Tuesday, October 6, 2015

NASIK AMBENG kat terminal larkin tingkat 3 X 2 gerais, dan LAKSA kat gerai geylang serai belakang maybank

Apa khabar semua?

Nari aku nak cerita dan tunjuk gambar kat korang PASAL MAKAN.

-
pasal nasik ambeng
dan pasal laksa.




So aku kan, resmi aku, kalau aku nak naik bas ekpress aku akan makan kenyang2, pasal dalam bas ekpress bila aku dah kenyang tambah ngantuk, aku akan membuta the whole journey selalunye.

So either way - aku kalau balik Malaysia, atau balik Singapore, mesti makan kenyang2 sebelum naik bas. Then selalunye aku dapat la tidur 3 Jam gitu hingga sampai destinasi aku.
Sometimes tidur mati ok...tapi dah season kot aku ni regular naik bas ekpress, so boleh tersedar bila dah nak sampai...

Tapi kalau aku balik Malaysia dan nak2 memang lepas aku kerja shift malam, selalunya aku dah la ngantok kan? dan aku pun dah kat Terminal Bas Larkin lepas beli tiket bas ekpress nak naik bas selalunye aku tak terus beli bas yang nak bergerak, aku akan beli ada TIME GAP sikit, jadi aku boleh sempat gi makan, and then run some errands la beli tu beli ni berbelanja sikit
,
so aku memang tukar2 menu la breakfast. Antara yang kadang2 aku tukar menu tu ialah makan Nasi Ambeng kat pusat penjaja bas Larkin yang tingkat tiga tu..

Ni contoh dari dua gerai pusat penjaja yang jualan nasik ambeng, roughly harga nye sekali.

Gerai pertama...


Banyak kan? Hebat ok kalau dah kebulur, dah penat kerja, perut kosong....ngantuk lagik.
Dah macam mentehkedarah gitu kan makan gini pagi2 buta? tapi selalunye aku makan gini pasal aku baru lepas kerja malam pe, kira last kopek nye shift untuk cycle tersebut soo...... kebulur la jawab nye.
From this photo, korang tahu la kan aku ni jenis LAPAR NASIK. Taruk la lauk makanan betapa sedap dari mana2 restoran ke, mana2 chef ke, makanan hebat mee ke, pizza ke, aku tetap carik nasik puteh ngan tak kesah la betapa simple pun lawannye,


Anyway sambung pasal nasik ambeng yang foto ni...
Ada trick dia ok....kena play safe.
So aku rasa PLAY SAFE, suruh gerai nye staff ambikkan aku. Paham? Aku tak scoop sendiri.
They know better kan? pasal Kalau scoop sendiri aku takut harga melambung2 hehehee.
So cam foto atas ni aku cakap aku nak "NASIK AMBENG DAGING".

Aku pernah makan kat satu gerai nasik campur, makcik tu charge aku lebih kot? dia cakap "tadi saya tengok awak ambik lauk lebih". Ye eleh.. kira kalau aku terscoop apa lauk dua sudu ke hapa ke dia charge lebih? SEKALI JE AKU MAKAN KAT KEDAI MAKCIK NAK CEPAT KAYA TU!! haha.
Eh Eh, ni kedai lain ok, bukan kedai atas.

So dari foto atas tu, akan dapat, nasik, ikan kering, rendang daging, sambal goreng/soo hoon gitu, dan mee goreng yang very spicy gitu untuk lawankan ngan nasik putih.
Harga about 5RM.

So macam foto atas aku mintak tambah bagedel and tempeh.
So its about 6.50-7RM.

Korang jangan quote aku ok?? Ye la orang meniaga mana ada harga constant sangat kan? So maybe bila korang makan lebih murah atau lebih mahal.

Tapi aku serious cakap meal atas ni...kekenyangan.


OK Gerai kedua. Ni kat belakang...

Yang ni confirm tak boleh ambik sendiri, pasal lauk2 dorang kat belakang.

OK so aku mintak NASIK AMBENG AYAM kot? Dari foto ni cam Ayam je haha.

Aku selalu ambik foto makanan kalau line clear la, pasal kalau ramai orang, atau ada orang perasan, nanti aku kena chop Jakun lak.



So yang ini, dapat nasik, rendang ayam, mee goreng, ikan kering dan yang kanan tu sambal goreng ngan soo hoon gitu.
About 4RM kot?

So aku mintak tambah Sambal goreng lagi satu style yang kat kanan tu...
So I think all in all maybe 5RM? or 6RM?
I think 5RM.

OK korang lagi sekali aku cakap jangan quote aku lak, ingat2 lupa la harga.

So ok la, dua2 sedap, dan memang perut kenyang and cam korang nampak, extra effort kan ngan daun pisang semua...
Nice...

Actually ada gerai2 lain jual nasik ambeng, actually yang kat gerai2 tingkat satu pun ada Nasik Ambeng. Aku takde foto contoh je...
Gerai yang dah siap2 bungkus tu, kat ngan area teksi pak wan cha masuk Singapore tu.

Actually gerai tu la yang aku cakap, kalau korang beli lemang kat mana2 gerai pun, tapi aku akan beli rendang daging kat gerai tu. Kira timbang pakai elektroniks ok rendang daging dia. Takde agak2.


Ok So switch to something to Singapore lak...

Laksa kat one of the gerai kat salah satu tempat2 makan di Geylang Serai. Ni kat pusat penjaja yang kat belakang Maybank tu. Korang tahu kan mana satu aku cakap?
Pagi dah start stall jual Laksa ni...




$3.

OK la laksa dia, sedap la kuah dia dan sambal dia all that...

Dah tu je...

lama rasanye aku tak mengaktifkan label "sebelum makan petik gambo" kat blog aku ni (for other food pusat penjaja or whats not, here it is - http://www.deaf-angel.blogspot.sg/search/label/sebelum%20makan%20petik%20gambo  ...

9 comments:

A.I said...

seumur idop aku, blom penah makan lagi nasik ambeng. ada je jual kat pasar tani kt umah aku tu, tp ntah nape takde napsu lagi nak merasa..

berteromber said...

sejak2menjak anak aku belajar kat Tangkak dan dia menggunakan perkhidmatan bas express...selalu juga la aku singgah Terminal Larkin sekarang...selain kedai kaset yang kat atas tu, kedai2 lain termasuk kedai makan tak pernah cuba lagi...nanti la next time aku try...(err...tapi kedai tudung banyak juga yang terpaksa singgah...kena paksa temankan orang rumah...hahaha)

PC kOKak™ said...

nasik ambeng tambah bagedel and tempe...perghh...my fav tu bro.. lama tak ke stesen bas larkin...

lieyalatif said...

perghhh ni menu jdt sgt ni deaf oiiii...susah nak cari yg betul2 ikut piawai tekak org johor kalo area kl nie....nak kene makan kat johor gak baru kick....tgk dari gambar tu no 2 nampak lagi menarik...tapi tu la kan yg merase jek la tau sedap tak sedap....tgk dari gambar tak sama ...tu org kate don't judge a book by its cover....

aishh takleh jadi ni...kene cari nasi ambeng gak nie..ngencis dibuatnyer nieh....

Kaemm Reutn said...

nk try jgk...blum penah merasa...klu ade wet lbh nk jln2 cri mkn ronda johor.. n singgah kt kdai2 cd hehehe

Rafi said...

Kalo kedai yg ko ckp ni mmg penah la aku mkn..mmg tebaik nasi ambeng dia.lama dah tak singgah.kali kalo balik jb aku nak singgah situ la

dilabangiWORLD said...

wah ko dep, NASI AMBENG!
sodap kan. Lau hang gi tempat aku lagi lah SATU TALAM dep
Banyak enor nak habiskan. Selalu kena bahagi ompek. so orang kat rumah dapek raso sikit.
Zaman dulu time baak aku balik dari kenduri, pasti tertunggu tungu berkat ambeng ni

Kaboi Tanduk said...

teringin nak makan nasik ambeng ni..

kat penang macam belum jumpa lagi..

nampak meriah dia punya hidangan..

D'arsil said...

belum perna makan nasi ambeng, klu laksa perna rasa sekali tapi tak masuk.