Thursday, June 4, 2015

Foto2 makanan lagik - ni kali semua Singapura punye - Beryani, ayam penyet, epok2, karipap, lontong, tulang, dan apa je la sebelum Puasa menjelang...

Bulan Ramadhan ni around the corner, baru terhegeh2 segala foto makanan nak upload..
rasanya tak sempat upload semua, nanti lepas bulan puasa sambung ler..

ok, ni kali semua foto makanan2 aku snap kat Singapore..
kita start ngan nasik briyani or beryani or how korang pronounced it dari kedai Ïslamic Restaurant. Ni kira kedai Legend...rasanya tak lama lagi dah 100 tahun la...





Dulu kedai dia besar lagi... kat row lagi satu, sekarang dah pindah sebelah Sabar Menanti.. dekat ngan kedai Jubilee dulu...

Islamic ni legend la kedai dia, sekarang nasik briyani dia kalau kambing is about $9.50 kot? ok la kan.. sesekali...
Even PM Malaysia. Encik Najib........edit...... so memang legend la Islamic ni...dari dulu2 lagik
So the above is some shots from the present day shop.

Anyway foto2 atas tu Malaysia nye Angkasawan pun ada kot... Encik Muzafar tu...

Ni pulak bawah ni is Nasi Briyani Kambing dari row Arab Street tu kat corner tu Yasseer eh? Tasseer eh? Ala...sederet ngan restoran Zam Zam, Singapore Victory tu semua
Sedap...
Kira semua sedap la kan kat row2 North Bridge Road nye kedai2 dorang nye Nasi Briyani..tengok la korang personally suka mana, atau kadang2 TENGOK KEDAI MANA KOSONG..



OK OK, lompat dari nasi briyani tu something else...

and what else kalau bukan EPOK EPOK SAYUR...

foto belum taruk sambal cili, dan selepas taruk sambal cili dia..
anyway, epok2 sayur ni makan gitu2 je pun dah sedap...




OK... kalau kat Singapura, rata2 orang melayu panggil Epok2 la kan..

Epok Epok kentang, Epok Epok Sardin, Epok Epok Sayur..

dan kalau Karipap selalunya kita refer to Karipap yang dibuat Indian Muslim nye bakeries..

contoh famous Onan Road nye karipap Indian Muslim gitu...

OK yang ni contoh yang Oblong nye...Rectangle.. Karipap Daging/Ayam gitu..
ok la satu $1.20 gitu la kan? or $1.20 yang triangle tiga segi Kentang nye?
apa pun, Kenyang ok..



Ni pulak Lontong dari salah satu gerai di Haig Road...
Korang macam kalau gi Singapura, dah kat kawasan Geylang Serai...

Selain makan2 kat Pusat Penjaja Geylang Serai.. Like I say, kalau kat Singapore korang cut the crap about nak makan sedap2 kena pilih tempat or what, pergi je Pusat Penjaja semua dah sedap2 dah..

Selain korang makan kat Geylang Serai nye hawker Centre tingkat dua tu, korang boleh gi Pusat Penjaja Haig Road, jalan kaki je, atau korang gi Eunos Crescent nye...pun jalan kaki jugak..

abundance of great nice food dah kat hawker center ni tiga tempat ni... tak yah gi tempat ÿang atas angin dah...

Ni Lontong dari salah satu gerai Pusat Penjaja Haig Road ni aku taruk tempeh bagedel..






OK moving back to Nasi...

Ni kali Nasi Ayam Penyek/Penyet..

Aku kasi contoh ni kat salah satu pusat penjaja kat Singapura...

Tak salah aku $4.50 gini..

So kalau nak banding kat Malaysia, I mean certain shops in Malaysia...dan aku maksud kedai2 yang dianggap dah tahap restoran pun...

kalau kat pusat penjaja Singapura, nasik dorang pakai nasik ayam, dan siap ada sop.

I mean ni aku cakap je la.. So you guys should try makan nasik ayam penyet bila kat Singapore tak yah gi kedai mahal2 ke hapa ke, a humble hawker center semua makanan dah gerek2..


Ada korang boleh agak kot ni Hawker Centre mana nye...


OK last but definitely not least, for this posting...
maybe last food posting before Ramadhan..

TULANG..

Or some called it Sop Tulang Merah.. Singapore style la kan...

I think I have posted and reviewed on Tulang many times, tapi takpe lagi sekali layan foto...




Bila dibuka dari plastik bungkusan, akan dapat Dua mangkuk besar pinggan gini, about 8 ketul tulang.. harga yang $10.50 nye aku pilih...
Selalu kalau korang beli, especially makan tulang ni makan kat rumah la....pasal berkecah...
nak kena ketuk lagik, keluarkan SOM-SOM dalam tulang tu...
Kat rumah hah, makan puas2 tulang...jangan jiran rumah bawah heran la apa la malam2 terhentak2 kat lantai rumah atas ni apa dorang buat? haha.. tak la, aku exxagerate je kot.

tapi seronok la ketuk2 ni...tang tung tang tung tang tung ketuk2 tulang2 tu keluarkan all the som2.

Tapi I think there are some who only eat the meat on the tulang je, masing2 la kan

So basically like, pilih la harga $8.50, $10.50, $15.. sebungkus..

Tulang ni mana2 pun boleh dapat tapi kalau nak thrill again kena gi Beach Road la, sana thrill..
tapi actually mana2 pun sedap la kan...



So dua mangkuk cam size gambar atas ni, total dua mangkuk dapat 8 ketul besar gitu...is $10.50 in all. A good deal la ye...
... makan ngan roti, selalu orang makan ngan roti peranchis, atau roti Gardenia pun ok or nasik pun ok la tapi tak la kot makan ngan nasik macam kekok gitu...


To be continued...

6 comments:

Ijau D. Koceng said...

nasi briyani/baryani mesti guna beras panjang~ kalau jumpa briyani guna beras pendek (murahan) sila boikot, hahaha... faham2 sajalah briyani sepinggan dah brapa harga

semalam tgk show chef ammar masak nasi arab ntah apa namanya, ada daging kambing semua... fuh~ kecur

D'arsil said...

epok2 tu kan klu kami kat kg panggil pastil dalam dia guna mee hun, pastu gigit atas dia letak air lada dalam nya makan sampai terpecik tu air ladah.. memang sedap. kat sini ada gak makcik jual. tapi tulah rasa kg aku tu tak ada, cuma cara dia je. nanti satu hari aku masuk dalam blog aku. kalu makcik tu jual lagi lah. kadang2 ja. aku try cari petang ni. haha

berteromber said...

Kesian la kami orang Malaysia kalau nak makan kat Singapura...SGD9.50 tu kalau tukar RM rate hari ni jadi RM25.84 dah...benda sedap pun jadi tak sedap dah...hahaha...

btw...kalau nak try ayam penyet kat JB...pergi Plaza Seni...Kedai Kak Noor....yang opposite Galleria Kotaraya tu...memang sedap...hampir tiap2 jumaat lepas semayang jumaat aku bedal ayam penyet kat situ...

Rafi said...

Betul kata ijau.kalo beriani beras panjang je baru aku mkn.kalo beras pendek mmg tak la.heheh..
Tgk gambo epok2 sayur tu teringin pulak aku..sini susah nak jumpa

Saudagar Mimpi ... said...

Perrgh. Lapo la tgk entri ni pagi pagi ni.

metal brain asylum said...

arghhhhh... Sup Tulang Merah. memang teringat sampai hari ni. First time makan masa gig Metallica. Try juga cari kat KL , ada kedainya tapi belom ada masa nak pegi.