Sunday, January 9, 2011

Pompeii - Life in a Roman Town (pt iv)

(Finally the uploading of about 450++ photos from this exhibition is done here.)





Aku cuba abiskan semua la lagi belen 250 foto ni semua kat dalam satu post...tapi kat sini meh aku cerita sikit2 cerita di sebalik gambo.
Fortuna - The Roman Goddess of luck, fate and fortune...





Ni altar tempat sembahyang ikut kepercayaan masyarakat Pompeii waktu tu...



Something I can relate to Iron Maiden, Greek punye selenger, dorang sudah misunderstood Egyptian God Horus sebagai budak letak jari kat mulut dah tu dorang kasi nama Harpocrates, god of secrecy and silence. Then Roman ikut Greek lak...



yang kat tengah




Pengsi giler tempat taruk lampu dorang..





Pasal aku suka makan... jadi aku minat betul baca pasal barang2 dapur dorang..., dapur dorang, perkakas2 dapo, apa dorang makan...






oven dorang



rock mampos beb dorang nye jug.



actually smua gambo ni semua ada dorang punye description, kalo minat korang gi la baca pelan2..

contoh dalam bilik dorang..



Ni bahagian barang kemas orang2 perempuan... dan menarik la macam hadiah tuan rumah lelaki kat dia punye orang gaji yang end up dorang skandal



Sikat



Bekas nyala api ni masih ada abu dari kali terakhir digunakan ribu tahun dahulu..



Rumah orang2 kaya zaman tu nye taman2 memang paling pengsi...Statue menghiasi rumah di Pompeii ni buat kat Greek workshop.







Memang in luxury la orang2 Pompeii ni...
Fresco hiasan dorang kat dinding rumah la, hiasan taman dorang la...




Best giler tengok pameran ni..







Ini menarik BACCHUS ni God of Wine. Jadi salah satu cara raikan dia, pasal Pompeii kan salah satu sebab tempat ni mewah pasal kegiatan ekonomi wine jadi Bacchus ni memang penting untuk dorang... dan kalo korang baca cara Bacchus ni diraikan.






Muse.. Ni menarik..in Greek Mythology, the nine Muses presided over the arts and sciences. This muse Polyhymnia was the muse of lyrics poetry and singing...ooo ini dari mana perkataan ni datang...baru gua tau..




Dahsyat giler kan Mosaic Fountain dorang.... tak bleh bayangkan dorang nye kemewahan.






Hah ni part korek2.. History of excavation of Pompeii thru different years..




Timeline ni interesting... rupanya Tentera Rom hancurkan rumah ibadah Yahudi kat Baitulmuqqadis, pembinaan Colliseum yang besar giler dan cantik tu, dan kehancuran Pompeii semua dekat2 je tahun2 dia.





Hah ni best, ada macam kadbod tebal gitu... korang ikut je arahan lipat2... then korang dapat topi Gladiator. BEST GILER. Kecoh giler jugak la topi ni.






In conclusion..

I really like this exhibition. Its a bit sad though for me.

Remember, History is for everyone. Going to museum is for everyone.



penat dan tedious jugak upload banyak2 gambo kat http://www.deafeningforever.blogspot.com/ tapi I really enjoyed going thru all these photos again.

4 comments:

cLinaku said...

tingat citer 'the last day of pompeii'.
herm...dapat tgk gambo je la. nak pegi? tak merasa la jawabnya.

berteromber said...

zaman tu lagi dah ujud sikat kutu rupanya...heheh..

Saudagar Mimpi ... said...

Best baca entry ko kali ni beb.
Teringat aku kat gig Pink Floyd Live in Pompeii.

Aku paling suka tgk sikat rambut diaorang. Bentuk dia sebijik mcm sikat kutu yang selalu kita gunakan. Mmg zaman berzaman. :)

dilaOHdila said...

dep....
aku sejarah yang hang bawak ni. INFO yang amat baik sekali. Blogger yang datang umah hang mesti rasa terharu. Penyampaian hang sungguh berkesan. ada unsur kesedihan dan yang penting kau begitu menghargainya