Thursday, December 4, 2014

Bandar Belgrade - Last Kopek (my Maiden Europe 2014 backpacking to Serbia, France, & Hellfest 2014 PART 20)

Dari Search Fever ke kumpulan Satan dan balik ke Serbia..dan ni last kopek la, aku nak abiskan backpack 2014 (untuk Iron Maiden dan festival2 dan band2 lain) by this month. 2015 nanti cerita lain haha, tapi no more backpacking khas tengok Maiden, aku speku aku akan backpack untuk Maiden awal 2016 bila dorang tour seluruh Australia dan hopefully KL, Singapore etc.. mungkin kali terakhir. (ni aku punye spekulate la, apa aku agak akan terjadi). Lagipun 2015 aku speku Maiden cuma main akan US/Canada je, dan aku tak pernah terfikir nak backpack untuk tengok Maiden ni dua tempat... Mahal giler, dan aku tak rasa aku boleh bebas merayap jalan kaki merata2 macam aku boleh buat kat tempat2 lain aku dah tengok Maiden main.

Orang Serbia ni selain semangat nasionalisme dan patriotik yang tinggi, selain dari kebersihan di semua tempat aku nampak, macam aku cerita tu hari tempat aku nampak orang buang sampah merata ialah kat konsert Iron Maiden je, dorang juga patuh kat lalu lintas ok...

Aku tengok kiri kanan aku main semberang je...dorang ikut law siot haha..


Apa pun.....

Sendu ok Belgrade Zoo. Kesian pulak aku tengok haiwan2 kat situ...
TETAPI... Aku kagum giler sangat terkagum giler ngan koleksi SINGA PUTIH di sana... Rasanya TERBESAR DALAM DUNIA kot?
Aku tak jalan abis la, aku tengok sikit je pasal aku kesuntukkan waktu...tapi aku tetap nak luangkan masa setengah jam pun takpe nak tengok zoo tempat orang...


THE AMOUNT OF WHITE LIONS AT KALEMEGDAN ZOO IS SIMPLY AWESOME. I THINK ITS THE BIGGEST PRIDE YOU CAN FIND ANYWHERE IN ANY ZOO IN THE WORLD.









Korang tengok la PAGAR dorang, aku seram ok... OK.. ni betapa dekatnye aku kat dorang dan berapa tak selamatnya aku rasa... Mintak maaf ye sapa2 yang kerja kat zoo Belgrade ni, tapi aku memang cuak....dan aku macam rasa tak selamat.

Ni dorang ada tiga ekor distracted by perempuan Serbia joget2 tradisional , atau dorang tengah recce si Zebra tu...




OK ni lak White Tiger. Ni ok kalau korang gi Singapore nye Zoo memang ada... Tinggal dua kan?
Satu dah mati.
Ni yang pekerja Sarawak tu mati kena baham ngan rimau jenis ni la tapi dia yang gi lompat masuk tu,  By right its safe la sepatutnya....apa lagi rimau tu ingat mainan kot pekerja Sarawak tu...




OK OK,

kalau selalu korang ke aku ke dengar lagu Bohemian Rhapsody kumpulan Queen..

OK kat sini, memang dari segi sejarah ada satu kawasan BOHEMIAN. Kaum Bohemian la ye kot?

Dinamakan Skadarlija. Sekarang ni lebih jadi tempat makan2 dining2 waktu malam, aku tak pergi waktu malam, pasal aku tak sempat......





Mana mana pun nampak IRON MAIDEN nye poster untuk konsert Belgrade...

Apasal aku tak koyakkan buat kenangan? haha...Baru ni aku terfikir... tapi dah ni negara DISIPLIN tinggi, mampos aku kang...


Kat taman, kat shopping area semua IRON MAIDEN... Macam aku cakap Negara2 Bekas Yugoslavia semua memang minat giler kat Iron Maiden. Dari dulu...
So seronok gitu kan...







OK ni tempat minum air, apa aku tahu ni dari zaman Ottoman Empire. Apa yang kita panggil sebagai zaman kerajaan Islam Uthmaniyah. Masih berfungsi hingga hari ini...


Video kat bawah tu, lagu tu ialah ada street busker ngah main gitar karen..








Ni video nye... Ni semua kat kawasan Membeli Belah Shopping Zone KNEZ MIHAILOVA..





OK ni lagi tempat shopping zone dorang, korang tengok macam teratur gitu kan? pasal bersih...

Sejuk la hujan gerimis renyai2 je...Tu ada kedai souvenir semua tu...








Cuaca dorang gini la..... Hujan gerimis, Sejuk giler..., mendung2 gitu......
Tapi gerek la...
Cuma kaki sakit siot, pasal asyik turun naik turun naik slopes je kan, bandar Belgrade ni cam bukit2 gitu turun naik...

Dua hari dua malam aku jalan non-stop memang dahsyat la, Semua aku pakai selipar jepun je, sekali je pakai boots, masa tengok Iron Maiden main..


OK lagi apa nak cerita pasal kota Belgrade?

- Masjid Bakrajli dari zaman Kerajaan Uthmaniyah menguasai sebahagian Eropah tu aku dah cerita,
- kubu perang Kalemegdan dah cerita,
- Muzium PERANG dorang dah...
- MAKAN!!! ni paling penting haha, dah cerita...
- Pasal pergi PASAR jual sayur jual buah dah cerita... Rasa semua aku dah cerita la ye...
- Orang2 dia yang alrite la pada aku...

Aku ada cerita korang aku beli Blueberries satu plastik kontainer besar, pasal murah kan?? aku makan then aku butter finger abis semua tumpah berterabur depan satu kedai gunting rambut gitu hahaha...

CLUMSY SIOT AKU!!!

semua dah cerita kot...

Aku rasa aku kagum ngan tempat ni...aku sebenarnya kagum ngan orang dia....  Daya mental dorang lain kot? Ntah eh...tapi kagum la....

dan jugak bila fikir, bayangkan tak lama dulu tempat ni ada dalam 300 masjid, sekarang tinggal satu je....
tapi...biar satu....tapi jemaah nya teguh.

OK La...ni gambo2 belen2...aku ada pilih2 sikit...
Aku sebenarnya ambik gambo banyak...takkan nak tampal semua....yang elok2 dan tak langgar etika je la kan haha...






Ooo atas ni ialah hotel ok... Nama hotel ni ialah HOTEL MOSKVA, Hotel MOSCOW la kira...
Ni kira macam focal point gitu...
Kalau dorang menang bola ke hapa kan? Nanti semua celebrate kat fountain tu ada tu....

Aku speculate Fountain tu pun peninggalan Kerajaan Uthmaniyyah dari beratus tahun dahulu....

Korang boleh nampak slope kan kat gambar atas ni???? Hah...Cam gitu la bandar ni...turun naik turun naik turun naikkk. Penat macam aku dah cerita jalan pagi sampai malam masuk celah celok bandar ni. Tapi worth it.











Maybe I will go to Serbia again and even explore all the countries that made up old YUGOSLAVIA???
Who knows?
Backpacking and exploring to every of these cities in the day while at night going to Iron Maiden Farewell Tour? LOL!!!!!!

Who knows.......... who knows...................


Leceh ok nak naik flight gi Serbia dari Paris, dan leceh ok nak naik flight dari Serbia gi Paris..

Untuk aku la...

Aku kena explain dan explain dan explain... tak percaya... explain lagi explain lagi......
Aku tak payah pakai Visa masuk Serbia, Aku tak payah pakai Visa nak naik flight gi Paris...

Boarding pass dah print tapi tak mau kasi aku ok, pegang tangan ok pasal dorang pun was-was.

Aku pernah cerita dulu, pasport negeri mana kena nak ada Visa, mana negeri tak payah....
Memang suspens la ni part kan, ye la, apa2 boleh jadi kan...


Tapi dorang cuma jalankan tugas je kan.... dan tak biasa kot tengok passport dari rantau sini...

dan macam aku cerita ada jugak yang gerek ok, macam aku cerita aku kat Paris nye Airport CDG,
memakai tshirt Iron Maiden dari jauh pegawai immigresen yang chop pasport tu dah buat "DIO" sign kat aku...

So...memang kadang2 mudah je....tak banyak colok , buat "dio sign", cakap "up the irons"...ok settle hahaha.







OK, thats all untuk MAIDEN SERBIA aku....

next, apa aku makan kat Paris dan apa aku buat (SELAIN DARI AKU TIDUR, PENAT SIOT BELGRADE!!) waktu aku ada dalam setengah hari sebelum nak travel pergi kota Nantes dan jugak kampung Clisson untuk menengok Hellfest 2014.

Hah, nanti aku tunjuk korang sikit kampung Clisson tu...sebenarnya kampung village tu aku ambik gambo tapi aku ada pergi satu tempat ruins...

Nanti la aku tengok gambo2 aku snap ada apa2 modal nak borak tak

5 comments:

lieyalatif said...

gile leeee...mmg jarak kandang singa putih tu dgn penonton rapat gak kan...siyes cuak...kalo budak2 yg teleka sikit mau laju ke sangkar hulur jari....2-3 kali aku repeat tgk video tu....sbb jakun gak takpenah tgk singa putih live...

blueberries tu berterabur mesti ko tgk dgn pandangan sayu kan kan deaf...nak kutip mcm tak sampai ati ehehehehehe...takde rezeki la tuh...

Rafi said...

Kalo tgk white lion tu time mlm dengan background music 'lady of the valley' mmg rasa seram gitu..heheh..tau2 dah part 20 je.

D'arsil said...

uii mmg seram lah pagar tu, rasanya senang2 ja tu rimau panjat..
apapun cerita kamu ni terbaik dari mula sampai abis ni.

berteromber said...

kat zoo johor pun ada satu part kat pintu kandang singa memang kalau ko berani ko boleh pegang kepala singa tu....bahaya oo...

cLinaku said...

aku kan, tiap kali baca blog ni aku rasa macam2.
jeles tgk ko pegi merata-rata. seronok tgk life ko.
eee... bestnyer kan!