Wednesday, March 9, 2016

ACDC

I want to talk-cock about the uncertainty and mixed feelings about ACDC right now.
But first in Malay.

ACDC ni kan, dorang punyai fans yang giler2 dan setia, cammana band2 lain pun ada peminat setia dan giler2.

Waktu aku gi HELLFEST 2014 (atau sebenarnye gi mana2 la backpack sorang2 gi festival rock atau konsert rock), 
aku kan sorang jadi secara automatic kalau ko kesorangan kat stesen keretapi ke hapa ke, aku akan buat kawan ngan orang lain traveller yang sorang2 yang kita tahu datang dari jauh pasal size bag dorang memang besar dari biasa haha , 
so sama lah waktu tu, aku cariklah perantau sorang2 gi Hellfest.

Jadi aku kenal la dan buat kawan ngan satu orang dari Switzerland. .

So dia paling minat ACDC, so seronok la dalam keretapi dengar cerita2 dia kembara tengok2 ACDC, paling syok cerita dia zaman muda dia gitu, dia sorang2 travel pergi Donington untuk tengok ACDC main tahun 1991 kat Donington.
yang sampai sekarang kita boleh tonton suasana gempak kejadian itu kat DVD ACDC Live In Donington.
Dia pun jugak cerita kat aku... Dia pernah tengok Clive Burr main ngan Iron Maiden . Legend sangat story2 dia.
Ni kira legend serupa kalau jumpa mana2 brader2 Melayu yang bukak cerita pasal tengok Black Dog Bone dan Sweet Charity beraksi kat National Theater awal 80an dulu.

So, apa lagi dengar cerita orang Switzerland ni, abis Terngangah mulut aku dalam keretapi nak balik Paris dari Hellfest Clisson Nantes dengar ni semua dia cerita pada Isnin pagi tu. Memang peminat abis la kira.

So aku tak pernah tengok ACDC main, aku cuma tunggu ACDC main kat KL atau Singapura hahaha.
Tapi dalam aku tengah berkira2 nak backpacking sorang2 ke Donington Park untuk Download Festival 2016 ni,
Peluang dan ruang yang sangat cun berlaku, kumpulan ACDC kebetulan akan beraksi hari Khamis di Stadium Eltihad di Manchester.
Manchester dan Derby kalau naik bas ekpress perjalanan dia cuma 3 jam gitu...

Jadi aku dah plan nak tengok ACDC la ni kat Manchester...dan terus pagi2 buta naik bas gi Derby untuk festival Download tiga hari tiga malam.

Tapi laporan yang rasanya dah 24 jam ke belum berita ni?? yang mengejutkan dunia pasal keadaan Brian Johnson... Hmmnn hati aku berkata Angus Young dan pengurusan ACDC macam dah plan betul2 pasal tak seperti dijangka peminat ACDC takkan terus berkubur serta merta, tapi ACDC nampaknye akan guna penyanyi jemputan?

Jadi, nampaknye kalau aku dapat hadir ke Manchester pada malam tersebut, dan paling penting aku dapat tiket yang aku belum dapat lagi HAHAHA, (siksa ok, ni paling cuak ok, kalau takde tiket atau tiket takde dalam tangan...), maka Phil Ruud takde tapi at least Chris Slade ada, Malcolm Young takde... tapi entah eh...
Laporan aku baca, Brian Johnson memang masalah telinga tapi dia kan suka racing, ada satu kali dia racing dia tak pakai ear-plug terus telinga dia jahanam dan sekarang dia akan pekak selamanya jika dia terus beraksi dengan ACDC.
Dan ni foto diambil satu peminat ACDC dalam jangka masa 24 jam lalu di Atlanta USA.

FOTO PALING BERHANTU LA KIRA YE TAK????

Korang tengok ACDC nye trucks bawak equipment dan stage set dorang semua dah sampai dah stanby untuk punggah. Malangnye...



Above photo I found posted by an ACDC fan at Atlanta in one of the ACDC Discussion Forums. (I think the one who took this photo is a nickname Firebird999us at acdcfans.net)

This photo says it all to me. Its shows ACDC trucks have already arrived in Atlanta for the 8th March show. I dont know how it feel for the fans who got the tickets to that last 10 shows which is postponed?? and knowing even if the band plays on a new date, it wont be Brian Johnson?

As for myself....

I am planning to try to make plans and change my backpacking trip to Donington 2016 so I can also catch ACDC in Manchester in 2016.
Reports are saying, ACDC will not cancel any show in Europe, but certainly a clear reading between the lines means Brian Johnson will not be on stage.
But for me, Angus Young controls and decides all things ACDC, so its his call.

If Angus decides to continue and I can make it, and I Managed to get a ticket, then I will see ACDC live for the first time in Manchester this June.
Or else, its ok..
I have been reading some discussion boards and the opinions of ACDC fans, especially the loyal ones, certainly the hardcore ones from all around the world, and also especially those who are already secure to see them on this tour, are mixed.

Me being a Selfish Bastard ,in my heart , I hope - ACDC lets continue, so I hope to see Angus and Cliff Williams (and Chris Slade) play Live at least once in my life in Manchester 2016.
But still any decision would be ok with me...


I think its appropritate I end this with this youtube clip.

I dont understand the lyrics but I think its appropriate enough the music and the lyrics intended to be.

Vicky : L'Amour Est Bleu







8 comments:

Kaemm Reutn said...

Brian tu mmg dh lame kn dia ade masalah telinga..sejak dia mula2 jd vokalis ACDC lg.. tk silap lah.. aku ni bkn tau sejarah sgt.. hee

MOHD SHAFID BIN RAHMAT said...

Seronok tengok brian johnson bawak keta antik dia

Kaboi Tanduk said...

kena reschedule la jawapnya..

Rafi said...

dirty deeds done dirt cheap.dia lebih kurang macam lars ulrich la ada masalah telinga jugak

WanBeruas said...

Bila dah tua sume kondem..Tapi semangat masih 21 tahun...RNR till u die!

berteromber said...

Apa nak buat deaf...kita pun dah makin tua...apatah lagi hero2 zaman ramaja kita....

D'arsil said...

suka aku baca ceta kat atas tu..

dilabangiWORLD said...

ello dep, amboi jauhnya hang nak pi tu 3 minggu...ooh hang sempat kira na aku ni entahlah mood macam gajah kejap ada kejap tak ada tapi ada anyway thanks dep. snap banyak2 photo euro kay