Saturday, March 17, 2018

Firepower - Judas Priest (Itunes)

A short review/opinion/ulasan/pendapat on my happiness on the new Judas Priest album Firepower.
First in Broken English then in Bahasa Melayu Pasar.



I downloaded it on the night its released on Itunes. As I cannot wait any longer.
So I dont have much idea about the details that cd inlets usually carry.
I know its Tom Allom/Andy Sneap combination at work.

Probably this is the last Judas Priest studio album.
And what a way to leave something for the fans to remember.
Judas Priest is literally " ALL GUNS BLAZING!!!" on this album.

Fast songs, lots of melodies, amazing guitar solos, lots of melodies, heavy, lots of melodies, time changes.
And from what I try to listen, the lyrics are beautiful.

I would say I only do not like much one song, " Necromancer ", yet this song has an amazing what is probably a Glen/Ritchie/Glen/Ritchie solos.

Other songs are spectacular. I really like Flame Thrower, No Surrender, Never The Heroes , Sea of Red and the Guardian/Rising From Ruins combination with that Piano intro.
Basically I love 13 of the 14 songs.

The first few songs are very good and after Necromancer I expect the album to have a drop in standard but the momentum of amazing songs continue until the last epic song with that acoustic intro.

A very good Heavy Metal album. 
Maybe on more listenings it will be as lovable as Painkiller or even Defenders Of The Faith albums.
Probably I will buy the physical album next time, waiting for those additional songs/live songs releases.

More reviews on Judas Priest especially the deluxe albums releases, live review, bootlegs I taped myself on this band..


Salam Semua...

KEGELOJOHAN aku ketara....

tak sabar tunggu rilisan album ni pada malam ia keluar kat tenet secara rasmi.
Terus donlod.
Terus aku fikir , siot nye Judas Priest , lagu2 yang dorang promo keluar awal semua sedap tapi lagu2 dalam album ni yang lain lagi lagi sedap lagi..

Jadi tak disangkal album ni start sampai abis semua lagu sedap kecuali aku ada kurang sikit lagu Necromancer tapi macam aku cakap kat atas, lagu ni tetap gerek masuk gitar solo dia,
dia selang seli empat kali kot Glen dengan Ritchie.
Satu trademark Judas Priest dari dulu dorang suka tukar2 solo dua gitaris selang seli.
Tapi kadang2 melampau macam Sentinel sampai 7 kali. HAHA.

OK ada lagu laju......., lagu slow, semua heavy la kan...  
Melodies merata2 album ni so sapa suka Judas Priest Style Heavy Metal memang seronok la kan.

Aku konfiden sapa minat lagu rock mesti suka album ni dari start sampai abis.

Kena dengar setiap lagu. Kalau boleh liriks dia sekali.

Cantik2 ayat2 lirik dia dari apa yang aku boleh dengar dan fahamkan. Mungkin ada time boleh masuk tenet baca lirik satu satu... HAFAL!!! aha.

Lagu terakhir tu Sea Of Red tu mungkin lagu baru terakhir Judas Priest, cantik giler lagu ni terutama intro dia, lembut je.... sedih je....

Last aku perasan masa Judas Priest main kat sini dulu , yang Lamb Of God menyibuk jadi double headliner tu hahaha...
Aku perasan Glen Tipton dah mula kasi banyak ruang kat Ritchie Faulkner, RF macam ambik spotlights bila solos...
dan aku masih nak tahu apa melodi dia main masa dia solo masa nak abis You Got Another Thing Coming masa persembahan konsert tersebut.

dan album ni pun aku perasan RF macam lawan tokey gitu kannn.

Tapi memang fresh giler album ni....

Aku tak bedek kan, ni album gerek giler.
ooo piano kat Guardians tu meleleh.....

So sambil tunggu studio album terbaru Ghost nanti, ni album jadi layanan untuk album2 baru dalam walkman aku..

lain2 pasal Judas Priest nye rilisan, terutama deluxe editions, rilisan jepun mereka, review live, bootlegs dorang aku tape...




9 comments:

Ijau D. Koceng said...

serius, retribution + redeemer yang aku beli tahun lepas pun tak terlayan lagi...

Kaboi Tanduk said...

dengar2 jugak lagu2 yang release kat youtube, mantap!

Rafi said...

Aku pun teringin nak beli album JP ni tengok review dia semua dok puji je

NEKROBANGER said...

album ni dalam list pembelian

D'arsil said...

mantap album ni..

berteromber said...

Mungkin yang terbaik untuk 2018...mungkin..

:: Wiween :: said...

Hello bro. Lama x singgah sini

yusrina said...

PLEASE .. VOTE FOR PAKATAN HARAPAN.. HIDUP TUN MAHATHIR

faizal abd fathi said...

salam ramadan