Monday, March 28, 2016

Ella301110 & TheUnwantedPelangi cds

Blog ni rasa sendu je kalau takde posting2 borak2 syok sendiri dan tampal2 gambar..
So mari kita gigih berblog, sambil senyum dan ketawa sorang2 cam orang giler bila menaip. haha.

TODAY I SPEAK IMPURE MALAY. (LOL!!)


So, nari cakap pasal dua cd melayu aku baru beli. cewahhh...
abaikan High On Fire kat tepi tu... ni semua aku rip at same time..
aku dengar ni semua masa jalan kaki, naik bas, macam2 bas, atau naik mrt atau lrt je..
(with support support of Audio Technica headphones LOL!!)





First ELLA 30110. Kira cam Beverly Hills 90210 gitu ye kot?
Or Van Halen 5150 atau OU812.
Cakap pasal Van Halen - Memang padan dan mampos korang dua2 Van Halen brothers!!
Tu la, dah bagus2 Sammy Hagar (atau Gary Cherone sekalipun)..

nak jugak korang panggil balik David Lee Roth..
siap buang Michael Anthony lagik..
MAMPOS!! Sekarang harap korang jilat balik dan panggil balik Sammy Hagar dan Michael Anthony.
Michael Anthony suara sedap tukang jadi backing vocals untuk Van Halen..

Aku suka lagu2 dan album2 Van Halen original dengan David Lee Roth dan aku suka tengok foto2 dan baca cerita2 rock n roll dorang zaman tersebut, tapi aku start dengar Van Halen zaman Sammy Hagar so.... mestilah aku paling suka zaman Sammy Hagar hahaha.
Gary Cherone... sayang seribu kali sayang tak menjadi tapi Without You lagu gerek nak mampos. Tapi live hidup sey, ada kat youtube kan satu full show Van Halen dengan Gary Cherone.


Apa pun, balik kepada intipadu perbloggan hari ni...
walaupun zaman dulu berulang dengar seluruh album ni bentuk kaset, tapi ni la kali pertama aku dengar ELLA 30110 dalam format CD Compact Disc.

Fed-Up!!!!! Macaam Siot!!!!! Dah memang rasa WTF!!!!!Apaasal lagu pertama dalam versi cd ialah Sembilu??
kalau kaset , Sembilu bukan first song apa... lagu rancak kan..Kitalah Bintang kot?
Ni la aku tak paham apasal kalau cetakan kaset dan kemudian cetakan cd, tapi susunan lagu dirombak dan mesti nak letakkan lagu meleleh sebagai permulaan.
I remember Sembilu 2nd atau 3rd song.

Untuk aku never play around with how fans remember it. Aku suka ok kaset Ella 30110 ni dulu.
Memang dalam Walkman la..
Aku suka lagu lagu Kitalah Bintang, Sembilu aku suka part "dan pada siapa..harus ku adukan..." hohoho,
aku paling suka Layar Impian
dan aku paling paling paling suka is BOLERO.
Aku suka gitar kat lagu Bolero ni. Man Kidal kot...

Last but not least Mat Kental... hah.. ni nak kena carik kaset Jaybon aku masih belum carik lagik kat gerobok mana aku masih simpan..
kalau ada ada la modal nak buat cerita... haha.
Mat Kental Buah.. haha.


Gerek la album Ella 30110 ni... more rocking then Ella USA kot? hah...

Moving on....

UNWANTED PELANGI.

Susah aku nak cakap, atau dengar lagu Unwanted, atau apa je la related Unwanted.
Pasal aku ada dengar cerita2 lama pasal kumpulan dan apa pun yang bersabit dengan nya. amazing...

So lets just say, aku wish (wish kalau cakap melayu apa makna wish? berdoa? berharap?) untuk segala yang terbaik la apa2 je la Unwanted, the origins and foundation of this band ni and all their families.
All the best sentiasa.

OK..

Unwanted Pelangi...

Amazing ye zaman early 80s dulu... muzik2 zaman tersebut.. segala bentuk muzik... tak kira la rock atau pop atau apa pun..

Album ni, very the melayu la zaman tersebut, sama macam Sweet Charity tetiba ada lagu2 seperti Bulat-Bulat gitu...
Lagu yang kadang2 teringat kan aku kat DJ Dave? Othman Hamzah?...

Tapi some of the songs are rocking... Pelangi, Budi, Sampai Bila, Surat Teman Ku.

Penyesalan is like great song too...

Tapi everytime aku dengar ni album, its like part keyboards solo Toni Carey LIGHT IN THE BLACK dari album Rainbow Rising yang buat aku senyum...

Very the Rainbow influence ni band kot, siap Pelangi lagik... HAHA...


Gitaris dia?

well legend says.... some of the biggest Malaysian rock guitarists, yang masih muda pada zaman Unwanted ni, datang nak belajar how to do this, how to do that...

Youtube takde tu jam haha...

OK...

Next round...
High On Fire nye CD berkembar Spitting Fire Live 1 & 2.




6 comments:

Ijau D. Koceng said...

30110 tu since cetakan semula 2003 pun memang lagu sembilu 1st

deaf-angel said...

ye ke? haha

macam sial.. tak serupa kaset format.

Rafi said...

sepatutnya 1st song kitalah bintang,then baru sembilu.ini track pertama dah lagu sembilu jadi sembelit bila dengarnya..heheh

D'arsil said...

kena dgr dulu kat utube unwanted ni..klu ngam masuk list..

yusrina said...

kalau gua.. mestilah ella gua punya favourite... kihh kihh

Kaemm Reutn said...

ni album aku dh khatam dh mase kecik2 dulu.. kakak aku meminati ellasangat2 ni taim.. fuhh tingat mase kecik tu dia balik sekolah aje main ni kaset.. siap gaduh kadang2 tu ngn abg aku nk main kaset masing2 kiki