Monday, April 11, 2011

Cleaner tua

aku dah cerita kat satu kawan aku, kat sini blum..
ada satu cleaner ni tau, kalo tiap2 kali jumpa, senyum angguk2 kepala, last2 borak.. dah tua dah... for whatever reason dia masih kena kerja.. so biasalah borak2... aku suka tanya2 question...especially aku nak tahu jugak pasal gaji dapat berapa, sapa tau besok lusa.(aku kena realistik in life), anyway janji kerja gaji halal aku tak cerewet.


so aku tanya ' off hari apa? ".

dia jawab " hari selasa ".

aku tanya lagi " apsal ambik hari selasa offday? ". aku ni kepoci.

dia jawab " hari selasa nak pergi belajar mengaji "


Salute beb, aku salute cleaner tua ni... aku sudah imejin, lagi 6 hari tu, bila kerja time dia kena sapu sampah, mop lantai, basuh toilet, basuh muntah orang...kena kutuk ngan cleaning supervisor kalo dapat supervisor on rabak giler nye, wa sua imejin malaikat-malaikat semua ngah doakan untuk dia supaya dapat perlindungan pasal dia punye niat kerja, dapat satu hari off tapi hari off tu dia pilih untuk buat sesuatu yang baik.


anyway, enjet enjet semut sapa sakit naik atas rocks.

11 comments:

A.I said...

Alhamdullilah... =)
cth yg baik utk kita sume..

aku HIV positif said...

suke n3 ni
teringat aku suatu mse dulu sorang pakcik tanya, 'apsal lama tak nampak solat ashar kat masjid?'
'sy balik kerja lwt pakcik, xsmpat'.
'ooo... cme sampat ari cuti aje la ek?'
aku tiba2 trase bro... sbb ari cuti pun aku xde. he3

HaLiL said...

hidup cleaner!!!

kisah Semut said...

aku pon sukaa n3 kali ni
ermmm membuat kan aku ingt suatu cerita

deaf-angel said...

kita boleh dapat motivasi dari sapa pun dalam kehidupan..
walaupun cleaner tua.

tapi kan, aku pernah kerja kat satu tempat ni ada cleaner cina dah tua, giler babi dia punye English punye fasih..rupanya dia kerja jadi tukang sapu pasal nak exercise..

so tu la, ada orang tua 60 tahun jadi cleaner pasal nak carik sesuap nasik, ada cleaner pasal nak exercise haha..

As said...

setiap daripada hari2 kita tu adalah pengajaran dari Tuhan..
best oo kalu dapat jumpa pakcik cani..depan mata. kita at least belaja sumting..
wuut :)

cLinaku said...

camaner la aku tua nanti lepas pencen nanti...

JAIRO said...

walau apa pun pekerjaan kita jika ianya halal dan dapat memberi manfaat kepada org lain.. kita tak la perlu malu...

btw pasal enjit2 semua aku dah plan next performance aku kalau ada aku nak jadikan lagu tu sebagai intro....

HaLiL said...

aku pernah kerja sebagai tukang basuh pinggan & cleaner kat resort golf!! memang orang pandang hina beb..

deaf-angel said...

lantak la orang nak pandang hina ke hapa ke..

dari orang puji ko kaya raya padahal duit makan rasuah..

ladychi said...

gud one :)