Sunday, September 6, 2009

scene bulan posa & pre-raya 2009 ( pt 2 )

Tu hari ceta pasal suasana posa kat mesjid sultan Singapura, so lets semberang tambak ke Larkin and membebel pasal serunding daging lak.

Tiap tahun bulan posa, kat bas terminal & pasar Larkin JB mesti ada jual serunding daging. This year is no different. So ni dah jadi macam an annual delicacy gitu for us.
Serunding daging ni kan, kalo bukan bulan posa, tak jumpa lak.


( click all photos to enlarge )

So memang tak feberet sangat serunding ayam, aku nengok this year pun ada ikan nye. Biar betik, ikan sey, yang ni aku rasa tak pernah try. so beli je la versi K.Terengganu dagingnye, every 100gm is 6rm.


Better half aku pun bawak balik serunding daging jugak. Memang laju je abis benda ni. Makan ngan roti or ratah je gitu memang gerek sey.

Anyway, sapa2 kat JB, turun or naik bas kat Larkin or gi pasar or gi beli barang2 kat sana boleh gi blakang tu ada all these temporary stalls for raya celebrations.
Some pics ( click to enlarge ). Kuehs muehs and kerepeks berlambak sey. Macam2 pattern.







next time around, a bit of posa thingys in kl lak.

19 comments:

eddie dewanaga said...

serunding sekarang mahal seh... yg ikan punya tu, ada satu stall pulut panggang kat pasar ramadan extra (kg melayu) inti dia guna serunding ikan...

yg ayam tu, teringat roti yg ada chicken floss mcm kat season...

Portdy said...

tahun ni wa tak ke bazar

banyak benda buat sendiri hehehe

belajar belajar...

zan said...

Serunding ni wa tak berapa feveret. Tapi kalau tengah sesak tu, layan ngan roti pun sedap..hehe

sis_nita said...

meriahnyerrr kat Johor ehh..

mak aiii.. berlambak biskot rayerrr iteww..

aku kan.. kalo tang biskot rayerr neh, tak berapa nak beli yang berlambak cenggitu..

sebab..? ahaaaa.. rasanyerr SAMA jerr.. huhuhu!

selalunyerr beskot rayerr aku tempah kat kawan jerr.. mahal sket laa dari tu tapi puas ati lerr..

aku pon lebeh layan serunding daging dari serunding ayam.. makan ngan pulut panas di pagi rayerr, mmg mabeles la kan.. hehe!

speedrider said...

serunding basah paling meleleh airliur...

Takilala said...

serunding ni kalau aku biasa mkn ngan nasi masa sahur. menyelerakan..huhuhu

berteromber said...

time sahur kalau makan nasi lauk yg rasa susah nak masuk..tambah serunding daging memang laju arr...sedap.

dilaOHdila said...

Dep....
sejak bila hang dah pandai sebut Biar Betik tu....hehehhehehe

kalau musim raya cam ni serunding diantara Subjek yang paling Popular. mesti dikaitkan dengan hari lebaran. Aku raya ni tak prepare apa pun dep. Alar kadar jek ler

abang besi said...

serunding ikan yg dimakn ngn pulut kuning sguh la asyik nya....perghh..pg2 lg dh terasa lapar nih!

SkiD said...

Serunding daging kalau kat sini makan dengan lemang Pak Ali....pehhhhh!!

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

a'ah kan..kalo time bkn bula pose payah btul nk jmp serunding jual kt memana...aritu sy beli serunding daging letak dlm maggie kari..super yum yum..hehehe.


p.s: kt Larkin ada Bakeri Nazih kan??itu kedai pak cik sy..jemput la menyinggah beli roti yer..hehehe

Joe said...

salam bro.

ada kawan aku ni. org rumah dia bisnes popia mini. inti popia tu guna serunding daging.

memang sedap. popia setengah kilo rm14 tu. mahal takpe. janji sedap :)

matakucing said...

wah bertimbun2..hehe aku biasa kalu serbu malam raya..dh harga murah hehe kat pasar jawa & stok jalan taiping , klang

Anonymous said...

emmm tq deaf_angel


emmm mmg best

-semut-

rimanilzah said...

buka puasa, makan kuih sampan sedap, bro. raya, pekena rendang ayam sama nasi impit. perghhh.

MindHeartBodySoul said...

Salam,
Wah, Johor kalo bab raya nih memang advanced & happening.

Last year aku wat survey kat plaza angsana JB,
punyalah dahsyat kedai2 baju kurung, kebaya,carpets, bamboo mats, tudung, kueh raya, macam-macam ada...

MindHeartBodySoul said...

Salam,
Wah, Johor kalo bab raya nih memang advanced & happening.

Last year aku wat survey kat plaza angsana JB,
punyalah dahsyat kedai2 baju kurung, kebaya,carpets, bamboo mats, tudung, kueh raya, macam-macam ada...

MindHeartBodySoul said...

Salam,
Wah, Johor kalo bab raya nih memang advanced & happening.

Last year aku wat survey kat plaza angsana JB,
punyalah dahsyat kedai2 baju kurung, kebaya,carpets, bamboo mats, tudung, kueh raya, macam-macam ada...

ajie said...

serunding ikan mmg layan....makan dgn roti dah cukup umph...