Thursday, October 6, 2011

silksutra - akhirnya

I bought this debut cd from Silksutra, a Singapore rock band performing their own songs in the Malay language. In my opinion. Fantastic entertaining exciting heavy rock. So I want to write why I like it so.




Ikut prinsip "kalo kita tak sokong band rock Melayu baru -yang buat cd dengan lagu2 ori sendiri (yang lagu sedap2) dengan aku rasa mungkin segala cost pembikinan album dorang self-financed- dengan kita membeli cd dorang sapa lagi nak sokong", maka this is another one. And its a SUPERB one. Trust me.

SILKSUTRA - Akhirnya. Apa yang akhirnya tu aku tak tahu la.

So lepas beli aku rip terus 320quality dan pasang kat telinga dalam mrt pergi kerja. Suka giler aku. Heavy giler. So aku dengar dua kali round tempat bising, dan sekali ni dengar senyap sunyi. Bila dengar suasana sunyi, makin aku suka.

Tergamak Kau - Fast and heavy. Sedap lagu. The keyboards very menonjol. In out everywhere gitu.. Ingatkan aku kat berapa band rock yang aku suka cam Rainbow, Deep Purple, Lost Horizon huhu.
Mengapa Sukar - Slower song. Stay heavy.
Percaya - Ni yang aku wish ada liriks kat inlay dia. " ...perihal Pocong dan Bunian ". Did I hear right? wow. Lagu berunsur keteguhan iman gitu. I like.
Melissa - Hah, boleh buat Melissa Trilogy ler ngan Mercyful Fate & Helter Skelter weewits. Very nice song. Slow, but nice and rocking.
Bila Akhirnya - Lagu pasal derita, kehancuran, perbalahan gitu. Rancak.
Peristiwa - Ni lagu boleh celen lagu " Superman Tonite ". Sedap. Kalau filem2 Melayu hero heroin hensem cun happy2 gitu bila last part nak ending gitu hah sesuai main lagu ni.
Mungkir - Very nice intro.. dah part solo tu aku ingat aku dah teringat Toni Carey kat album Rainbow Rising sey. Backing vocals lagu ni ingatkan aku kat backing vocals Hail n Kill Manowar. Sama orang kot? haha.

So semua best. Suara sedap. Guitar solos. Rhythm section bass ngan drum gedebang gedebom bikin rhythmic havoc. Keyboards yang buat ni album so alive gitu. Kalau only radio stations give them a chance. Aku tak tahu, aku tak dengar radio haha. Tapi aku suka dengar pendapat brader2 kat muzika pasal giving these bands a chance for people to hear and hopefully support.

So kalo korang nak dengar band rock melayu yang baru2 yang best, menghiburkan, exciting, melodic, fast, loud, and HEAVY. Maybe this will suits your taste.

Aku beli ni ngan harga about 15 ketul. A great buy.

Kalo ada time, dan ada mood, aku merapek merhaban a few more cds ok. There are a lot more great Malay language rock bands putting out their own cds out there. So check them out.

6 comments:

berteromber said...

bagusla...Singapore berterusan ada generasi pelapis rock ni...kat malaysia balik2 kena layan band2 indie macam hujan tu...iskhhh...

btw...kat youtube banyak jugak jumpa dorang punya cover version...hallowed be thy name pun ada...best!

aku HIV positif said...

ermmph... cam biasa susah nak dapat kat bandar2 kecil macam kat tempat aku ni bro...

iaryylr said...

gua baru dengar, namun teruja juga, cari kat u tube dulu untuk tengok persembahan yang ada... thanks bro!

Kaboi Tanduk said...

tak tau sgt band Singapore tp yg ni macam menarik, sebab ada keyboard. memang kena try dengar neh..

MindHeartBodySoul said...

hmmm.. best la layan lagu2 fast,melodic muak dah asik ballads kew apa. lagu-lagu sekarang dah tak best macam 90-an dulu... rajin ko sourcing mender2 cenggini...

matakucing said...

ok ler..at least ada gak rock band yang kuar album baru..ni tak asyik diulit nostalgia ajer..sampai bila nak cenggitu.. :)