Tuesday, January 14, 2014

Maulud Nabi & mendiang Andy Matthews

two things in this post, one is to celebrate the birthdate of Prophet Muhammad (based on Islamic calendar) and the other of someone, whom I once meet only briefly and I dont even know who he is then, who just passed away.


(1)
Tercipta Satu Lembaran Sejarah Di Tanah Suci Kota Mekah
Hari Yang Mulia Penuh Sa'adah Bermulalah Sebuah Kisah
Malam Isnin Subuh Yang Indah 12 Rabi'ul Awal Yang Cerah
20 April Tahun Gajah Lahirlah Putera Yang Sa'adah

Abdullah Nama Bapak nya
Siti Aminah Ibu nya...

Dari aku kecik sampai sekarang, mungkin sampai bila2, lagu Al-Mizan ni memang dah jam, dah kena lock dalam otak... Tak boleh lupa haha...  Malay Music at its best.

Selamat menyambut Maulud Nabi.

(2)
Nak cerita sikit kebodohan dan ke"sele'nge'"an aku. Memang aku sele'nger ok tapi bukan selalu la haha. (Kaber line sikit.)

ok aku tu jam sesat tau kat Bandar Frankfurt, bukan sesat cuma aku dah lost aku punya sense of direction gitu. Tu jam masih awal la, kul satu tengahari gitu.

Selain tu aku ni ada poor memori ingat muka orang dan nak letak kat mana kat mana.

So aku Nampak mat salleh ni, OK OK aku tahu la semua pun Mat Salleh kan dah negeri omputeh!!

So aku Tanya la "you know Festhalle?? which direction??"  aku spoken English memang pecah la, Phua Chu Kang gitu.
So dia cakap dia pun nak pergi Festhalle.. So aku cakap " oooo you're also watching Iron Maiden later?".
Jadi dia bukak mulut je aku agak dia bukan orang Jerman. English dia punye native language la cara dia berbual.


So dia senyum...dan dia Tanya aku dari mana... Dia cakap la dia dah pergi South East Asia pun, dia cakap dia enjoy masa kat Bali. Tak yah cerita panjang, dengar gitu pun tahu dia gi semua pasal nak tengok Iron Maiden la kan??

Aku fikir macam...ok, tak terkejut pasal memang ramai peminat Iron Maiden satu dunia semua travel, backpacking, apa je la tengok Iron Maiden main kat lain2 benua, lain2 tempat, lain2 suasana.

Aku lagi bodoh Tanya dia " eh, you see Iron Maiden plays shows in Australia?"
Dia angguk dan senyum...  Fikir balik, aku ni Two Stupid Dogs siak. haha.

So bila dia tahu lepas Frankfurt dua malam aku nak pergi tengok Maiden headline Download Festival Donington Park, dia cakap " Donington's going to be Special".

Aku macam "ok ya, of course, its Donington". Aku masih ingat dia peminat....!!

Lepas tu kita jalan, aku heran pasal terserampak peminat2 dari Poland.. Aku tahu dorang Poland pasal semua bawak bendera Poland, stop kita, dan ambik gambar ngan Mamat ni. Aku pun " sapa sey dekni???, ooo dorang semua kawan kot!!", ye la agaknya dah jumpa mana2 ye tak.

Sekali tu jalan...borak...dia ulang lagi " Donington Is Going To Be SPECIAL!!"
Lepas tu dia cakap " Later where will you be standing?? I want to film you!!", baru aku fikir, oooo dekni kerja ngan Iron Maiden la...

Dah sampai luar Festhalle, ooooo dia terus masuk pasal dia ada special pass..

Then nampak dia kat stage la semua la apa la....


Bila aku kat Donington....bila semua berasak 80,000, orang 90,000 orang mungkin 100,000 berasak nak tunggu Maiden start main...

Tiba2...ZROOOOMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Spitfire terbang betul2 atas kepala..  Rendah giler. SPITFIRE ok!!!.. mana punye museum Maiden dah mintak keluarkan suruh terbang betul2 atas kepala peminat2...
Seumur hidup aku tengok konsert rock, tak pernah aku terfikir, dan memang tak boleh difikirkan tapi terjadi,  intro konsert rock, orang boleh suruh World War II punye fighter plane, yang dah umur lebih 70 tahun terbang betul2 atas peminat ramai2, tiga kali Spitfire ni pusing atas peminat...


Maiden at Donington Park, SSOASS theme, surprise SPITFIRE very low flypast with Aces High (which is about the R.A.F and includes Spitfires glories during WW2 Battle of Britain) in the setlist!! - what a combination, something unforgettable.

Tak boleh dilupakan la pengalaman ni.


Baru aku paham si Mamat tu cakap " Donington is going to be Special"..

So.., Andy Matthews, who just passed away.

In that few moments I share with you walking, and I don't recognise who are you even when the Poland fans were stopping you in the streets, I thought you are a fellow fan, when in fact.. I am so fucking blur.

Thank you for being so nice, so humble, and I think its a lesson I learn and should apply when a stranger is asking for help on the street. A simple show of direction, can actually mean something more.

5 comments:

dilabangiWORLD said...

salam maulidur rasul dep,
bila aku ingat lagu tu masa skolah agama dulu
suka enor nyanyi almizan tuh

Rafi said...

Laa..mamat yg keja ngan maiden tu yg jumpa borak2 tu dah meninggal?memang baik hati n tak sombong eh dia..betul kata orang,yg baik hati,yang tak riak cepat je mati..
Salam maulidur rasul bro..

berteromber said...

dulu zaman2 sekolah kalau ada soalan pasal tarikh kelahiran Nabi Muhammad...memang lagu Al-Mizan ni lah jadi penyelamat...

Portdy said...

satu pengalaman yang , aku rasa tak semua orang rasa dan jumpa.

speechless .

cLinaku said...

untung arhh.