Wednesday, September 2, 2009

scene bulan posa & pre-raya 2009

aloha & hail

( click all photos to enlarge, all photos discreetly taken pakai henpon masa nak tunggu bang or azan or masuk waktu or apa word korang sebut kat tempat korang ).


macam biasa, suasana bulan puasa ni beri peluang aku berangan jadi Ross Halfin setengah masak, walaupun menggunakan henpon Nokia 3.2mp huhu.
Cantik tak cantik, doesnt matter, yang penting aku suka dan harap korang enjoy the scenes jugak.



karpet ada nampak apa logo?
Masjid2 lama semua ventilation bagus eh. Natural je berangin. Tak yah harap kipas ke hapa ke. Dah tu jenis siling tinggi2 punye. Very comfy.

So, ada kesempatan tu hari, these are some snapshots of the main prayer hall of Sultan Mosque in Singapore during Ramadhan. If opportunity presents itself next time, more photos from fasting month scenes in JB and KL too. huhu.


Always, ni aku nye feberet shot dari dulu lagik. Tapi not all the time k boleh snap ni gambo, aku fortunate the carpet was bentang on that day kat koridor ni.
Kita manusia sibuk macam2 koridor, koridor flat ada orang gi taruk barang2 la, corridor of power la, multi super corridor la, tapi ni ah paling real, koridor mesjid.


Tapi bulan pose ni, makes people change. Kawan aku yang sibuk ngan Absu dia pun sekarang bebual semua benda2 berkenan ibadah bulan pose. Wah sey.. Aku yang asyik tukar topik ke - " bila nak jual kat aku ko punye Seventh Son USA-pressing picture vinyl? " huhu. Dia punye Maiden picture vinyl collection is menakjubkan aku haha. oppss, gua sua out of topic.





Semayang2, ngaji2, wirid2, doa2, or whatever la yang people do kat mesjid.


ok ok , aku tahu korang smua nak nengok gambo makan muahaha. Sorry ah, makanan2 tu semua menggodakan aku so aku tak snap tu hari Bussorah Street nye Param huhu.
Tapi...
nah meh layan Q ambik bubur mesjid huhu.



hah, line up betul2 ok, lelaki line up lain row, kaum pompuan pun ada row dorang sendiri. No campur2. Salah line up mesti kena sound.








lastly, kat luar tu ada la Hari Raya light up untuk kawasan bandar. Tapi tak boleh celen Geylang Serai nye la, tapi still maybe untuk tourist or whatever.
Tapi everytime aku tengok theme dia, aku mesti teringat lagu Dio \m/.

" One Night In The City, One Night Looking Pretty ". \m/

19 comments:

berteromber said...

tu line up nak ambik bubur lambuk eh?..aku tahun ni baru sekali merasa bubur lambuk..tak macam tahun2 sudah..hari2 dapat bubur lambuk pasal start tahun ni Masjid Kotaraya, JB dah tak buat bubur dah..maklum la tokey masjid tu (Johor Corp.) dah pindah bangunan..

matakucing said...

ermm bubur lambuk mmg tak leh pisah ngan ramadhan..entry ko tiap2 tahun..aku suka sgt.

SkiD said...

Tiap2 petang aku balik lalu depan masjid yg bagi bubur lambuk...tapi kerana aku tak berapa minat, so lalu je laaa....

Ijau D. Koceng said...

kat kampung aku org tua2 sebut ba'ang utk azan... xcaya tanya takilala

huhu sebut ba'ang ni rindu plak nak jenguk atuk kitorg (yup, aku & takilala were cousins) yg femes dgn azan hi-pitch ala2 dickinson

J said...

tenang sungguh tgk gamba dlm masjid tuh.

Munira Kirana said...

sayu tgok gmbar ni..
menginsafkan....

2hconsult said...

wah sgt terpegun semut-semut-

abang besi said...

SubhanAllah!lawanye pemandangan masjid itu luar dan dalam.

indah betul.

singapore ek?
lwanya gmbr guan hp tu?mcm guna dslr!

ape2pun.thniah!

eddie dewanaga said...

bro, tgh craving tahu bakar beb... berteromber, masjid uda (BBU) bikin bubur hari2... lepas asar diorang distribute.

Takilala said...

nice pics and nice mosque. Bubur lambuk? adoi, satu lg mknn yg aku miss nak rasa. huhu.

deaf_angel said...

ah ah pakai henpon nokia 3.2mp kamera dia, ah ah ni singapore,

korang smua ingat makan je eh hehe

Rajarockapak said...

bro,masa gua gi singapore dulu,gua ada ternampak golongan melayu musyrikin mentedarah dikhalayak ramai pada siang hari walaupun masa tu kita berposa...lu ada perasan x?....betul ke ayat gua 'melayu musyrikin' tu?

ilazz said...

kagum tul tgk semejid ni. cantikk .. soping raya kat singapo ke bangg..

sis_nita said...

erk!..

camnerr aku leh terlepas entry ko ni yerr.. urmmm..

hahhhh! aku dok tunggu serunding terengganu ni bro..

2hconsult said...

-lawa masjid tu kt ner?-semut

en_me said...

chantek gambo bro.. salamm ramadhan

irwan said...

lawa gak eh masjid kat singapor ni.. belum sampai agi singapor, tapi bulan pose ni sempat aku pegi joho baru, beli juadah di bandar baru uda.

deaf_angel said...

spore secular.
bulan posa, nak makan ke, nak togok ke, lantak la.
tak yah sembunyik2 pura2 cam ada tempat.

melayu musyrikin hehe, ntah eh.
Melayu kristian aku tahu la.
Cam kawan aku satu dulu, isi borang personal data kat kerja, baru aku tahu la...religion dia dia isi agama lain.

MindHeartBodySoul said...

Aku suker RED CARPET dia...
tebal, empuk, tenggelam kaki pijak...
cosy nak duduk, comfy nak cecah dahi...


Wollomak... merah putih... aku suker... simply classic...