Thursday, August 27, 2015

Search Di Pintu Sepi dan kenangan dan ongoing aku ada kena mengena album ini...

Aloha Semua

Nari aku pun nak join macam sebahagian korang dalam menayangi CD Di Pintu Sepi kat blog.



Gigih ok aku gi kedai kaset melayu carik CD ni, 12.50RM gitu harga or is it 13.50RM? lupa lak, tapi Berpaling nye CD takde. Belum keluar lagi la ye...




OK OK aku nak share sikit Memori aku , Kenangan aku, dan apa2 je la ada kena mengena dengan album Di Pintu Sepi ni khasnye.

Aku bagi kat tiga bahagian ok... Dan semua ni, takde rujukan aku type dari kepala hotak berdengung.

(I) KENANGAN KASET DI PINTU SEPI (Beli 2 kali)..
- Dulu2 aku ada kaset ni, actually keluar je kaset ni aku dah ada...  Cehhh. 
Kaset putih Polygram gitu.

Aku masih ingat reaction aku was like WTF gitu. Dah la inlet sekeping, lirik takde apa takde, tapi memang zaman kaset dulu Search under Polygram memang cam puaka packaging.
Kalau bandingkan ngan kaset2 company lain, warna warni, lirik2, inlet dalam panjang2.....
Dan siap ada stiker2 original yang sangat terover..
Korang ingat kaset pertama Lefthanded? TEROVER KAN? sticker2 sana sini, nak tunjukkan original la...
Polygram? huh... kalau ada lirik dah cukup bagus. Ni termasuk packaging band rock omputeh la. Sapa sezaman aku paham la apa aku tengah berbual kons ni.

- Then seperti kebanyakkan benda dalam hidup, lagu2 ni hanya terpahat di dalam kepala sahaja. kaset semua dah kelaut, hilang atau sebagainye.

- Then aku masih ingat aku jalan2 kat Geylang Serai Singapore pasar Geylang lama aku jumpa kaset ni balik ngan Berpaling, aku beli Di Pintu Sepi lagi sekali... tu jam kaset tu jenis Transparent.

By the way, untuk pengamatan aku, kaset ni dan Berpaling hanyalah untuk Polygram abiskan stok2 lagu2 Search dalam Vault dorang je. Untung la aku sebagai Peminat ye tak?
Aku actually tak kesah sangat pasal Mahkamah nye arahan tarik balik or whatever, pasal aku dah ada kaset dia masa mula2 kat kedai, so kira tarik balik tarik balik la...
Janji aku dah ada original kaset dan dengar apa isi kandungan kaset ni.
Dan tarik berapa punye tarik pun, masih ada kat kedai jual muzik melayu, cuma Search Live yang kaset kembar apa tu title dia tu? Selang seli dengan interview tu? hah... tu memang tak boleh dapat.

- Ooo aku masih ingat, 2nd time kaset Di Pintu Sepi aku beli, siap convert CD ok. HAHA. Maklum nak digitalkan dan mengmp3 kan segala tok nenek koleksi untuk aku mudah-dengar.

Yang ni aku sambung part III akhir bawah kejap lagi...


(II) KENANGAN KASET DI PINTU SEPI TENGOK SEARCH LIVE

lagu Di Pintu Sepi aku tak pernah tengok line up Search bersama Hilary Ang perform.Ye kot? ye la kot. I am sure on this. haha.

Kid nye line up ada lah... 

Setelah Hujan first time aku tengok Search live main lagu ni was with Hillary Ang nye line up kat Johor. It was like heavenly la gitu kan bila intro masuk. FUCKIN HELL!! THEY ARE PLAYING SETELAH FUCKIN HUJAN!! Gitu la reaksi aku sikit lebih kurang haha.
Menuuuussuuuuk kalbu. Aku rasa tu jam show Setelah Banjir kot? 
Tu jam Johor badly affected by flooding or something.

Ala...yang seminggu selepas tu or what dorang main kat Planet Hollywood.
Dua2 aku pergi tu jam haha... Aku sanggup ok, aku sanggup pasal betapa aku kutuk2 Search pun, aku tetapppppppp sokong Search. SOKONGAN PADU!!
Kutuk2 biasa la kan?, Setakat si Arsenal, Arsene Wenger, Iron Maiden, Steve Harris dah berbakul2 kena maki ngan aku sebagai seorang peminat... Kutuk2 tapi sayang giler ok!!.


Yang KL nye tu yang ada live album/vcd tu la...
But I think Setelah Banjir nye show kat Johor was more happening (of course la kan kalau korang baca blog ni korang tahu aku dah cakap nak tengok Search tengok kat mana ye tak?)


Wahhhhh... Segala kenangan ok, zaman sekolah ada kaset Di Pintu Sepi...

Walau that time, Search dah rakam balik dua2 lagu ni untuk lineup Kid ye tak??

Di Pintu Sepi was kat kaset/CD Double Trouble 2 and I fuckin lost both. Yang ada jet fighter ngan orang kat cover depan tu. Kertas magik, sebijik Best Of Wings nye kertas magik yaitu kertas yang digunakn untuk packaging.

Dan Setelah Hujan yang kat Search Terbaik or whatever best of la... Yang dorang rakam balik lagu2 zaman Kid not around first time the songs appeared.

Anyway, aku suka kalau live Search bersama Kid fokus lebih kat lagu2 zaman Kid...

Korang tahu masa Search bawak Kereta Merah kat IB , I WAS SO DAMN HAPPY... What a song!

Tu aku nak tengok dan dengar, pasal zaman Kid banyak lagu gerek2.. ok la, Gelora Cinta Ku was amazing choice, tapi aku would prefer setlist Search condong banyak zaman Search ngan Kid kalau Kid yang guitarist live.

Main je Rampage and Karisma full albums. Encore ok la kasi fans lain in general nyanyi2 lagu2 yang macam ni 2 lagu je la yang Search ada gitu!! - Isabella and Pawana and I would be fuckin happy and I would go home before the encore. LOL!!!.


OK and these come up to the next memori , actually on-going memory la kan...

(III) mengumpul segala tok nenek lagu2 Search dalam bentuk official CD dan MP3.


OK, yang MP3 tu pasal Search pun secara rasmi dah ada boxset MP3 tu kan, yang aku dah tayang foto2 kat blog ni satu masa dahulu..

tapi tak complete pun, walaupun ada versi Kejora Bersatu Amy nyanyi.

Very the confusing because sebagai peminat, of course kita nak collect, WALAU SAMA LAGU, tapi clear cut, kita nak lain2 versi...

So dengan keluarnye Di Pintu Sepi ini, maka dapat la bentuk Digital Rasmi la kira kan?

So makin boleh expand la boxset tu, pasal aku dah ada Search 10 Tahun CD Wak Kang punye, Bikin Wilayah, ala... aku hilang double trouble 2 aku la, ke aku pinjam kawan aku rasa... 

So boleh la aku nak ada semua lagu2 Search dalam bentuk rasmi CD atau rasmi MP3(boxset) tu..

Something like that la...

Sampai sekarang is like, aku takde kaset kembar live tu... Haaha, dah tak boleh jumpa la kot.


Tapi fun la kan sesekali dengar balik Search. Kenangan ok zaman bertukar zaman. Album ni aku kat mana, album ni aku kat mana...
album ni aku beli kaset aku kat mana,
album ni aku beli cd aku kat mana...
tengok dorang main live...all over.

Putaran hidup perjalanan hidup, tapi macam bila tengok kaset/cd Search ni semua, dengar lagu2 dorang, boleh ingat.. aku kat mana, aku kat mana, aku kat mana...

susah senang kehidupan gitu
Soundtrek kehidupan gitu...

haha... Boleh dengar lagu Search, boleh teringat kawan2 lama yang mungkin takkan dijumpai semula, dekni suka lagu ni, dekni suka lagu tu, something like that la.

Aku rasa korang pun sama... Even GME, beli extra cd yang double cd tu, kasi kat sapa... Semua ingat ok haha.

Wahhh jiwang gitu perasaan nostalgia tetiba tapi rasanya TETAPPPPP masih Wings 30 Tahun > Search Nusajaya la...

haha..

tampal gambar...


Lion Studio...






HAHA, aku nak post, aku realise aku tak langsung sebut pasal KEPALA ANGIN.

OK la, saje sesekali dengar, seronok.

Ada movie melayu kan title lagu ni?? 

Jengok2 je kat tv masa part ada lagu ni, tengok full pilem... Kirim Salam la. Buang masa aku.


OK dah tu je...

 OK BYE.

9 comments:

Kaemm Reutn said...

kenangan ooh...

Kaemm Reutn said...

mase zaman di pintu sepi ni saya bru umo setahun lebh...mula merasa muzik search ketika fenomena...mase tu 3 tahun...masih igt lgk lgu isabella seering kluar redio mase tu..dn ketika umr tu jgk penah tgk filem fenomena kt tb...babak yg saye igt mase m. nasir marah ank dia main gtar...sejak itu hingga kini saye meminati search...lgu2 search mewarni zaman knk2 saya...

berteromber said...

tak silap aku masa Search Di Awan Biru 2009 stadium tertutup MBBJ pun ada bawak lagu Di Pintu Sepi kan?..Hillary main...

btw...jom turun nusajaya...aku ambik dan hantar ko kat terminal larkin...amacam?

D'arsil said...

search kejoraku bersatu mmg tak akan dgr mana2, dah cari kat utube. nasiblah pergi IB hari tu, dapat dgr live ok lah hahaha.. tak pasti aku dpt ke tidak boxset tu, skg tgh menabung utk 2 benda yg aku nak utk hobi aku ni.. ohya berpaling punya cd sold out semalam sejam saja dipasaran.. hahaha.. nasiblah brader yg jual pm aku, trus saja aku bankin, rasanya petang nanti sampai kot.. yeey...

D'arsil said...

lagu di pintu sepi tu soundtrack hdp aku suatu masa dulu, satu kampung makcik pakcik kutuk2 aku, sbb aku lah bdk ternakal dalam kampung tu, sapa saja kawan ngan aku pasti dikatakan rosak, semua mak2 kat kampung tak bagi anak dorang kawan aku HAHAHA.. akhirnya aku jadi manusia juga walaupun tak baik namun aku cuba utk jadi lebih baik dari semalam... aaaarghh beri nasihat mu agar aku kembali kepangkal jalan..

Rafi said...

Di pintu sepi tahun 88 mmg zaman rock nak mampos punya.operation mindcrime,and justice for all..haishh..nasib la zaman tu aku bebdk lagi.baru darjah 6.heheh..

Portdy said...

Deaf the VHS the storyteller

jaini jay said...

last pegang album search di pintu sepi dlm bentok kaset 17 tahun yg lepas milik brader satu tempat keje dulu2...ntah mana agaknye brader tu skrg lama x jumpe..skrg aku memiliki sendiri cd di pintu sepi ni..tentang lagu kepala angin tu memang sempoilaa,,ape agaknye si amy bebel buat suara sengau tu ek???

Rafi said...


Erk yuk yak yi yi yak yak yi yuk yak mak nak nak tuk yang erk au ma uk
Epala ark in....heyyy
Kepala angin....heyyy