Saturday, June 23, 2007

recce sembawang

Tu hari, kawan aku gi reki ( omputeh panggil word ni recce ), tempat fishing kat Sembawang, so aku pun gi ikut dia , tu jam dah petang, aku cam jakun siak pegi sana, maklum, tu area memang aku tak tahu langsung. So its an interesting and eye-opening experience for me to visit this ulu ulu place, deer enter village I am that evening hehehe.
These are some photos of aku gi ikut dia gi reki, also luar dan dalam Masjid Petempatan Melayu Sembawang, which basically dah lepas kampung2 sana roboh, cam special gitu kat tengah2 no man's land. Also a bit of stori mori la kawan aku share2 kat aku pasal tempat ni, buaya putih nye legend la, tuju tuju la, apa la.

\m/ Gambars taken with a Nokia N73 ME \m/
( try pakai imageshack lagi la, tampal banyak2 nengok berapa banyak yang keluar error nanti aku senang aku repair, click to enlarge )


Seberang smua tu dah Johor la ye.


ni lak mesjid dia.. tu jam dah kul 6 lebih gitu, asar dah nak kat abis..matahari dah nak terbenam. Luar2 nye gambo.



ni belakang dia

bubur amal 2 ketul



ni lak masuk dewan utama dia..

mimbar dia etc etc



korang nengok ni dia punye pillar kat tengah2, pengsi eh.

then this wing ada some notices and infos etc etc, sejarah corner, future plans etc





ni lak other parts of the place..





then dah tu je mesjid, then depan sikit, then ada ni Sungei Sembawang kot, dia skarang cam dah buat style interconnecting park gitu kan, bleh sambung2 park , so kawan aku cakap ni keluar sampai dekat Yishun / Sembawang yang Sun Plaza sana, ntah aku pun tak paham la area ni.


sini weekday pun ada orang pancing, tapi ada littering siak, Betul AC/DC cakap Rock N Roll Aint Noise Pollution tapi pada aku manusia macam siot yang tukang Pollute. Weak betul eh sapa tukang pollute ni.



So kawan aku cakap area ni kalo dulu, banyak Tuju-Tuju terbang sana sini. Skarang agak dah takde orang main benda2 sihir2 gini ye. Then kawan aku gezek jugak legenda buaya putih. Ni version dia, kat seberang tu ( bukan seberang bahagian Johor tu, seberang sungei ni nye entrance je ), belah sana tu ada satu kampung kan zaman dulu 50s ke hapa ke, so then ada this woman, kira dia sua sold her soul ke hapa la kan, so dia give birth twins ke hapa ke kan, so the twins tu lepaskan dalam air or what la, so dari situ la mula nye buaya putih tu timbul , could be the twins or what, so then at same time, ada la orang hilang kat kawasan ni ke hapa ke, kena makan buaya putih or what, ntah la eh, betul ke tak ke, dongeng ke whatever ke, just ceta je la ye. Kawan aku cam real lak dia story, bersungguh2 ekekekeke. Aku pun ingat2 lupa lak stori mori dia.



Then magrib so blah, ntah bila aku gi sana lagi ek..aku suka sey ni scene.

2 comments:

Anonymous said...

the other day aku gi pun nak dekat maghrib...

gambar last tu.. ada radar tu.. aku gi jugak tempat tu.. bottle tree village... tapi sekadar rounding carpark dia aje..

sebenarnya aku nak gi kat jetty tu.. ada orang sondong udang.. tapi weak lah.. banyak anjing..

~brown

deaf_angel said...

ooo tak, aku pegi takde anjing, tapi tu tempat out of the way la