Wednesday, April 13, 2016

LOUDNESS THE LAW OF DEVIL'S LAND :Loudness 35th Anniversary Columbia Reissue.(bulan April ni dah jadi bulan borak pasal rock jepun part 2)

Salam
Moshi-Moshi'
and rock you all around the world.



Continuing on showing the Columbia Label re-issue of Loudness 35th Year Anniversary Celebrations with "Remasters supevised by the band members".

As usual I write first in my disrecpectful rude vulgar bazaar market Malay language, and then switch to my broken incoherent English language.




Kumpulan Loudness zaman dorang masih cuma jadi artis pasaran Jepun memang suka judul perkataan Devil Devil ni semua ye. 1982 Devil Soldier, 1983 Law Of Devil's Land.

Law Of Devil's Land ni untuk aku, adalah album kedua terbaik Loudness dibelakang dua-dua versi Disillusion yang aku berbual kons pada posting yang lepas.

Bermula dengan instrumental Theme Of Loudness Instrumental Part 2, yang tak menjanjikan apa2 yang ada kena mengena dengan ROCK langsung selain dari ayat intro pasal tentera setan.

Terus dari lagu kedua sampai lagu terakhir, memang heavy metal walau tak seheavy metal macam Disillusion,  tetap rock mampos abis. Ada lagu laju, ada tak laju tapi semua thrill. Dan gitar Akira Takasaki memang giler2 la kan, suara Minoru Nihara sedap, drums dia bass dia memang seronok sangat. Munetaka Higuchi dan Masayoshi Yamashita. Boleh ingat ok nama2 gini terbelit2.

Masalah untuk aku ialah aku suka sangat kat Disillusion, kalau aku tak dengar Disillusion aku akan cakap ni album sangat terbaik dalam sejarah.
Kalau kat album Disillusion pun ada slow down jiwang abis dengan lagu Ares Lament. Album Law Of Devil's Land takde la, kira semua sama ada lagu laju dan rancak dan takde yang terus slow abis meleleh. Mungkin Mr Yes Man lagu paling slow tapi heavy la kan kat album ni.

Dua lagu paling famous dan orang tahu kat album ni aku rasa sudah tentu In The Mirror dan Speed. Terutama lagu In The Mirror. Kerana ni dua lagu memang lagu2 live untuk sapa minat dengar Loudness nye muzik.
Lagu title track Law Of Devil's Land pun laju jugak... suara Minoru memang berhantu la zaman2 dulu tu ye... Orang Jepun cuba nyanyi omputeh.

Tapi lagu2 lain kat album ni pun gerek2 jugak... 
Show Me The Way aku suka sangat, 
lagu I Wish You Were Here sangat unik lagu ni kalau aku buat andaian sama macam lagu Scorpions Hey You gitu.
Black Wall. Ni lagu intro dia dahsyat. 
Sleepness Night pada aku ialah satu2 lagu generik gitu. Tapi tetap sedap terutama bila kat tengah dia slow down terus lepas tu pulak Akira solo.

Aku rasa la kan, kalau orang nak dengar Loudness la, nak mula dengar Loudness, aku akan suruh dengar ni album atau Disillusion la...
Thunder In The East dan seterusnya zaman Atlantic label bila dorang jadi artis International untuk aku macam, aku rasa aku kerut dahi la kalau nak banding zaman Jepun ni.



"WELCOME MY SOLDIERS!!
YOU ARE DEVIL'S CHILDREN."

Such a very rocking introduction.

And so begins the Loudness 3rd Japanese album from 1983, The Law Of Devil's Land.

Like I say, the 4 Japanese albums from Loudness (it becomes 5 if you split Disillusion and Disillusion English Version as seperate albums).. are the very best from Loudness ever.

Yes, they have memorable moments from the International albums starting from Thunder In The East, even the Mike Vescera years, and even the reunion years and I think Spiritual Canoe and Biosphere are really good albums,

but the early years, especially Law Of Devil's Land and of course Disillusion are the best to me.

This album is maybe most known for having the songs Speed and In The Mirror, but all other songs are just as awesome.
I Wish You Were Here is really the out of the box song on this album.. and its great.

Nothing much to say, to be continued and continued as always...

More photos of the packaging, the obi strip and whatever.

I really have no idea on all these text, but I guess it would make a great reading??






Last but not least..

Next Change...
(Akan Datang)

Anthem 30+ Blue Ray..
and I still have not finish watching it..




p.s Harap korang paham apa aku tengah berbual...

aku tak keharuan langsung buat blog ni haha... fast game giler pasal aku perasan dah seminggu tak update blog.
LEMAU!!


7 comments:

Ijau D. Koceng said...

maybe off-topic - kalau rajin tgk apa2 anime, lagu2 intro/outro diorang mmg cool, colaborate dgn artis tempatan... tak kisahlah apa genre lagu2 tu, tapi mmg enjoy dgr

deaf-angel said...

Dorang anime very heavy metal. Eizo sakimoto ex anthem memang nyanyi untuk anime

berteromber said...

aku pun perasan yang Loudness masa awal2 dulu memang suka tajuk2 setan...mungkin dorang macam Motley Crue jugak...

Rafi said...

Evil jugak eh album2 terawal diorang.lagi satu rockjepun yg aku suka Earthshaker.yg tu pun best

Kaemm Reutn said...

Setan pun setanlah.. asalkan kita jangan jadi setan.. hehe

yusrina said...

metal jepun ni.. 3 band jer yg aku layan..
firstly..loudness,
secondly..anthem,
and lastly..earthshaker

D'arsil said...

rasa nak dgr pula kejap lagi kat utube..
akira tu nanti main ngan search nanti kan..hellyeahh