Thursday, September 17, 2015

Comparison of SAVATAGE' EDGE OF THORNS - JAPAN PRESSING with 2 bonus tracks CD & ULTIMATE BOXSET CD versions

WARNING - LOTS OF PHOTOS. I say a few words in English Language, and then Malay Language.


SAVATAGE'S EDGE OF THORNS ALBUM IS AMAZING - From the first to the last song.

THERE ARE A FEW WONDERFUL SONGS, AND THERE ARE SOME EXTRA-ORDINARY GREAT SONGS, AND THERE ARE SOME SONGS THAT JUST MAKES YOU THANKFUL THAT YOU ARE A FAN OF THIS BAND.

This is not exactly a review, but a detailed page by page comparison, especially the text and packaging of both Savatage Edge Of Thorns Japanese pressings cd which originally was the only place to locate the songs FOREVER AFTER and SHOTGUN INNOCENCE.
Both these songs later appear on the Western pressings of Savatage compilations and another pressing of Edge Of Thorns.

Whats interesting is that the Edge of Thorns version that comes as one of the album on the SAVATAGE ULTIMATE BOXSET (my one is number 1412) has some fascinating in depth stories of Savatage during the Edge Of Thorns period. The recording sessions, the new face Zachary Stevens, Jon Oliva officially not in the band anymore and playing piano for the album, and also the death of Criss Oliva..
I hope you can see the text below if you really cannot get hold of this packaging version. 

As usual on this blog, click photo to enlarge. or save it and enlarge it yourself.

So this is it, a detailed photos-laden post on the Japanese Obi-strip with 2 extra songs and the digipak from the limited edition 1500 Ultimate Boxset with the amazing inlet booklet which detailed everything from that period. ENJOY




Selain Iron Maiden, lagi satu band rock yang aku suka sangat ialah kumpulan SAVATAGE.

Jadi pasal aku cuba nak pelan2 tunjukkan setiap inti packaging setiap album Savatage dalam Ultimate Boxset mereka, 
aku tukar haluan sikit pasal untuk Edge Of Thorns ni, versi cetakan Jepun memang paling istimewa, siap dengan 2 lagu, yang waktu tu tak boleh dapat kat mana2 lain.
Aku tak bedek la, ni album sangat terbaik...dari lagu rancak, ke lagu slow, dan macam2 style lagu..

Album ni
1) Jon Oliva mula2 kesihatan tak elok, dan dia pun tahu, untuk kasi peluang Savatage nye lagu2 dikenali lebih ramai, lagu2 Savatage dimainkan di corong radio stesen Amerika, suara dia tak sesuai, dan jugak Savatage ada masalah kontrak ngan syarikat rakaman, jadi Jon Oliva tolong tulis lagu, ada lagu dia dipaksa oleh Criss Oliva untuk digunakan kat album ni.... dan Jon main piano/keyboards.
2) Zachary Stevens nye album pertama dan suara dia... suara dia untuk Edge Of Thorns tu, aku rasalah takde orang lain boleh nyanyi lagu ni. Jon pun cerita kat packaging ultimate edition, dia cipta lagu ni, tapi lagu ni hanya Zachary Stevens sesuai...

3) Criss Oliva, album ni tujuan untuk letak Criss Oliva kat paling depan ngan permainan gitar nye... Tuan Tanah Blog Berteromber suka la Criss Oliva ni...
Antara paling terhandal la kan Mendiang Criss Oliva ni..
Apa tu ditulis pasal Criss Oliva tak silap oleh producer Savatage ialah - Orang lain bersusah payah prektis main gitar untuk jadi lebih baik, tapi Criss Oliva tak payah, dia memang dah semula jadi gitu...

4) Criss Oliva... mati eksiden lepas album ni dan tour album ni.
5) Dawn Oliva.... isteri Criss. Dikatakan wanita kat sampul depan album ni ialah dia.
6) Dawn Oliva.... dia selamat masa eksiden kereta orang lain mabuk memandu, masuk salah lane bertentangan dan langgar kereta dorang.
7) Dawn Oliva... dia lepas tu ada masalah kemurungan gitu. Last2... dorang jumpa dia mati bunuh diri berapa tahun lepas tu...

Jadi...album ni sangat terbaik setiap lagunye...
dan jugak album ni paling tragik.















THEY'RE GOOD FOR CONVERSATION OVER A CUP OF TEA!!!!!!!



LABYRINTH & FOLLOW ME.

This two songs belongs together...

A short Criss Oliva instrumental & then a sad sad song...



































I will continue with the other albums packaging from the ULTIMATE BOXSET OF SAVATAGE next time...
Its just that this time its a bit special as the Japanese Pressing of this album deserves a showcase LOL!!!...


7 comments:

Rafi said...

Sedih eh kisah family Criss olivia.sampai wife dia pun kemurungan.apa pun savatage dah ada dalam lipatan sejarah international rock.

Kaemm Reutn said...

nk beli jga...hm

berteromber said...

wuhoo...ni kalau macam kena pergi pulau...satu album jer boleh bawak...Edge of Thorns ni memang masuk list aku la...mungkin fight dengan Somewhere in Time...hahaha...

thanks deaf...aku punya cuma versi cd biasa dan kaset...nak try hunting dia punya LP...sekali RM merundum...semua pun kansel...hahaha...

btw Criss Oliva rules!!!!!



D'arsil said...

TRAGIk juga dia punya kisah tu,,.

lieyalatif said...

tragik betul kisah tu.... album yg ade kisah di sebalik kisah.....

tak sangka ade mcm2 genre lagu..ingat kumpulan mcm ni lagu rancak2 aje.... aku kalo karaoke lagu dangdut jek deaf hahaahahaah

PC kOKak™ said...

thanks for list info2 ni semua... tragik. album ni memang best.

PC kOKak™ said...

packing cd2 ni semua terbaik, banyak gambar n text!

ni kalau dapat versi lp mesti puas hati tengok cover depan tu besar sikit..hehe