIS, and no customary tearjerker SAYAP ILUSI so takde sedih2 ni malam, happy manjang LOL!! kalau tak.. sob sob sob.. haha.... so total songs not played tonight but played in Wings 30 Years KL = (SEMBILAN)

Location Plaza Angsana ni is a fair deal untuk semua la. Adil.
Plaza Angsana memang alrite la kan, makan2 jalan2 kill time tunggu Wings start, anyway surau packed giler, bayangkan Magrib dah tiga kali round jemaah, padahal surau dia besar ok, tapi packed giler.. Plaza Angsana ni is like very the Melayu gitu...

tapi paling important untuk aku... fair place pilih tempat ni, orang naik pengangkutan awam cam aku, naik bas awam, berjalan kaki... boleh sampai..

berbanding Nusajaya.. mak ai, God Forsaken Land ok bila aku dengar Search nak perform kat sana tu hari... hahaha.  Ye la, dari konteks aku, aku harap korang paham. Sila jangan lahar...

Anyway paling best tetap Stadium Bola Larkin, last konsert rock kat situ was I think Search 30 Tahun? Stadium Larkin ni jalan kaki je pun dari bas terminal Larkin akan sampai, besar pun besar, stadium bola kan? nak duduk nak diri.. No worries 24 hrs location area ni.

Patut izinkan kot konsert rock kat situ cam dulu?, taruk platform atas rumput, jadi audience ramai2 kat padang diri atas platform, tak sentuh rumput.

Ikut style stadium2 bola kat Eropah organise konsert ke hapa ke....

Lagipun, Stadium Bola Larkin boleh dapat sumber income, sumber kewangan sewakan Stadium Larkin especially ni tengah off-season bola....

Just a thought.



Thats all.


p.s

Macam aku cakap, warm up acts, Mael XPDC pun ada dia perform KAU BUKAN BRADER.
Tapi highlight was definitely Apek dan Yassin dan that awesome girl drummer, bawak lagu HUTAN SIMPAN. Wooo hooo. How I wish Wings had played that song.

Yang lain tu.. aku tak tahu la, aku masuk lambat.. 


p.p.s

Still No Rantai. I mean lagu bertajuk Rantai. (Sigh.)













Wednesday, December 23, 2015

rumusan 2015 aku (winding up my 2015)

Rumusan 2015 aku... Betul kan Melayu aku pakai? RUMUSAN? ok la kan word ni.

Tempat paling best untuk 2015 (Best place for 2015)  - Isle Of Wight. (Pulau kat south of ...)






Aku tak tipu.... Whether korang lone traveller backpacking, atau travel ngan family.. this is a nice place to check out.


Aku masih belum tunjuk a bit of Southsea. Lain kali.


Hiburan.. (entertainment)


Album Of The Year - The Book Of Souls - Iron Maiden (of course).
Song Of The Year - Empire Of The Clouds - Iron Maiden

Boxset Of The Year - Ritchie Blackmore's 4 disc Story Deluxe Edition in a huge near-LP size hardcover book.http://www.deaf-angel.blogspot.sg/2015/12/the-ritchie-blackmore-story-deluxe.html

Terbekalai of the year - Savatage Boxset masih banyak cd aku belum tunjuk packaging setiap bungkusan dan text dalam setiap packaging. Maybe 2016 aku ada time nak abiskan. LOL!!


Show of the Year - Wings - 30 Years at Merdeka Stadium, KL.
4 Jam lebih, 30 lebih lagu, Aku berdiri dalam 6 jam gitu kat padang berlumpur, becak, hujan turun renyai2, basah kuyup, sejuk...Mengingatkan aku kat Donington.

Non- musical duniawi entertainment.

The best visual thing I see for 2015 - Star Wars Episode 7 - The Force Awakens.
666/666 Full Marks.

But just for that one scene. F&%K YOU DIRECTOR. Damn you director of this movie - J.J ABRAMS!! DAMN YOU TO HELL!!!!!!!!!!!

BERANI KAU HANCURKAN HATI DENGAN BABAK adegan TU!!!!!

Kawan kerja aku tanya bagus? Aku cakap best giler, tapi ada satu scene aku nak rasa macam nak bakar je panggung HAHAHAA.

J.J ABRAMS YOU BETTER BRING YODA, GANDALF and SUPERMAN IN THE NEXT EPISODE TO WORK THEIR MAGIC AND REPAIR THE DAMAGE YOU DONE ON THAT ONE SCENE. Again F&%K YOU J.J ABRAMS for that one scene. Other than that. The movie may takeover Empire Strikes Back as my favourite.

For 2016 Hiburan Duniawi Wishlist -
- Aku nak Maman (Teachers Pet) nye new album keluar la. Album dia before this ialah best of Kerohanian sangat dengan style Sting.

- Aku harap backpacking aku terlaksana, aku tak tahu cammana, carik duit untuk tiket flight dan konsert2 tanpa menjejas kehidupan love ones aku di dunia sebenar. Dan cammana nak ambik leave dari kerja (aku harap aku masih ada kerja), tapi...  ACDC/Motorhead/BlackSabbath/IronMaiden/Ritchie Blackmore Rainbow/ dan jugak band2 lain yang cam Megadeth/Ghost/Nightwish dengan FloorJansen) dan lain2 dalam masa 9 hari ialah sesuatu yang sangat special untuk aku...

Perancangan aku dengan aku cuba jimat kos belanja dengan tidur kat mana2 tempat Lapangan Terbang dan Terminal2 Bas dan tidur dalam bas/train ialah kat sini


Coming sooon in this blog...
ada orang jual murah 2nd hand copy tapi super duper very very good condition. LOL!!!








K...

Bye...

Errrr... Wings 30 Years JB? kalau jadi pergi pun very last minit petang tu jugak aku decide LOL!!
Kerja la.. LOL!!!

OK at least not that god forsaken Place Nusajaya all that.

Ni at least sebelah Plaza Angsana.

Sorry eh, aku pengguna pengangkutan awam je dan jalan kaki je, so lokasi penting untuk aku...


This blog is typed with Nighwith 2013 live at Wacken playing on the background.
Floor Jansen had transformed Nightwish to something I really like...

Iron Maiden would have trouble if Nightwish plays a blinder just before Maiden takes the stage in Donington 2016. LOL!!!

and I think Nightwish would play the show of their life at Donington to proof they can play second from Headliner on main stage at Donington.

AND THAT I WOULD LIKE TO SEE....


think of me long enough... to make a memory...  - wooo hoooo Floor Jensen sings this song very well done.



Saturday, December 19, 2015

angan2 mat jenin 2016 / building castles in the air 2016 - ACDC announcement makes everything more crazy if anyone wants to do the stupidity act of backpacking for the bands they like.

I just want to share something with the just announced ACDC unexpected dates for 2016.
Maybe if this dream is not possible and don't happen to me, I am happy for someone else to live this dream...

4 days of nice dreamworld happiness or an ultimate 9 nine day looney tunes lunatic backpacking trip sleeping at airports and bus terminals to cut cost wherever possible LOL!!


Building Castle In The Air is what white people called it

"Angan-Angan Mat Jenin" is what us Malays called it. (seems the idiom phrase is referring to while we or someone named Mat Jenin are climbing coconut trees and then while somewhere near the top we start to day-dream and fantasize about marrying a President'daughter or a King daughter or something and we let go of our grip on the tree and we fall down BASICALLY DREAMS THAT PEOPLE SAY WILL NOT HAPPEN)

But crazy lunatic hallucinating dreams and missions sometimes is possible and dreams come true if you willed it in your mind strong enough.

The possibility of a crazy tightly squeezed budget-backpacking trip (AIRPORT and BUS TERMINAL RESTING/SLEEPING to cut down budget on as much days as possible and then sleeping on the bus for a few hours during travels)  to see maybe the final time for some of the best bands play at a possibly as much minimal cost as possible in as much little days is slowly rearing its head.

ACDC (maybe final tour?), Motorhead (maybe final time ever in Donington), Sharon Osbourne's  Black Sabbath  (confirmed final tour and last Donington ever though I wish it will be Bill Wards or Vinnie Appice even Bobbi Rodinelli, any drummer that has played with Black Sabbath before just for old times sake), Iron Maiden (of course I am only willing to put myself in difficulty doing all these and really putting myself at loggerheads with the REAL WORLD WE ARE LIVING and living this fantasy passionate dreams of mine, doing all this only if with Maiden as the main focus)

and also at Donington will be some techno bands that I kind of like - Megadeth (which seems reports from fans are saying they are currently top-notch live with the new line-up), Nightwish (with FLOOR JANSEN which suddenly I am more interested as I think they just got even MORE metal with this 3rd singer LOL!! and I like the way she sing Sleeping Sun on youtube LOL!!),
just announced Ghost with Meliora new album (and they are fantastic live), Saxon, Crusaders! Crusaders LOL!!!
and Rammstein, ok now I know why the sea is salty LOL!!!
Rammstein has all these weird stage effects... More Metallica than Metallica on stage man on fire accident LOL!! This is on purpose setting people on fire with flame thrower is that??? LOL!! crazy Germans these Rammstein. Very nice gimmick.

and some nice others in Donington 2016 though I expect the remaining band announcement will be trendy/modern rock direction KERRANG magazine stories bands, as a bigger than usual proportion of bands on the main stages for the 3 days are already metal-elitist-heavy.

I just hope the bands I like wont be playing so early, because I will be lazy or rather be somewhere else... unless its.. WASP? LOL!!!!

But I do want to see some ''newish'' younger rock bands like Rival Sons, Breaking Benjamin, and I hope The Treatment will be in Donington. Donington is a nice place to explore new UK (or other countries) rock bands especially the younger ones.
I like what I see of The Treatment on youtube. Maybe I will buy their cd one day? LOL!

I think WASP got them to open for WASP. So must be really good? haha.
I am happy the British are still coming out with great new bands that I enjoy.



all in space of 4 days... and Manchester (ACDC on Thursday) to Derby/Donington is basically I think maximum of 3 or 4 hours by an EXPRESS BUS.

and then Ritchie Blackmore's Rainbow five days later in Loreley and it will be an incredible week, ( and probably too long a gap but King Diamond is playing London for their own show a week after Donington so the possibility of killing as much birds with one stone is there.)



These are the posters...a combination of 4 days Madness or the ultimate 9 days CRAZY DREAM COME TRUE LOONEY TUNES LUNACY - 

anyway I think West Ham United new home ground will be this Elizabeth Olympic Park which ACDC will play?, so I guess Iron Maiden will never play in Steve Harris beloved UPTON PARK ever?







ACDC at Eltihad Stadium Manchester is on Thursday...

The crazy gamble idea is to dump the backpack at the Manchester bus terminal (which I am sure has a locker system), catch ACDC,
and then sleep at the Bus Terminal. LOL!!!


Next morning at 6am, take an Express Bus to Derby. Reach Derby and as I am going to be alone and I dont want to camp, I will be getting the cheapest room (store-room??) using AirBnb or something, and then travel from Derby to Donington daily by public bus service.

Then sleep at airports LOL!!! - Donington to Loreley..


Spend a few days in Loreley which from pictures is going to be so beautiful and very nature loving environment...

Then back to the REAL WORLD.


Just a dream, just a fantasy, maybe it wont happen to me, but maybe someone else will live my dream for me on this one , seriously, and I would be happy for anyone who will live this dream...




Note to self -

ALL THESE WILL BE SCREWED UP IF metal monsters BELINDA CARLISLE / DEPECHE MODE / OR PET SHOP BOYS or TOTO or ADELE (LOL!!) Or ROXETTE Or evem Vreid (who is like an amazing band to see and the more I discovered Vreid after seeing them play at Hellfest, and the Windir music the more I am in love with all these Sognametal stuffs LOL!!) ANNOUNCE THEIR DATES. LOL!!!!!

This is Vreid last month in Oslo, new song... very nice audience video, everything also very nice. LOL!!

Depeche Mode can retire now, I got Vreid as replacement LOL!!!

They can recycle the costumes LOL!!!


Vreid latest... woo hoooo





Simply a delight this Vreid is..


ooo I try to youtube DM from the 2010 tour when I got time.. very nice tour and songs I think?...

i still havent discover a more evil band in my life than this seriously...

If ever a band I would like to see headline Hellfest, Depeche Mode it will be.




Monday, December 7, 2015

The Ritchie Blackmore Story - Deluxe Edition Hard Cover Coffee Book with 2 dvds and 2 cds review.

Writting this from memory..
I am in a bit of rush....  So pardon the mess of this posting...

First a sample photos from the huge book..

One of my fave photo is Ritchie Blackmore on the left photo...




I grew up in a kampong (village), I cannot even speak fuckin English, and I was little boy at religious study school, and the elder boys are coming to the classes having cassette tape players recorders smuggled in their bags..

Inside the cassette recorders are Rainbow live caseettes tapes, and imagine a 7 year old kid being told - This song is called KILL THE KING.

It was frightening, and it was scary but its the greatest thrill ever and the songs and performances are so magical.

Disclaimer - later I realised the song is about Chess and playing the game. LOL!!!
Clever Ronnie James Dio is all I can say as a grown-up now LOL!!!

And then I heard Deep Purple's Highway Star, and I remember writting down that song lyrics to learn English when I was in primary school... 

Then I discovered Iron Maiden, And my life change forever!!!!!!!!!!!!!!!  LOL!!! (laughter with a bit of Hollywood movie - Satanic style for techno dramatic effect).

So Ritchie Blackmore, whatever his bands are got a big influence and the soundtrack of my life and seriously I really love Shadow Of The Moon album... an amazing debut by him and Candice.











- I watch both dvds quite a number of days back once each and while doing household chores so my eyes are not on sight with the tv screen many times...LOL!! ,
- been listening to the rips of both cds once each while on public transport of noisy buses and trains and while walking on the streets so lots of distractions too LOL!!.





This is my review and opinion on one of the best release for 2015
The RITCHIE BLACKMORE STORY DELUXE EDITION, which comes in a huge hard-cover picture book format near the size of a LP record album
It has more than 60 pages on it of some text and lots of nice photos..

It has a total of 4 discs - 2 dvds and 2 cds.
- A DVD of the Ritchie Blackmore Story which is fabulous and a mine of information and knowledge if you are a Ritchie Blackmore / Deep Purple / Rainbow / Blackmore's Night fan, all these straight from the mouth of Ritchie Blackmore. Featuring interesting interviews with other people too.. Total run time of more than 2hrs.
- A DVD which I think is the full version of whats recorded Rainbow Live In Budokan Japan 1984 with one of Japanese Symphonic Orchestra (to play Difficult To Cure BEETHOVEN's Ninth)
- Two CDs which is the audio of the above Japan 1984 show.







So on the first DVD, which is over 2 hours long, with additional footages of bonus materials of extra interviews...
Ritchie Blackmore himself, I think does he ever gives a interview on this scale??? LOL!!

Ritchie Blackmore at his house? or an inn?? LOL!!! theres'alway beer in front of him LOL!!
sometimes with Candice besides him giving additional comments..

- He was talking about his parents, how since at age of 5 he never smile in front of camera if he dont want to smile even when his mother ask him to smile
- His education at school at with teachers
- His father, his cycles to learn guitar
- Blackmore explains about why people dont like him , terrified of him, hated him, or whatever because he is COLD? I think his answer is very logical and I think everyone is also guilty of how he presents himself in public or while walking into a room.
- Blackmore talks about his early days - he talks about how he had seen Robert Plant in Birmingham, how he had worked with Jimmy Page and all these before Led Zeppelin was formed.
- Blackmore talk about how Deep Purple was formed and how the band got its name (Its Ritchie Blackmore's suggestion that was accepted by the band to use that name).
- How Mark I change to Mark II, how and why he wanted Ian Gillan to sing for Deep Purple on whats become the Mark II classic line up.
- Why and how he got into problems with Ian Gillan too LOL!!
- Guitar demonstration of how he breaks up Rickie Nelson' Summertime into Black Night and how JIMI HENDRIX create Hey Joe. LOL!!
- Talks about In Rock, Machine Head, Fireball.
- How he is not confident of David Coverdale but then someone says David Coverdale is cute.
- Setting up explosives on his amps, breaking up his guitars, setting fires on stuffs, pranks.....!!! lots of pranks!!!
- How he sets up Rainbow
- HOW HE AUDITION COZY POWELL!!!!!!!! and what Cozy Powell did to get Blackmore's vote.
- How and why Ronnie James Dio actually left / was asked to leave Rainbow??
I AM SHOCKED at Blackmore's story...!!! LOL!!

- Graham Bonnet, Graham Boneet hair style LOL!! THIS IS FUNNY.. He wants to beat up Graham Bonnet on stage at the first Monsters Of Rock in Donington actually LOL!!!!!!
but then he will go to jail again, he have been to jail in Austria for seriously injuring a security staff who had manhandled a young girl who were just cheering for Rainbow on stage.

His efforts to escape the arms of the law that night was in vain LOL!!! Very Funny.
- How he got Joe Lynn Turner for Rainbow..
- How Perfect Strangers album was...
- How did he got problems with Ian Gillan again and he wants Gillan kicked out of Deep Purple. (I never knew it was because Ritchie Blackmore has come to a conclusion Ian Gillan voice is gone, or was it an excuse for other reasons).
- How did Joe Lynn Turner joins Deep Purple
- Ian Gillan return to the band after Joe Lynn Turner's one album and how Blackmore demands a big sum of money so he  thought they cannot pay him so hcan get out of the band but the management still pays him and he's trapped to play with Gillan.
- Rainbow 90s
- How he meet Candice, how Candice can write lyrics, and how and why he plays Medieval music...

The interviews are funny, seriously funny, and interesting, and very very informative and I think he is fair..
Its plain he dont mince words talking about Ian Gillan voice, but he did share some funny stories of Ian Gilllan which may not be so funny to Ian Gillan LOL!!!!

His interview section when he talks about Cozy Powell suddenly telling the rest of  Rainbow that his favourite band was.... ABBA.
Its like blasphemy on his face LOL!!!
But then he said "Mine Too...".

All of the above is very amazing as its all described by Ritchie Blackmore himself on interview.. So its really fascinating and seriously no argument there on behalf of how Blackmore sees this things.

note to myself - I think everybody loves Abba so its no big surprise its Cozy Powell favourites and maybe the man in black too, but personally I think Roxette is better Swedish export LOL!!! (guess what I have on my mp3 player for this period for me listening while on trains, buses, and walking?? Roxette's crashhh booommm bangg album LOL!!!)

OK back to the DVD..

These are some other people in the interviews...

Steve Lukather (TOTO) - oooohhh man, the TOTO guy has great things to say and I think he was saying he wished he had written SOTW. LOL!!!!
and then you have the two big names of rock magazines - Malcome Dome and Chris Welch.
You have JOE SATRIANI - and his interviews were brilliant and he talks about how Deep Purple wants him to replace Ritchie Blackmore when he left the band before Japan tour 1993 or something.
- Steve Vai in in there.

Was it Steve Vai or Joe Satriani who shows their first guitar on the wall is just because Blackmore use the same guitar LOL!!
- Phil Collen (DEF LEPPARD)  is in there and on the bonus features of the DVD, Phil Collen was on his guitars for some Blackmore style demonstrations...
- Roger Glover was in there I think?
- Some older the Late Jon Lord interviews..
- STEVE MORSE is in the dvd, he is not on the story but on the bonus and he shows about Perfect Strangers etc...
- Joe Lynn Turner has lots of nice hilarious stories
- Graham Bonnet was amazing and very humble on his interviews... and he has nice things to say about Cozy Powell too.
I think Graham Bonnet segment was very nicely spoken. And yes he did says about his call-up to sing for Rainbow LOL!!!! and he did share a story about Will You Still Love Me Tomorrow too.
- Brian May (QUEEN) has lots to say.. - Ritchie Blackmore will be remembered as wild and untamed. How true these words are.
- Ian Anderson (Jethro Tull)  is in there..
- Gene Simmon (KISS) is in there and rightly so when he says it needs people like him to tell about Ritchie Blackmore who is maybe the most mysterious, full of attitude and a never-care-attitude greatest rock influence ever.
- Candice Night has some things to say and she make it clear Blackmore never listen to anyone.
So it answers the question Blackmore's Night was never her influence or suggestion. She just follows. I think she says Blackmore was the captain, but then she re-says she is co-captain.
I think there are a number of other people in there...  Unfortunately So sorry no Bruce Dickinson who loves Deep Purple LOL!! Bruce will talk too much and the dvd will be 4 hrs? LOL!!!!!

I really think, if anyone has a bit of like for Ritchie Blackmore, Deep Purple, Rainbow, Blackmore's Night and all the family tree which is like an amazing family tree if all these bands lineups and members are linked together...

This is simply an amazing DVD... I actually forgot a lot of things I think, so go watch it yourself..

and I kind of like it on the thank you list - Ritchie Blackmore thanks Steve Morse too...

Again I want to say, I really like it Steve Morse is with Deep Purple because it brings so much new life and discipline I think, and I guess Don Airey is the only man who can take over Late Jon Lord.

O Kayyy....

Enough of the First DVD..

Moving on...


OK, as I got the Deluxe Edition so it comes with the Live In Japan 1984 set.
The DVD and 2 cds.
Joe Lynn Turner years.. and majority of the songs are from Joe Lynn Turner era of Rainbow.
BUDOKAN.
The cameras are ok for a 1984 film LOL!!
Not much audience reactuibs shot but they can be heard loud LOL!!.
The symphony orchestra part was brilliant...

Love the extras on the interviews..
It was laughing out loud funny with David Rosenthal, Joe Lynn Turner, Roger Glover and Chuck Burgi being interviewed for the Japanese fans..
It was simply amazing and shows us how life is so beautiful back then...

AND NO, NO RITCHIE BLACKMORE!!! he was not at the interview... which is really another juicy way to show how problematic and attitude problem he is LOL!!!

And that is to say how brilliant this collection is, as at last we got everything from the man himself. And I think on the interview he sounds funny.
Ritchie Blackmore is a mystery...

I really wish I can be there in Lorely Germany 2016 though I got the physical tickets anything can just happened LOL!!.
I think it will be amazing to see his 2016 formation of Rainbow playing Rainbow and Deep Purple songs..
20 years after he last played pure Rock N Roll of these two bands style.


More photos.. Just a bit more from the amazing book..





I love the flames and pranks and damages he makes on stage LOL!!....

Hope Ritchie damaged some things in Loreley LOL!!!

but wait, he's old already... okay... Respect. LOL!!






















Thats all.....

Ohh remember my dream setlist of fantazing seeing Rainbow in Loreley 2016,

I think a Strangers In Us All song will be played, LOL!!!








Thursday, December 3, 2015

ADELE, Madonna, AdamLambert, Bloodstock 2016 lineup that I really like, & The RitchieBlackmore Story Deluxe incoming...

Posting Panjang Yang Merapu,,
Sedia..

Adele. Aku rasa ramai suka dia. Dan memang kagum ok, peminat2 dia beli "physical" cds sampai berjuta2 bijik ok.. 
Style rock gitu peminat2 Adele, suka dan beli produk "physical original" cd.

Antara lagu2 dia, aku kalau pilih satu aku pilih lagu ni.. HIDING MY HEART AWAY.

Cantik sangat lirik lagu ni walaupun ni bukan original dari dia... Gerek nak mampos.. tapi dia tak pernah bawak live kot, aku carik tak boleh jumpa... takpelah dia nak tunggu aku beli tiket tengok dia perform kot baru dia nyanyi lagu ni HAHAHAHA...

Lagu cover ni takde dalam album Adele 21 dia, ni cuma kat special limited edition Poland/Bulgaria dan lepas tu Taiwan pressing. Giler kan? tercarik2 ok haha..
Aku tahu lagu ni mula2 Craig Colton nyanyi kat X Factor UK...
1) So ni version Craig Colton
2) Version ADELE.
3) Version asli penyanyi original Brandi Carlile





Semua versions pun gerek...

OK..

Madonna nak perform kat Singapore - April 2016.

Serious berbual, kalau korang lupakan la dia punye controversy, dia punya persembahan ke hapa ke, hanya tumpu kat lagu..
korang try buat setlist la Madonna perform live..?
Aku rasa kepala pening ok nak taruk lagu apa.. HAHA.
Aku try to list ok kata setlist Madonna aku nak tengok 16 lagu... susah jugak nak pilih ok haha.

Tapi katalah, aku beli tiket tengok Madonna perform live..
Aku nak sangat tengok dia bawak dua lagu..
Oh Father - ni antara lagu traumatik penganiayaan fizikal dan mental terbaik la pada aku...
dan jugak..
Aku nak dia cover version lagu KISS - I WAS MADE FOR LOVING YOU.

Pernah dulu aku baca kat mana entah, sepatutnye Madonna cover lagu tu untuk salah satu tribute album KISS. Sesuai kan... very disco gitu...

Apa pun harga tiket mesti meletop...

dan jugak... aku masih ingat dulu kan, masa aku full time NS, ada budak2 melayu geng lipat kain,
suka betul prektik step VOUGE.

Aku rasalah, kalau Madonna main kat Singapore, confirm kalau dia main lagu Vouge, korang imejin sendiri la hahahahaha...

Aku tak pernah review album2 Madonna eh? nanti.... hahaha...

OK

kontroversi ADAM LAMBERT nak main kat countdown Singapore 2016, beribu2 orang protes dah ni...

Adam Lambert ni kan dia niche tau, dia bukan untuk mass-market...

Aku dulu tak pedulik pasal dia, sampai aku tengok dia main dengan QUEEN (Brian May & Roger Taylor) kat London o2.
Terbaik ok dia bawak lagu2 Queen, dan dia punye stage control... giler bagus...

Macam aku cakap, Adam Lambert bukan untuk mass-market... dia ada niche dia sendiri...
Dia datang perform artis solo, tak jadi hal, dia datang perform dengan QUEEN mesti giler babi best confirm, tapi kalau dia datang perform untuk Masyarakat Majmuk, mungkin aku setuju tak sesuai kot, pasal dia memang terover ok haha.. tapi dia kelakar giler atas stage.


OK... dah abis berbual pasal metal, aku nak berbual pasal techno pulak... 
...
...
...
...
...
...
...


Mula2 aku dah panik ok,
aku takut betul Bloodstock 2016 nye 3rd headliner ialah Rainbow. HAHAHAA.. bila Promoter Download Festival twitter cakap pasal Rainbow bukan headliner Download Festival dengan Maiden dan Black Sabbath..
Korang jangan ketawa ok Rainbow headline Bloodstock, pasal possibility ada ok tu jam,
 pasal aku kan dah cuba nak target Donington pasal terang2 aku cuma akan backpacking susahkan diri kalau kehadiran Iron Maiden nye pasal...
anything is possible..

Sekali tu ha kau, SLAYER...  ialah 3rd headliner rupanya.  ni senarai terbaru semalam baru umum.. Hati aku dah dap dup dap dup tengok senarai ni haha..  Tapi terus terang la, Dragonforce dengan Mastodon ialah waktu untuk pergi istirehat hahaha..kalau dorang main last, maka boleh la balik awal hahaha,. lagi bagus kalau dorang main awal, so boleh datang lambat haha...

Apa pun gigit jari je la... goodbye Twisted Sister, happy break-up although I dont like Dee Snider when he talks cock, I will never see Twisted Sister play live. huhuhu.
Paradise Lost tu exclusive UK show 2016 so nak plan tengok Paradise Lost tengah susun2, korang kena take ni into consideration.






ok la tolak Mastodon tepi la kan, aku pernah tengok Mastodon, tapi tu jam hujan angin kuat haha, so mungkin la tak beri kesan apa2 macam...eiii cepat la bila nak abis ni Mastodon main ni? WASTE TIME AKU!!!...angin kuat giler, basah kuyup abis la...tengok kat youtube cenel aku, aku ada letak sikit, tu la sapa nak gi Donington Park, hah standby cuaca ribut tertiba macam gitu...

Dragonforce, errrr, first time dorang main kat Pasir Ris Singapura, ok dah tengok, ok dah... kecuali kalau lain kali ada tiket free la haha.

Tapi Bloodstock Festival nye 2016 pada aku terbaik la senarai dia dan ni masih belum cukup korum ni ada lain lagi famous amos band rock lain akan join in nye..., just nice pasal nanti ada berapa band lain yang hebat2 aku minat mesti ada jugak, tapi buat waktu ni, aku rasa terbaik..

Untuk aku la, dari apa aku amati dari video2 kat tenet, aku rasa aku mesti suka festival Bloodstock ni untuk backpacking, pasal dia cam tak besar sangat, aku rasa dia satu hari 20,000 maximum je..
just nice gitu..

Santai-santai layan duduk sorang2 kat rumput tengok mat rock omputeh nye perangai hahaha...
Aku suka tengok gelagat2 mat rock omputeh ni,
bila ada band rock yang disukai main, ok berebut2 la gi depan hahaha...

maybe satu hari nanti aku try gamble la, backpack gi Bloodstock pasal aku rasa mudah kot bloodstock ni, pasal kat negeri Inggeris dan dengan size festival dia, dan aku rasa mat rock omputeh kat Bloodstock semua alrite nye...

tapi aku dah commit dan cuba plan untuk backpacking sorang2 ke Donington Park Download 2016, yang festival tahun depan macam dah kena maki teruk dan kena kutuk jugak dengan peminat2 genre rock lain pasal ada nampak berat sebelah ke arah metal-elitist untuk Main-Stage haha.

tiga2 headliners korang tengok la... haha.
dan band2 main-stage yang lain kebanyakkan nye pun condong satu arah.

I mean, kalau Evanescene ke Paramore ke, ok la ni jenis rock kat radio jugak kan?

tapi ni terus Nightwish..
Siot Iron Maiden pilih ok Nightwish ni hahaha... ceritanye Maiden boleh pilih band apa dorang nak main sebelum mereka main headlining show dan dorang pilih Nightwish.
haha...
ok la, Adrian Smith dengan Dave Murray boleh join in main lagu Walking In The Air.

Sapa tak tahu, Walking In The Air nighwish tu ialah lagu yang dalam versi2 lain dimainkan oleh Ritchie Blackmore Rainbow - Snowman, dan Iron Maiden sendiri - Walking on Glass ke hapa ntah untuk 1986 world tour, tapi live je ada... sila carik youtube.




Confirm 2nd dan 3rd stage banyak band2 rock style lain la kot? haha.. tak kesah la..
tunggu je la pengumuman seterusnye...  Jangan mimpi la sapa tunggu King Diamond kena umumkan baru nak beli tiket ye, pasal baru announce King Diamond akan main kat London seminggu selepas Download Festival maka confirm la dia takkan main kat Download, tapi Bloodstock, tak kot.. Slayer dah last headliner diumumkan. Tapi possible kan.. lagi la aku cam tak keharuan gitu haha.

OK sapa nak backpacking gi Donington Download, hah...pandai susun jadual, pandai susun budget, susun segalanye kehidupan realiti, dan... boleh la sambut raya dengan King Diamond hahaha....

Anyway, aku rasa betul segala laporan2 dan gossip2 peminat dekat tenet, SLAYER dengan Promoter Download Festival bergaduh..
jadi jangan mimpi nak tengok Slayer main kat Donington buat masa terdekat berapa tahun ni haha.

OK

last kopek..

Incoming...

The Ritchie Blackmore Story Deluxe Edition. Besar gedabak, ikut style Belinda Carlisle nye Anthology 5 disc tu tapi yang ni 4 disc. 2 dvd, 2cd.

K, REVIEW AND PHOTOS OF THE PACKAGING WILL BE SOON...







Thats all...




































Friday, November 27, 2015

Tolonglah jangan hembus asap vape kat makanan2 lauk pauk di gerai2/warong2/kedai2/ yang nanti orang lain nak makan...

Ini adalah post serius. Sesuatu aku sangat prihatin. 

Aku sangat duka cita pasal dah tiga kali perkara ni jadi depan mata aku terang2... ni semua in KL.

1) Aku ada kat salah satu kedai makan pasal aku tengah lalu kat kedai2 dan tak tahu nak beli makan buat balik kat kedai mana satu...
Abis tu aku tengah tengok lauk2 yang banyak tu kat kedai India Muslim ni or mamak, then brader ni duduk kat kerusi meja berdekatan ngan lauk pauk tu,
dia tiup vapour / vape dia tu aku rasa dah modify kot, asap tu terus selaput atas semua segala lauk/kari2/gulai2/makanan2/ kat kedai tu sampai hujung ke hujung.

Aku pun kensel la, dan gi kedai lain, tapi aku tak sampai hati, pasal kedai mamak tu antara kedai aku beli makan kadang2, besok nye aku bilang la ngan staff kat situ... pasal asap vape menyelubungi lauk pauk dia...

Dia alihkan meja tu, dan sekarang kedai tu dah meja yang dulu ada sebelah tu dah takde.....

2) Kat lagi satu kedai, kat bahagian buat roti nan, brader ni tiup vapour sebelah tempat orang buat roti nan tu, kan dia nak uli, then nak letak garlic, ke cheese ke, abis la selaput asap tu jatuh atas meja roti nan tu, tapi aku tengok lauk sardin / lauk kari kacang semua dah tertutup, dan mamak India tu tengah tak menguli.. so ok la.. aku diamkan je.. 

3) gerai satay...   aku susah nak cakap pasal orang2 gini datang ngan family jenis Muslimin Muslimah? korang paham apa maksud aku tak?
Its like aku ni Setan nak tunjuk pandai kat kedai or gerai.... tapi aku rasa aku harus jalankan tanggungjawab aku sebagai sorang ahli masyarakat kalau aku nampak benda tak kena, dan especially it directly involve me.

Tapi, aku terus terang cakap kat tukang jual satay "Asap Vape dia hembus kena kat satay saya order, tukar baru..."
abis tu dia hisap vape, dia hembus kat meja tempat penggerai satay tentang susun2 satay yang dah dimasak... 
again nasib baik la, Ni depan mata aku, kuah kacang yang dalam periuk tu tertutup...



Serious aku bukan la seorang pembersih yang very particular, aku bukan la sorang yang so like 100% hygience conscious, tapi aku cakap la... when it comes to food tolong hormat, tak kira food tu untuk sapa pun
kucing ke anjing ke korang kasi makan pun korang cek dulu kan makanan tu..

Aku kasi family aku makan, kalau kat gerai tepi jalan dengan macam2 asap kenderaan lalu lalang ke hapa ke, aku rasa lumrah kehidupan... dengan gini gaya kehidupan kita dalam masyarakat hari ini..

Tapi...

Adakah aku nak kasi sapa2 makan, baik family ke kawan ke mahupun strangers, makanan yang diserkup dengan asap vape hembusan orang lain , dah ditiup ngan asap yang keluar dari paru2 orang lain...

Sorry la eh dari segi medical aku tak tahu, kalau bukan paru2, dari dalam badan orang atau hidung dan mulut la eh...


Korang suka tak, makanan yang disaji untuk anak bini korang, ahli keluarga korang...

aku hembuskan nafas aku kat makanan tu?

korang suka...?


I mean korang tahu perangai BBNU tak? Kalau BBNU aku tak kesah, malah aku rasa aku tegur cara baik dorang boleh terima...

Tapi... kalau perangai semua dah dewasa, abis tu seriouslah aku segan ngan orang2 perawatakan geng baik,penampilan orang2 baik gitu in public,
abis tu korang hembus asap vape sebarangan....  abis tu kena makanan orang..

Aku tak tahu la pasal orang lain.. tapi like aku cakap la, korang suka tak orang lain hembus nafas dia tiup nafas dia, kat makanan family/kawan2 korang dan sebagainye...

Just a thought, dan mungkin aku sorang je kot tak suka orang tiup2 vape nye asap kat makanan2 tersaji di gerai2/warong2/kedai2 mamak...

tapi let it be clear, kalau aku gi kedai asap vape menyelubungi (ni aku bukan cakap sikit ok) ni dah menyelubungi makanan tu, kalau belum order aku kensel order dan besok hari nye kalau aku regular atau kedai tu dekat ngan rumah aku aku akan beritahu pekedai tu pasal ni semua kebersihan... dan keprihatinan hidup masyarakat... jadi dia boleh susun balik kerusi meja dia jadi asap vape tak menyelubungi makanan2 dia,

atau kalau aku tengok makanan aku dah order kena selubungi asap vape, aku mintak tukar...

pasal aku takkan sampai hati bawak balik rumah kasi love ones aku makan atau sapa2 la pun makan, aku tahu makanan2 tu dah DISIMBAH dengan asap2 dari perut/mulut/hidung orang lain....

and please dont be a smart alecky to say abis tu nafas pekedai atau tukang masak atau orang lalu lalang sama2 pilih makanan lauk pauk tu cammana? tu is a distance away, dan its not asap vape yang basically dah menyeluputi segala makanan tu...

I mean, sangat bastard aku kalau aku hembus2 nafas aku atau tiup2 nafas aku kat makanan orang lain kan?
I mean I dont vape, so aku hembus2 je la...nafas aku...

Sekian..

Tuesday, November 24, 2015

Rainbow - The Polydor Years Boxset (180 Gram Heavyweight Vinyl)

Antara band yang paling aku minat sekali la dalam hidup aku - RAINBOW. 
Berdebar2 jantung ok. First Love gitu...Cinta Pertama  haha.
-Tak kira la apa era pun dari zaman Rainbow buat muzik 1975-1984 walaupun 1976 era anggota RISING adalah MAGIC, adalah tersangat dahsyat, baik studio atau live.
-Tak kira la sapa penyanyi dan pemuzik yang mengiringi Ritchie Blackmore. 
Era 90an dengan Rainbow Strangers In Us All aku minat tapi tak segiler aku minat era 70an dan 80an dorang dengan line up paling WORLD, line up paling macam fikir cam... best nye eh sapa dapat tengok Rainbow zaman tu beraksi, dapat tengok Cozy Powell beraksi, Tony Carey dan sebagainye...cammana agaknye...
AKU KADANG2 BERANGAN ALANGKAH BESTNYE KALAU DAPAT RASA APA TU KEHEBATAN RAINBOW ZAMAN TU.. terutama zaman Rainbow Rising 1976 bermain live yang paling menggerunkan aku dengan kehebatan pemuzik2 dan Ronnie James Dio zaman Rising tu. haha.
Sebab tu, kena paham la kalau aku dah bilang better half aku yang of course beliau TAHU dan kenal APA TU RAINBOW DAN SAPA TU RITCHIE BLACKMORE, COME ON NI HOUSEHOLD NAMES UNTUK SEBAHAGIAN UMMAH MELAYU OK!!!  HAHAHAHAHAHA, bahawasanye , aku akan cuba sedaya upaya nak save up, aku akan berusaha, berusaha tahap giler babi punye berusaha, nak backpacking sorang2 gi Loreley, Jerman, satu tempat yang aku langsung tak reti dan tak paham dan memang rasa cuak sikit cammana nak pergi untuk tengok Ritchie Blackmore ngan gabungan pemuzik dan penyanyi pilihannye yang akan menjadi Rainbow 2016 tahun depan.

So sambil dengar Alphaville live, A-Ha live, Roxette dan of course Rainbow 1976 live.. aku buat blog ini...





When I bought this like in last year? I remember I show the box exterior in this blog. Today I will talk cock a bit about this specific boxset. Not exactly a review, just a short talk cock.

As the box says, POLYDOR YEARS, so no Strangers In Us All album from 1995 as that is certainly another era and another music label.
UNFORTUNATELY, NO FINYL VINYL double LP. If FINYL VINYL was included as part of this boxset, it would have been simply out of this world awesomeness.

The vinyls are in the BACK TO BLACK 180 gram heavyweight celebrations. And Difficult To Cure inner sleeves are simply my favourite LOL!!




The packaging try to copy the similar designs from the originals releases back then, I believe.
- So Ritchie Blackmore's Rainbow, RISING, Long Live Rock And Roll, and ON STAGE are all GATEFOLDS.
- On Stage is a double LP.
- Down To Earth has no lyric sheets.
- Rising as usual, only Stargazer lyrics are included.




So yes, no Bad Girl, No Weiss Heim and no Jealous Lover on this boxset but something nice, inside this boxset there is a password that allows to download the MP3 versions of this boxset,

and surprise.... I did try to download and I realise...

WEISS HEIM (which is maybe one of the saddest haunting guitar instrumental ever and with the talked about classical JS Bach's Well Tempered Clavier) and Bad Girl are tagged along at the end of DOWN TO EARTH album.
Nope, I cannot locate Jealous Lover mp3 on that special download anywhere. LOL!!!!




As we remain in the Ritchie Blackmore TERRITORY and to some extend Roger Glover (JEFF WALKER FROM CARCASS on stage while Carcass performed called Roger Glover a SAD BASTARD, as they are both mates from the same village in Liverpool if I remember correctly when Jeff Walker was talking cock on stage even chasing the Carcass fans to go to main stage as Avenged Sevenfold was playing at the same time LOL!!, he was talking about Roger Glover as  both Carcass and Deep Purple played in Hellfest 2014 which I was there ) involvement in both bands, RAINBOW AND DEEP PURPLE, so.... a quick diversion to Deep Purple side of things -
I am kind of interested in what is a new boxset that is coming out call Vinyl Collection, as it allows me a much cheaper access to building up their vinyl collection that accomodate the Ritchie Blackmore (and Tomi Bolin) years with Deep Purple,
UNFORTUNATELY AGAIN, the label difference makes it a bit of headache as it will starts with Machine Head and ends with House Of Blue Light,
So NO IN ROCK, NO FIREBALL.

Back to Rainbow The Polydor Years Boxset...

one last pic...



anyway, I was kind of entering youtube these few days and listening to different live versions of Child In Time, and I really marvel at what Jon Lord is...

Thats all...

I see a rainbow rising, look out on the horizon..
and I'm coming home
My eyes are bleedinggggg and my heart is leaving here..

Maybe one day I will talk cock about Stargazer, wikipedia has a even a nice discussion about this specific single bloody "morality tale" song LOL!!!