Tuesday, October 14, 2014

"Aku Bagai Sorang.. Kembara Jalanan.terumbang ambing di lautan gelora...." (my Maiden Europe 2014 backpacking to Serbia, France, & Hellfest 2014 PART 16)

" Aku bagai sorang, kembara jalanan...."... Cehhh..
Cepat korang terror ni lirik lagu apa?

Belgrade ni berbukit2 gitu tau, korang kalau jalan kaki, memang turun naik turun naik slope...




Exercise la kira aku...

Mintak maaf la ye, tapi Belgrade ni orang2 dia suka buat grafitti gitu, lawa2 la tapi Graffiti tetap graffiti ye tak??
Tapi masa yang sama.... BERSIH...

yang bawah ni aku jalan kat suburb dorang ok, kat rumah2 orang... masa aku nak carik masjid 400 tahun tu...





takde sampah......takde sampah tepi jalan, tu hari korang cakap pasar dorang bersih kan? hah gitu la....


So lets ask ourselves, Sapa lagi amalkan kebersihan yang dituntut agama Islam dalam hal kebersihan di tempat Awam??


Tapi dukacita diberitakan, ngan bukti bergambar...  Ada satu tempat tu sampah berserak....
,
,
,
,THERE IS A PLACE WHERE I SEE LOTS OF RUBBISH AND LITTER..


Relak je dorang tunggu waktu pagar bukak..
,
,
SELUAR BELANG2 ok....
,






YES.... where else.... masa nak tunggu pintu masuk tengok Iron Maiden (ngan Ghost main) la...Hah.. Sampah Sarap merata.. ... OK, ada tiga gate masuk ok, pasal ada tiga peringkat harga.....




Eh, masa aku pergi tu, bukan sahaja Iron Maiden ok, tengah ada promote satu lagi group Britain yang best giler...... Pet Shop Boys la apa lagi....




Dekat bus stop dorang ni... Korang tengok kan?? NO LITTER, NO RUBBISH>>>>


Ok sapa tu hari komen, bandar eropah2 ni semua tak banyak bangunan tinggi... Ni aku kena setuju jugak tu some extend...

Rasa tak perlu bagi mereka, dan mereka bangga ngan bangunan2 lama mereka kot...


Kita bangunan2 lama kena roboh, kena buat pencakar langit....  tapi mungkin juga dari segi kekuatan ekonomi nak buat ni semua perlu belanja...




Sana ada BATA ok, TERKEJUT BERUK AKU...

Masa aku jalan2... Eh kedai kasut Bata siak...

Dalam hati cakap, ni kedai original ke kedai tiruan?? haha...

Lupa lak aku nak beli selipar Bata satu, buat kenang-kenangan....




Memang walaupun dah takde dah kegemilangan agama Islam di Eropah, hanya tinggal sejarah...

tapi kenangan tu tetap ada....


Mata wang kaum Serb ialah Dinar...




Dan masa jalan kat tempat membeli belah mereka, tempat shopping mereka...

Masih ada ni semua.....  Betapa hebat zaman dulu kan? Untuk rakyat minum air merata2 tempat disediakan...

dan... mungkin ambik wuduk wudhu jugak....





OK, aku nak gi kerja petang.....dah lambat . nanti sambung...


"...teruambing di lautan gelora...mencarik kebahagian, dahan untuk menumpang kasih..."..

CEH!!! Giler ah!!! Aishah and I am a Fan Club ok! haha, acah je takde la sampai fan club...









12 comments:

A.I said...

dh jadi omputih kawan aku yg sorang ni. segan arrr....

deaf-angel said...

ye eleh... mana ada...

lieyalatif said...

ermmm satu jek pasan...building dieorg ni satu kaler jek kan....kalo kat m'sia kaler bangunan tu mcm2...yg ala2 mcm tadika pun ade...lagi2 shoplots jenis baru2 nieh...

tak dinafikan laaa...suasana bersih...takde pun sampai atas jalan....tang tu mmg patut dipuji.... silap2 toilet dieorg pun mesti bersihkan....

berteromber said...

siut lagu Aishah...aku siap google...lirik familiar...tapi tak boleh nak recall....hahaha...

btw...Bata tu memang asal dari belah2 sana...Repubik Czech kalau tak silap...so tak pelik la kalau kedai dia ada kat sana...aku kecik2 mati2 ingat Bata tu jenama Malaysia...hahaha...

Rafi said...

Hahah..napa tak masuk kedai bata tu mana tau tejumpa kasut Aliph ke..aku suka suasana kat situ..nampak redup je.bersih pun ya jugak. kat kl jgn harap laa..

D'arsil said...

ingatkan lagu ramli sarip tadi hahaha..

kat euro kurang pekeja dari asia lali, kat sini banyak lah tgk kat kl sana penuh ludah warna merah hahaha

Ijau D. Koceng said...

kebanyakkan negara2 eastern europe sblm WW1 lebih maju berbanding western europe kan?

dilabangiWORLD said...

Photo memang tIPTOP aa abang mat solleh sorang ni ngeh....
aku dapat rasakan kesejukkannya lah dep tengok gambor ni
berseh cantek

PC kOKak™ said...

malaysia cinta bata, hidop bata!

speedrider said...

Deaf, entry ni takde makanan!

WanBeruas said...

Pet Shop Boys pun ok gak..Sekadar nostalgia...

Saudagar Mimpi ... said...

Pergh ...tajuk entri ni semacam jerk!