Tuesday, July 12, 2016

Some Amazing Pro-Shots Videos of Iron Maiden in Donington 2016 are broadcasted on British Television. Hurry before YOUTUBE remove all of these few songs. LOL!!

Firstly in Malay Language
Secondly all the videos, before youtube brings them down again
Thirdly a round up in English Language.

Untuk sapa tak tahu, "PRO-SHOT" pertama untuk Tour Book Of Soul 2016 dah ditayangkan kat salah satu cenel di England, aku tak tahu BBC ke hapa ntah.
Empat lagu dari persembahan Iron Maiden di Donington Park sebagai headliners hari Ahad 12/06/2016 dan jugak band penutup bagi Festival Download 2016. 
Lagu2 tersebut ialah Speed Of Light, Children Of The Damned, Blood Brothers dan Book Of Soul.
YOUTUBE nampaknya sentiasa menurunkan apa yang diupload pemnat jadi video2 ni mungkin tak lama jugak.

Walaupun Bruce umum 85,000 peminat sewaktu Maiden main, tapi aku rasa konfem beribu2 peminat yang punya tiket tak dapat tengok Maiden pasal jam teruk kat jalan2 menuju Donington, dan jugak pasal hujan tak berhenti, lumpur sangat teruk, dah banjir lumpur, banjir tanah liat,
maka ramai jugak terpaksa balik kerana tempat perkhemahan mereka semua runtuh... Memang dahsyat.

Aku sendiri terpaksa buang boot Caterpillar aku, seluar aku semua lepas je hari terakhir Donington tahun ini. Pergi Primarks dan beli kasut kembes murah untuk teruskan backpacking ke Jerman untuk tengok Rainbow main pulak.

Walaupun Iron Maiden kena lahar teruk2 pasal arahan mereka, bila Iron Maiden main, semua pentas lain kena shutdown. Takde band lain boleh beraksi. Jadi ni dah kira tak adil kepada mereka yang ada tiket festival tapi tak mau tengok Iron Maiden beraksi dan oleh kerana Iron Maiden beraksi malam terakhir jadi maknanya kalau sapa tak mau tengok Iron Maiden maknanya festival muzik ini bagi mereka tamat pukul 8malam. Pasal kul 8.30PM gitu Iron Maiden mula beraksi dan waktu tu semua pentas lain dah kena tutup, semua band dah kena berhenti main.

SANGAT TAK ADIL KAN APA ARAHAN IRON MAIDEN KEPADA PENGANJUR?? Untuk aku ni sangat tak adil kepada peminat2 muzik yang ada tiket festival dan berhak untuk enjoy band2 lain, tapi tu la keras kepala dan degil dan suka tok nenek Iron Maiden buat arahan begini.


Tapi ada baik nya, kerana hari Sabtu Black Sabbath beraksi pentas pertama, mungkin ada 70,000 menonton dan mereka yang kat belakang sekali melaporkan sound bunyi bocor boleh dengar dari pentas kedua walaupun jarah jauh.

Aku pernah alami sound bocor dari pentas ke pentas kat Hellfest, dan tu memang sangat rasa PUAKA bila ni terjadi, tapi berbanding HELLFEST, Donington Park lagi besar giler la kan size dia pada aku.
Dan Hellfest pentas pertama dan pentas kedua ialah sebelah2, sedang Donington Pentas pertama pergi pentas kedua jauh giler lagi keadaan berlumpur dan berbukit berlereng gitu.

Aku speku, kalau Iron M aiden akan keluarkan dvd/blueray/live album rasmi untuk tour 2016 ni,
aku speku dorang mungkin akan pakai rakaman kamera2 Donington ni, atau Wacken nanti malam terakhir tour 2016 mereka, pasal aku tak rasa ada mana2 show Iron Maiden lain yang dorang bawak berbelas2 kamera, jadi mungkin mereka akan gunakan kamera2 festival2 muzik besar yang sedia ada.
Dan jugak Download Festival persembahan dorang memang dahsyat, sila tengok Book Of Soul nye persembahan kat bawah.. sangat terbaik dari Bruce dan semua anggota band kat lagu ni.


Children Of The Damned - Beautiful video isnt it? Makes all the seriously flooding muddy fields and non stop rain and horrible disaster conditions worth it for me for my Donington 2016 backpacking trip.





Speed Of Light -




Book Of Soul
(Eddie Appeared starting 06:40minutes,
scratching his ass/backside.
scratching his private parts in public.
giving the middle finger to the audience
HOW RUDE!!!  LOL!!)




So could footage from Donington Download Festival 2016 be the official live DVD/BlueRay/Live Album?
Maiden played a blinder that night, an example as can be seen during the song Book Of Soul above,

When I view these videos a few times, I realised how brilliant they were that night, so I vote this performance as to be an official release. LOL!!

So it could probably be, with Youtube keep removing all the uploads of the FOUR SONGS available since the British TV Channel broadcast of footages from Download Festival 2016.

Now in Youtube there is only 3, fortunately good quality uploads, but I cannot find the Pro-Shot of Blood Brothers.

So enjoy, a horrible horrible weekend, the trouble begins from Friday about 3pm till all the way to Sunday night with non stop rains, and muddy disaster zone environment.

And Sunday with lots of great bands, and Maiden headlining, I think there are over demands of Day-Tickets for Sunday which cause so much chaos in traffic and human flow to Donington.

Bruce says 85,000 but surely thousands cannot make it due to traffic jams, and floodings of mud waters which destroys some camping setups of fans.
I myself threw away my boots and pants after Sunday night. LOL!!!


So enjoy these videos if you have not seen them. I AM THERE SOMEWHERE IN THE CROWD!!! LOL!!!

Donington is a special place , a dream for me since I hear/read/listen to tapes of great bands playing there of it as a little boy till now I can backpack to this special place.
I thought, I will be going to Donington only once, due to the horrible conditions of English Weather in the open environment for the weekend
but here I am returning again,
so I am not surprised few years down the road, when Iron Maiden plays their final Donington ever, I will be there again.




7 comments:

D'arsil said...

klu ada gambar2 pasal khemah2 musnah tu tampal sekali deaf.. haha aku tau dari blog ni klu maiden main kat festival musti semua pentas lain berenti..

yusrina said...

fuhh.. dasyat betul penangan iron maiden tu kann.. huhuh

Rafi said...

Mintak2 ada la live album dia mcm en vivo dulu.kalo dia buat mcm flight 666 pun ok banyak negara baru syok

berteromber said...

Harapnya keluar 2 dvd la...satu donington...satu world tour...

lieyalatif said...

penat telek cari mane satu ko deaf haahahah...kecik beso kecik beso mata aku menelek haahahaha...

** selamat hari raya deaf.... maaf zahir dan batin...mane tau ade tersalah kata sepanjang komen2 di blog masing2 kan heehehehehe....

Kaemm Reutn said...

Yeahh we want DVD! nyeeee

dilabangiWORLD said...

hi Dep,
Selamat Hari raya
aku mohon maaf ada salah silap bicara....
dah lama aku tak singgah sini ni
** ang tak boh gambaq raya ka?