Friday, March 10, 2017

luahan aku pasal joe khabarnya dah tak main dengan wings dan 2nd april 2017 aku ingat aku nak kena ambik leave satu hari

Warning - Post yang panjang... karangan lebih 5 juta perkataan.


So,
Rasanya sampai sekarang ada korang termasuk aku masih hidup dalam nafikan / kemenafian / kemenafikan. (ada ke word ni? Living in Denial omputeh panggil).
Masih harap besok bangun tidur, Joe perform balik ngan Wings. Hahaha.
Tapi makin show Superfrens nak dekat masih senyap je. Tersangatlah "jom heboh tv3" hati ini.
Dukacita gitu.

Anway,
macam ramai korang yang aku rasa memang ramai la, masa zaman sekolah dulu, beli, atau dubbing atau "pinjam kawan punya tak kasi balik" kaset Belenggus Iramas waktu keluar kat kedai kaset.
Purely pembelian dan pendengaran hanya kerana kat sekolah budak2 melayu semua cakap """best" band baru nama Wings, kaset dorang baru keluar, ada empat orang.""
Dan tu la zaman Vandalisma merata2 dengan logo2 Wings kat meja dalam kelas kena conteng.

So,
memang tu jam Joe takde dalam Wings, so tak pernah menjadi soalan hingga hari ni peminat minat kumpulan Wings pasal Joe sahaje. Pasal Joe tak pernah wujud kaset pertama. Dan fans dah minat dari kaset pertama muncul kat kedai tanpa apa2 iklan, cam aku cakap purely , hanya kerana mulut ke mulut sahaja waktu tu.
Tu jam kena carik sokkabar Malaysia, yang Mama Juwie selalu tulis2 tu...
nanti ada la cerita2 sikit2 sekali2 Scandals, ahhh ada la hensem barger gitaris nye foto kat artikel Scandals.

Tapi,
sejak dia masuk, untuk aku ye, untuk aku, dialah segalanya.
Dialah heart and soul dan penyelamat, dan pada aku la dia main peranan "Onwards meng"catapult" kan Wings ke tahap hari ini".
Dia "drive" the band.
Hingga Wings jadi so exclusive dengan boleh cakap punyai hardcore fans yang ramai giler merata South East Asia. Ramai fans sanggup travel untuk Wings, baik tua muda lelaki pompuan.
Tak banyak band Melayu yang kita boleh cakap gitu.
Bila malam yang show 4 jam Wings 30 Tahun Stadium Merdeka , bila Awie sebut satu2 negeri, sebut satu2 negara,
dan bila dia sebut Bangladesh dan Myanmar, aku takkan terkejut kalau betul ada fans dari Bangladesh dan Myanmar yang betul2 datang untuk that sekali saje dalam hidup akan terjadi persembahan dan peristiwa dengan hujan lebat semua dan memang tak berganjak semua, a  very special once in a lifetime experience tu.
Maybe dorang punyai "travelling fans" paling ramai dalam sejarah muzik melayu aku rasa.
Seperti mana aku rasa dengan Iron Maiden kalau muzik omputeh.
(OK OK, aku tahu ada mamat melayu Singapore nak gi tengok Adele kena carik tiket kat Austrialia nye show hahaha and that ladies and gentleman is PASSION for MUSIC.)
So sedih kalau macam diremeh-temehkan dan seperti takde apa terjadi.
WALAU SUMPAH!! AKU HARAP REPORTER NEWSPAPER JE SEPERTI BIASA SUKA SENSASIKAN DAN NASIK TAMBAH!!!!
SILA ANALISI LIRIK LAGU SHIELA MAJID " LAGENDA ".

Anyway,
aku sebagai peminat ye tak? So tengok je la dan baca sokkabar.

So,
Irregardless sapa pun main gitar untuk Wings, asal brand name nya Wings, maka aku terpaksa telan dan terima.
Wings akan tetap diminati, they deserve it.

So
untuk aku sendiri, aku pernah tengok Wings on Stage, dengan guna moniker "Wings" tanpa Joe dan jugak Eddie.
Awie dan Black saje tapi brand name untuk persembahan guna nama Wings.
Awie cuma cakap "Joe dan Eddie kirim salam".
Kat Singapore suatu masa dahulu dahulu zaman purbakala.
Tapi..
Wings malam tu is like a Support Act je la. Seriously semua bertenggek pasal Gergasi2 Heavy Metal Muzik Melayu Singapore - Rusty Blade dan Rockers main lepas tu haha.
So nothing new untuk aku tengok Wings, iklan Wings tapi gitaris or gitaris2 lain.
Sayang tu jam, aku personally belum start "tape" "bootlegging" band2 aku minat yang main live.

So,
aku rasa ada jugak korang macam aku , paling minat dan rasa Wings terbaik bila sebagai PURE WINGS. Empat orang sahaja.
Keyboards pun takde.
Nothing beats that.
Aku ada rakam bootleg dorang main show sebagai PURE WINGS kat Singapore,
Aku masih ingat lepas tu, aku gi tengok dorang main kat Planet Hollywood KL, yang show ada lagu "Selamat Pengantin Baru" instrumental tu, Wings dah ada keyboards kan tu malam?
(Aku masih ingat tu show pasal tu la permulaan blog KU DI HALAMAN RINDU ini)
After that, Rokestra style start to come in,
and Taman Rashidah Utama is forever "destroyed" to me personally. To me je la. Aku gigil bahu kalau teringat intro2 lagu zaman2 Rokestra tu. Bukan kejap... lama..... BERTAHUN2.
Setiap show, everytime aku dapat tengok Wings main baik kat KL, Singapore, JB, dalam hati cakap, tolong la main style dalam kaset, tapi hampa.

So,
Memories banyak jugak kan zaman tengok Joe dengan Wings kalau live la untuk aku.
Kalau zaman kaset album studio, dan seterusnya cd2 album studio, cerita sampai besok pun tak abis.
"Alam Barzakh" masa JDT Double Trouble.
Soalan? Kenapa lagu ni dimainkan tapi takde dalam cd live atau vcd live?
Pasal Awie silap masa lagu ni. What a waste, Joe nye intro untuk lagu ni masa show malam tu was the bomb. Tak silap aku masa Awie "make that mistake", Joe was like looking at him haha.
"Ides of March" untuk tiga2 Double Trouble. Aku tahu pasal aku gi tiga2 show Double Trouble kat KL tempat kuda tu yang menyusahkan aku sebagai pengguna publik transport, kat Stadium Larkin dan kat Indoor Stadium Singapore.
So,
Aku takkan terkejut kalau show2 yang Joe perform dengan mana2 band lain lepas ni ada lagu Iron Maiden. Hahaha.

Lagi,
ahhhh MONOLOG. Aku happy gi show Istana Budaya untuk BONGKAR Takkan Melayu Hilang Di Dunia nye Wings show.
Aku tape show malam tu... Ada dalam youtube channel aku, full show nye sound bootleg.
Monolog Joe was simply the best among the four. Syahdu, bermakna, dan kat tengah tiba2 gitar solo.
Monolog Joe dua minit tu, was worth the show ticket, and terus masuk lagu Sayap Illusi.

Lagi??
Prime Domestic,
First time aku tengok Joe combine ngan Hillary bukan kat Rokestra 2013,
tapi kat Johor, stadium tertutup Johor Bahru.
Tu jam memang aku menyumpah, aku ada dua tiket show untuk Larkin dan Stadium Merdeka Search 25 Tahun kan? Dengan band Wak Kang, Slank.
Last2 entah apa jadi Larkin kensel, Johor pulak kena banjir besar, Search tak main Stadium Merdeka show anniversary dorang sendiri, dan sapa ganti? WINGS Jugak....  WINGS jugak cover.
Aku masih ingat, aku ada tiket kat tangan untuk 25 Years Anniversary Search + Slank yang Search last minit withdraw, aku ada kat A&W Mydin Puduraya tu, tapi aku tak gi Stadium Merdeka petang tu.. I got more important things to do come to think of it. Tapi I was there not far away that evening dengan tiket dalam poket. (Side track - Aku total 3 kali dah beli tiket show untuk Search yang semua kensel - satu Singapore , satu JB, satu KL. haha.. padan muka aku support Search in advance. Tapi tetap tak belajar, tetap in advance kalau beli tiket lepas tu baik tiga2 tempat ni, tapi ni blog pasal Wings not Search haha).

So
 tu jam once Search main show Selepas Banjir or something? kumpul dana mangsa banjir.
Hillary + Joe together perform after GME nye release.
Lepas tu diulang lagi sekali persembahan untuk KL pulak.
Ni show repeated kat KL Planet Hollywood yang ada lagu "Tanggal 31 Bulan 8 57". Yang keluar vcd dan cd tu.
I was there also haha. Mintak maaf la, aku ni kutuk2 Search tapi aku akan support by hook or by crook. I will be there!! Nak cakap always tak la. Tapi I try.
Mau kang dorang main Pembakar Perasaan aku takde, ooppss out of topic. haha.

Lagi.
Aku realise last two shows aku gi was 30 Years? Stadium Merdeka 4 jam yang abis nak kat kul 3 tu, ngan Plaza Angsana nye padang.
Sapa interested nak dengar the full bootlegs, aku tape dan dapat full recordings.
Simply amazing pakai digital rekoder, kalau zaman dulu pakai tape rekoder, mampos la kaset dah abis 2 jam haha. kena tukar side lagik...

Lagi??
entah la...
tapi kenangan la kan, cam korang semua sebagai peminat kumpulan Wings.
Aku suka tengok band main live.
Tak lebih tak kurang. Aku suka beli tiket, datang, enjoy the band, hati aku hurray hurray, tengok reaksi orang keliling enjoy ke tak, cuba tape pasal aku suka dengar bootlegs band main live yang aku rakam sendiri because its pure apa aku alami dan aku boleh re-live it.
And kalau band omputeh yang paling banyak kali aku tengok main live dan ketagih tahap kronik ialah Iron Maiden, maka band Melayu yang paling banyak kali aku tengok ialah Wings.
So korang boleh paham la ye betapa aku minat dan macam aku cakap, zaman jahiliah, hanya nak tido kat bangku2 simen kat Puduraya lama dengan mereka yang merempat, tak jadi hal pasal dah 1 pagi, 2 pagi, nak kena tunggu Subuh baru transport jalan semula.
Sebelum aku backpack merata ikat perut gi negri2 omputeh untuk Maiden, aku training dengan ikut Wings. Hahaha.
Cuma maybe regrets I never see them play at East Malaysia, aku selalu fikir aku nak tengok Wings main kat East Malaysia. MESTI HAPPENING fans rock bands sana ye tak? Tapi aku always tangguh dan nasib baik la jugak aku tangguh, kensel manjang.
Dua shows yang zaman dulu, yang aku terngangah je dengar cerita aku takde ialah...
dua2 kat Singapore aku tak pergi, tapi paham la tu jam zaman sekolah kan..
Wings open untuk Europe,
dan satu festival kat Sentosa, Bon Jovi main prime time, tapi lepas Bon Jovi main baru Wings main sebagai penutup.
Ini dua show aku dengar cerita dan macam.. ooohhh dear. haha. Tapi you cannot have everything in life ye tak?

Anyway
cakap pasal Iron Maiden ni..
Kalau band ada dua gitaris, dan satu gitaris keluar, impact dia tak sangat.
Dan unless band tu cam, main songwriters, tukang tulis lagu ialah bassist, singer, drummer, so tak terjejas.
Dan ingat eh!! Ni aku cakap pasal Iron Maiden eh....
Even waktu penyanyi Bruce keluar dulu,
yang kasi kata putus untuk band terus berkarya ialah kalau aku tak salah bukan Steve Harris pasal tu jam dia masalah rumahtangga,
tapi Dave Murray.
Dan yang jadi spokesman, cakap kat majalah, media ialah Steve dan Nicko McBrain sebagai utama.
Dan Janick makin kedepan sebagai penulis lagu.
Siap dorang siapkan 3 lagu terlebih untuk album seterusnya yang pada aku lagi sedap.
So, takde nampak macam, satu kepala je buat semua.
Ingat eh, ni aku cakap pasal Maiden.

Lagi
Ahhhhhh MENDIDIK? THATS A VERY STRONG WORD INDEED... Well.. lagi sekali...
Well, aku tahu aku gi show PRIME DOMESTIC bukan untuk pendidikan walau aku dont mind,
Cuma aku perlu dididik cammana lepas show aku nak balik rumah pasal tren LRT dahbis kan? haha.
tapi aku datang untuk kasi sokongan sebagai peminat berbayar.
Penting bagi aku, aku hargai orang yang berseni ni,
dan dorang pun macam kita, carik makan dengan makan gaji, cuma carik makan mereka dengan berseni untuk kommuniti yang minat seni yang mereka hidangkan.
So nothing is free.
Minta maaf banyak2, tapi kalau guru2 agama, ustaz ustazah, dorang memang la berkorban ke jalan Allah mengajar sana sini, terima jemputan sana sini,
tapi at end of day, mereka ni semua pun ada love ones kat rumah,
mereka pun nak kena pastikan esbok ada barang makan, dapo ada barang makan,
bil api air pun nak bayar
cost of living...
nothing is free kan? 


Tapi
 aku kerja hari Ahad 2nd April
Berapa hari tu aku kerja shift malam.
so nak kena ambik leave kerja, nak kena mintak tolong colleagues cover,
lepas tu siang hari Ahad baru aku abis kerja kat Singapore.
Nak kena rush naik bas gi JB Larkin, carik tiket bas ekpres rush balik KL
lepas tu Rush gi Ampang Park
Abis tido kejap lekas2 pergi kerja balik..
Tapi takpe... Sekali2...  seorang peminat rock n  roll band...muaahahaa

Tapi
kalau tak dapat pergi, gigit jari je la, dan simpan tiket ni buat kenangan...

So
OPTIMUS!!!! PRIMUS!!! DOMESTICUS!!!!
DAN LONG LIVE KUCING LONGKANG!!!!
VICTORIOUS TO THE END SEMUA KUCING LONGKANG
AGAINST THE HATERS
AND CRUEL SADISTIC ENEMIES OF KUCING LONGKANG!!!
Scratch them!!, scratch them hard!!... MUAHAHAHAHA!!
HAIL TO ALL MEOWS!!

hahahaha...  Sorry aku tengah biol sekarang. haha.

Layan satu dua gambo... Cehhhh... haahhaa..








So? yang tinggal sekarang hanyalah2 album2 Wings yang Joe main untuk aku dengar...

Basically every album except the first.

dan jugak, aku nasib baik aku bootleg seberapa banyak show possible aku mampu.

Walau ada show, celaka betul, recorder aku buat hal for different reasons.

So untuk korang yang nak dengar bootlegs Wings aku rakam thru the years, baik Singapore, JB dan KL, sila ke... https://www.youtube.com/user/tempehasuka666/videos

Scroll sampai bawah haha... banyak jugak la.. ENJOY!!!



p.s

tapi hati aku masih dalam hati masih imejin , Wings 4 malam tu, Joe return.
That will be glorious.
Dan aku akan menyesal aku tak gi, pasal empat2 malam tu pun aku kerja tiap2 hari dari khamis sampai ahad,

haha...

p.p.s

harap aku takde buat typo besar hingga ayat2 dalam post ni makna lain.
Kepala aku tengah berdengong je dari tadi..
tapi gigih buat blog...  kalau tak seminggu lebih takde post, SENDU sangat.
































17 comments:

Rafi said...

Banyak frikies bang dep.mmg banyak bela kucing ke?kucing aku mkn whiskas,beli yg brand lain tak maunya dia mkn..heheh
Tapi tu la joe takda mcm tak best je.sejak dari hukum karma lagi joe dah ada.harap tak lama la lepas tu joe join balik wings

deaf-angel said...

thats for the kucings longkangs kucings bawah blok

berteromber said...

Kenangan pertama aku tengok Joe & Wings live adalah di stadium larkin dengan rusty blade...tak ingat hujung 88 atau awal 89...tu jam Hukum Karma baru keluar...tali gitar Joe putus masa lagu Hikayat Penuh Ranjau...haha...tapi start hukum karma tu la aku suka petikan gitar dia..ada identiti sendiri...
Macam aku pernah cakap dulu..aku suka Wings tapi aku kurang berkenan dengan Awie...maknanya dengan tiadanya Joe...mungkin aku dah kurang minat nak follow Wings lagi...

matakucing said...

Aku cuma imagine... Cane wings bwk lagu sejati tanpa joe..

deaf-angel said...

Well dikhabarkan di newspaper joe Hanya Pemain Gitar?

So.... tepuk dada tanya selera.

deaf-angel said...

Malam aku tengok Rokestra 2013 pun putus kan. Coincicdence betul same song. You there and I there different place and year

myownmind said...

Bagus jugak untuk peralihan angin.. nak gak tengok how Edrie Hashim dan Rudy main untuk Wings.. bagus untuk musicianship diorang laa.. tapi tah aa.. kadang kita tatau apa sebenanrnya berlaku..

jaini jay said...

Aku suke awie sblm solo..bila awie rejoint balik dah jadi band pop pulak wings..xde black ok lagi xde awie ok lagi x de joe rasa mcm kepak hilang sebelah..

deaf-angel said...

Kannn

myownmind said...

aku salu berangan yg Hattan duduk dalam Wings dan dua2 mencapai blues rock paling best.. tapi nampaknya itu tak berlaku huhu.. hanya lagu Dia jer laaa

deaf-angel said...

Errrrr... hahahaa...
Not a fan of that person.

D'arsil said...

suka ku baca karang bro deaf panjang gini. haha aku tunggu2 juga tu kalau2 ada bro deaf sentuh pasal lagu2 joe buat dalam album wings. tapi ramai orang kata joe ni bukan siapa2 pun dalam wings, bagi mereka muzik wings sebenar adalah belenggu irama tu, sam ke gitarisnya itu lah mereka banggakan, ntahlah dorang follow album tu saja kah. kalau tengok selepas tu betapa kreatifnya joe dalam buat muzik ni banyak betul lagu2 dia buat untuk wings, siap jadi penerbit lagi. kalau buka topik ngan kawan2 pun dorang akan cakap benda sama, macam tak ada apa pun joe keluar wings...nanti botleg tu konsert prime, kawan ajak juga tu tengok, bajet pula tak ada.

Portdy said...

Pelik aku orang yg minat WINGS tak nampak JOE?

I feel u bro D'arsil

Portdy said...

Aku malas komen panjang sebab aku dah luah semua pada Deaf dlm whatsapp.


Sekarang aku tengah layan album ORANG ASING.
baru baru ni pun aku buat sessi jemming TRIBUTE TO JOE WINGS.

sedih punya pasal

deaf-angel said...

Lain orang lain pendapat dan persepsi berbeza tentang sumbangan dan pengaruh Joe

Muamar Salim said...

Aku suka sound gtar joe. Rabak tp power. Klu tukar gitaris,maybe sound wings dah lain. Hmmmm

deaf-angel said...

Hi Muamar.
Tapi untuk some people Joe hanya seorang pemain gitar