Friday, April 22, 2016

MAY - Dilema & Hakikat

Salam Sejahtera, Ni Hao , Vanikam dan Good Day.

Kumpulan May (dan XPDC-XPDC nanti 1st May beraksi padang sebelah Angsana JB kan? Tapak biasa Jom Heboh style events and tu hari Wings pun beraksi tempat sama.
WHAT A PITY FOR ME!!
Aku cek rota, aku kerja malam. Kalau kerja pagi ok ye tak..
So aku ingat nak ambik leave satu hari, sekali tu kawan aku pun dah nak ambik la. 

Memang Public Holiday kan hari tu untuk Malaysia dan Singapore? 
Gigit jari je la... Lama aku tak tengok May main. 
Takpelah... mungkin lain kali. 

OK, so tu hari aku pun check-out apa2 latest ada kat kedai melayu tentang ni rock melayu nye album2 dahulu keluar balik bentuk CD.

So of course, aku beli apa aku minat dan tentu May. So aku beli Dilema dan Hakikat bentuk cd.





Ni.. aku tahu ramai korang semua dah ada...  
This is like a must ye tak? Kalau sapa minat rock Melayu zaman dulu.



May ni kan... kalau korang tanya aku la, feberet albums kumpulan MAY...

aku rate gini la..

1st- Kaset Hakikat
2nd- Kaset Rahsia
3rd- CD Keras
4th- Kaset Dilema
- Dan dalam tiga2 kaset Juara2 Rock dulu2 tu, aku akan pilih JJR 2 yang paling aku suka persembahan kumpulan May.

Yes, Keras is aku nye Top Three. Aku suka sangat intepretasi May untuk lagu2 lama kat album tu dan album tu berakhir dengan lagu original May sendiri jugak antara lagu Melayu paling hebat la pada halwa telinga aku - Bergegar Segunung Rindu. 
Ni aku buat blog ni, aku repeat mode ok lagu tu.
Aku suka Oney nye original version, Mus ada nyanyi lead vocals jugak kan lagu ni kat cd Otai Jamm or something? Aku dah lupa..
Tapi versi Oney tetap terbaik.

So as can see.. I do really like May. Walau mungkin distance dia jauh, MAY is like a Perak band? Not a Johor or Singapore band, so mungkin susah sikit la nak sokong lebih2. 

Tapi ada jugak pasal May ni aku kureng...
Aku kureng sikit zaman May difrontmankan oleh Yantzen. OK, sila jangan lahar. Yantzen is awesome frontman, but I like him with Rusty Blade much more. LOL!!

OK lets begin with... HAKIKAT..

Senang cakap la.. kalau sekarang pun MAY main live concert dorang nye show sendiri taruklah masa persembahan 90 minit. Aku boleh rasa sekurang2 nye 7 lagu akan dari ni album Hakikat ni.

BETUL TAK KORANG SETUJU?

Korang tengok ni last aku tengok MAY main, dorang main full show kat Singapore tahun 2012 dulu... ni cover bootleg aku buat untuk show tu pasal aku bootleg audio full show letak kat youtube..

Tujuh lagu kan?

So tak yah cakap banyak pasal ni album HAKIKAT. Baik lagu laju nak mampos, lagu heavy nak mampos, ataupun lagu2 meleleh slow rock.
Terbaik dari ladang. Premium Quality. Boleh dihidangkan di hotel 5 bintang.. dari Paris hingga ke New Delhi dari Thailand ke Iceland ok.





Lagi satu kan Hakikat ni, satu memori aku paling suka dengan May, kan zaman dulu2 kan ada Muzik-Muzik TV3 kan?

Band lain, contoh macam Wings MEMPERTARUHKAN dua-dua lagu lagu slow rock..

TETAPI..

May, mempertaruhkan Sendiri dan Dari Kacamata. Slow rock dan heavy rocker song.

Tu jam M Nasir semua ni tak boleh ambik bahagian, tu jam dia belum declare kat radio Singapore yang " kat sana, rumput lagi hijau" lagi..

So mungkin May kalau letak dua lagu slow rock, silap2 dua2 masuk final ye tak?

Eh ni aku cakap betul kan? Its Sendiri dan Dari Kacamata kan May pertaruhkan kat TV3 muzik2?
Bayangkan dorang masukkan Cintamu Mekar Di Hati... wahhhhhh...

Final paling tak guna ye tak? lagu paling tak sedap malam tu boleh menang 1st. 

Anyway, in conclusion Hakikat ni,-

Ni bukan first time keluar bentuk CD, tapi yang ni memang best pasal cover dia ikut sedaya upaya yang asli kaset.
Walau memang bila dengar CD ni, ada rasa macam ada bahagian tu cam ada kerosakan masa transfer. sikit je kot, ialah dari apa yang dalam kepala hotak kita kan?
Mungkin takde silap atau rosak kot? telinga dan otak aku je rasa ada kelainan.
Pasal Hakikat nye album ni, zaman kaset dah memang tersumbat dalam2 kena jam dalam2 kepala hotak ramai orang la kan. 


OK OK last pasal HAKIKAT.. korang boleh panggil 50 orang peminat May, korang tanya ni 50 orang.. Pilih je la satu je, satu je lagu dari album May Hakikat yang paling best giler.

Aku boleh gerenti 50 orang tu, confirm pecah kepala, dan setiap orang kasi jawapan semua beza2..

Korang mesti agree ngan aku kan?

dulu masa aku sekolah , aku ada satu kawan , suka giler kat Dalam Kembara. Mungkin cerita hidup dia kot?. entah.




OK moving on... DILEMA.

kau yang buat ku dalam Dilema... haha.. Ramli Sarip. OK tapi ni bukan Dilema Ramli Sarip.


Terbaik ok, takde lagu yang tak best.. semua lagu best..

ada lagu yang dari Juara2 Rock, tapi tak kesah la kan....

Impian, what an intro song..  Best ye May, lagu2 ciptaan sendiri dan semua gerek2 baik laju atau slow.
Lagu2 Hidayah dan Keinsafan dorang pun aku suka..
Tak la straight forward lirik2 jenis Nasyid sangat sampai kulit aku rasa panas dan aku dah tak kena gaya, dan aku dah macam cacing menggelupar gitu...... sikit2 je lagu2 May pasal keinsafan ni dia cocok kat lirik suruh jadi baik. HAHAA....

Mungkin Dilema ni, kurang sikit orang tahu dari Hakikat..

Tapi sama beb, sama hebat... Terbaik dari Ladang. Jugak boleh disajikan kat mana2 5 Star hotel dalam dunia la...  cewahh

Lagu2 slow.. Tiada Lagi Engkau, Kau Masih Lena, Sketsa Sebuah Cinta ( Ni lagu lirik dia lucah siot... Di DADA KU, DI DADA MU!! , Dada dada ni semua... obscene sangat HAHAHA, First lagu ni dalam kaset JJR3 ye tak)...
dan ok course ada lagu Ku Dalam Dilema...

Kalau slow rock kat album ni semua sedap.. ni belum masuk lagu laju, lagu heavy...

EMOSI MUDA - makkau!! Rock N Roll giler babi nye best.

Mus is istimewa gitu ye, suara dan jeritan nya
Trajidi.. Haruskah...   semua gerek la album ni..
Haruskah nye korus aku suka sangat haha. 

BUY IT!!!!!!!!!!!!    starts with Dilema.

Serious salute sangat kat mereka-mereka yang berjaya mengeluarkan kembali album2 ni dalam bentuk cd yang seperti ada ni. These are treasures if you are a music lover.

ok ok, sekarang aku tengah type ni, lagu Ku Dalam Dilema keluar kat laptop aku. haha...

TERBERENTI KEJAP OK TYPE  ...  .. but nope, I dont cry. HAHAHA.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

ok selain dari bootleg May atas tu yang full show...

another thing some of you May fans may find interesting is ...

Ni buku hardcover MAY 25 Tahun boxset untuk sapa tak tahu or tak pernah nampak or whatever.







K dah tu je.. BYE..

p.s

for those going to see May/XPDC kat JB Angsana.. it would be nice if someone tape the audio of the whole show and upload the bootleg on youtube.
Tentu seronok. K bye

p.p.s

Prince ni kan, aku paling suka lagu dia Could You Be The Most Beautiful Girl In The World.
Sedap....
dah bis dah dia pun...


Masuk youtube ok, pasang lagu ni.... sukaaaaaaaaaaaaaaaa.








15 comments:

Portdy said...

Bergegar segunung rindu dalam otaii jem dinyanyikan oleh Man Drummer May.

Walaupun Mus vokalis asal May tapi aku pulak suka muzik era Yantzen dan Oney... berani aku cakap yg May takkan main muzik mcm dalam album era Yantzen Oney kalau Mus ada. Kuat betul pengaruh Arwah Samad Lefhanded... sampai aku bayangkan dia yang performed guitar work for those album

berteromber said...

Beb...Rahsia pun dah keluar...cepat beli...haha....

Aku mungkin turun mungkin tak 1 mei tu...ada hal..tapi harap2 dapat turun la....dgr cerita 2 versi xpdc akan main mlm tu...pergh!!!!...

berteromber said...

Beb...Rahsia pun dah keluar...cepat beli...haha....

Aku mungkin turun mungkin tak 1 mei tu...ada hal..tapi harap2 dapat turun la....dgr cerita 2 versi xpdc akan main mlm tu...pergh!!!!...

deaf-angel said...

Oh drummer Man eh, ok thanks.. nak gi bongkar mana otai jamm aku letak

deaf-angel said...

Rahsia ye... wahhhh hahahaha..
k pelan2,
haha.

Ok la, xpdc izo pr xpdc mael. Jangan May timing kena potong

yusrina said...

gua duk tunggu album May - strategi.. harap-harap dapat di release kan jugak..

D'arsil said...

lagu dalam kembara tu tak tipu aahh sedih gila klu nyanyi ngan gitar kapuk, berair mata klu nyanyinya. aku suka may ni kawan aku juga bawa kaset hakikat tu, gila kan semua lagu dalam tu mantap2, lepas tu senang nak hafal, klu masa melepak kat kg dulu lagu2 album hakikat tu lah yg selalu dinyanyikan. lagu pelayaran tu pun paling best.. semua lah lagu ada kisahnya. album yang sempurna..

PC kOKak™ said...

Cintamu Mekar Dihati

Kaemm Reutn said...

I agree with Deaf.. Hakikat is the most best album by MAY.. ni album mmg aku suke dgr mase kecik2 dlu dari abg aku punya koleksi.. gitar work sangat bagus dan abu teruk kena maki oleh penerbit semasa rakaman hakikat hehe..
Dilema aku suke sound raw itu.. lagu2 pun memang best.. aku boleh letak Dilema no.2 the best..
25th anniversary tu.. aku ada sebijik.. limited edition patunya dh xde jual dh.. but tu ari aku jumpa 2 unit kt speedy.. cd baru stok lame.. harga pun dh turun but kene GST jilake tul ler..haha

MOHD SHAFID BIN RAHMAT said...

Harap2 batal macam search pasal takde chance pergi. Ada sukan kilang. Please tunda hari lain.

Rafi said...

May album rahsia ngan strategi yg aku tggu2..album strategi kuat pengaruh thrash.aku suka lagu "singa taring palsu" mmg thrash abes

Portdy said...

batalkan sukan kilang ko tu Shafid, kalau kau pergi aku ada semangat sikit

Anonymous said...

Assalamualaikum , saya peminat rock dri SG , susahlah nak dpt cd cd rock kat sg , kalau tk berat hati sila share kat mana abg beli cd cd ni .

Anonymous said...

Assalamualaikum , saya peminat rock dri SG , susahlah nak dpt cd cd rock kat sg , kalau tk berat hati sila share kat mana abg beli cd cd ni .

deaf-angel said...

Hi Anon, paling mudah..
Kau pergi kedai cd melayu di Pasar Terminal Larkin JB yang bas 170 abis tu. Ada pasar hawker centre tu semua.
insyallah ada lah. Cuma siapa cepat dia dapat.
kedai ni order cd semua ada lah yang terutama cetakan2 cd rock melayu ni tapi ramai pembeli. Stok dia selalu sampai sebulan sekali dari KL.
harga satu about 20rm.
selalu cd2 rock melayu ni aku beli kat situ la...
hope this answer your question.
kalau kau pergi kedai tu, cd takde kau ranya la brader penjual tu ada stok datang lagi tak. Cetakan2 ni terhad.
dia kedai yang kat tengah,
eskalator tengah gitu la.. area dia. Tingkat dua.