Thursday, February 15, 2018

Rentak - Art Fazil

My Review/Ulasan. First in English then in Bahasa Melayu Malay Language.



Singapore's (and Malaysia's) Folk rock singer, performer, producer and extraordinaire songwriter and lyricist Art Fazil who is very well versed in both Malay and English, release his new album "Rentak" 
and its a no brainer, when he release an album, you go to the shop where the CD is available and purchase it, no questions asked.
Because you know its going to be very good, at least. And on this one, its simply earmarked as Malay Album of the Year 2018 for me. Simply magnificient especially for those starving for a high quality Singapore local album and a high quality Bahasa Melayu album.

On this album, 7 of the 8 songs are sung in Bahasa Melayu and one is in English about the undisputed, most loved sportsman ever in Singapore's history, footballer Fandi Ahmad.

Its a happy album, up tempo and slow songs. If you know of Rausyanfikir or Art Fazil previous solo releases, like I say its a no brainer, buy the CD or download the paid version.
If you are not aware before, check out youtube. I think there should be some over there.







Macam aku cakap, Art Fazil kalau keluar album baru, terus gi kedai beli CD. Tak payah banyak colok.
Tak kira la korang suka dangdut ke, electronic pop ke, heavy rock ke, heavy metal ke...
Tak payah disangkal lagi kehebatan rilisan Art Fazil.

Jadi album ni macam gembira je kan,

pasal lepak, pasal jangan cepat marah, pasal rilek, pasal suka awek yang pergi macam lipas kudung, pasal cicak kobeng, pasal suasana banjir, pasal raya, pasal orang melayu kat negeri omputeh (walau Art Fazil tak sebut pasal lapar nasik tapi dia cakap pasal sambal tumis,) , ada reference kepada Loloq dalam korus lagu, ada takbir raya (ohh ye, first song dan last share same melody but lain liriks dan masing2 ada nasik tambah kat lagu masing2) dan satu lagu Inggeris... macam momentum keretapi lagu ni , pasal Fandi Ahmad.
Dan ni membawa kepada soalan - Apasal aku tak simpan CD Fandi "Anugerah" sekarang mana nak carik kan??

So apa lagi nak cakap kan?
Juara Lagu tu hari... satu lagu pun aku tak tahu...
Kecuali Dayang Nurfaizah, lain performer satu haram aku tak tahu..
dan aku tak rasa aku rugi apa2 pun tak mau ambik tahu..

aku cuma concern adakah betul 8 April ada show Juara Juara Rock lima lima band kat KL.

Dan album Art Fazil ni, adalah pengisi kekosongan album Melayu yang terbaik, dan tentunya ni album terbaik 2018 kalau takdeperal, dan lagu Lipas Kudung akan jadi feberet song aku tahun ni.
Jangan terkeliru dengan judul album Lipas Kudung.

kat atas tu aku link youtube snippet rilisan ni, first song tu la lipas kudung.. sedap...

So... Mohon semua either beli CD ni, atau download berbayar.
Aku tak bedek, ni album gerek.
dan aku rasa ni la rangkaian khazanah muzik melayu.


Ada la dulu aku merapek meraban pasal beberapa rilisan lain ada lagi kot kat sini semua..

http://deaf-angel.blogspot.sg/search/label/art%20fadzil%20rausyanfikir



Ni video clip lagu Play Like Fandi, satu satu nya lagu omputeh,  ada part masa zaman Fandi main dengan Kuala Lumpur zaman dato apa tu famous tu.. haha..
yang dorang menang Malaysia Cup 3 kali berturut2 tu...
last part kelakar giler...





k dah tu je kot...


sorry la blog ni dah bukan sendu dah, tapi dah kejong tahap cipan..

so dari segi hurray hurray yang bermain dalam minda...

next post aku akan summarize semua Judas Priest rilisan zaman Ripper Owens...
Jugulator, Demolition dan dua live albums Meltdown 98 dan Live In London...



macam cakap kat atas, aku tunggu khabar berita dari budak2 FB pasal Juara Juara Rock nye show, dorang jugak cakap ada pasal Pumpkin United..
so kita tunggu...

Iron Maiden Legacy Of The Beast openings kat Estonia, Finland dan Sweden first 4 shows aku belum plan apa2 lagi walau tiket aku dah ada, .. mampos... haha. Entah berjaya ke tak plan aku nak backpack untuk tour ni..  aku masih nervous Scandinavia Ramadhan Summer time puasa 20 jam lebih kot.. haha...

oo... Venom Inc dan Rage, aku rasa kirim salam aku kerja hari kejadian tu, rugi lak nak ambil leave. Nak simpan tuk Iron Maiden. Tiket pun aku nasib belum beli...

Tapi aku rindu blog ni... so gigih ku kan kembali bersiaran soon.


7 comments:

D'arsil said...

kalau dah semua beli ni. aku pun nak sambar sekeping lah.. alah rindu tulisan panjang2 kamu..teruskan menulis geng.. jjr tu klu tak ada aral aku trun.

D'arsil said...

kalau dah semua beli ni. aku pun nak sambar sekeping lah.. alah rindu tulisan panjang2 kamu..teruskan menulis geng.. jjr tu klu tak ada aral aku trun.

Mohd Rizal Azuar Bin Sulaiman said...

Art Fazil baca mesti happy😊

Rafi said...

Kalau jumpa kat kedai mmg aku beli cd art fazil ni

D'arsil said...

kalau dah semua beli ni. aku pun nak sambar sekeping lah.. alah rindu tulisan panjang2 kamu..teruskan menulis geng.. jjr tu klu tak ada aral aku trun.

Kaboi Tanduk said...

menarik lagu2 dia

berteromber said...

Thanks Deaf belikan untuk aku..