Friday, August 14, 2015

PISANG SALAI (Smoked Banana) - Apa salah silap si pisang salai ni sampai kena kutuk kaw2? bincangkan.

Pisang Salai dalam bahasa Inggeris Smoked Banana la ye?
Popular jugak la kan Pisang Salai ni kalau kat Selatan. Contoh orang2 kat Johor, kat Singapore, tahulah makan benda ni ye tak?.

Contoh foto gambar Pisang Salai untuk sapa tak pernah menengok nye.




Tapi.. bawak balik KL memang reaksi nye "Apa ni??", (mesti dengan intonasi curiga dan horror.)

Ni contoh2 ayat bila tengok dan makan Pisang Salai.

- "MENYERAMKAN"

- "EIII!!! BAU DIA SAMPAI DEPAN!!!!"

- "TAK BERANI NAK LETAK KAT LIDAH, KUNYAH PAKAI GIGI KIRI KANAN TERUS TELAN"

- "AIR!! AIR!! RASA DIA TAK HILANG KAT LIDAH!!!"
.
.
.
.

dan bawah ni la ayat paling legend aku pernah dengar untuk sesapa pun makan Pisang Salai 

- "INI KALAU MAKAN SEBELUM JUMPA DENTIST, CONFIRM DENTIST SURUH BALIK RUMAH!"


Apa sey?? 
Nangis tau Pisang Salai ni kalau dengar.

Aku seumur hidup makan Pisang Salai ni ok je...
Lagipun kan sedap... Very the chewy and whats wrong with the smell??
Lagipun kan Pisang? Pisang kan makanan berkhasiat.
Salai lagi. 
Ni orang2 dulu merantau belayar...makan ni la pasal tahan lama...
ök ok, aku tahu la bukan "pisang emas dibawa belayar" tu pisang emas untuk elak mabuk laut, tapi pisang salai kan tahan lama...
HEALTHY AND NOURISHING FOOD OK.


Anyway, rasanya harga dia sekarang kat gerai2 jual kueh
is about 500GM - 14RM, 1kg - 28RM.

Gitu la kot harga dia.
ITS A DELICACY. Dah start makan tak boleh stop lak.







OK bye...
.
.
a
k
a
n

d
a
t
a
n
g
..
.
.
.
.
..
.
..
.
.
.
..



Next change... Sabun Sertu...
Dunia ni makin kecik.... So Sabun Sertu is a necessity that we need more and more...

Nanti aku borak k....

Tak sabar....
UP THE IRONS!!!!!!!!

Today is 14th August. Release of the first song Speed Of Light from the new album Book Of Souls.

Excitment!!!! Happiness!!!!! Prosperity!!!!! and Progress!!!!!!! Wooo hoooo!!!







11 comments:

berteromber said...

bukan lah suka sangat...tapi kalau dah ada depan mata aku bedal....tapi memang lama dah tak makan pisang salai ni...

D'arsil said...

HAHAHA.. aku tak perna makan pisang salai ni, ni pun pertama kali tahu., kalau pisang jemur pastu goreng yg tu suka sangat aku makan.

Fex Darwish said...

sebab tak sedap.. haha
tapi tak la kesah sgt bau dgn bentuk dia..

tapi PISANG MOLEN sedap!!

Ijau D. Koceng said...

pernah makan pisang salai mcm ni zaman aku kecik2 awal 80an dulu... skrg ni lidah/tekak aku jenis pemilih

Rafi said...

Sedap woo pisang salai ni.kalo di goreng balik celup tepung lagiiiii sedap tak caya try buat.heheh..makcik aku suka wat gitu

deaf-angel said...

1) Pisang Jemur lepas tu goreng?
Yang mana tu eh..

2)Hi Fex Darwish.
Pisang Molen, aku google ni. Aku fikir2 macam tak pernah makan lak.
Thanks for looking at this blog and giving your comment.

3) Pisang salai goreng balik celop tepung...
hnnnmmmmnnnn cam sedap je

A.I said...

aku suka pisang. tak kiralah pisang salai ke tak salai, semua aku suka. tapi...tapi..tapiiiii...aku tak boleh mkn pisang bebanyak. paling kuat pun separoh bijik je. kalau tak, jantong aku bengkak. gitewwwww. sedey!!!

ARJUN DHILLON 7 said...
This comment has been removed by the author.
ARJUN DHILLON 7 said...

Sorry first time tersilap taip

ARJUN DHILLON 7 said...

Konek

nizam ahmad said...

Sedap beb