Tuesday, February 14, 2017

KREATOR -Gods Of Violence (Japanese Version with extra song- Earth Under The Sword)

Hi All. As usual in English and than in Bahasa Melayu.

Just the end of January, and I think I may have found one of my favourite albums of the year.








Ever since Kreator have a tiny change in their song writing style since the Violent Revolution album, (which some may not like)
but I think it opens up their style even more.
I try to follow their updates as much as possible. I love the album Enemy Of God a lot.

So when the first two songs are released, and the news goes around the Japan version will have the song Earth Under The Sword which already terrorized YOUTUBE at the end of 2016, I had set my mind getting the new album on a Japanese PRESSING.

As usual Japan Pressings is always cuter.
The obi strip is cute as usual.
Extra song seems becoming a regular for Kreator new releases, I hope.
Extra cute booklet.
And on the different parts of the packaging you have tiny Japanese words and information.

The booklet is amazing thick and beautiful, so buying an original is a keeper.

I have zero knowledge of Japanese language, except like that start of the Sushi Bar scene in KILL BILL, but its always nice to hold a Japanese Pressing.

So the songs,
First time I heard SATAN IS REAL, I was thinking... "a bit slow". LOL!!!
But its a very superb song.
All songs are very nice, while doing this blog,  I think Totalitarian Terror and Lion With Eagles Wings are simply amazing.  But so is Death Becomes My Light.
Once I play this album again after the last song, MY FAVOURITE SONGS WILL CHANGE AGAIN.
Love the guitar solos. Simply exciting.
And the lyrics. Mille Petrozza simply writes absorbing, intelligent yet BEAUTIFUL lyrics.

I think music lovers will adore this album.
Its very " EASY LISTENING " for everyone.
Of course some will not like it, demanding that Kreator remains the way they was in their earlier years.
But I think a lot of people like it surely.

SO LETS PUT ON OUR HEADPHONES, adjust the volume of our music player till the counter hits MAXIMUM, 
then,
get on board the public buses, on board trains or while walking to any intended destination, and enjoy this great new album by KREATOR.  Automatic smile will build up on the face. LOL!!!

COMING SOON - Turbo 30.

More pixs till end of this blog.







Kreator baru ni, mungkin dah boleh potong Enemy Of God sebagai album kegemaran aku.

Terbaik dari ladang.

Seperti biasa, aku cuma dengar dalam bas, dalam tren, masa jalan kaki pakai headphone, bukak besar2an, lepas tu senyum sorang2 cam orang giler.
LANTAK LA... haha.
Lirik belum baca dan hafal lagi, so tak boleh singalong lagik.
cuma ikut2 je part korus.
"WE SHALL KILL!!"

cewahh!!

Dan tolong jangan terfikir bila sebutan2 Satan is Real ni semua janganlah komplen kat sapa2 atau buat sensasi ye,
ia lebih kepada lirik2 tulisan yang bijak, puitis dengan cara tersendiri, berkias dan bersimbolik tentang keadaan dunia dan tunggang terbalik kehidupan tamadun manusia hari ni.

MAKKAO!!! giler babi dahsyat melayu aku - tamadun siot. Kejap... wa gelak sorang2 depan laptop.
Salah pakai atau sesuai pakai lain kira,
paling penting, pakai. 

OK, tarikkk nafas.

Aku beli versi Jepun, pasal lagu Earth Under The Sword tu sedap giler haha. Dia dah keluar akhir tahun lepas lagu ni, keluar sebagai vinyl piring hitam kot kat Amerika ke hapa ntah. Youtube dah ada lagu ni so aku tahu dari situ, sekali tu "ooooo lagu ni akan keluar lagi sekali untuk cetakan Jepun".

So boleh tengok foto2 ni, dan baca text aku menceceh cakap omputeh kat atas pasal bungkusan Jepun untuk album ni.

Jadi aku rasa semua tahu betapa hebat album ni...  Aku memang tak tipu, dari intro instrumental lagu pertama hingga lagu terakhir Death Becomes My Light (untuk versi Eropah dan Amerika),
semua lagu sedap...

Jangan takut Kreator masih thrash.
cukup time changes dalam lagu2 dalam album ni untuk buat korang terkejut beruk dan senyum sendiri.
banyak melodi dalam album ni yang best2.
cukup asam garam bibit bahagian slow dan mendayu menusuk hati, yang buat korang jatuh cinta gitu....

banyak anekaragam
gitar solo yang sangat best dan mengujakan dan membeliakkan mata dan memberi senyuman terukir di bibir untuk semua lagu dalam album ni..

Aku nak pilih beberapa judul lagu untuk type kat blog ni sebagai sedap pun tak jadi, pasal setiap lagu gerek, setiap lagu mempunyai bahagian2 yang jadi kegemaran aku dan menarik minat aku.

Dan mencengkam sanubari aku.


Kesimpulan aku la kan..

kalau aku Steve Harris, lepas dengar album ni, mesti menyesal tak panggil Kreator jadi opening band untuk UK Tour tahun ni.

Aku cakap mampos penat dan puas hati kebanyakkan peminat Maiden (ye la, tak semua suka ye tak band pembukaan dipilih lain2 minat ye tak?) sebelum Maiden start main, tu baru challenge besar2an untuk Iron Maiden. Baru kena buat persembahan giler babi 666%.


Kalau aku Steve Harris la.

So aku rasa, kesimpulan aku ni menunjukkan betapa best album ni.

Definitely,

kalau orang tanya aku apa antara album rock kegemaran aku untuk 2017, aku akan cakap Kreator nye baru ni.









FOR THOSE WHO already HAVE THIS ALBUM BUT IS NOT AWARE.

THIS IS THE SONG NUMBER TWELVE available only for Japan Press.

(but of course just like the previous album, they will come out with a form of EP like Iron Destiny).

aku suka giler gitar solo lagu ni...




9 comments:

D'arsil said...

rebiu yang mengujakan.. terbaik nak dgr kat utube tu jap..

Rafi said...

Album ni tak masuk lagi kt kl aku tanya victoria music pun takda
Baca review pun aku rasa nak beli dah..heheh

berteromber said...

Baru order..tunggu sampai nanti aku pulak rebiu ok...haha

metal brain asylum said...

hail KREATOR ! masih segar lagi dalam ingatan saya bersalaman dengan Mille Petrozza.heheh

deaf-angel said...

Dahsyat. Untung dapat jumpa artis kegemaran

Anonymous said...

http://www.blabbermouth.net/news/bolivian-couple-explain-decision-to-name-son-iron-maiden/

faizal abd fathi said...

ada satu lagu dalam album ni ada style maiden sikit... tak silap track no 11

yusrina said...

haahaa...
kan aku dah cakap dan cerita semuanya dalam blog Yusrina tempohari...
baru korang tahu betapa hebatnya album terbaru kreator ini..
ok good review deaf.. huhuh

deaf-angel said...

Hi Anon, nice article.

If its a girl, hope its not Charlotte The Harlot. LOL!