Sunday, May 20, 2007

Pergas @ Jalan Damai & sejarah kawasan waktu itu

Note: 29 August 2013 - It's been like 6 years ago that I did this post, 
I am so embarassed that its hard to even read back what I type. But I'll still leave the text originally like this. Forgive me, this was me 6 years ago (still no change though). I read the comment from the  Pergas staff, so I though it would be nice if I repost back all the photos from the record book (RIGHT AT END). Unfortunately, I have lost the Pergas newsletter from the early 80s, now that is a RARE item, and I have lost sticker "hari bendera" Pergas of that time. 
Bring back memories isnt it? And I was kind of reflecting, kids nowadays dont have all these enjoyment. I enter Pergas as a small kid, and bang! I got to study all these deep religious subjects as a small kid, without missing a beat on secular school. And still got lots of time to play and play and play all day and night. Like I say, the words stay back after school, homework, or tuition dont exist then.
Anyway, Playfair Primary School was at Paya Lebar, I cant recall exact plot of land.
The school also kind of look like Geylang Primary School Lor 12, so you guys can imagine the vast land that Pergas used to have back at Kaki Bukit and even Playfair. 
Lastly typing this, I kind of remember all the guru-guru agama that teach me then at Pergas. I doa for them now, semoga mereka selamat di dunia dan akhirat. I'll never forget them both the nice ones and the garang ones. They shaped me for the better.
"tumpukan perhatian kamu terhadap pelajaran semasa belajar. Jangan banyak berbual dan bermain" 
- and I can still read jawi!!!
\/\/\//\/\/\/\/\/\//\/\/\/\/\\/\/\//\/\/\/\/\/\/\\/\//\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\\//\/\/\/\/.......



Tadi Sekolah Jalan Daud, ni next blog aku nak cerita pasal Pergas, korang mungkin familiar ngan Pergas ni, ngan aktiviti2 dorang for all ages especially adults zaman ni, with their classrooms and all that sebelah Masjid Kassim. Tapi let me bring you back long ago, when at one time, Pergas have their own super huge school, on a super huge land kat Kaki Bukit. Yes, Pergas satu masa dulu bergerak dari bangunan2 satu tingkat yang huge dekat kaki bukit ngan keliling smua rumah2 kampung, tak besar cam Sekolah Geylang depan lorong 12 tu siap ngan padang bola besar gile, but something like that, so you all have the idea la ye. They have their own canteen, dewan besar, and also siap ada family staying there to operate the canteen and also maintain the place. Also, since its kat bawah bukit gitu, ada sumber air mata air kat hujung one spot coming out dari anak bukit tu.

Tempat nye no 25 Jalan Damai, Singapura 14. It was so long back, masih guna nombor poskod bukan 6, bukan 4 , tapi 2 nombor je hehehe.


in jawi - buku kenyataan murid yours truly ekekekeke

Pergas ni ialah tempat wa belajar sekolah agama lak, kalo sebelum ni wa ceta pasal Sekolah Jalan Daud kan?
So ni kira zaman tu, sekolah secular half day, balik rumah kejap then gi sekolah agama, or vice versa nengok morning or afternoon session la.
Reminder, zaman tu takde extra class ke, takde homework ke, takde additional activities apa2 yang consume budak2 nye time. So basically we have all the time in the world.
Untuk gi Pergas ni, aku kecik2 lagi dah kena pandai naik bas la sorang2, dari mana aku tinggal, naik no 50 ke 53, tak salah aku tu jam 53 pun dah cease to function la near the end.

This post pada aku juga pun, ntah eh, mungkin bleh fill the gaps, fill the voids tentang informasi pasal zaman tu, zaman orang Melayu have their own huge kampungs and districts.
Aku sekolah kat Pergas waktu akhir2 zaman kegemilangan dan seterusnye pemindahan orang2 Melayu dari kampung batak, kaki bukit dan seluruh kawasan besar giler tu, so actually from the photos of buku rekod Pergas aku, korang bleh nampak sendiri, jumlah orang2 melayu semakin pupus dari kawasan tu pasal ikut peredaran zaman, smua pindah flat.


cek out 1979 bilangan murid is like a normal school rite? It was thriving at that time.
In fact in 1980 , bilangan murid untuk kelas aku was even more sampai 47 orang ( sorry aku tak snap foto ).

Tu jam, korang naik bas gi kampung melayu Jalan Eunos/ kaki bukit kan? Bila sampai Masjid Alkaff Kampung Melayu ( the original one, not the Bedok Reservoir one ), nanti bas no 51 akan jalan straight masuk Jalan Eunos abis atas sekali, tapi bas no 50 ngan bas no 53, belok kanan, turun tu gaung.
Ah once sampai bawah je kan, ada simpang tiga, yang ke kanan tu la Jalan Damai. Ada la kot korang tanya orang2 tua, atau generasi aku ke atas, mesti ingat la ni tempat semua, now semua gone with the wind.

Wa gi Bedok Reservoir skarang, wa lost siak. Belok Jalan Tenaga tu kan, tu je yang remain the same, lepas tu dah nak masuk kawasan kedai2 deret doktor Klinik Maju, ah terus hancur wa dah tak kenal. ( yep, kalo korang nak tahu, doktor Klinik Maju yang operational kat pasar Geylang Serai pun asal dari Kampung Melayu Jalan Eunos jugak, wa kena sunat kat situ pun sebelum dorang kena pindah gi Geylang pasal kampung smua nak kena roboh, tu jam wa sunat dah kira advance teknology dah ekekeke ).


1983, cek out the nombor of students. Yang Hadith nye subjek wa dapat zero tu smua, nanti la wa ceta kejap lagi.

Apa aku ingat, 1982 ialah tahun dimana pemindahan ramai2 berlaku untuk most people.
Tak silap aku, yang pindah Hougang gi dulu ekeke. Tu jam dah memang asal sana, so memang aku spend many years kat kampung melayu jalan eunos & kaki bukit , gi jalan sudin la, jalan pagak la, jalan ambo soloh la, jalan tu jalan ni, dan wa dulu tinggal jalan **** hehehe. Siot wa cakap kat satu old timer ni, dia cakap kampung aku dulu pontianak banyak, memang pun aku kecik2 slalu dengar mulut orang hehe. Tapi tu smua next time stories ye.

Yang ke Bedok Tampines, tu jam, mati hidup balik, ramai orang tak tahu apa dan dimana tu Tampines, untuk kasi clear instruction, kena sebut Bedok Tampines, dan skarang, Tampines is one of the best locations dah kat Spore, dan mahal giler harga flat dorang ekekeke. Dulu, aku was like, giler tu tempat kat hutan mana sey. Ni wa kena acknowledge, gavemen memang terror dan ada plan masa depan.

So back to zaman aku Pergas

dulu, a classic example of diri aku.
Perangai dahsyat giler betul zaman tu kot...ni rekod aku masa 1982 wakakaka. Siot, Hadis dapat 0, Lurah dapat 2/50, Tajwid 2/50, Quran 10/50, Ahklak pun wa bleh fail 13/50 wakakakaa. Siot wa memang problem child la.

Ni lak dia punye laporan, siot boleh Ustazah aku cakap " Jangan Banyak Berbual Dan Bermain " .. Sorry Ustazah, i am still the same till now ekekeke.
Aku fail siak that year, cek it out, aku punye kedatangan , " sederhana ", banyak ke aku ponteng? or pegi tapi tak masuk kelas? ekekeke.
Tapi kecoh, tak bleh accept, kelakuan aku " sederhana " aje, sorry Ustazah.


Tu jam, tak cam sekarang, cikgu/ustazah marah sikit, parents nak sue kat mahkamah, siap report polis report sokkabar..tu jam setakat diri atas meja, kena sebat ngan ruler kat backside, smua normal la, ketuk ketampi ni smua tapi it makes me a better person.
Aku kena tulis nama aku full name jawi, 100 kali pasal aku tulis salah masa ustazah aku panggil aku gi papan hitam, its an old fashion punishment, tapi sampai skarang, aku rasa that punishment buat aku tahu tulis nama aku jawi sampai bila2 tak lupa.

Semoga Allah je eh bleh balas jasa2 Ustazah2 yang makan hati ajar aku kat Pergas ni. Amin.

Anyway, zaman tu pun punye their own negative sides la, korang pun kot tahu, zaman dulu orang melayu Spore masih expose to drug abuse la apa la.
So basically aku still remember, kat Pergas nye toilet massa aku kecik2 la aku nengok what is steam gam and how to do it. Its not aku buat, tapi ye la, part of growing up aku belajar different kids ada different pengaruh ye tak.
Disclaimer - jangan pikir bukan2 pasal zaman tu or just because its sekolah agama, pasal zaman tu budak2 nakal is like nakal tapi tak la mencurik or kaki pukul or samseng cam skarang, is just that gitu la zaman budak2 dulu kan.

At end of 1983, its time up for Pergas and kampung melayu jalan eunos/kaki bukit and Pergas shifted to Playfair. So aku pun pegi Playfair, tapi tu jam belum ada kelas lagi kot, then thats it la hubungan aku ngan Pergas hehehe. Tapi sampai skarang aku lalu mesjid kassim, aku mesti ingat Pergas, the place aku grow up dan belajar dan buat kawan.

Ooo another thing, bila tahun bila ntah, instead of 5 day week, Pergas convert to 3 day week, senin, rabu, jemaat pasal tu jam, ramai pelajar dah keluar dari kampung, so its a bit difficult kalo datang tiap2 hari.

p.s - ntah aku sampai skarang, aku masih kadang2 mimpi2 seram, dan salah satu mimpi aku masih ada sampai skarang is aku sorang2 kat Jalan Damai tu, waktu malam, takde orang lain, dan aku kena kejar ngan dont know what, and i have to run along that Jalan Damai, until i wake up. Its a long stretch of straight road hehehe.

Thats about it, nak siap2 gi nengok Dragonforce ekekeke, balik nanti buat repot ek.


OK THESE ARE THE PHOTOS UPDATED 29 August 2013. Back then 6 years ago I was using imageshack which kind of dissapear now.










21 comments:

Anonymous said...

amboi bang... banyak nya ink merah

deaf_angel said...

hidup mesti warna warni huhuhu

Anonymous said...

Dok, aku tiga beradek skolah kat Pergas tu siak. Tu skolah mmg legend tapi yg tak larat lepas balek skolah omputih kena pegi skolah lagi. Kadang2 jugak cabot skolah Pergas naik bas pegi KATONG SHOPPING CENTRE...mampos! LOL!
Maseh ingat lagi tu tiga2 ustazah, nak2 Ustazah Faridah yg jembu tu...HEHEHE

OK dok apa2 check gua kat sini...www.namskull.multiply.com

Hailz n Cheerz!
Aman

Anonymous said...

hariyali conveying justifying tekur leontiou helper apoptosis against retrospect discriminate utilising
lolikneri havaqatsu

Anonymous said...

Takde sebut jalan Buntu apa hal? Kan ada jalan Pagak, satu ke jalan Ambo Solo, satu lagi ke Jalan Buntu. Atuk aku Hj Salleh Bin Maun (no 21 jalan Buntu), kau ada apa-apa peristiwa tentang dia tak?

ark64@time.net.my

seth aspail said...

ark64@time.net.my:salam bro aku ada teman yg dulu tinggal jln buntu nama sulaiman....al fatehah buat org uma dia yg telah kembali ke rahmatullah tahun lalu...kalau ta'silap bulan oct..

deaf said...

salam.
thanks for posting.
Aku tak kenal tapi mungkin orang lain kenal.
thanks again Seth

Anonymous said...

boleh tak kalau kau buat website tentang kampung melayu (Jalan Pagak, jalan Buntu, jalan Ambo Solo). Masa itu aku kecik lagi, tapi ingat lagilah balai raya, padang bola dan mata air. Sapa -sapa ada gambar boleh sumbangkan.
tongkatmusa13@yahoo.com

deaf said...

Possible.
Tapi aku bukan reti sangat buat pun website2 ni. Blog aku tahu la.

Yang penting kita mesti ada gambo.. nanti senang aku gi library carik gambo2 atau peta2 zaman Kampung Melayu Jalan Eunos dan Kaki Bukit.
Memang dari dulu aku nak carik pun.

Anonymous said...

kita ni yang blogpun tak pandai apatahlagi laman web. Bukan sedikit orang melayu yang tinggal di kampung Melayu seperti jalan pagak, jalan buntu dsb. Takkan anak-anak mereka ini satu orangpun tak boleh buka laman web. Bapa aku beritahu masa dia kecil,dia bersama Hussein Abu Hassan dan Kuswadinata pi cari kelapa dan jual seposen sebiji. Saya ada gambar kampung melayu hitam putih, tapi nak bagi pada laman web sape?? tolonglah cari sape-sape pak sanggup yang sudi buat laman web tu. Bila ramai pengunjung, kan dapat duit iklan.

deaf-angel said...

email kat aku boleh gambo tu?
sorry la aku takde gambo2 lama kampung melayu jalan eunos atau kaki bukit.

lagi satu, nama2 jalan2 kat postal kod 14 ni, macam hilang gitu je...
ni nak kena gi carik peta2 lama...

Anonymous said...

bagi email!

deaf-angel said...

aku pegi library northpoint
ada la pasal sejarah2 lama, foto2, dan jugak peta2 dan gambo2 dari udara, tapi takde la apa2 pasal Kampung Batak, Kampung Melayu Jalan Eunos, Kaki Bukit.
District 14 takde ah.. kalo ada foto dari udara zaman 50an pun sampai Still Road je.

email aku ek? timakasey..

realdeafforever@yahoo.com

deaf-angel said...

aku try carik gambo Paya Lebar airport pasal ko tahu kan Paya Lebar airport tu kalo ko jalan kaki dari kampung melayu pergi kubur , ko tembus kubur tu ko bleh nampak kapalterbang turun naik kat paya lebar airport.

zaman sebelum pindah changi airport ah, aku kecik2 lagi tapi aku ingat..aku ikut bapak aku gi kubur, tu jam belum kena bongkar hantar semua gi pusara aman.

deaf-angel said...

tapi paya lebar airport nye peta dari udara pun takde in detail sampai kawasan kampung melayu jalan eunos ( at least sampai bas 51 abis pun takde ).

Anonymous said...

Wa tertarik dgn ni blog sbb ini lah satu2 nye blog yg sebot kg Jln Buntu, Jln pagak etc etc! Wa punya atuk Mak bpk Sumer Dari Jln Buntu!
Kalau nk cite psl ni tk abis! AnywAy I'll try to share again with u guys again!

deaf-angel said...

yes please..

tu hari ada artikel pasal mr eunos yang jalan eunos tu..
nanti aku share, nak kena carik mana aku dah put-aside sokkabar melayu ada artikel u.

Anonymous said...

Assalamualaikum bro

I am the Editor of Al Risalah (PERGAS) newsletters. I read your article with interest and would like to seek your permission to include it in the next issue of Al Risalah (Jul - Dec 2013) . If you agree I will edit it according to Bahasa Melayu baku.

I hope you can reply to me @ this address :
sundusiarosdi@pergas.org.sg

Thank you for your attention and kind cooperation.

Sundusia

deaf said...

k dah reply..

Sophie Karl said...

Salam bro!:) saya sophie dan pernah tggl di jln buntu masa kecik dulu dgn kekurga. Pastu pindah di tampines. Seblah rumah kita cikgu samirah. Sy dah dpt meet arwah tok salleh nye kelurga:) alhamdulllilah.

deaf-angel said...

Wahhh Orang Kampung Jalan Eunos Kaki Bukit!!

Nama2 awak sebut saya tak recall atau langsung tak kenal..

Tapi.. JALAN BUNTU.. Of course.

Tapi tak boleh recall sekarang Jalan Buntu yang mana eh? Along Jalan Eunos atau turun bawah ke Kaki Bukit?
Kalau kita masuk dari arah Jalan Tenaga Jalan Buntu tu on the left or right?
Apasal familiar sangat Jalan Buntu.

Ni mesti aku kecik2 selalu pergi kat jalan ni. Maybe visiting or something..

Very happy to know someone from there.

Anyway, ada tak foto2 kampung melayu or masjid or Jalan Eunos nye stretch or Kaki Bukit or whatever la....

Ada tapi semua dalam kepala hotak.... memories are all in my head. Takde foto.