Wednesday, April 27, 2016

RITCHIE BLACKMORE('s Rainbow) - cover story of guitar player mag May 2016

An Intro In Malay Language
Then proceed to English.





Ritchie Blackmore - Pelopor, Tulang Belakang, Penulis Lagu, Guitar Magician, Penghibur, Tukang Porak-Peranda dan Perangai Paling Macam Sial, dan segalanya dalam dunia muzik rock terutama dalam penglibatannya bersama Deep Purple dan Rainbow.

Dari menjadi nadi kumpulan Deep Purple ke Rainbow, antara dua band paling terhebat dunia, dan segala yang datang kemudian dari perpecahan dan perpisahan kedua2 band ni dimana anggota2 lain yang mula dikenali dunia sewaktu beraksi dan bermain bersama Ritchie Blackmore di dalam dua kumpulan Deep Purple dan Rainbow ini kemudian... 
memulakan atau bergiat dalam Whitesnake, Black Sabbath, Ozzy Osbourne Solo, Dio, dan sebagainya...

Seperti aku pernah cakap 2016, Ritchie Blackmore selepas 20 tahun dia tak main muzik rock dan hanya "bermediaval music dengan isteri dia Candice Night dalam Blackmore's Night" hendak memainkan lagu2 Rainbow dan Deep Purple semula dan dia ada cakap kebanyakkan lagu dia nak main ialah dari zaman Rainbow era Ronnie James Dio, dan sedikit lagu2 dari Deep Purple.

Memang dia kena lahar teruk2 pasal pemilihan anggota bagi penjelmaan Rainbow terbaru, tapi mintak maaf banyak2, Rainbow ialah kepunyaan Ritchie Blackmore, sama dengan ACDC ialah kepunyaan Angus Young dan (Malcolm Young sebelum jatuh sakit).
Jadi suka hati atok nenek dorang la, nak sapa jadi anggota band mereka, terutama jika bersabit dengan keuntungan wang yang masuk dalam poket mereka.

Jadi posting ini, aku gigih pergi kedai beli majalah Guitar Player Bulan May 2016 hanya kerana, pasal, dan cuma satu je motif aku, ialah pasal kulit depan ialah Ritchie Blackmore dan ada tembual dengan dia pasal Rainbow 2016 nanti.

Aku masih dalam pelan2 planning macam mana aku nak sampai kat tempat bernama Loreley ni di Jerman, pasal aku rasa pelik tengok tempat tu macam perkampungan tepi sungei dan penuh gunung ganang dan aku cuma tahu tempat tu ialah 100KM dari bandar Frankfurt, dan ada laluan keretapi.

GIGIH!!! Ritchie Blackmore dan Rainbow punye pasal, aku gigih!!. Cina panggil JIAYU!!!

Pasal inilah segala2 nye untuk aku dari aku kecik, dari umur 7 dan 8 tahun gitu.....  Dengar pertama kali lagu KILL THE KING!! adalah satu yang sangat menakjubkan untuk satu budak melayu yang tak tahu pun berbahasa Inggeris di kampung.

Iron Maiden ni datang kemudian.. So Rainbow dan Ritchie Blackmore adalah soft spot dalam hidup aku. Aku dah tengok Deep Purple, adalah berapa kali di Malaysia, Singapore dan malahan Hellfest Festival. Tapi Rainbow , tak pernah.
Dan inilah aku nye first time dan last time untuk aku menunjukkan betapa aku sayang kat kumpulan Rainbow jadi aku sanggup gi backpack Loreley ni haha.

Aku ada  angan-angan Mat Jenin, dalam 10 hari nanti, aku nak backpack sorang2 tengok 4 band rock main headlining acts kat lain2 tempat.. - 
ACDC/ BLACK SABBATH/ IRON MAIDEN /RAINBOW.

Quadruple paling seronok la kan untuk peminat muzik rock terutama Black Sabbath dah confirm The End.

Tak tahu cammana antara angan-angan mat jenin paling giler aku pernah cita-citakan. Berjaya rasa happy, tak berjaya, gigit jari je la hahaha.
So far, hanya tiket Rainbow je aku ada. HAHAHA...  

ok, dalam kepala hotak aku sekarang tengah main lagu XPDC - John Jenin.

ok, kalau 1st May ni kat sebelah Plaza Angsana, XPDC bawak lagu John Jenin, dan aku tak pergi... memang waste la. haha. Feberet....


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

OK For those interested, this is the page by page interview and articles on Ritchie Blackmore which he appears on the front cover of Guitar Player Magazine May 2016 to celebrate his return to play Rainbow and Deep Purple songs for total of 3 shows in 
- Loreley Germany, Stuttgart Germany and Birmingham England.

I hope to be at the Loreley show, and I still have no idea how to go there LOL!!! 
Lets have the articles first for those who wants to read but cannot locate this magazine..














By clicking it and enlarging I hope you guys can read it? LOL!! Sorry if cannot.

Anticipation is killing me,  RAINBOW performing is basically overtaking the excitment of looking forward to see Iron Maiden'Book Of Soul World Tour" for me, and thats is like basically crazy for me LOL!!!


I really hope I can make it...
I actually plan for a crazy 10 days crazy sleep on the buses and airports backpacking exploration to see ACDC/BlackSabbath/IronMaiden/Rainbow 
headlining quadruple act in different places and festivals.

Anyway, lets review my dream setlist LOL!!! Ritchie Blackmore has now said the songs will be faithful to the originals.
The keyboards player Jens Johannson (Statovarious, Yngwie Malmsteen Rising Force, Dio) will be playing supporting but he will still get some solos.

So considering only the popular POP songs will be played.

This is what I expect of the Rainbow 2016 setlist.

Intro-Somewhere Over The Rainbow "Toto we're not in Kansas anymore" 
1) KILL THE KING
2) GATES OF BABYLON
3) Greensleeves/16TH CENTURY GREENSLEEVES
4) PERFECT STRANGERS
5) STREET OF DREAMS
6) MAN ON THE SILVER MOUNTAIN/Blues/STARSTRUCK
7) MISTREATED/STORMBRINGER
8)CATCH THE RAINBOW
9) STARGAZER
10) BLACK NIGHT
11) SINCE YOU BEEN GONE
12) SMOKE ON THE WATER
encore
13) HIGHWAY STAR
14) BURN
15) LONG LIVE ROCK N ROLL
16) STILL I'M SAD (at least 20 minutes version please LOL!!)
outro WEISS HEIM

I would be very happy.. though it would not happen I think.. 

I am not asking for A LIGHT IN THE BLACK, not asking for even WILL YOU STILL LOVE ME TOMORROW,  LOL!! I am not asking for DRINKING WITH THE DEVIL, LOST IN HOLLYWOOD, ok what I'm actually wants to go asking, is like the whole Fireball album, whole In Rock album, whole Machine Head album, whole Stormbringer album LOL!!!! and all Rainbow albums..ok ok I am going crazy I got to stop.. LOL!

OK thats about it, if I can manage to be there I will blog about it, 

or else, lets all of us just wait for the DVD.. LOL!!


Speak of DVDs, and whatever.. this is the Ritchie Blackmore Story DELUXE boxset packaging for those who havent seen it...



Its here..


Summer nights are colder now
They've taken down the fair
All the lights have died somehow
Or were they ever there

No sighs or mysteries
She lay golden in the sun
No broken harmonies
But I've lost my way
She had rainbow eyes

Oooh, ooh

sigh.. 






p.s

Opening band Thin Lizzy (or whatever is left of it) is not using Motorhead's Mikey Dee.

At first I thought its because there is going to be a surprise Motorhead tribute All Star performance in Donington Download Festival (Black Sabbath & Iron Maiden are going to headline each on the Saturday and Sunday), but I dont think so.

Thin Lizzy is using the Judas Priest drummer Scott Travis instead, and they are using Aerosmith bassist for the bass player slot.

OK, that will be fine, and surely lots of fun... 

So so Mikey Dee......  but it would surely be more fun with Mikey Dee. LOL!!




9 comments:

yusrina said...

kalau tak silap.. si ritchie blackmore ni pernah join Rainbow.. dulu kan?

deaf-angel said...

Dia create Rainbow lepas dia dah boring dengan Deep Purple.
tapi Rainbow sendiri lalui berbagai era ikut selera Ritchie Blackmore sendiri.

Rafi said...

Kalo dia main full album rising jgn lupa record.tahun ni sama umur ngan aku album rising tu..heheh
Metal hammer yg cover maiden tak beli?aku cari kat sini da sold out

Kaemm Reutn said...

Ini gitaris mmg terbaik ler.. aku rasa tiba2 nk "tendang" yngwie kejap.. kiki

Gila Rock said...

dah lama tak follow sangat berita rock barat ni, bbrp minggu lepas, aku terserempak kat youtube lagu kumpulan Lords of Black, baca komen baru tau yg vokalis LOB tu vokalis baru Rainbow..suara memang power dan sedap macam Ronnie juga..

MOHD SHAFID BIN RAHMAT said...

Rasa cover depan june Prince

D'arsil said...

terbaik lah bro deaf, sudah ada tiket tu, enjoy!!!

berteromber said...

Tua dah mamat ni...ACDC pun Brian Johnson dah pencen...xder can la nak tengok line up klasik dorang lagi..tapi aku suka la Axl Rose ganti...

Kaboi Tanduk said...

Axl Rose + ACDC = sempoi..