Sunday, May 20, 2007

(Sekolah) Jalan Daud School

dulu kan bila aku buat ni blog, aku memang ingat nak buat a bit cam those reflective2 or kenang2 gitu pasal benda2 lepas dan share things yang maybe bermakna bukan untuk aku je tapi mungkin orang lain especially years to come bila dorang do search kat internet. So, sambil warm up dengar2 Dragonforce untuk gig dorang besok, aku snap gambar school badge sekolah rendah aku.


Aku masih simpan sey badge Sekolah Jalan Daud. Ni sekolah officially pupus tahun 1983. Yang sebelah tu ialah keychain souvenir bila sekolah ni dah takde lagi, so korang kira la 1956 ke 1983, berapa ribu eh budak2 sekolah sini? tapi aku search kat internet, ada jumpa satu je website sebut pasal budak2 sekolah jalan daud ni hehe.

Sekolah ni kalo korang nak tahu, skarang Eunos Primary kan, ala kat Eunos Crescent nye belakang tu, sebelah PIE tu, padang sekolah tu la sekolah ni nye tapak..
Tu jam betul2 belakang blok 17 ke hapa tu, sekolah Jalan Eunos, kat tengah is padang bola. Jalan Eunos kira upclass sikit la, Jalan Daud kira slack sikit. Maklum, majoriti melayu, aku pun dulu ingat apsal aku tak masuk sekolah rendah Kaki Bukit eh? hehehe. Tu jam, sekolah rendah Kaki Bukit, cam smua melayu je hahaha. " Sama2 maju ke hadapan ".

Tu jam kan, aku darjah satu, darjah dua..masih ingat, cam sekolah melayu la, semua Melayu.. Tu jam takde cam sekarang integration multi racial, cuma masa aku primary 3 onwards baru la ada kawan2 cina, tu pun bila Jalan Eunos School roboh, budak2 dorang kena join Jalan Daud.
Uniform is the baju putih, seluar the kaler hijau.

Sekolah ni is just tiga tingkat, satu deret, zaman dulu nye sekolah2 banyak cam gini, one corner smua toilets, lepas tu tingkat satu ada la kantin. Tu jam is like air 5 sen, karipap tiga segi tu kan? korang bleh beli 10sen, 15sen, 20sen, 30sen full piece, no worries, pakcik potong kecik2 ikut budget korang.
Ada dentist nye pondok gitu, aku suka la, tiap2 kali ada nurse panggil aku gi cek gigi aku tampal2 besi hehe.
Tu jam golden years la...tak cam budak2 sekarang, kesian nengok dorang, ntah seumur pernah main kejar2 ke, sembunyik2 ke, silap2 tak pernah dengar pun.
Sekolah means half day, setengah hari aje, pagi or petang.
Takde homework, aku rasa waktu aku tu jam, perkataan Homework ni tak wujud lagi, publisher Oxford Dictionary pun tak pernah dengar ni word kot tu jam hehehe. Best woo, gi sekolah ngan happy2 pasal takde pressure.
Make lots of frens and betul2 joy la, zaman tu ialah cam kata kalo teacher risau apsal ada satu pelajar kita tak datang sekolah, nanti tanya sapa tau rumah kat mana, nanti kalo satu jawab " saya tahu, dia tinggal Jalan Silat Gayung ", then teacher kasi permission kawan tu satu tinggalkan kelas gi rumah kawan lagi satu tu gi cek apsal tak datang sekolah, tu jam is like pure la, bersih suci zaman tu.
Tu jam, aku masih sempat rasa nengok budak2 kelas Basic, tu jam this is like primary 8 mono ke, primary 8 extended gitu la, ada lagi kot sistem extended gini skarang?
Lepas basic, nanti terus masuk VITB Skarang dah takde VITB ni smua ek, skarang ITE, bangunan2 sekolah cam university siot, glamer abis budak2 skarang, tekejut aku nengok Bedok ITE wakakaa. Waktu tu kan, aku gi sekolah, bawak beg kotak briefcase gitu, korang ingat tak, beg2 zaman dulu gitu...ingat2 balik, selenger abis sey.

A school treat is like kalo national day ke hapa kan, nanti kita nengok pilem black n white, pakai projector wakakaka. Siot dah tua siak aku ingat balik zaman tu.
Games no problem, main bola hentam paling favorite, balik rumah, uniform putih ada tompok2 bola smua kat belakang ekekee. Then main bola kat court simen, ( tu jam zaman sepaktakraw is like important sport la , selain dari bolasepak ), kalo takde kawan bawak bola, kita pakai buah apa ntah, ada sort of obscene name given to this buah la tu jam, dah lupa lak the name, tapi it's shaped like a tennis ball, so ok la, main sampai buah tu pecah, then ambik baru hehehe.
Sports day, lari kat padang je, ada la acara2 lempar2 bean bag ke, kalo menang dapat tumbler.

Then sekolah ni kan, tahun 1982 nak kena roboh pasal tu jam nak buat sekolah baru and also belakang sekolah ni tu jam PIE baru naik,
dulu kan, PIE tu takde, UBI Avenue semua takde, smua kampung, blakang tu kampung2 melayu aku tak tahu la jalan taugeh jalan apa ntah, mesjid kat situ pun dah lupa mesjid apa ntah, tapi dah roboh nak roboh dah smua, aku tak tahu pasal tu jam aku bukan campur budak2 dari situ or pegi merayap main2 kat kawasan situ sangat, aku masih ingat waktu aku darjah 3, PIE jembatan tu yang naik atas Eunos Link tu patah dua, aku tak tahu korang smua tahu tak, tapi that jembatan did patah dua, i mean literally break into two parts at the middle and drop to the ground floor. Tu jam masa construction period la hehehe.
So tahun 1982 ni, sekolah ni pindah gi Bedok Reservoir yang Jaya Primary School tu ngan East Coast Primary School tu kan dua tu kan? Sapa2 budak2 bedok reservoir zaman tu tahu la ni dua sekolah, ntah ada ke ntah tidak.
1982-1983 tu jam budak2 sekolah Jalan Daud tumpang sana dua tahun hehehe.
Then lepas tu bila nak return kat original location, siot kena combine ngan some school, telok kurau west ke east ke apa ntah, gitu la , masih ingat masa combine dorang ada up sikit pada mata aku, ( ye la, aku budak sekolah Jalan Daud, scum of the earth punye sekolah, very the takde class la, majoriti melayu lak tu ), so sekolah tu tukar nama jadi Eunos Primary as it is now.
Tapi for whatever reason, kalo orang tanya aku, aku primary sekolah mana, aku mesti jawab, Sekolah Jalan Daud, walau kalo aku nye sijil sekolah primary taruk Eunos Primary, aku nye PSLE cert apa ke benda tu la.

Aku masih ingat tu jam, kita ye la waktu tu mana ada nursery ni semua, aku sekolah makan pun kat Kaki Bukit, ala, yang sekolah PAP tu pakai baju putih, seluar kaler kotak2 merah muda hehehe, masuk primary one baru start belajar ABC.. baru belajar omputeh..
so aku masih tak bleh lupa, teacher aku test la " what is your name? ", " where do you stay? ", senang la, just guna ayat tu balik kan pusing2 bila jawab.
So dia tanya " How do you go to school? " aku nye bodoh , aku jawab " I go to school by walk " hehe, tak bleh lupa siot English aku pecah dari dulu lagi sampai skarang.
Miss Suppiah, ingat lagi sey aku teacher aci ni, dia pakai sari ekekee.
Mintak2 ni blog tak hilang ( kalo aku tak delete ler hik hik hik ), pasal aku tahu , years from now, mesti ada orang cari nama sekolah ni kat search engine, dan mintak2 jumpa ni post, kasi dorang ingat balik ceta lama dorang jugak wakakaka.
Dan aku tahu, ada korang lepas baca ni, mesti gi search engine, carik balik pasal sekolah rendah korang jugak.

Apa2 pun, less than 24hrs from now...

45 comments:

Anonymous said...

Siak ahh lu wat a small world!! Gua pon skolah kat Jubo Denker Sakit (JDS)...hahahahaha
Kimek, lu bawak great memories siol. Gua skolah dari 1976 sampai 1980. Gua pindah skolah pasal kampung gua, JALAN TENGAH nak pecah. Last2 sumer org kampung dapat rumah flat baru...family gua nye yg tak dapat. Tu pasal gua banyak pindah randah. Saper yg tak ingat siak, tu skolah legend ada brader darjah 6 yg kaki seblah pendek, rambut panjang tapi main sepak takraw punya lah baik. Den lu maseh ingat tak buku (mr) BALA ON THE MOON...hahahaha Dier pon ajar bola baik. Budak2 Jalan Eunos Primary selalu kena titek ngan JDS...dat time mana pakai boot. Hehehe
Walaupon gua pindah skolah ke BEDOK SOUTH PRI...JDS tetap menjadi pujaan gua. Oh yea, Cikgoo Haizah tinggal sblah blok rumah gua je. Cikgoo Rosmina pon sama masa tu gua dudok kat Bedok Reservoir. Anak dier Khai sama gua, best buddy. Sampai skrg gua respek nie dua2 cikgoo...dulu dorang betol2 nye garang...hehehe *kena ketip jari ngan pen...LOL
Time gua Pri 6 kat East Coast pon (skolah pri sampai 3 skolah..rekod kan..hehehe) budak2 JDS gua jumpa. Tu pon yg junior dari gua. Tapi gua maseh jumpa2 old skool mates gua jugak sampai skrg....phewww it has been long time....
Ah siak gua kalau criter pasal lama2 nye hal mesti tak abes. Anyway, thanxxx n check me out agai n kat www.namskull.multiply.com

AMAN
EX-JDS, EX-PERGAS

hell_fire said...

Memang gerek lu punya cite deaf......
Gua sempat skool singapore till ri 3 jer...
next..go malaysia........
Apepun...geylang tempat syok wooo...
Ade g ker bus 13 tu now?

Mr mr said...

Alamak bro gua pun JDS la.Tak sangka lu from JDS,teperanjat berok
beb gua tetengok badge JDS dkt lu pya blog.Memang betul ape yang dickpkan oleh Aman.Mrs Lazaroo,Mr Ang bo peng,cikgu Paulan yang gua bole tambah2.Anak cikgu Rosminah,Roskhaider satu kelas dgn
gua dulu.Mcm mane pun terimakasih byk22 kepada lu kerane review album gua.Long live JDS!

Anonymous said...

Fuuuuh nie mcm mau kena buat JDS nye reunion..hehehe

Aman

Anonymous said...

oitttt gua pun dari jds,kalau u all can remember kalau ujan lebat jln eunos primary mesti banjir.....hahaha.Betul orang kata one of the best days of your life is bila kita di sekolah.Gua pun dari tahun 76-80, someone mentioned eunos flyover roboh before....no joke its betul.During that time i tengah lawan bola,i represent school that time.Ada la juga orang tengok,all of a sudden they all walk away ada juga yang lari.I thought game boring but after the game bila i naik class i terperanjat tengok jembatan terbelah kat tengah(my class kat tingkat 3).During jalan daud time i very active in sports,i represented school in track and bola ada juga main takraw tapi tak main untok school.Someone mentioned about the canteen,teringat roti sardin,karipap and nasi lemak kalau duit kurang tolong aje pakcik pungot pinggan nanti dia kasi roti sardin and teh o....hehehhe.Dentist aku tak favourite, dia orang suka call up nak dekat recess after that macam mana nak makan!I can still picture the school in my mind those were one of the best days in my life.Mr phua,mr taib,mr bala,cikgu karim,ms maniam,ms june tham and the rest of the teachers,thank u thank u thank u!.And special tkanks untok orng yang start ini blog.

Anonymous said...

Jalan Daud School Anthem

We're the lads of JDS always filled with life and zest, both in lessons, sports galore we must work for better score. Be the going good or bad, we must fight and neverxxxxx. Let us all in one voice say, may our rise high one day. Onward onward to success let this be our motto'll be blessed.

viggen class of 1971 - 1976
7B, Jalan Traling
Singapore 14
tel; 4406443

tu address lama.
Lagu pon lagu lama

kalau skarang gua nyanyi lagu dream theater

Wan said...

Gereks....gereks giler. Aku faorit miss bintang and cikgu latifah. Time aku baru habis belajar aku buat relief teahcing pat Eunos Pri about 8-9 years ago. Miss Bintang mash ajar pat sana seh. Jadik the next day aku bawak class photo time aku darjah 3 (1983). Dia belek tu gambar ...lepas tu bilang pat aku 'You make me feel old'...hahaha....
Aku ada ingat time speech day. Konon kan dapat hadiah...jadik kena pakai serba smart la kan...semua putih berseri pakai sabun FAB. Sekali hujan...satu padang lecak.

Anonymous said...

Assalamualaikum geng sekampung lama, tersempak halaman kamu pasal JDS, cerita-cerita lama semua keluar, macam ada connection sampai sekarang. Bagi semua ex-murid cik gu Rosminah, harap maklum beliau sudah retired lama & sekarang di JC (jaga cucuk), masih tinggal di bedok reservoir. Salam semua JDS sekampung.
Roskhaider

Anonymous said...

aku tua sikit dengan kamu semua. aku di jds dari 1969 till 1974.cuma satu kelas. pandai ke bodoh tetap A class. teacher aku sama teacher kaoorang. darjah satu teacher sari. darjah dua bintang ibrahim. darjah tiga dan empat miss june tho/tham. darjah lima teacher cantek dan darjah enam teacher bareback. kalau guru chigu ismail, asmah rosminah dan mr. karim.best bab your site. saya ada nama semua kawan dalam kelas dan satu jadi dr. muklis abu bakar.

Anonymous said...

hey kalau kau nak tengok lagi satu jds site go to kampong net. the moderator dari jangan datang sekolah.

deaf_angel said...

ramai eh budak sekolah jalan daud...most probably ni blog will float around kat cyberworld for many years to come,
and ramai budak jalan daud will continue to use search engines and jumpa apa korang semua tulis kat sini...
i mean lain2 zaman ler, tapi kita semua share something special gitu hohoho

Anonymous said...

JDS 1968 - 1972 ada sapa2 seangkatan dgn gua tak? Miss Bintang, Mr Phua, Mrs Lazaroo, Mrs Soh,Ms Bebek, Mr Singh,Ang Bopeng,Cikgu Ismail,Cikgu Radziah yg lain dah lupa plak..At one time Ang Bopeng pernah terjun dari tingkat 3

deaf_angel said...

1968-1972? tu kuno tu. betul ke date dia haha.
Mrs Lazaroo.. dia ada ajar dulu. Primary 3 kot?
dekni teacher muzik haha.
Miss Suppiah huhuhuhu. tiap2 hari pakai sari.
dan macam2 teacher dan cikgu lagi la.

They are my teachers, sampai2 bila pun terhutang budi kat dorang.

Anonymous said...

Oppsss,1967-1972 kuno bro.Itu time wa dengan Amin Bakri,Md Noh,Bagong yang lain sudah lupa.Nie wa tengah cari Report Book lama.Bila sudah jumpa,wa upload sama lu.Bila balik sekolah pergi Central beli sengkuang kat panggong wayang.Power time tu.Atau tunggu mama mi siam dan apek jual air dan apam balik datang kat depan gate sekolah Jalan Eunos.Beli air pun ada tikam2.

Anonymous said...

Wonders of technology beb. JDS 1971 - 1976. Bila baca comments luorang aja...memories flashback mencurah curah. Entah apa angin gua key Jalan Daud malam ni dan end up kat sini. Can still remember those teachers'names that are mentioned by luorang semua. Anyway all the best to luorang semua.

Anonymous said...

JDS 1974- 1979

Remember tak Mr Koh Chee Seng? I selalu jumpa dia.. Dah retired. Dah tua dah.. tapi masih macam gitu jugak lah..senyum ajer. Sikit hari sebelum retired was a principal. Nice to know JDS spirit is still alive. Rawk on...

Mas

Abdullah bin haji Ahmad said...

class mate of the class 1A to 6A from 1969 to 1974. Abdullah bin haji ahmad. abdulwahid bin abdullah. abdulrahim yunos.aman madali.abdulrazak manap.adnan hadik.adnan omar.affandi ismail. abdulkhalid bidin.nizammudin.fuad mazlan.muklis abu bakar.jasni bidin .azman zainal.irianto marino.zakaria azmi.raja salim bin raja salleh. rosli salim. roslan. mazlan abu hasan.wan sharum shah bin wan ali. fauzi kasmoh. anuar ali. tong inn leong .chin huat beng. ah seng. abdul gani.mustafa kusni. muhd noor suhada.hanafiah hashim.shafiee maswan. ishak abdullah.subari.osman .rosman.ridwan sudin.muhd noor atan.azlan buang.zulkifly muhammad. fajar mazlan. zahid.

obangsibego said...

Salam utk semua 1971 - 1976 Bersama sama saya dulu, Othman Ibrahim, Othman Suloh, Zainuddin Kahar, Shahri (lolok), Rosli Ali, Hamid (jendul), Mahyuddin, Khamis, Zaini, Badlishah, Rozai, Roslee, Lokman Hadan, Zakaria abang Mazlan, Sharif, Mustafa (apek), Khalid, Azman, Basir dan yg nama nama yg tak dapat saya ingat.

Anonymous said...

Alamak bring back memories seh.. baca blog nie. Dah baca blog nie teringat lak kawan lama mana agaknye dia org menghilang ... Masa sekolah dulu aku budak baik pasal bapak aku ada pat sana .... hehehe. .... Pasal jembatan roboh tu aku ingat lagi ... but ape2 pun well done you bring back JDS man....:)


RatuHantu

Anonymous said...

obangsibego,

kita nampaknye same cohort, nama lu mentioned sumer gua kenal, lu drop gua email. mungkin gua kenal lu.

viggen_one2002@hotmail.com

Viggen JDS 1971-1976

Faz said...

Now I remember my JDS friends' names (1974-79)....Abdillah Ariffin, Roskhaider, Fajar, Mastura, Ismadi, Melati, Fadillah, Nur Azah, Farid, Hezlin,.....so many to remember....but if you know any of them, please hit me up. Aku skarang tinggal kat Honolulu (Hawaii). kalo boleh get in touch with my friends, that'll be awesome!!! Aloha, Fazlur "Faz"

Faz said...

I attended JDS (1974-79). Plenty of great childhood memories. Looking to connect with my ol' friends from JDS. I live in Honolulu (Hawaii) now. Hit me up!! Aloha, Faz

Email: fazlury@yahoo.com

Hisham said...

fuyoooo... Aku pun ex JDS and ex Pergas.. Hidup JDS!!!! 1973-1978. Amacam kita buat reunion ala2 Sweet Charity 40thn. Jumpa korang semua kat http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=7915668555&ref=mf.. See Ya

deaf_angel said...

When Marnie in Australia says hello at the chatbox just now, I remembered to come back and check this post again..but firstly...


Salam, Hello, G'day mate and Aloha to all JDS mates from the 50s to the 80s.

Its been over two years since I reminiscent about (Sekolah) Jalan Daud School and still up to now, fellow ex-students from different years and decades are still coming here and replying to this post or saying hi at the chatbox..

Dan budak2 sekolah jalan daud ni ada reply dari Hawaii dan Australia.
Apsal aku happy eh baca semua posting korang?
pasal maybe we share a same bond kot? masa kecik2 kita semua pergi sama sekolah dan guna bangunan yang sama dan badge sekolah yang sama pun.

Hopefully years from now, ex-mates of jds will continue to stumble upon this post and realise they are not alone huhu.

Hopefully you guys and gerls can even get to contact your long lost primary school classmates and schoolmates all over again.

So just taruk ler korang punye emails or whatever haha.

To all, Thank you so much.

seth aspail said...

haha..kekek aku ketawa..
salam buat semua kekawan aku..
tahun 1971_1976..
aku said khamis members choir skola dulu..

Syed Faiz Binyahya bin Abdul Karim said...

Assalammualaikum! salam sejahtera semua budak2 JDS come and join us at https://www.facebook.com/groups/184954341537904/

we are a group from 1968 - 1973 boys most of us are from the same class in primary 6A

Please ask to join the group!

We started to organised small gatherings every month.

Come and join us!!!

Wasalam! Syed Faiz Binyahya(Hockey Captain)

faiz bafana said...

salam semua JDS mate. nice to read the blogs.saya dari tahun 1969-1974.school II.cuma kat sini banyak dari schI

faiz bafana said...

tahun bila

deaf said...

hi all,

Its been more than 5 years since this was posted and i realise there are still visitors from all over coming across here.
Jalan Daud School is legend irregardless the years we all study.

Hope all you jds mates stay happy and healthy.

Anonymous said...

Bro bokeh jumpa bak tengok badge skolah lama tu lah kl boleh call me at 93913866.thanks

Anonymous said...

Salaam Bro, sy Zahari Ujang dr Malaysia. Wth JDS fr 67 - 72, most of d teachers u mentioned taught me too esp Ms Bintang n Mr Ang n d sexy Ms Lee (bebek). Can vividly recalled d incident involving Mr Ang. What surprises me....Ms Bintang was still teaching in JDS during d 80's. Can never forget those days. Can anyone help me trace my ex buddies...Masod, Jasni, Amin, Jalaludeen, Shafie, Sani etc
My no: 011 1476 9495
Email : zahari_mcis@yahoo.com

Anonymous said...

Salaam bro, sy zahari ujang dr Malaysia...wth JDS, your batch i guess. Amin bakri was my classmate fr Std 4 to 6. Moved to NS Malaysia 2nd term of my Std 6. Never been to Spore since then. Help me to get connected wth xclassmates n xteachers. Thanx

Anonymous said...

Contact no : 011 1476 9495
Email : zahari_mcis@yahoo.com

Ibrahim Sallim said...

Aku pun Dari sekolah JDS Dari 1973 to 1978 siapa ingat budak nama Ibrahim yang dulu dia famous makan rumput minum air longkang dah lams tak jumpa dia

Ibrahim Sallim said...

Roskhaider kenal aku tak Ibrahim aku Dari 1973 to 1980?

Ibrahim Sallim said...

Aku Dari dulu height kecik je tak tinggi tinggi sampai sekarang

Ibrahim Sallim said...

Hi bro aku actually Dari 1973 to 1980 you are more older than me

Ibrahim Sallim said...

Hi my name Ibrahim Sallim I also from JDS 1973 to 1980 untuk know me very well please email me
Ibrahimsallim66@gmail.com

Ibrahim Sallim said...

Bro aku Ibrahim ex JDS aku Dari 1973 to 1980 my HP no 91743778 call or WhatsApp aku

Ibrahim Sallim said...

Bro aku Ibrahim ex JDS aku Dari 1973 to 1980 my HP no 91743778 call or WhatsApp aku

Ibrahim Sallim said...

Hi my name Ibrahim Sallim I also from JDS 1973 to 1980 untuk know me very well please email me
Ibrahimsallim66@gmail.com

Anonymous said...

Salaam bro Ibrahim Sallim, ye.....i m much your senior. 1973 i was already in Malaysia.....dah berumur bro, already 57yrs n dah ada cucu. But i believe if my xclassmates were to read this, they ll definitely respond.....hope so. U guys in Spore did a very good job in connecting xJDSeans....tabik spring

Ibrahim Sallim said...

Hi fax aku Ibrahim JDS Dari 1973 to 1980 boleh aku email kau?

Ibrahim Sallim said...

Sorry faz salah type

Ibrahim Sallim said...

I also already 50