Tuesday, September 1, 2015

Sabun Sertu Sabun Samak / MUSLIMS PURIFICATION SOAP (edited on 07/10/2015 in Dark Green with more photos)

*** Edited 7/10/15 dengan 2 foto** kat bawah sekali...****


(While eagerly anticipating the release of Iron Maiden's new album Book Of Soul in all formats, and also the dates/locations of their 2016 World Tour) 
Let us divert our attention to something else.

Aku dah pernah cerita kot, tapi cerita lagi sekali kan.
Sesekali kita berbual serious.

"nari kita berbual serious!" (cakap ikut style Aragon, si hero pilem Lord Of The Ring).

Dunia Makin Kecik la kan senang cakap.

Probability
- Kena jilat Anjing
- Kena/terpaksa/tak sengaja tersentuh daging khinzir
- Terpaksa guna dapur dan pakai pnggan mangkuk, sudu garfu, periuk kuali yang kalau kita tak nampak depan mata pun cara penggunaan benda2 ni digunakan sebelumnye, tapi kita tidak boleh lari dari perasaan Was-Was.

- Pindah masuk rumah yang bukan Islam dan mendetikkan hati kita untuk menyertu dapurnya.
- Kemungkinan kadang2 kena Exposure di tempat kerja,
maybe some dari kita kerja F&B Food and Beverages gitu,
atau Cleaner pembersihan atau apa je la.



- dan apa je la sebab musibab yang menyebabkan kita perlu sertu atau ada tempat panggil samak atau apa je la korang nak panggil.

- Ni semua boleh terjadi kat tempat sendiri, ataupun tempat lain terutama mereka yang sekolah kat tempat lain,
anak2 korang, budak2 yang sekolah overseas jauh2,
kerja tempat lain,
kena call of duty (contoh untuk sapa2 budak2 Singapore masa korang buat full time NS atau Reservist, ok kadang2 tu once in a blue moon, paham je la.. aku dulu reservist kat satu tempat ni, balik terus gi jumpa Bangla suruh cangkul tanah liat aku collect kat plastic la ha terus sertu... some things just cant be avoided, aku pernah cerita kan? nanti aku ceta lagi kat bawah... woof woof woof go away doggie, woof woof woof, ya la ya la, dengan redha menyerah diri hahaha),

- atau korang mengembara di mana2 tempat bawak family korang so mungkin guna sistem AirBnB atau Holidaylettings pasal nak masak sendiri dan gunakan periuk2 pinggan yang sedia ada, atau memang nak save cost , atau apa style pun, travel ngan family korang,
Backpack sendiri gi rock concerts lantak la, tu terbongkang mana2 pun boleh haha.

atau ada korang pun jenis macam aku menyusahkan diri backpacking dengan ikat perut pasal nak tengok band2 rock kegemaran korang main kat merata2 lain2 tempat dan lain2 negara.

So anyway, Jangan nak Bedek la korang kalau sapa2 fikir none of the above won't be happening to them dalam suasana kehidupan bermasyarakat dan modern hari ini.

So of course untuk aku yang tonggang terbalik, dan tak boleh harap langsung la dalam benda2 agama, tapi nak pastikan kemudahan bagi family aku & mempermudahkan jika mereka perlu samak/sertu at anytime wherever they are.
dan untuk diri aku jugak la kan.
Dan of course this make a great gift la kan untuk sapa2 kita tahu yang travel sana sini atau travel for whatever reasons.

Kalau zaman dulu, wahhh kat dapur, siap plastik2 semua ok simpan tanah liat as emergency. Aku rasa ramai masih follow la kan, simpan stok kat dapur taruk dalam beg plastik pasar.





Senang, steps pun semua dah ada cara2 peraturan nak sertu/samak.
tapi cakap omputeh la version yang ini...

wash utensil/body parts with clean water, apply Almughallazoh, rinse 5x with clean water.
Instructions are so easy to comply.
Islam is easy. Islam is simple.
Islam is a gift for all universe - mankind, animals, plants, everything in the universe.
It is humans who makes it complicated and difficult themselves.

Aku pernah cerita korang, Ustaz yang improvised item untuk brand yang aku display ni yang aku beli ni, ni dulu pernah tolong aku buat sertu untuk dapur. Ni masa rumah Singapore la.

Ayat legend dia something like this gitu " Saya busy, tapi bila saya dengar suara awak kat telepon, saya seutju datang"

MESTI CONFIRM SUARA AKU PATHETIC, menyedihkan gitu, suara DESPERATE mintak tolong!
Abis tu?? Korang nak aku yang bodoh tuli buta agama nak pandai2 sertu Dapur bekas kegunaan keluarga bukan Islam?
Pasal tu jam, exactly apa yang ditinggalkan seluruh dapur (cuma tolak minus pinggan mangkuk/kuali/sudu garfu), sinki paip, kabinet, atas kabinet whatever la semua tempat masak semua, Semua aku nak pakai balik, pasal tu jam aku takde budget nak tukar apa2 pun, so hati aku berdetik, benda2 gini no Compromise ye tak? dah memang dapur as in Dapur kan? 

Apa tu? najis ringan najis berat thingy? something like that la that la kan hati aku yang 666 ni dah berdetik waktu tu.

Masuk rumah dapat kunci kali pertama pun, aku siap bawak buku Mari Sembahyang, buku yang budak2 pakai untuk belajar Sembahayang tu....so aku tak screw up masa aku nak Azan kat hall ok?? haha.  KORANG JANGAN GELAK kan aku OK!!! haha.
Kang yang Azan jadi Qamat, yang Qamat jadi Azan kang.

Aku harap sebelum aku mati, aku lebih tahu la pasal Qamat dan Azan dan dengan sebutan yang terbaik aku mampu buat.  


Let the past be a lesson to me. You know the Caveman years. Zaman Batu.. Zaman Jahilliah... LOL!!


Aku tak malu nak bilang ni semua. Korang yang rasa mulia, tolong jangan lahar aku.  Tapi aku tahu sapa yang baca blog aku ni takde jenis fikir korang Mulia. You guys are humble folks I know.
Humility is virtue. Thats the trick a lot of people dont know. (Wink)
Pasal aku tahu, tentu ada tonggang terbalik macam aku yang baca ni, bak cerita X-Files - you are not alone.
Sama2 mengejar mimpi...Sama2 gunung didaki...bak lagu Freedom gitu. OOKK serious mode topik ha


Tapi professionalism ok aku tengok dia buat sertu dapur. Dia betul2 buat sertu dapur you get what I mean. Professionalism. Pakar.

SATU DAPUR OK... seluruh bahagian dapur. Every part of wall dapur up to the bucu siling tu WOW.
Aku terhutang budi sampai mati ok. Kagum sangat aku. Tapi like I say, professionalism at work.

(lagi satu aku terhutang budi sampai mati ye la satu kawan aku, aku dapat kunci je, terus aku tepon je suruh datang la besok nye gitu, dia sampai je rumah yang aku baru dapat kunci kan?, aku suruh dia sembahyang, cam gini " HOI!! ko gi sembayang sekarang!!" HAHAHA.
Aku rasa dia kena "PAKSA" sembahyang Asar dan Magrib kat rumah aku baru takeover tu.
Ye la, dia orang baik, so aku nye teori ialah, baru dapat kunci, so suruh orang geng baik sembahyang, Ye la, tahap sembahyang dorang lain ye tak? haha.

Dapat kunci rumah, CEK COMPASS kiblat, terus masuk dan Azan (sambil cross-check reference ngan buku Mari Sembahyang), dan baca ayat kursi kat setiap sudut rumah aku buat sendiri la kan? melampau ok itu pun tak buat sendiri. haha.

Macam aku cakap, aku tak reti agama, so aku kena bak "clutching at straws". Dan untuk some things, takde kompromi.

Dan terimakasih la tu jam pasal aku takde duit tau, jadi kabinet, gerobok2 semua aku nak pakai dulu la walaupun bekas kegunaan orang bukan Islam di dapur.
Ustaz ni walau gerobok kabinet tu semua dah usang ke reput ke hapa ke, bila dia tahu aku nak pakai dulu, dia make an extra effort sertukan semua..
Ye la, kalau ikut memang buang je semua kan? kita letak baru atau buat baru, tapi tu jam aku takde budget so pakai je la apa ada, walaupun rak2 kat dapur bekas orang.
Apa nak geli?? Dah sertu....
Sertu/Samak overcomes anything.

Aku dulu ada satu kali buat Reservist. Jilat la wahai anjing, aku tahu korang find aku irresistible hahaah, so aku tak boleh elak dah aku dah cuba tapi apa kan daya, Aku tu jam kena arrow kena duty kat satu tempat yang sangat unik, so mari and kiss me, smell me and jilat me, aku dah tak boleh buat apa2, tapi aku pastikan anjing jilat aku kat tempat2 aku boleh control dan nanti senang nak samak HAHA.

Abis je Reservist duty hari/malam tu, terus kebetulan area tu ada bangla tengah cangkul tanah, aku mintak tanah liat. Brand new giler nye tanah ye tak? Baru lepas cangkul dalam2..
So sertu la...

I mean ni semua asam garam kehidupan. And somethings no compromise. And some things jadi tanggungjawab kita untuk provide for love ones kita no wonder betapa 666 nye pun kita.

So aku make sure dorang ada ni SABUN SERTU. Ye la. Senang sikit kan? (eh, ni bukan iklan eh?? ni ialah pasal macam aku cakap Dunia Makin Kecik, korang tentu tahu lebih dari aku kenapa sangat perlu kita orang Islam hidup zaman modern, dynamic world, kena evolve tapi benda agama ada la dalam hati gitu)

Anyway, thats all for sabun sertu...

tukar cerita sikit, still benda2 yang memang boleh kasi aku rasa panas cam cacing kena panggang gitu, tapi agama tetap agama ye tak? betapa setan bertenggek atas kepala pun.

untuk kita semua la, sama ada diri sendiri atau people around us
hari2 yang tak best, macam...kena stroke terlantar kat spital, atau ada yang kena simen tangan patah, kaki patah...
abis tu nak solat then nak ambik air semayang then cam...
abis tu dah kalau dah baru kena stroke kau, apa la terdaya...
abis tu korang paham2 la, some people hati ingat Allah je. Kagum aku ok - Baru kena stroke pun asyik teringat nak semayang je. so cammana sey nak kan?

hah... so always ada solutions... Kalau dulu kita tak tahu, sekarang kita dah tahu...

especially yang kalau jenis2
OK..atau korang kat some places takde air nak ambik air semayang.

So this comes in handy... kalau tetiba nak carik, atau nak ambik kat mana2...

Debu suci gitu... tanah debu suci gitu.. suci dalam debu gitu...

So its handy la kan, anytime anyplace. Kata nak gi travelling , atau backpacking, atau jadi orang perantau jauh across the seven seas...



Debu Suci Tayammum pre-packaged gitu....


Eh aku ni posting ni ada ke ayat2 , informasi yang salah atau mengelirukan atau pun OUTRIGHT SALAH??

kalau ada aku mohon berjuta2 ampun ye...

maklum aku main hembos je actually. Anyway ni cuma nak cerita je APA YANG PENTING UNTUK AKU DALAM KEHIDUPAN.
DAN NI ANTARA BENDA YANG AKU RASA PERLU KENA TAHU.

Pasal day by day dunia ni makin kecik.

Sekian

ok bye.


p.s

There was a joke ok. LAWAK BODOH DIRI SENDIRI. DAH MACAM GOLLUM BERBUAL SORANG2 GITU LA. Tahu Gollum? Cam Aragon la, pilem Lord Of The Ring.

Aku beli sabun sertu dah ready made ni kat kedai Haji Hashim.

"ok kalau aku nak save duit, aku beli yang utensils je la ye?


eh? tapi nanti pakai kat anggota badan, kang ada chemical reaction lak??

ok ok pakai yang badan nye dah la...

eh? nanti aku pakai badan nye kat utensils contoh sudu garfu yang chrome coated ke hapa ke, nanti ada chemical reaction lain lak?

haha...  pasal untuk brand sabun sertu yang ini, bukan sahaja lain2 size, tapi ada dua design berbeza gitu kan, ngan tengok ingredients ada some add-on gitu for better convenience and comfort gitu..

maybe other brands in the market tentu lain2 ye tak, packaging designs semua...

tapi aku kagum ngan Muslims especially the Malay Muslims yang always find ways to modernize and make life more easier and comfortable for fellow Muslims, at the same time generate better quality of life especially for the Malay Muslims community.

Salute ok. Salute dua tangan gini macam \m/   \m/

ok ke? salute style Ronnie James Dio?

ok la kot because I meant it well.

ok la bye.


Gelisah ok... G.E.L.I.S.A.H...


tak sabar... Iron Maiden baru album baru, aku dah pre-order deluxe 2cd, triple black LP ni dua tak tahu bila sampai, tapi masa sama aku dah order Itunes Version ni mastering lain kot..
Itunes Version 4th September terus dah masuk laptop la kan Wooo Hooo!!! terus transfer Ipod aku dan....

terus.. WOHOOOO!!! MAXIMUM OVERDRIVE ON THE HEADPHONES PLEASE When I am walking in the streets and on public transportations !! haha.

Tak sabar....




*** EDITED AND NASIK TAMBAH KAT BAWAH NI PADA 7 OKT 2015

Mintak maaf la ye kalau aku salah silap tapi ni la contoh di mana aku gunakan sabun gini..
Pasal macam kalau travelling ngan love ones korang, then cam korang nak get the best deal out of travelling,
jadi contoh macam KORANG NAK MASAK SENDIRI, korang nak tempat lebih besar, lebih selesa, lebih berbaloi dari segi perbelanjaan, lokasi yang lagi sesuai dan apa je la... dan korang memang jenis travellers, 
Kalau korang jenis gini, tentu Hotel bukan pilihan korang...

I mean, paham2 la tentu ada tempat harga mahal, dah tu sempit, tak boleh masak la apa la..

So cam kita, kita akan gunakan apartment2 dari AIRBNB.com atau pun HOLIDAYLETTINGS.com

jadi ni contoh la... aku keluarkan semua periuk2 tu semua, aku sertu....

aku bongkar semua almari semua keluarkan sudu garfu, pinggan mangkuk, even microwave oven tu aku keluarkan mangkuk dia, aku sertu, alas microwave dalam tu tempat letak aku pun sertu...
I mean, aku cuba la, dan aku berdoa semoga apa aku buat tu betul dan diterima Allah la. Maklum paham2 la aku ni geng tonggang terbalik, doa makan pun tak tahu, tapi macam aku cakap, keluarga aku, love ones aku jadi aku cuba sikit2 ambil perhatian la, walau tak banyak tapi sedaya upaya aku dalam hal kebersihan dari segi Islam.

So dah gini, dah senang, hah... beli la apa nak masak nasik ke telur ke hapa ke, dah tu kalau ada jumpa Halal Muslim Meat Store, beli je la apa2 buat masak or goreng2...


Kalau korang kira balik, memang lagi berbaloi, lagi seronok, lagi berjimat, lagi enjoy best giler la kalau cara gini...and the sabun sertu helps...

lain la korang backpacking sorang2 gi konsert rock atau festival rock overseas gitu, gitu memang ikat perut ok, tidur mana2 pun paling important save duit haha. Tapi when it comes to your family members hah, no compromise..


So ni la contoh foto2... ni somewhere out there, South Of Heaven LOL!!, tak la somewhere in South of UK photos ni..

OK thats it...

Again ni bukan post nak tunjuk pandai ke apa lagi nak tunjuk bagus, terang2 aku jenis ada setan 666 bertenggek atas kepala..

tapi like I say, when it comes to your love ones, dan dorang perlu ke tempat berjauhan, perlu merantau, atau pun korang sendiri nak pindah rumah ke atau ada apa2 masalah ngan najis berat ke hapa ke kat sebarang masa...

this type of thing, kita cuba la elakkan dari main2... cuba je la... just do our best. Semoga diterima Allah usaha kita.

Cehhh wahhh aku berbual macam yo-yo-oh je kan? 

k bye



Nampak sabun sertu atas tu..

aku main bedal je, pakai tangan je pun aku sertu ni semua ye tak?

k bye lagi sekali.

9 comments:

D'arsil said...

terima kasih dapat info berguna juga.

Rafi said...

Menarik ni.debu untuk tayamum pun ada skali.kat sini aku rasa mmg takda..

berteromber said...

thanks deaf...aku tak tau pun benda ni semua ada...mungkin kat Malaysia pasarannya belum meluas...atau mungkin takder langsung....maklumlah kat Malaysia mungkin masih mudah nak cari tanah kot...

deaf-angel said...
This comment has been removed by the author.
Ijau D. Koceng said...

teringat waktu muszafar naik ke ISS dulu, ada banyak kemusykilan beribadah di angkasa lepas terjawap...

deaf-angel said...

Out of all people, Ijau should know better and more experience ni semua hehehe.

A.I said...

wahhh..senang ada sabun samak tu. kira bagus la ko, sebab fikirkan benda2 gini. ada org, main redah je. bila dah samak gitu baru rasa selesa kan? :)

..manalah aku nk carik sabun samak tu kat rawang ni. boleh reromol anjing2 kiut. eh! (mmg nk kene bantai gayanya ni, sengaja nk carik penyakit) ;P

lieyalatif said...

ooo selalu dengar brand sabun taharah jek...tapi taharan tu takde jenis liquid mcm nie....senang lagi kalo jenis liquid gini....

tapi betullaaa..ade org main terjah...main langgar jek... bagus leee bab2 ni kite amik berat sikit kan....

belacanhangit said...

Bgus info ni