Thursday, September 10, 2009

books about the evil that men do.

aku ngah dalam mood membaca sekarang. Bila aku ada masa di mana saje aku berada, duk kat bas stop tunngu bas ke, tunggu tren ke, diri dalam tren pun aku baca huhu, mood ngah ada. So these are some stuffs I am reading, just read, ,going to read and re-read.
Buku2 aku pinjam kat librari aje.

Share ngan korang, just in case ada korang pun suka buku jenis non-fiction about human evilness, violence and brutalism. ( aku main rembat je speaking london ).

So these are my short opinions of the following books

1) Killing Pablo



Ni pasal billionaire dadah Columbia, Pablo Escobar, serious bebual, dekni ni champion. Suka dia aje nak bunuh atau nak siksa sapa2. Tuan hakim, tuan majistret, polis, rival drug cartels, abis semua. Kapalterbang pun 'anaje' je dia kasi arahan meletupkan hanya dia tahu ada musuh dia dah beli tiket flight.

Buku ni in detail, cerita pasal dari dia nye background, sampai part dia kena buru dan mati.
Very graphic, very exciting, roller coaster emotions, dan paling penting tulisan English dia mudah nak paham.

After reading this book, I appreaciate more about that Bogota Colombia crowd scene in the Flight 666 dvd, the way all the Maiden fans, many who had camped out for days, were treated by the military and police on horses.



2) Machete Season - the killers in Rwanda speak



Korang tahu pasal Hutu dan Tutsi kat Rwanda tu kan? Penghapusan kaum.
Dalam seminggu dua gitu, 800,000 Tutsi kena bunuh pakai parang dan pisau. Kira kena tetak atau kena siksa sebelum mati gitu la.
Bayangkan dorang bleh ramai2 attack gereja yang 5000 ngah duk kat dalam dan bunuh semua orang pakai machete? ksiao beb.
Buku ni gerek pasal interviews ngan beberapa orang kaum Hutu yang sama2 join in buru dan bunuh orang2 Tutsi.
Kecoh siak pasal dorang, bahasa sama, kulit sama, agama sama, culture sama semua sama. Cuma lain sikit je.
And yet there are ignorant bastards, either very near or very far who never learn from all these events.






Nah baca sikit, click to enlarge

Aku rasa, ni antara buku yang paling evil aku pernah baca.
Cikgu sekolah, petani, doktor, buruh, semua bertukar jadi pembunuh kaum bunuh lelaki, pompuan, bayi, pakai machete, lepas tu dah reda, back to normal semula.



3) Notorious Prisons



Ni best jugak pasal banyak gambo2 kat dalam. Penjara2 paling brutal dalam sejarah dari seluruh dunia.
Dari penjara zaman Firaun dulu, sampai ke penjara Abu Gharib ke hapa tu kat Iraq.
In detail, terutama cara2 siksaan dan kehidupan kat sesetengah penjara.
Dahsyat siak.


4) errr honorary mention,



aku ada time, aku nak buat review pasal koleksi2 reading material Donington 1988 yang aku ada huhu. Aku fetish ngan era SSOASS ( 1988 ) pasal aku rasa ni paling paling best dalam banyak era Maiden, dan dorang punye jewel in the crown headline Donington 1988 yang ada good and bad. Tapi dia punye bad tu, buat good pun dah tak good dah. Nanti ler kalo ada time huhu.

16 comments:

sis_nita said...

bagus ko..

walaopon takde kat Malaysia, tapi budaya membaca yg diwar2kan oleh kerajaan Malaysia tetap ko ikut.. huhuhu! :P

Pablo Escobar ni kan.. dari kekecik dulu aku dah dengar nama dia.. tapi idak ler aku tau dia ni bisnes haperr laa kanss.. ropenyerrr.. buat keje haremmm..

tapi masa idup, sah laa dia puas dgn kemewahan kanss..

selamat ari rayerr yerr..

speedrider said...

dulu, kalau ada mamat2 yang jahat sikit jer.. terus panggil pablo, takpun Escobar. Tapi lepas tu, gelaran tu kalah dengan............. Castello

eddie dewanaga said...

sis nita,
Pablo Escobar ni dulu pengedar tunggal biskut Mama Carrie bila time raya... ni sekarang dia dah takde, anak dia pulak yg bikin, lagi besar ah sekarang dia punya customer pun ramai bila time raya. Rempeyek dengan Tumpi pun ada kalau nak...




speedrider,
lagi satu nama top... Carlos!
member gua sorang ada nama Carlos, nama betul dia gua tak pernah tanya tapi muka jawa abis!!!

eddie dewanaga said...

eh, gua macam bikin rumah sendiri je kat sini... sori Deaf!!

berteromber said...

err..eddie...org Muo tak sebut rempeyek...tapi Tempeyek..sedap oo..peberet gua mengunyah di malam raya sambil layan bunga api..

err..sorry deaf..terbuat macam rumah sendiri gak..Pablo Escobar betul lar..

SkiD said...

Err bab tempeyek ni memang kegemaran aku...Kalau balik raya kat JB mesti ada ni....eh aku pun buat rumah sendiri gak!..sori...

matakucing said...

jgn la malu2 buat cam umh sendiri.. ambik ler rempeyek/tempeyek tu sambil baca buku pablo escobar..eh ni umah aku ker umah org huhuu

sis_nita said...

wakakakakakak! eddie.. lu kansss.. :P:P:P

yerlaaa.. aku nak oder ari tu.. tapi baru aku tau dia dah masuk ke bawah..

sis_nita said...

rempeyek..?
tempeyek..?

bukan laaaa.. kerepek kacang tanah laa nama menda tu..

apa laaa koranggg..

errrr.. deaf, ko pose dak? :P

Takilala said...

Escobar tu druglord kan..gua tak tau..huhuhu...
hah tambah..tambah lagi, jgn malu, bnyk lg kat dapur.. buat mcm rumah sendiri..huhuhu

Portdy said...

huhuhu pablo escobar ni lama dah tak dengar nama dia....

buku2 cam ni best ek macam tengok documentary yg powerful...

bro eddie and broteromber
orang pontian pulak panggil tempeyek...

sori encik deap kitaorang wat cam umah sendiri ni...

abih sepah semua ruang tamu ni ha...keje matakucing

kat dapur tu sibuk si takilala tu godak milo!

eddie dewanaga said...

kawan-kawan...

memang sebutan basahan nya adalah tempeyek, tapi gua hormati ramadan, kerana tempeyek berbunyi seperti 'tempik' lu orang budak2 johor tau kan apa itu tempik!!

Portdy said...

hehehe faham faham

MindHeartBodySoul said...

Wuit... aku jadik stress baca buku yang buat aku rasa migraine cenggini...


Crime, dadah, blood, nanah... slaughter, massacre... duit haram...

Aku dulu ingat Pablo Escobar = Kurt Cobain.

Aku tak ingat raja dadah namanya Kurt Cobain (Sebab dekat2 ngan bunyik Coccaine)...

Satu lagi... aku serta merta stress tahap rajawali kalo baca buku Stephen King... arghhh...

Abang Ben said...

gua pun tengah demam baca buku... sekarang sedang membaca History Of Islam jilid 1... ada 4 jilid buku ni huhuhuh....

dilaOHdila said...

salam def.....
dah banyak ke buat persiapan raya
Mohon 10 jari kalau ada kesilapan aku erk dep:-)

** wah ni koleksi baru ke
macam criter seram jek nih dep