Tuesday, September 23, 2014

More of Makan & Walking In Nantes....(my Maiden Europe 2014 backpacking to Serbia, France, & Hellfest 2014 PART 14)

Continuation and last part of my Exploration by foot thru the city of Nantes for a few hours and discovering this wonderful place the day before Hellfest 2014 starts at Clisson. 

Before I move on to other things...


Sambungan jalan kaki sekeliling kota Nantes dalam satu hari sebelum HELLFEST 2014 kat Clisson tiga hari tiga malam bermula esoknya.....

Apa pun, kita mulakan dengan MAKAN. Lapar Nasik, so jumpa tempat ada Nasik, apa lagi...makan...

Boleh dikatakan Aku buat silap kat sini pasal aku GELOJOH!!, lepas aku syok melantak nasik beryani waktu tengahari, dengan harga yang fixed rate, aku gatal, jadi aku kembali ke tempat yang sama, aku order lauk campur2. Aku mintak apa2 lauk ikan, dengan lauk sayur... So aku dapat ni...


kalau pekedai tu cakap tu vegetables, aku percaya je la haha... Penyek2 gitu dah.



Macam biasa aku heran, apasal nasik putih dia taruk tepi, depan aku ada pinggan kosong??

Membazir je la pinggan mangkuk nak basuh

Aku korang tahu tak? Aku punya tatasusila ok nak masuk restoran ni mula2 masa tengahari aku kebulur,
Ye la, ni tempat orang...
PASAL... orang semua pakai cantik2, aku pakai tshirt rock iron maiden, pakai seluar jeans, pakai flip flop Selipar Jepun, dah tu ngan beg sling silang kat bahu kecik...  (backpack aku semua aku dah humban dah kat belakang counter staff kat accomodation aku sebelum aku gi explore ni).

Jadi apabila pekedai tu takde hal apa2 ngan pakaian aku, so aku masuk dah duduk la meja kosong... Class.

LANTAK LA dressing code aku fail pun...  tapi serious, aku rasa sangat glamour ok jalan kat Peranchis pakai selipar jepun, jalan seret2... MELESER!! 
Satu ni, Eropah ni orang2 dorang semua pakai kasut, proper gitu...
Tak macam kita, pergi kerja pun pakai selipar, kat kerja baru tukar kasut.

Anyway pasal aku miang gi mintak lauk campur2 gitu, bukan yang dah fixed price gitu, Harga terus melambung la...tapi tetap murah dari apa2 pun makan kat Paris. Kat Paris, beli roti taruk sayur2an je pun rasa cam mahal. KONGAJAR betul!!! 
Nanti aku cerita, aku gunakan Paris sebagai tempat tidur je, kira rugi la eh, tapi aku dah memang penat giler tu jam dari Serbia, korang tahu aku naik boat keliling sungei Paris tu pun aku tidor, nasib baik aku atau backpack aku tak jatuh sungei haha..
...nanti lain kali, aku tunjuk korang apa aku buat kat Paris dalam mana aku tidur satu malam sebelum pergi Nantes, dan lagi satu malam pasal aku nak gi tengok Exteme main kat Le Bataclan depan hardcore Peranchis dorang. Magical Night tu!!.


OK, aku jakun tengok ni benda pasal aku nampak sendiri.. Kereta Polis berhenti.. (GENDARMES!!), ye tak??
"Murders IN the Rue Morgue!! Someone called the Gendarmes!!"..

Ni barrier boleh turun bawah tu untuk kereta polis lalu, then naik balik, tak perasan lak cammana dorang control, aku rasa pakai remote dari dalam kereta dah boleh kot?

so lepas lalu je keta polis tu, barrier ni naik balik...




OK aku ingat malam tu aku gi kedai2 orang minum Wine tepi jalan gitu, aku tumpang tengok bola..

kan musim World Cup, dorang pun cam kita kedai tepi jalan semua tunjuk bola siaran langsung sambil dorang minum wine.., tu la yang aku cerita kalau korang dengar bootleg Iron Maiden nye show headline Hellfest, sepanjang show... Bruce Dickinson buat laporan lawak, semua bahasa Peranchis pasal France versus Switzerland, aku tak paham la.. tapi cara penyampaian dan keliling aku semua orang gelak2, aku dah tahu mesti Bruce lawak jenaka abis....

Ze Swizzzz Zeroooo,  memang bijak pandai betul la si Bruce ni, aku kagum sangat.. Superman.

Kira masa Iron Maiden main tu, memang orang Peranchis semua tengah gembira dorang menang besar 5-2 kan?? dah lupa dah...

Hah, balik semula, malam tu kat Nantes aku gi tepi2 jalan, kalau cam kita gi Bistro dekat rumah ke, kedai mamak ke, tapi sana aku gi tengok kat tempat orang minum2 wine tepi jalan relak2 gitu,

Masa aku explore Nantes waktu magrib2 gitu, tu jam...Uruguay lawan England... Apasal aku rasa bila Uruguay score nak abis tu, semua orang suka? HAHA..  Takpelah... tu semua England lama, selenger bacin, Suka nah pakai players dari team ntahapahapa, lain kali masa depan England baru, aku rasa kebanyakkan semua player Arsenal, baru syok tengok!! HAHA.






Sana cam... waktu summer kan? kul 8 malam pun masih siang lagi...

Kedai2 jual barang semua dah tutup, lampu semua dah pasang, cuma kedai2 makan dan minum je bukak,

tapi lambat gitu nak gelap terus...




So, anyway, aku kagum ni...

aku bayangkan... Hmmmnn tempat ni suatu masa dahulu, orang orang kaya gitu, orang2 Royalti Peranchis... ada ballroom dancing gitu, joget2 zaman dulu tu, pakai topeng...

Ala... macam kita tengok wayang gitu........pilem2 lama gitu... WAHH KAGUM AKU!!





Pasal cam aku cakap, dorang punye Magrib tu kan lambat tau, dah tu macam apa nak cakap eh, tapi suasana matahari nak turun tu cam lambat gitu...

ntah, ni apa aku perasan la...  So memang suasana cantik la....

Again, kat Nantes ni aku takde rasa cuak ke hapa ke, aku rasa selamat je la... Kat Paris, aku rasa aku macam kat Ghetto gitu....

Ni serupa macam aku pergi Derby untuk jadi base aku pergi Donington Park aku rasa selamat, kat London aku tak rasa selamat.. hah cam gitu la...

Derby aku masih ingat aku malam kedua yang Maiden headline Donington Park aku lambat giler sampai, aku jalan sorang2 je tau dari station keretapi tu, aku jalan dalam 3km lebih nak sampai accomodation aku sorang2 dalam gelap kat streets dorang,
ok tau....  aku takde rasa was-was..

London, Paris, siang hari pun aku rasa macam nak kena mug.

Sorry la, mungkin korang cakap, aku gatal gi jalan kat tempat2 bahaya, dah la aku sorang,

tapi lets say, aku budget giler, so apa aku boleh buat? nak duk atau lepak tempat berduit??

Semua aku jalan kaki je la.... 2km , 3km jalan kaki je la.. tapi advantage jalan kaki tu semua korang nampak dan dapat ilmu, cehhh...

Cam aku cerita aku pusing jalan kaki kota London 4, 5 jam jalan kaki je tengok tempat2 menarik, lain la aku ngan love ones kan? tu of course lain la kan... cara kita travel.

tapi ni aku backpack nak gi tengok konsert rock terutama Hellfest, so since aku sorang, tak perlu la, apa yang penting...Selipar Jepun yang keadaan tip-top...
dan aku carik tempat murah2 la nak duk, nak apa...

lagipun, aku suka explore, aku bukan tourist ok! aku traveller. Cehhhhhhhhh!!!!!!!!!

tourist cam...hmmmnnn.. well...

tapi aku rasa kalau sampai Cotswold, hah tu nak kena ada guide kot... Cehhh Korang jangan memain..

Dulu aku tengok video 1881 tu aku fikir, hmmm sedap lagu ni..

Sekali tu, oooo ni semua BBC drama nye lagu2 ... korang tahu..zaman Victoria gitu punye Drama...

Hah, Cotswold la tempat nye nak rasa kan? haha.
OK back to Nantes..











So dah malam, ada macam persembahan ARTS gitu... memang berseni la tempat2 Eropah gini...


ok

next, kat Peranchis ni korang akan selalu nampak GARGOYLES kat bangunan2 lama..

Ni korang tengok filem Gremlins hah, ada satu Gremlin jadi Gargoyles kan bila dia kena selaput simen basah.. Cehhhh... Melayu aku... Selaput sey..

Gargoyles ni, walaupun nampak ganas

tapi ada fungsi dari segi arkitek dan design bangunan untuk buang air hujan...masa zaman2 dulu la kot terutamanya...








Nanti lain kali, aku buat pasal Notre-Dame, hah tu aku ambik banyak siot gambo2 Gargoyles kat Notredame  Paris...


Hah... Panggung Wayang old-school Peranchis....

Aku tengok ni je aku teringat filem Inglorious Basterds tu...... yang adegan2 kat panggung wayang tu....




Charlie Chaplin tu kat notis tu...

OK la, ni belen2 gambo....








Anyway part satu pengembaraan aku kat bandar Nantes ni kat sini...

http://www.deaf-angel.blogspot.sg/2014/09/makan-walking-in-nantesmy-maiden-europe.html

Anyway, aku nak abiskan kota Nantes ni, pasal lepas ni aku nak cerita pasal ibukota Serbia...., Belgrade.


ni yang kontroversi tu kan zaman Yugoslavia berpecah tu kan...

tak usik ok, sampai sekarang....mungkin nak tunjuk dunia, mungkin nak ingatkan bangsa dorang... well...

tapi seriously cantik tempat ni...





dan jugak ni satu contoh Museum Perang dorang......





To be continued......................


6 comments:

Ijau D. Koceng said...

"pergi kerja pun pakai selipar, kat kerja baru tukar kasut"

yang ni aku setuju, sbb aku pun buat mcm ni hahaha...

D'arsil said...

kalau kat sini nak jalan2 sorang2 pun seram sudah.. tapi respek juga org sana, tgk gambar pun bersih saja tempatnya..

berteromber said...

aku kagum Europe ni dorang punya bandar semua bangunan2 antik...takder bangunan2 baru pencakar langit ek..

Rafi said...

Castle dia lawo..mcm dlm filem jack the giant slayer tu jer.. Gargoyles dia pun nampak cantik dgn struktur bangunan tu

Saudagar Mimpi ... said...

Gargoyles...
tempat Batman & Spiderman bertenggek tu beb!

dilabangiWORLD said...

seronoknya dapat gi tengok tempat urang cam ni
terasa nyaman angin angin kat sini erk dep