Tuesday, February 20, 2018

STEVE HARRIS focus on camera I took @ the 2017 Liverpool show during the start of Powerslave solo

From Art Fazil new album to Steve Harris.

A bit on Steve Harris (Iron Maiden's bass player and maestro ) first in English then in Bahasa Melayu Malay Language.

I took a short video focussing only on Steve Harris at Liverpool (Echo Arena on 17 May 2017 I believe thats the date ) when I backpack for the UK part of the 2017 section of the Book Of Soul World Tour.
Its something for me to cherish and I upload it on youtube.


It shows a bit of what Steve Harris (and Iron Maiden) is about live.
The DETERMINATION!!, always giving 666% to prove how good they are, performing amazing music live, giving all they got, showmanship, giving fans value for money (and thats why I keep putting myself in life difficult situations as to able to backpack to see Maiden play at different places), and showing himself as a human being with adjusting his hair, and keep wiping his perspiration and sweat all the while..
The Energy given by the audience to the band is addictive. You can fill the energy of the whole audience and the love for the band.

And the trick is this, one person goes to see Maiden plays and see how good and determine Steve Harris (and the rest of Iron Maiden) is, they go back, and tell their family and friends and colleagues or school friends.

When the next time Maiden comes to play, that same person will bring his/her whole family, and friends and colleagues and neighbours and school mates.
So you will have the most youngest little boys and girls, school children, teenagers, adults, and to the oldest grandfathers and grandmothers.

The persons he or she bring along will continue that DOMINO EFFECT and repeat it next time.
Thats why Maiden is getting bigger and bigger and bigger and they surely have not much time left. Every Show could be the last. But thats how their legacy is - PURELY WORDS OF MOUTH from person to person.


also,

I think below photo is from Cardiff Wales 2017. I had forgotten where I took this photo.

Steve Harris leading the charge during Trooper.

Sweet Memories...




Video atas ni aku rakam masa kat Liverpool tahun lepas. 
Saje je rakam Steve Harris kejap buat kenangan. So aku share kat sini la.

Patut dengan kejayaan mereka, mereka boleh relak, tapi tetap.. Iron Maiden setiap show buat persembahan macam mereka masih remaja, nak cuba buktikan betapa hebat dan bagus nya mereka bermain music live dan lagu2 yang gerek.

Sebab tu macam aku cakap kat atas, peminat yang datang akan cakap "wow.. bersungguh2 band ni main, sangat hebat dan penonton semua keluarkan energi positif dan macam tengok bola tapi semua orang bersorak sokong untuk satu pasukan aje.. dan semua macam famili beribu2 ni".
tak kira lelaki , perempuan dari budak sampai orang tua. Walau tak pernah dengar pun lagu Iron Maiden, tapi tak tipu, siapa yang pergi akan tertarik..

Bila better half aku first time pertama kali dia tengok Iron Maiden, aku gelak gila bila abis show dia cakap "Lagu Fear Of The Dog best la tadi ".. hahahaha...

Macam ramai orang Melayu, Iron Maiden ni jenama terkenal. Tahu lagu dorang atau tak tahu, tu lain cerita,
tapi brand name Iron Maiden ni sangat kuat pengaruh dia di kalangan orang Melayu dan kebanyakkan rumah ye tak?

So balik kepada isi padu blog kali ni, Maka, setiap orang tengok Iron Maiden main, balik rumah dan besok nya, akan cerita pasal persembahan mereka kat satu keluarga, kawan kerja, kawan sekolah.

Dan lain kali Iron Maiden main, makin ramai nak tahu, dan nak pergi..  Apa tu daya tarikan dan kenapa Positive Energy je yang peminat yang datang tengok band ni beraksi??

Iron Maiden macam aku cakap tadi, akan main bersungguh2 dan penuh semangat macam nak buktikan sesuatu...
yang datang tadi akan tertarik dan terpikat, mereka pun akan peminat, dan lain kali akan bawak lain orang.. lagi ahli keluarga, kawan2 kerja, kawan2 sekolah...

Jadi tu pasal dari paling budak2 kecik lelaki pompuan, budak sekolah lelaki pompuan, orang dewasa lelaki pompuan, orang tua lelaki pompuan..

jadi iron Maiden ni akan berkembang dan berkembang... mudah... walaupun aku speku, tak lama dah, dan aku rasa memang betul, setiap show mereka mungkin yang terakhir pasal memang apa pun boleh terjadi dah kat salah seorang mereka. 

Dan macam aku cerita masa aku kat Aberdeen, orang2 perempuan baru balik kerja gitu, semua ngan pakaian ofis dengan beg makcik2 kakak2 gitu...
Diri dekat ngan aku, masa semua dah berasak nak tunggu Iron Maiden main.

Korang tahu, dorang tengah bincang pasal stage set, dorang cerita pasal lighting rig mana akan buat apa , pasal ada rig lampu warna spotlight Iron Maiden kat bumbung akan buat pergerakkan sepanjang show. Lepas tu keluarkan henfon dari beg, dan ambik2 gambo lighting rig Iron Maiden.

Dan mereka ialah makcik2 kakak2 office dan ni kat Aberdeen!! Aberdeen dah kira tempat jin bertendang giler, dah la sejuk giler... memang tempat challenging untuk aku backpack sorang2 tengok Iron Maiden dalam keadaan ikat perut.

So tu la menariknya kalau tengok gelagat peminat2. Ni ingatkan aku masa aku pernah tengok Deep Purple main kat Fort Canning, makcik2 kakak2 Melayu punya la banyak, 

dan hati2 dengan mereka, ni semua rockers zaman rock 70an dulu ye hahahaha...
Dorang start cerita pasal Deep Purple , terdiam ah semua dengar kagum. hahah.

So tu je... sila tengok video aku ni...   Giler aku suka part Steve Harris kesat2 peluh..

OK bye.


p.s aku dah cakap dah dengan famili aku, cita cita mat jenin aku ialah...

kalau Iron Maiden main dorang nye show terakhir.. mungkin kat Olympic Stadium London pasal tu stadium West Ham pakai kan sekarang..

Aku cakap "' kita kena pergi!!"".. mampos aku nangis nangis nanti masa show.. haha.

angan mat jenin la kan.. tapi well...... haha.

5 comments:

D'arsil said...

tengok kat dvd saja pun terhibur sudah. apalagi kalau dpt lihat depan mata...aarghh.

D'arsil said...

tengok kat dvd saja pun terhibur sudah. apalagi kalau dpt lihat depan mata...aarghh.

Rafi said...

Aku harap jgn la tetiba diorang nak pencen mcm blacl sabbath n slayer.kalo maiden dah takda band mana lagi yg nak di harapkan

berteromber said...

harap sebelum dorang pencen...dapatlah singgah Malaysia walaupun sekali...

Kaboi Tanduk said...

salute Steve Harris!