Saturday, August 26, 2017

JARUM - HATI BONGOK EP, & KREATOR, VADER & MR BIG - Tickets show off.

Salam and greetings, as usual first in English then in Malay Language.(photos are all below on this post and as usual both do not have similar contents for linguistic value. cewahh).

Its been quite a while, talking cock in this blog. So here we go again.
Firstly, I would say a few nice things on the new EP by a Singapore rock band which plays Heavy Rock and Heavy Metal style, singing in the Malay Language.
They are called " JARUM".
Six songs, four uptempo and heavy numbers with two slower ones.

I love this EP so much. Right now I only download the ITUNES version, which I then convert to fit into my new bluetooth Walkman as below...  (yes, Sony still makes Walkman, but its so much ultra sophisticated and modern version now and even supports Lossless formats).

I hope to get the physical cd also.

Also, some nice bands and performers are heading the way of Singapore and Malaysia in these next few months.
You will have:  Dream Theater, Mr Big, Sebastian Bach with special guest Loudness (this is hilarious, simply awkward matching, Sebastian Bach should be opening for Loudness instead), Kreator , Vader, Prime Domestic, and of course the mightiest of them all - Belinda Carlisle.
So, budget, life in the real world, and taking time to go to shows instead of work (I work shifts) is priority and I guess I have to choose wisely.... 
So here are some photos of the tickets I got readied. Whether I really do go or not, is another matter.

Till the next time, and I do hope to continue and conclude my reports, explorations and photos while backpacking to see Maiden across Britain in June 2017, before they announce the expected and full of gossip so called "Legacy Of The Beast" 2018 European Tour next May to August.
I hope to backpack again alone to see Maiden in some new places, I had always dream to see them play in Sweden (LOL!!), but I would be back to Cardiff again and this time go to Millienium Stadium if the gossips of Maiden with openers - Judas Priest, Megadeth, Anthrax and Ghost warming up for Maiden are true LOL!!!.  Yes, it sounds hillarious but stranger things have happen.

I was in Cardiff to see Maiden play this year and Bruce Dickinson did say on stage "we'll be back sooner than you think and this time we'll be playing a bigger place". So Millenium Stadium it shall be then for some headlining summer festival tour. (I hope).




Salam, dari nak abis bulan Ramadhan lepas, sampai nak masuk Raya Aji, blog sendu ni terus kejong abis. Tapi... di sebalik kehidupan dunia realiti aku, aku tak lupa blog ni, walau aku panik kejap masa nak log in tu hari takut password salah.

HATI BONGOK. yes, bongok.. haha.
Itulah judul EP band bernama JARUM. Aku dapat tahu band ni dari satu sahabat, dan memang, aku kalau rock melayu, aku lebih condong kepada style heavy metal melayu macam Rusty Blade dan Rockers.
Dan Jarum jugak dari Singapore, dan apa aku tahu memang ni band bermula dan masih disandang nama2 ex members tersohor band2 Singapore.
So aku sebenarnya sebelum download kat Itunes, (pasal buat masa ni aku belum cuba dapatkan physical cd), aku berharap ni serupa style Heavy Metal Melayu.

Dan boleh cakap, aku tak dihampakan. Mula2 dengar aku pakai speaker laptop je, then aku realise something wrong terus aku pakai Soundblaster sambung dari laptop, WOW Dahsyat!! Meletop!!! dan seterusnya aku masukkan dalam walkman aku macam photo di atas tu untuk aku seperti biasa dengar sewaktu berjalan kaki, menunggu bas dan train dan dalam bas dan dalam train - Simple pleasures in life rasanya begitu dengan headphone melekat kat telinga dalam keadaan hiruk piruk duniawi ...

4 lagu heavy rock, 2 lagu slow, dan dalam lagu slow Mana Silapku itu ada dalam berapa saat lagu tu dilajukan sikit dan ada la tempias Steve Harris sikit sikit. Suka betul aku hohoho.

Aku tak boleh lupa lagu Bebaskan kerana korus dia catchy sangat hoho. Dan actually semua lagu alright. Memang aku terhibur EP ni dari semua segi, aku kasi markah 664/666. (aku cuma kasi neighbour of the beast punya markah la, nak kasi markah penuh number of the beast, mungkin tunggu full album la nanti, hohoho).

EP ni lagu2 nya mempunyai time-changes yang menarik dan terkejut2 dalam lagu2 nya, bertukar2 rentak jadi memang seronok dan aku rasa sapa yang rindu Heavy Metal Melayu, Heavy Rock Melayu macam Rusty Blade, Rockers, maybe kumpulan2 seperti May, XPDC, malahan Amuk,
aku rekemen korang masuk Itunes dan sample lagu2 ni dan kalau suka beli je la semua lagu satu set EP tu dalam ada 6 lagu.

Kalau aku dapat CD dia, lagi la nanti aku cerita panjang....
Aku nak tengok liriks lagu2 ni, memang best tulisan lirik2 nya dari apa aku dengar.

'OK..

Cakap pasal band rock omputeh pulak....

Mr Big dan Dream Theater, akan membuat persembahan di Singapura dan Kuala Lumpur.
Masalahnya dekat2, jadi kena buat masa ni kena pilih betul2 sambil tengok rota kerja apa shift dan apa hari off dan rest.

Apa aku cuma nak cakap, nasib baik TOTO pun tak datang rantau ni dan main masa yang sama hujung tahun ni.
Kalau TOTO, aku rasanya gi dua dua show Singapore dan Malaysia. hohohoho.

Apa pun, dua dua band live memang gerek nak mampos pada pengalaman aku menengok dorang beraksi atas pentas, dan aku akan pilih Mr Big kalau aku cuma boleh pilih satu show je aku nak gi lagi.
Dan aku cuma nak cakap je la...
Korang yang ikut Mr Big nye perkembangan, tengok macam mana dorang layan drummer dorang yang tengah sakit Parkinson.
So.... bandingkan dengan sebuah lagi band yang layan drummer dorang yang sedang jugak sakit berlainan cara.

Well.... (sambil angkat bahu).

Tiket Mr Big untuk show Singapore 2017. Aku recce show Malaysia belum jual tiket ye (dan show DT pun takde harga tiket lagik pun?)... so gi show Singapore je la,  hari ahad tu aku tengok aku kerja malam, mampos clash... so mintak tukar2 shift je la, sayang siot nak ambik cuti benda2 gini...





OK seterusnya, lagi satu konsert rock yang aku dah ada tiket dalam tangan...

Kreator dan Vader dan jugak satu opening band Tormentress.

OK, aku nak cakap sikit... VADER.

Aku tak tahu apa2 pasal ni band Vader ni, so aku teruja tapi tengok la keadaan...

So memang VADER is a curiosity.

rasanya macam biasa datang star karat je la, datang lambat.. ngam2 Kreator start. (Dan kalau sapa baca blog aku, aku ada review cd Kreator terbaru yang versi Jepun tu ada lagu tambahan EARTH UNDER THE SWORD, dan aku pun tak tahu kenapa lagu ni terselit kat cd versi Jepun dan takde dalam cd versi2 cetakan lain pasal lagu ni hip hop abis).

harap dapat tengok Vader main sikit pun jadilah..
Ni jatuh Hari Merdeka, malam raya aji...

Cantik tiketnya, siap laminate lagik...




lagi satu cerita kelakarnya, dan memang kelakar, Loudness baru diumumkan jadi special guest Sebastian Bach.
Memang biar betik, memang tak logik.
Untuk aku afdal nya, Sebastian Bach main dulu dengan perform full album pertama Skid Row, lepas tu Loudness aksi dua jam ye tak? haha.

aku rasa aku stop sini je la...

OK nanti aku sambung pasal aku backpack tengok Iron Maiden tu hari main kat Scotland, Wales dan England...

nanti aku tunjuk korang masjid Liverpool nye bandar. Aku backpacking gi Liverpool tengok Maiden nak main hari Sabtu malam kat Echo Arena, so hari jemaat aku dah sampai ke hari Khamis kot?
aku naik keretapi dari Aberdeen pasal sebelum tu Iron Maiden main kat Aberdeen tempat giler bapak sejuk, so aku gi carik mana masjid ni, ala... jalan kaki je semua tempat kalau aku backpacking, yang penting kamera standby nak jadi jakun snap sana sini tempat orang,... so jumpa.... so gi sana semayang jemaat... wakakaka.
Korang jangan ketawa la siot aku gi mesjid. haha... (yes its sound funny a bit).

dan tak ah, gua tak kena petir ah masuk mesjid... haha.


bye, see you guys again.

6 comments:

Portdy said...

Cerira pasal show, aku cadang nak pegi show BPR kat HRC Melaka bulan 10 ni... Lagi Lepas dgr cerita Awang BPR icu warded mgu lepas. Ni dah discharge

Rafi said...

Sony walkman tu cun bentuk dia mcm x
Hset xperia.
Mr.big,dream theater aku tgk kt utube je la nanti kalo ada org upload.nak prgi mmg masa cemburui aku..heheh

D'arsil said...

tunggu rebiu kamu pasal konsert2 tu

berteromber said...

teringin nak tengok Mr Big...tapi masa...bajet...mungkin tak kena...begitulah kehidupan peminat rock biasa yang tak berapa nak ada...

Rina rosiana said...
This comment has been removed by a blog administrator.
obat aborsi said...
This comment has been removed by a blog administrator.