Tuesday, March 21, 2017

World WATER Day / Hari Air Sedunia - luahan aku.

First in English, then in Bahasa Melayu.
As usual, different contents... So learn both languages. LOL!!


Most of the time I blog about things I have passion for. Once in a blue moon, I blog about something serious.
Macam semua tahu, blog ni merapek meraban je bual syok sendiri, tapi setahun sekali aku akan blog sesuatu serious. Dan aku tahu aku akan kena lahar pasal menegur Melayu untuk sebahagian orang Melayu ialah bermakna menegur agama Islam, dan akhirnya aku akan dipanggil Kafir hanya kerana menegur perangai orang Melayu.

Water.
Even Clint Eastwood without water is DYING in the movie "The Good, The Bad & The Ugly".
And we all know just like Bruce Dickinson says before Where Eagles Dare on A Real Dead One "Whatever The Problem Is, Clint Eastwood is going to Solve it". But nope, Clint Eastwood nearly died of thirst in TGTB&TU.
Water.
The lyrics to Damn Yankees "Someone To Believe" in..
Just like the air
That we breathe in a single day
To a drowning man
How much do you think he'd pay

Play around with the words and you get
- Just Like The Water
That We Drink in a Single Day
To a Thirsty Man
How Much Do You Think He'd Pay.
Water.
Rime Of The Ancient Mariner - irregardless  the original poetry or Maiden's version
tells about the crew on board the ship dying of thirst
and yet they are surrounded by nothing but ocean
with the most beautiful and famous literature writing ever...
"Water Water Everywhere Nor Any Drop To Drink".
Water.
If anyone runs out of water, for anyone..
Even if he is the richest man in the world? or he is the KING, he is a PRINCE?
He will exchange whatever his richness, all his wealth, all his power
for Water?
So he and his love ones can survive. Will they do? or wont?
Water.
Even if you are alone in a HUGE HOT DESERT, surrounded by a million army.
Never fear.
Just poison their water supply.
The million army will die of thirst in the desert.
Water.
Always love that scene in the movie Schindler's List, that person in the crowded Cattle Wagon?
~~THe woman is Dangling jewelry diamond? for exchange of water with shivering begging hands.~~
So collect all your richness, collect all medals and prestige honours for people to kneel to you, get the best mass destruction weapons, trample and steal from the poor for all the wealth, but never forget clean water is more important.

So Happy World Water Day Tomorrow. 22nd March Each Year.
Water is Precious. 
Water is Everything
Water Is Life.







(all photos, GOGGLEd and GOGGLErised)




Besok HARI AIR SEDUNIA. ye kot kalau alih bahasa tu la sebutan nya kan?

Agama Islam dah cakap pasal benda ni dah seribu tahun lebih.
Patut kita orang Islam dah tahu pasal kepentingan air bersih untuk diminum lebih dari orang lain.

Katalah, kalau korang ada air bersih yang boleh dibuat minuman sebanyak semua air lautan dalam dunia ni?
Tapi bila korang ambik air sembahyang, 
korang berwuduk, berapa kali maksima? TIGA kan?

Jadi tu la sesuatu kita kena fikir.

Korang jangan lahar aku ok, aku tahu, aku ni calon bila mati masuk oven,
tapi,  tak dinafikan betapa penting nya air bagi aku.

Seperti aku kasi contoh2 kat segmen bahasa omputeh kat atas.
Seperti aku cakap, sebagai calon bila mati masuk oven
aku tengok orang kat mesjid ambik wuduk,
pasal cam gitu aku belajar,
aku tengok orang baik nye perangai,
segi percakapan, lemah lembut bersuara, 
cara orang baik komunikasi, 
cara mereka senyum dalam pencampuran masyarakat, 
cara mereka merendah diri, sampai cara mereka ambik wuduk dan solat.

Tapi, korang cakap kat aku, tempat wuduk masjid, adakah aku nak kena tengok cammana orang bersarban berjubah ambik wuduk,
atau tengok orang cuma pakai baju tshirt dan seluar biasa je?

PASAL AKU TENGOK, ada bukak paip untuk berwuduk macam Niagara Falls nye air terjun, tapi ada bukak kecik.
Dan terbalik yang guna air sikit ialah dressing biasa, yang bukak air paip punya la kuat menderu2 ialah geng yang imej world.
Sorry eh, ni bukan semua... tapi you know what I am talking about. Dont deny it.

OK, ada korang cakap, "kita bayar apa, bayar bil air apa", tapi ni bukan masalahnya, kalau kau kaya cam Sultan Brunei pun, tapi kalau takde air bersih untuk minum cammana?
ok la boleh cakap bersihkan diri, all that pakai air laut tapi nak survive kena minum air pe.
Takde air, kejong siot.

So, sayangi air. HORMAT air. 
Jangan aniaya air bersih yang sumber kita minum.

Aku tahu betapa berat bila ada catuan air. Kaum pompuan pun kena angkat air dalam baldi berat2 naik tangga duduk rumah flet.
Aku tahu betapa berat bila air paip tak mengalir. Kau gi Supermarket dan kedai, setakat air suling, air dalam tong 5 liter dah habis licin.
Ada la kat supermarket tu ada tapi cuma tinggal brand mahal - SPRITZER.  Brand mahal!!

Betul tak semua aku cakap? BETUL KAN??? 
Tu baru berapa hari atau minggu takde air.
Kalau permanent? 

Anyway... aku selalu berharap, satu hari nanti manusia dianugerahkan kepandaian ubah air laut, dan air longkang air najis kepada air boleh diminum dan suci lagi mensucikan DENGAN HARGA MURAH.
Teknologi tu ada sekarang tapi tak banyak negara mampu wujudkan teknologi ni kerana mahal sangat dan perlukan kepakaran, 
walaupun dilahar oleh sesetengah orang sebagai minum air kencing atau air taik,
tapi cam aku cakap, kau ejek dan hina gitu, kau dah ejek nikmat Allah beri kat manusia.
Tapi well.....  

Selagi tu, tengok la tv ke sokkabar ke, kat banyak tempat dalam dunia orang takde air minuman cammana derita.

Aku tak paham orang2 ni semua perang2 pakai senjata paling brutal dan ganas, bunuh semua orang..

Senjata paling kuat dalam dunia ialah air bersih untuk minuman dan lain2.

Kalau terjadi masalah masyarakat yang tak boleh dikawal sesiapa, ia ialah pasal air.
Kalau Perang Dunia Ketiga jadi, ia ialah pasal air .

So fikir la... 


CEWAHHHH!!!!!  aku kalau buat post serious, abis je aku gelak diri sendiri.
OK, next time aku buat post serious selalunya bila tiba Aidil Adha.
Borak merapu meraban akan ke udara seperti biasa next post.

8 comments:

D'arsil said...

betul lah aku pun terfikir juga air bersih utk diminum ni paling penting, kalau air mati 2 3 hari pun sudah tak sedap rasanya hidup ni. lepas aku baca posting kamu lepas2 yang ada sentuh pasal air sembayang tu, dari situ lah aku kasih perlahan airnya. terfikir juga aku kalau ada teknologi dibuat dekat tempat ambil air wuduk tu macam kat singki tandas2 yang guna sensor tu, ada tangan dia keluar air tak ada dia stop. belum jumpa lagi aku dimana2 surau masjid yang perna aku singgah. semenjak aku tinggalkan dunia jahil aku tu dekat lah sikit diri ni dengan surau masjid. harap2 hidayah ni tuhan akan teruskan tanam dalam diri aku. kang kena tarik jadi setan balik teguk arak semua tu aduhh.. kita semua ni kira berentunglah kat negara2 bergolak sana rasanya nak cari air bersih tu mmg payah, gambar kat atas tu pun sudah menceritakan seribu satu keperitan mereka. thanks deaf serock sesetan blog kamu ni ada juga ilmu bermanfaat dapat dicedok buat penambah ilmu didada

deaf-angel said...

Haha. Sharing is caring. Kat rumah boleh save duit dengan pasang gadget kat paip tu jadi kelaur air bentuk shower gitu, kalau masjid kat Singapore yang upgraded semua letak paip yang ada gadget tu. Save air, dan save water bill.
Hah... nama gadget tu ialah WATER TAP THIMBLE. Boleh letak kat semua paip atau mungkin paip basin je. Yang paip cuci baju tak yah la dalam bilik air.

Portdy said...

That's what the water made me
That's who I am and what I'll be

Kaboi Tanduk said...

Air asas segala kehidupan.

"We made from water every living thing. Will they not then believe?" 21:30

berteromber said...

air memang penting....sampaikan ada yang cakap biar blackout...dari rumah takder air...

deaf-angel said...

OOO thanks Kaboi Tanduk

Aku harap aku dapat amalkan dan praktikkan ayat tu dalam hidup seharian dan pengaruh love ones aku jugak.
Thanks a lot.

Memang ayat kau Berteromber, memang ayat ni paling banyak didengar haha...
Tapi blackout tu sikit2 dah la, sejam dua gitu ok la haha.

Rafi said...

Bab air mmg penting.tu yg tak di nafikan.apa yg tuan tanah tulis aku sokong..tang air spritzer tu pun betul.betul punya cekik darah harga dia! Kalo botol tu dari emas takpa la nak jual mahal2.ni air je pun

Rafi said...

Kalo kat kl ni sejak dua menjak ni kalo ko masak air bekas air tu mesti berkeladak.so skarang kalo aku nak minum air kosong mmg aku beli mineral water sekotak beso tu stand by kt rumah.mungkin pipe area tmpt aku ni da karat teruk