Sunday, May 27, 2018

Review - Legacy of the Beast TALLINN ESTONIA 27 May 2018 - Iron Maiden opening show of 2018 new tour.

A quick observation / opinion / review of the Legacy Of The Beast very first show in Tallin last night.

First in Bahasa Melayu then in English.

As usual... the contents are possibly different.... so to see all the insults, gossips, slanders, rumour, its good to know both languages.

This is the official short video of the first show...

I am there somewhere in the audience!!!






These are just ad hoc photos... more to come on the next few show.. LOL!!! and also all the travelling and all the market trips savoring whatever food stuffs that markets sell.

OK OK...
nanti aku cerita lain kali k backpack aku kali ni, cerita pasal Bulan Ramadhan kat sini, sini ni tempat2 aku gi backpack untuk tengok Iron Maiden,
cerita pasal pergi pasar tengok2, cerita pasal apa2 je la......
tapi ni laju punye post, nak cerita sikit pasal Iron Maiden main semalam. Malam pertama Legacy Of The Beast tour. Jadi memang tak tahu apa akan jadi...




Memang sold out la kan... Penuh sesak,
dan macam dah lazim, peminat yang tengok konsert rock Iron Maiden sekarang dah mengjangkau usia dari paling kecil hingga ke tua...
ramai bawak keluarga...
ratio lelaki pompuan pun aku rasa sekarang ialah 50-50.

Security bagus, dorang ronda dalam keadaan huru hara tu tapi tak carik pasal dengan para hadirin  malah aku nampak dorang memang carik budak2 nak kasi ear-plugs...

So macam photo atas, pasal ni show pertama jadi memang tak tahu apa jadi.. aku memang excited dan teruja betul..
jadi aku nampak... eh... dorang set up barricade perang, kat monitor setiap musician siap letak netting jaring yang kita nampak tentera pakai tu untuk camourflage dan kasi bomb musuh melanting ke tempat lain...
lepas tu dua crew Iron Maiden yang memang tugas nak bukak kain penutup walk-on ramp kat kiri kanan tu pakai baju tentera.
Mereka berdiri tegap serious waktu Churchill Speech nye intro.

JUMLAH SEMUA 16 lagu... aku cuma borak2 je la kan cerita apa aku ingat.

Cakap pasal Crew, semalam Iron Maiden tukar lagi Front Of House Engineer. Latest soundman ni ialah Justin Bieber, Jay Z, Kate Perry , Alanis Morisette, Linkin Park nye sound man.
Aku cuma nak cakap show semalam....... dalam berapa tahun ni.... ni show ialah pertama aku dari mula sampai akhir takde beralih perhatian kepada masalah sound yang macam sial yang kadang2 terjadi kat Iron Maiden. Kadang2 memang cuaca, macam Donington angin hujan ribut... paham.. tapi kadang2 memang aku terpaksa mengaku MACAM PUAKA!!!
Jadi maknanya, FOH baru ni berjaya lakukan kerja nya dengan baik....
Besok kita tengok Helsinki macam mana.....
Kalau besok pun takde problem..
Maknanya Iron Maiden berjaya selesaikan satu masalah kronik.. untuk sebuah band heavy metal yang main pakai tiga gitar karen, lead dan solos berganti, bassist pulak Steve Harris the one and only..., drummer pun, vocals lak air raid siren, dengan pemain keyboards lagi belakang pentas...

Aku rasa berapa pun mamat ni mintak gaji... iron Maiden patut bayar je la.

OK Aces High.... terkejut beruk... lagu start je rupanya ada prop life-size Spitfire atas band sedang main. Kalau sapa familiar Motorhead Bomber... konsep nya sama.

Bruce sikit2 tukar costume.






Lagu kedua Where Eagles Dare...   ooohh Iron Maiden masih pakai kain langsir ye untuk prop belakang pentas..  Walau gossip cakap Legacy of The Beast mereka akan pakai LED macam band2 lain..
so abis satu lagu tarik curtain... abis satu lagu tarik......
Happy aku Where Eagles Dare dimainkan...

Lagu ketiga two minutes to midnight... haha.. apa nak cakap kan.... muak lak aku asyik lagu ni walau lagu ni dah direstkan untuk Book Of Souls World Tour 2016-2017

4th.., Clansman.
Steve dengan akaustic bass nye... terbaik persembahan lagu ni...
Bruce dah macam Mel Gibson BRAVEHEART... dengan pedang dia... Mohon Bruce pakai warpaint macam Mel Gibson.....

5th  Trooper...
dalam hati aku ... awal giler walk on eddie keluar... walk on eddie kali ni ialah Eddie Trooper....  dan lawak dia main pedang dengan Bruce..
OK... pasal Bruce bawak pedang... jadi flag Union Jack stage right dia letak berdiri aje... rupanya bila dia ke stage left, bendera Estonia...

gimik sangat terbaik... aku speku ni ialah GIMIK akan dibuat setiap negara...







Lepas tu Bruce cakap pasal... FROM WAR TO THE CHURCH....

so belakang semua tukar..... jadi stained glass zaman dulu....

Revelations...., For The Greater Good Of God... Wickerman, Sign of the Cross....

apa lagi nak diminta kan..  semua lagu dahsyat.....

Cuma FTGGOG aku fikir balik... lagu ni sedap tapi aku takut dia matikan momentum live Iron Maiden yang rancak tapi takpelah.. Iron Maiden ni dah sampai kalau dorang main Wratchchild 10 kali je lepas tu balik pun aku dah puas hati...

Sign Of The Cross.. .Bruce bawak je cross besar mana dia pergi...
memang laju giler lagu ni part solos dan instrumental section dia...... tapi melodik abis.
dahsyat.... dan terbaik...

Lepas tu Flight of Icarus.. memang terkejut beruk..... Seriously... mula2 aku ingat ok.. ada physical prop Icarus... lepas tu aku tengok eh.. Bruce bawak flame thrower...
lepas tu aku terkejut beruk.... boleh tembak api siot flame thrower tersebut..
dan last... Icarus terbakar........ collapsed.

WHAT A SHOW!!!!!  Memang ni The Greatest Show On Earth.

Fear Of The Dark.. Bruce pakai macam zaman dulu nye inn keeper ke apa ke....waktu gelap gitu... haha.
Number Of The Beast... ooohh tour kali ni banyak pakai pyros dan ada letupan ye waktu Sign of the cross.... ikut style rime of the ancient mariner kalau main live.



Lagu penutup tradisi sebelum encore... Iron Maiden dengan Eddie belakang drummer yang baru.

cakap pasal Drummer.. ni Nicko nye drum set nye artwork baru...




Encore dah takde surprises macam tour lepas.......
Evil That Men Do
Hallowed Be Thy Name - KES MAHKAMAH DAH SETTLE!!!!!!! YES...
lagu ni prop Bruce diri belakang jaring penjara... tengah tunggu time nak kena gantung... lepas tu ada tali gantung tergantung dari atas....

Last Run To The Hills....
Orang Estonia suka lagu Run To The Hills ni...

Aku lepas Dave Murray solo aku dah mula kebelakang pusing Run To The Bus Stop...

naik bas wei.... backpack jimat cermat ni hahaha...
satu jam tunggu bas..
baru aku dapat naik......
semua orang peminat iron maiden pun macam aku cheapskate!!! hahaha....


Actually mudah Estonia ni... kena confident je... muka jangan panik..... Ikut orang je...

aku pergi show pun aku gi bas stop.. aku tahu bas 43 pergi tempat show...   better half aku dah kasi aku kad bas Tallinn... aku cuma top up je...
so bas 43 datang.... aku tunggu orang pakai tshirt maiden naik... baru aku naik...
turun dorang turun, aku turun...
dorang jalan mana, aku ikut je.... hahahahah. BONGOK!! tapi apa nak buat.

Nanti la aku lain kali cerita banyak.... ni cuma ringkasan je.....



OOhh Adrian dan Dave banyak pergi Janick Gers side... dah sampai hujung sana abis...haha...
Terbaik la....

lagi dua foto...

Adrian Smith dan Janick'
dan of course....... Steve Harris...




OK aku nak naik ferry gi Helsinki lak...  Dua malam show kat sana...
aku nye tiket malam pertama diri, malam kedua tiket duduk... aku selenger bacin tak monitor penjualan tiket terus tiket diri untuk malam kedua sold out dalam berapa minit.
Tapi nasib ada tiket duduk...
pasal malam kedua terus jual kat public, takde advance sale untukkkk fan club member.
tapi malam pertama aku dapat tiket diri pasal aku dapat beli awal.....

apa aku nak cakap show semalam ramai oku dan istimewa.
tak henti aku nampak peminat datang ditolak dengan kerusi roda...

paling istimewa... pasal aku cabut sebelum run to the hills abis... masa aku nak keluar...
aku nampak satu budak ni buta...
dia dengan bapak dia..
budak tu diri (ye la... memang tiket berdiri ye tak) haha..

dia tengah hentak kayu Walking Stick Blind man ikut drumming Nicko McBrain....

Giler sayu, sedih, happy dan respek peminat2 ni semua untuk.....

Satu2 nye band yang tak boleh disangkal lagi kesetiaan peminat mereka....


More on Tallinn, backpacking to far away countries during fasting month of Ramadhan next time...

I just want to share the basic essence of what I observe yesterday.. Opening show of Legacy of the Beast tour.
I had always aspire to catch the very first show of a Maiden new tour... with all the unknowns and possibilities every second of the show...
and I did it...

By the way it took me 27 hours to finally reach Tallinn and its worth it.

So Estonia loves their Maiden.

Maiden hasa new soundman. Justin Bieber soundman.. Front of house engineer. Just one show, and I never got distracted like the past few years with every show you expect something untidy to happen.

The whole place is packed. Surely sold out...I know standing is sold out, and every seat seems occupied. LOL!!
Lots of families and people from all ages...
The security was going around and I saw them pass ear plugs to the children.
I see many wheelchair bound fans, even a blind young man. (STANDING!! and beating it to Nicko's drumming).

So start of the show...
the two crew members whos duties are to remove the covers of the walk on ramps are dressed in army uniforms and stand at attention for Churchills Speech.
 A real life size Spitfire is hovering on stage for Aces High.
Bruce has lots of costume change.
Seems there is a theme going as Bruce did say " from War to Church"..
Where Eagles Dare... amazing....  Nicko is simply amazing.. last tour it was Powerslave... This time Where Eagles Dare.... big challenges...
2 Minutes To Midnight...
Clansman... What a performance... and I thought that was the only Blaze song...
Bruce was basically Mel Gibson Braveheart without the war paint but with that long sword.
Trooper - walk on Eddie, Bruce sword Fighting with Eddie.. Bruce did not wave the Union Jack as he was holding the sword... He just shows the flag...
The Janick Gers side flag is surprised....An Estonia flag.
So this would make a nice gimmick worldwide.

Revelations change the backdrop and stage completely.
FTGGOG... I find it kills a bit of Momentum... but still awesome and fits in nicely with the stage design.

OOOHH THe lighting rig, I was looking at the circular ones...wondering what will they do...

And amazing... THEY lower DOWN, FOUR OF THEM TO BECOME CHANDELIERS!!!
Sign of the cross was speedy as usual and melodic and surely the most fastest solos and instrumental sections but pure magic...

FLIGHT OF ICARUS.. YOU HAVE TO SEE IT TO BELIEVE IT!!!!!


Ok thats about it....... 

I need to catch a ferry from Tallin to Helsinki.....

Maiden going to play two shows in Helsinki and I got tickets for both nights!!!....

More next time..











6 comments:

Ijau D. Koceng said...

aku rasa sebab tour LOTB ni semua kat europe (kan?), sebab tu senang nak logistik segala prop/pyro besar2 tu...

btw, H takde bawak keluar gitar pelik2 kali ni?

berteromber said...

Safe journey deaf...keep on posting dlm group dan blog...tabik!

Rafi said...

terbaik dep,aku masuk sini memang tau kau akan update blog punya..heheh.foto lawa2 tengkiu tengkiu.teruja aku tgk.jgn lupa bayo zakat kat helsinki..hahah

Kaboi Tanduk said...

wow, mantap betul stage! memang out of this world

Saudagar Mimpi said...

Tabik spring Iron Maiden

D'arsil said...

Pergg baca dan tgk gambar pun sudah mengujakan