Friday, October 9, 2015

continue: HANDFUL OF RAIN (packaging photos of the 9th album in SAVATAGE ULTIMATE BOXSET 1500 pcs)



Salam kepada semua, and Greetings to all.





but of course....

Continuation of The Ultimate Savatage Boxset page by page photo, and I will talk cock a bit also.
This time a bit first in English, then in Malay language.

The 9th album, the first after the death of Criss Oliva. Jon Oliva is on his own for the songwritting and most songs he wrote with Paul O'Neil the producer. On this cd inlet, Criss Oliva is credited with TAUNTING COBRAS.

Due to the band members are still in shock over Criss death, Jon Oliva ends up playing all the drums, the bass and rhythm guitars, the keyboards and backing vocals. Seems Paul helps with the guitars. Zakk comes back to do the lead vocals, and Jon Oliva got ALEX SKOLNICK (TESTAMENT) to do the guitar solos. Alex himself becomes a band member of Savatage. Jon himself do the solos for Stare Into The Sun and a few other songs.

The problems is on the credits and sleeves, its not reflected all these. But the Jon Oliva notes on this cd version tells all and the reasons. So enjoy the text. I hope you can read them. Try to enlarge or something or save first and enlarge it yourself or JUST CLICK IT.









Aku paling tak berkenan artwork album ni masa zaman tok kadok dulu..
Aku masih ingat first time aku beli cd ni zaman dulu, tu jam cd ni tak silap aku datang berkembar dengan cd Live In Japan atau Ghost In The Ruins?. Aku dah lupa.
Tak bersemangat gitu haha...

Tapi luar je tak best, dalam best. Entah mana cd tu aku letak, satu nye ni Savatage ni - album2 dorang dalam lain2 cetakan cd semua lain2, tu la aku kasi contoh yang posting bulan lepas tu pasal Edge Of Thorns boxset ni dengan pressing Jepun yang ada extra 2 lagu.

kat sini versi dalam boxset ni gerek la... SUMMER'S RAIN ACOUSTIC dengan BELIEVE ACOUSTIC.
Satu Jon Oliva nyanyi, satu Zachary Stevens nyanyi.

-OK, ni album ni album pertama selepas Criss Oliva terlibat eksiden dan dah takde dah.
-Maka seluruh band terkejut gitu.
-Jon Oliva terus tulis lagu sorang2 dengan Paul O'Neil penerbit dorang. 
-Jon Oliva tulis lagu pakai gitar Criss Oliva. Tu kot lagu2 sedap kat album ni.
-Dia dah buat jadual untuk semua anggota Savatage datang balik studio, tapi pada tarikh hari pertama takde sapa datang. Semua orang masih tengah bersedih.
-Jadi Jon Oliva main semua drums, semua bass, semua keyboards, semua backing vocals, ada berapa lagu dia yang gitar solo, 
-tapi lepas tu pasal dia baik dengan band Testament, jadi dia panggil Alex Skolnick main gitar solo untuk mana2 yang dia tak mampu buat, dan akhirnye si Alex Skolnick ni ambik tempat Criss Oliva.
-Untuk vocals utama, Zachary Stevens datang studio nyanyi semua dan suara dia memang sedap sangat.
-TAPI... dalam sampul album semua tak bilang ni semua terjadi... dan macam biasa ikut dari Edge Of Thorns nye album, Jon Oliva tak diletak sebagai anggota Savatage dan foto2 dia langsung takde kat lineup.
Kat notes Jon Oliva kat versi ada la cerita semua hal sebab musibab.

-Ni jugak zaman masa yang sama dorang dah start main lagi satu band yang akan jadi TSO - TRANS-SIBERIAN-ORCHESTRA.
-Jadi memang Savatage ni banyak serpihan band2 zaman sekarang tapi rasanye asas Savatage tetap teguh dan aku rasa dorang tengah plan nak buat album baru. HORRRAYY!.

Album ni ada lagu Alone You Breathe yang ditulis untuk Criss Oliva, yang ambik sikit2 dari Believe dan When The Crowds Are Gone. Tiga2 lagu ni memang menyentuh hati la kan...

Ni lagu yang sangat gerek bernama CASTLES BURNING. - lagu pasal  Giovanni Falcone, TUAN MAJISTRET KAT ITALI YANG KENA BUNUH DENGAN MAFIA ITALY. TUAN MAJISTRET TU NAK SELAMATKAN NEGARA ITALY DARI PENGARUH MAFIA.

ni ada dua versi, pertama ni versi dalam album ni yang Zachary Stevens nyanyi dan Alex Skolnick ada kat lagu ni.

kat bawah tu versi Jon Oliva main acoustic dan nyanyi berapa tahun lepas dan versi ni kat dalam cd yang mana entah...





next nanti borak pasal Live In Japan,

tak silap aku ada kot Live In Japan dalam boxset ni hahahaha...

Boleh? Aku sebenarnye buat blog ni semua, benda2 ni semua takde depan mata...

Aku rembat je apa aku ingat, foto tu pasal aku dah sempat snap gambo...


Dan seriously, aku bukan dengan pun cd2 kat dalam boxset ni pasal terutama yang aku minat aku type dari memori dan nak refresh pasang youtube.

Ni serupa beli Search nye CD, Di Pintu Sepi dan Berpaling. Tak dengar pun, bukak wrapper plastik pasal nak ambik gambo untuk buat blog je....
Beli pasal nak cukupkan korum lagu dalam bentuk original release bentuk digital.

Tapi yang ni Savatage Ultimate Boxset ni memang terbaik dari ladang la kan...

Nanti sambung la belen2 tu semua ye.. banyak lagi kot... Tahun depan abis haha...

NI live Taunting Cobras...





THIS ARE THE JON OLIVA NOTES ON THE CD INLETS and rest of the packaging for this version of the cd











TO BE CONTINUED....

Easiest way to acess rest of the previous Savatage cds from the ultimate boxset that is in this blog click here

http://deaf-angel.blogspot.sg/search/label/savatage







6 comments:

berteromber said...

Deaf..sementara ko cari dalam boxset tu ada tak...aku buat dululah cerita pasal Live Japan...hahaha...

Thanks deaf kasi sharing semua ni...pasal aku memang tak mampu la nak beli boxset ni semua...

Savatage rulessss!!!!!!

Rafi said...

Viral Savatage hari ni eh.best la boxset ni.dok spital boring tul takda hiburan

Kaemm Reutn said...

klu dh minat, hihi

PUPUT said...

alaaahhhh3 . lamanye x komen . aku xtau apa dia ni . tp aku suka hujan . boleh camtu . bila hujan je rasa syahdu giler . oitt deaf . lama giler x komen . moga ko hepi2 salu wif family tau . ^_^

dilabangiWORLD said...

dep,. leh tak aku nak dengar hang nyanyi satu lagu pls
uat video na

belacanhangit said...

Wahhh cntik cover nyee