Monday, November 2, 2015

review WINGS 30 YEARS : (from 10.40PM 31/10/15 to 2.45AM 01/11/15 Stadium Merdeka, KL - Yes 4 hours 5 mins total time)

Salam Semua. Aku type ni dalam bas ekpress sambil dengar rakaman bootleg semalam. YES!! I tape the whole show. Air hujan masuk mic pun takpe.. special nite. Maaf ye bahasa tunggang langgang dan aku nak post ni kat blog, aku realise aku tertiba kejap type english tetiba type melayu. Maaf ye aku main type je apa dalam kepala hotak. Kalau tak buat gini, sebulan pun aku tak dapat buat blog posting ni... 


Untuk korang yang tak mau baca, cuma nak tahu setlist je, susah aku nak type je setlist tanpa bilang sikit pun apa yang istimewa untuk setiap lagu tu... K, ni dia... Pilihan lagu yang sangat gerek dan rare.

(4 hours dalam hujan dan berdiri dalam lumpur mostly kebanyakkan cuma Wings sahaja tapi sedikit tu, in some parts ada muncul Mus, Mel, Sham Wings, Jojet, Edrie Hashim, Hillary Ang, M Nasir. )
^^^^^^^^^^^^^^
(title2 lagu kat sini aku type from memori, ada lagu dah lama tak dengar sorry kalau title ada silap LOL!)

(Intro Video)
(Intro Keyboards and band warm up and tuning)

BAZOOKA PENAKA
INSPIRASI TAMING SARI (with original kaset Belenggus intro)
BUJANG SENANG (with original intro before masuk Rockestra style balik)
AWIE SPEECH - he acknowledged the amazing fans who are soaking wet in the pouring rain.
ORANG KITA
GEMALA SAKTIKU.
ROMANIA (some korus replace ngan Malaysia)
JUMPA HILANG
PENGABDIAN KU KEKASIH
ENJET - ENJET SEMUT - Awie with audience
WHEN THE SMOKE IS GOING DOWN - Awie plays acoustic guitar and performs solo
SATELIT PUAKA -- Awie ngan akustik gitar perform solo lagu ni dia buat dua suara "rough spoken words" kat intro dan terus nyanyi cam biasa sorang2 ngan gitar dia. Kumpulan Wings lain join untuk ending sahaja.
AWIE SPEECH AGAIN - Pasal Wings nye members bergaduh dulu, cium mulut balik, persahabatan, members in and out. Introduce each member except Jojet ikut kata Awie belum sampai. Technical problem nak setup second stage "island" jadi ada delay.
Awie introduce SHAM WINGS, Roddy Kristal (support pakai akusitik guitar), MEL WINGS, Edrie Hashim, and of course MUS May. Awie called him up using name Mustafa.
Awie buat jokes perkenakan Mus (May) teruk2... Pasal Mus May semalam  nak pakai tumit tinggi boots kumpulan KISS, pinjam GENE SIMMONS.. Ni segmen aku nak tengok official DVD ada ke takde, Awie sakat Roddy Kristal teruk jugak...
K aku stop cerita banyak sangat, ni suppose to be a short setlist info aje. panjang2 kat bawah nanti.
Medley starts -
INTAN KU KESEPIAN - Awie first, Mel 2nd, Mus 3rd - Mus is amazing...
BIRU MATA HITAMKU - Mus.. Audience did the Wooo Hoooo!!!! for him.
BELENGGU IRAMA - again the schooldays urban legend "Jesus Christ" verse skipped, tapi extended to guitar solo section - SHAM WINGS solo untuk lagu ni.
POTRET MONALISA
MISTERI MIMPI SYAKILA- Mus.. simply amazing.
DI AMBANG WATI - start from "Terbukak Hendaknye...", intro Edrie solo I think.
SEMALAM YANG HANGAT - one of the loudest singalongs and one of the loudest cheers for Mel when he sings his part. Best sangat bila kat lagu ni.
Everyone exits. M Nasir enters. Drummer Paei/Guitars Eddrie Hashim, Hillary Ang/Bassist sapa? Fly?. M Nasir talka a bit about Wings.
HIKAYAT PENUH RANJAU - M Nasir and this band plays HIKAYAT PENUH RANJAU. A Glorious Monster Version. One of my fave moments last night. I always have love this song and last night's version was awesome to the maximum.
Video screen tak tunjuk live footage, tapi photo montage Wings sepanjang zaman.
JOJET starts drum solo. 
After quite some time,
BLACK JOINS JOJET for drum solo.
ROCK N ROLL LU PUNYA SUKA (pakai dua drummer, Awie main rhythm guitar,
Mus join in, MUS buang microfon kat lantai pasal frustration, Giler ah. Semua berlaku kat lagu ni).
[edited - I think Mus join in JDA nye lagu kot? Bukan RNRLuPunyaSuka? haha.. Sengal betul aku dah lupa, rasa JDA yang dia hempas Microfon, forgot which song but now I think its Jerangkung instead LOL]
JERANGKUNG DALAM ALMARI (masih dua drummer, Awie rythim guitar, Mus still on stage. Song ends Jojet exit)
BLUES ULAR SAWA - Mus vocals, Awie first solo guitar, Joe Wings did some vocals. Mus nye period zaman dengan Wings was damn heavy. (end song Mus exit)
MENAKLUK KOSMOS  - with a problem before solo so Awie add lyrics - Sabar.. macam2 hal bila hujan.. LOL!!! Yes, the rain is failling and its so cold and soaking wet LOL!!!
INGATKAN DIA - audience was singing this new song loudly..
SAYAP ILUSI - ok, kesat air mata mengalir. LOL!!!!
AMUK
TAMAN RASHIDAH UTAMA - ORIGINAL INTRO COMPLETES WITH THUNDER AND RAIN SOUND EFFECT... HAPPINESS!!!!!!!!!!.. Siap ada pause sebelum Black masuk untuk Joe Gitar Solo. I say again - HAPPINESS!!
ILUSI INTONASI - Hillary Ang tanpa diumum masuk pentas joins in Joe untuk lagu ni. Video screen tak tunjuk live screen, tapi photo montage.

Among them of the many in the photo montage -
Arwah Loloq.
Arwah Seha Freedom.

JOE WINGS SOLO
KOTA KEMUSNAHAN
RANGGI METROPOLIS
NASIB KITA - surprise!! and its clear the fans are happy and singalong to this song.Dah macam Choir. Mus adalah kan ni lagu. haha.
HUKUM KARMA
OPERA HIDUP - sense of urgency is felt as it seems Wings is kept on being asked to stop the show but Wings wants to play what they plan for the audience who came.
I think then its already 2.30 AM.. Keliling semua hotel2 ok, tourists mesti heran tengah2 bandar kul 2.30 pagi masih rock n roll. Opera Hidup dah lagu happening gitu nak singalong dan hurray-hurray.
SEJATI - original intro. Last ending Awie did the "kenangan itu(Awie - KENANGAN ITU!!!)" twice. I am happy twice.
Untuk aku yang fed-up everytime tengok Wings main mesti kena ada lagu ni, Jatuh dan bangun nye lagu ni kalau Wings main live ialah kat bahagian tu. HAHAHA.
PERONDA JAKET BIRU - still they got time to play this song.
Abis je, Wings kan buat instrumental penutup terus cam kena matikan sound eh? pasal abrupt ending haha. Black nye sound kena shutdown kan? haha.
Audience sudah " WE WANT MORE!!! WE WANT MORE!!!! " hahaha siot la korang...
Dah lebih 4 jam, dah kul 2.45 pagi...  Mau kang Wings terpengsan atas stage hahaha.
One of the best shows I attended in my whole life.
Maybe the best show due to weather factor in an open space and the 4 hours length.
Aku tak agak kalau dvd dan full cd keluar pun akan ada full recording tanpa sebarang edit. Pasal alot of things were happening last night LOL.
4 JAM 5 minit, 26 Lagu Full,7 medley tapi medley pun complete guitar solos semua... ni belum campur drum solos dua drummer, gitar solo belum campur Awie nye stage banter, belum campur When The Smoke Is Going Down Scorpions lagik,
all in all, I am lucky to be at the show. LOL!!

And dari atas ni, then we can come to the conclusion kenapa Awie asyik sebut 33 LAGU (26+7) je kan masa dorang dah kena arah untuk berhentikan persembahan. Its really 33 lagu dorang memang plan belum campur solos, dan tease2 tu semua..
or is it Medley tu each song kira half song? Well... so jadi 30?

Tapi I wish Rantai was played LOL!! 


K thats all untuk ringkasan sapa nak tahu setlist je dengan a bit info. Tetapi....
Report Ulasan Review Pandangan yang Detailed a bit more & I try to be in detail so you can imagine the fun I had... , down here....




K Sebelum aku lupa, baik aku lekas2 type apa aku ingat pasal apa paling penting jadi semalam, iaitu sepanjang kumpulan Wings beraksi diatas pentas sambut 30 Tahun di Stadium Merdeka, KL dalam berdiri dalam hujan lebat, hujan renyai2, gerimis, redup (alternate) dengan semua  pakaian basah kuyup dan footwear semua dah tenggelam dalam lumpur padang.
Yang lain2 tu aku akan full review lain kali ngan Tribute Bands yang main antara 9.30 to 10.30 malam, tu pun kalau aku ada mood, but I did bootleg the whole thing. Siang nye aksi aku tak tahu apa jadi k, aku datang kul 5, beli tshirt satu, jumpa boyfren lama si Zan, terus aku keluar dari situ lepak tempat lain. But the busker act outside the stadium sounds really great for the few moments I was around.
Merdeka Stadium ni terbaik, untuk pengguna public transport dan mereka yang berjalan kaki.. Banyak tempat nak gi lepak, if you get what I mean. LOL!!!
K, Wings tampil di atas pentas kul 10.40 malam gitu.
Wings tamat 2.45pagi.
Yep its around 4 jam 5 minit.
OK Start review

10.40 malam
Jumbo screen kiri kanan main some ads acknowledge sponsors malam tadi dengan gunakan lagu2 dan video klips band2 rock dan lagu2 rock omputeh yang well know. So you have ACDC, Loudness, GNR, and lots more. I think Two Minutes To Midnight nye intro pun ada.
Then keyboards intro start and ahli Wings join the intro dengan some warm ups dan tunings.
Its just Wings empat orang with Keyboards player.
Terus masuk frst song BAZOOKA PENAKA. It was raining....
Then second song, Surprise!!! the original intro of INSPIRASI TAMING SARI is played, not the Rockestra version. Aku tahu ni malam confirm extra special.

Bujang Senang next and surprise with original intro, sebelum revert balik zaman ni nye rokestra style.
AWIE FIRST SPEECH for the night, dia cakap pasal penonton2 semua diri dalam hujan, peminat2 dari Bangladesh, Myanmar pun semua turun sambut Wings 30 Tahun. Among others.
ORANG KITA - a raptous version. Great Song as always.
Next song is a huge surprise. Dari album Jerangkungs - GEMALA SAKTIKU. Wings nail this song yesterday.
AWIE SECOND SPEECH - Dia acknowledge hujan menyebabkan banyak masalah teknikal.
ROMANIA next, as usual Awie akan replace some korus. Kalau kat Singapore pun dia akan ganti Romania ngan Singapura.
JUMPA HILANG. Dahsyat. Unsangkarable choice of songs tonight so far. Banyak lagu rare yang gerek2 semua dorang korek balik. Awie top form. Pekik kat ending semua.

PENGABDIAN KU KEKASIH - same intro macam rokestra tu hari, Awie ngan Joe peluk at penghabisan intro dorang dua sama2. Awie ada some masalah bila lagu ni start fully ni, but this song still rocks.
ENJET - ENJET SEMUT. Awie solo with audience singalong.
Awie then ngan gitar akustik. Some monitor issues then dia main WHEN THE SMOKE IS GOING DOWN. Stops before chorus.
AWIE ngan akustik gitar sambung solo sorang2 - SATELIT PUAKA. Awie buat suara rough kat intro sebelum nyanyi ni lagu secara solo dengan gitar akustik nye saje. Anggota Wings lain join in kat penghabisan lagu ni untuk ending korus few times.
AWIE SPEECH AGAIN - Pasal Wings nye members bergaduh dulu, cium mulut balik, persahabatan, members in and out. Introduce each member except Jojet ikut kata Awie belum sampai. Technical problem nak setup second stage "island" jadi ada delay.
Awie introduce SHAM WINGS, Roddy Kristal (support pakai akusitik guitar), MEL WINGS, Edrie Hashim, and of course MUS May. Awie called him up using name Mustafa.
Awie buat jokes perkenakan Mus (May) teruk2... Pasal Mus May semalam  nak pakai tumit tinggi boots kumpulan KISS, pinjam GENE SIMMONS.. Awie sampai terlupa nak jemput Eddie gi kat second stage yang Island kat depan penonton tu.
Ni segmen aku nak tengok official DVD ada ke takde, Awie sakat Roddy Kristal teruk jugak...
Biasalah Awie mesti nak buat GAY JOKES. Dia ada hots for Rody Kristal. LOL!!! and some other stuffs korang gi check out sendiri la or kat youtube...

(Edit with additional notes - Aku terfikir cammana nak keluar full dvd atau cd ni kalau ada masalah licensing dan publishing dengan lain2 artis dari lain2 syarikat rakaman?

Korang tahu kan LOVEHUNTERS final concert yang dorang main 3 jam tu kan ada RAMLI SARIP join in untuk Demi Cinta, Bayang-Bayang dan BLUES UNTUK RAKYAT.
Mana ada dalam dvd rasmi?
Tapi korang nak lagu2 ni aku ada upload kat youtube channel aku pasal aku bootleg show malam tu... RUGI kan? So lets see how it goes)



Awie sampai lup panggil Eddie gi kat Island depan masa nak perform lagu ni. Hillarious.
Medley starts -
INTAN KU KESEPIAN - Awie first, Mel 2nd, Mus 3rd - Mus is amazing...
BIRU MATA HITAMKU - Mus.. Audience did the Wooo Hoooo!!!! for him.
BELENGGU IRAMA - again the schooldays urban legend "Jesus Christ" verse skipped, tapi extended to guitar solo section - SHAM WINGS solo untuk lagu ni. Lagu ni ada part Awie suruh Mel nyanyi macam Bruce Dickinson pekik kat Adrian Smith untuk nyanyi korus Wasted Years sorang2 live. LOL!!!  "MEL!!!"
POTRET MONALISA
MISTERI MIMPI SYAKILA
DI AMBANG WATI - start from "Terbukak Hendaknye...", intro Edrie solo I think.
SEMALAM YANG HANGAT - one of the loudest singalongs and one of the loudest cheers for Mel when he sings his part. Best sangat bila kat lagu ni.
Everyone exits. M Nasir enters. Drummer Paei/Guitars Eddrie Hashim, Hillary Ang/Bassist sapa? Fly?. M Nasir talka a bit about Wings.
M Nasir and this band plays HIKAYAT PENUH RANJAU. A Glorious Monster Version.
M Nasir cerita pertama kali jumpa Wings, pasal dorang dapat jual 10,000 unit dah bagus, sekali ratusan ribu gitu... Patut la masa tribute bands main antara kul 9.40 sampai 9.30 malam gitu ngan Ito, dan lain2 M Nasir takde, rupanya dorang nak M Nasir masa dalam persembahan Wings sendiri, jadi aku rasa Wings boleh ambik breather keja....
Nak abis lagu ni M Nasir nye nasik tambah sangat terbaik.....  Ni antara paling best semalam masa lagu ni, UNTUK AKU LA< pasal aku suka giler lagu ni....  Terbaik sepanjang zaman. Anyway ni lagu M Nasir kan hahaha....
Video Montage tak tunjuk live footage atas pentas, tunjuk photo2 montage ahli kumpulan Wings dari dulu sampai sekarang..   Lagi satu lagu tunjuk foto2 montage ialah Ilusi Intonasi. That one is sad.
Abis je terus semua exit dan tetiba...
JOJET starts drum solo. Baru sampai ke Jojet? takde introduction takde apa... Dorang atas pentas memang dah ada 2nd drum set selain Black punye.
After quite some time,
BLACK JOINS JOJET for drum solo. Meriah.
Masih dengan dua drummer, BLACK dan JOJET
terus masuk lagu ROCK N ROLL LU PUNYA SUKA.
Awie main rhythm guitar, dia pun nyanyi. MUS sepatutnya join in nyanyi tapi microfon yang Mus pakai takde sound, Mus fedup, tech ambik mic tu, MUS ambik mic Awie untuk nyanyi, tech kasi balik satu microfon kat MUS, Mus happy la ada microfon, tapi bila Mus nyanyi je he realise takde sound, so dia buang microfon tu kat lantai in frustration so lagi sekali dia ambik microfon Awie).
JERANGKUNG DALAM ALMARI - masih Black dan Jojet dua orang drumming, Awie masih main rhythm guitar, Mus still around).
Jojet exits. Awie did mentioned supaya sama2 berdoa kesihatan Jojet.
BLUES ULAR SAWA -- Awie first solo, dan ending solo dia solo ngan Joe, Mus did most of vocals, lepas solo nye verse Joe nyanyi.
Lepas Mus exit, Awie borak2 sikit pasal Wings nye album baru...
Wings main MENAKLUK KOSMOS - what a nice live song.... Before Joe solo ada problem lagi, Awie nasik tambah liriks - Sabar... Macam2 hal bila hujan...... lagu ni korus dia sangat catchy...
then INGATKAN DIA - popular song among the audience... intro je audience dah bersorak... lagu baru audience dah singalong, that is a good sign.
Aku suka WINGS macam gini, main2 lagu baru, dan lagu2 baru gerek bila live... Apa tu Iron Maiden ke sapa cakap? Jangan jadi band kaberet?
SAYAP ILUSI - Lagu ni kan, tak pernah tak touching, lirik dia cantik sangat. Tak paham la, tapi ayat2 dia cantik...
AMUK - WTF!!! surprise after surprise.... seperti biasa lagu ni gerek...
Next song Awie sebut "TAK PAYAH NAK CAKAP".. dan masuk bunyi hujan dan guruh... dah la memang hujan sejuk giler basah kuyup waktu... Awie dah waktu ni dah cakap Wings nak pecah rekod malam ni..
TAMAN RASHIDAH UTAMA - bunyi guruh, bunyi hujan, intro asli macam dalam kaset,  Siap Black ada pause ngan sound efek sebelum Black masuk untuk Joe start solo...
Bayangkan dah lama ok sangat, aku rasa not since 2005 la, 2005 aku tahu pasal aku ada bootleg as evidence Wings perform style original, maybe 2008? 2009? 2010? lepas tu dah... tonggeng frust dengar dan tengok Wings setiap kali main live buat style versi Rockestra. AKHIRNYA!!!! Ending pun Joe solo menyolo... wahhhh... happiness la ok.. worth it basah kuyup, aku pakai kasut sukan abis dah tu jam stokin semua dah berserap lumpur dah hahaha.. kasut tak yah cakap...
Awie exits, dan tanpa ada introduction HILLARY ANG masuk dan start ILUSI INTONASI ngan Joe Wings...  Kalau tak tengok pentas tak tahu pun Hillary Ang... Pasal lagu ni video screen semua tak tunjuk live footage, tapi mainkan foto demi foto...
Macam aku cakap kat atas, ramai la one by one by one..  last part ada foto Seha. Freedom Rules.
JOE WINGS abis je lagu ni terus GUITAR SOLO..
and of course terus masuk KOTA KEMUSNAHAN.
Awie introduced the 4 ladies doing backing vocals... memang teruk la kot dorang 4 orang malam tu ngan setlist cam gini LOL!! Aku tengok lagu belum abis dah kelam kabut duduk...
Confirm backing singers mesti penat berdiri LOL!!
Awie terus cakap dia tak mau cakap banyak. Aku rasa dia keep kena signal untuk berhenti kan show.. Tapi Wings tetap main jugak pasal nak break record, dan dorang tentu nak mainkan full show yang dorang plan untuk semua peminat yang hadir...
AWIE ada part dah cakap "dah masuk waktu SAHUR!!!"..
RANGGI METROPOLIS - this song always is a live favorite. The singing along.... the solos...
NASIB KITA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bayangkan audience nye excitment masa lagu ni. Audience boleh rasa happy lagu ni dimainkan dan of course I think ramai singalong.

PAKAIAN - Awie dah macam Ultimate Warrior la...
Pasal first dressing ialah dorang nak tiru zaman 80an dorang haha.
Black dressing paling pengsi, tshirt design rising sun merah putih la gitu sikit lebih kurang, seluar merah...

tapi lepas tu dorang tukar2 baju la....
Full review, apa suka apa tak suka pun susah nak cakap, tapi allow aku to say, aku kureng sikit pasal apa yang tiket 85RM boleh nampak dengan banyak lindung dan all that crap..
I am happy those in ticket 85RM invade gi depan... Seriously baru ada life sikit. LOL!!!!
Happening fans should always be in front of stage. Pasal dorang provide the positive energy.
Seluruh waktu ni, hujan kejap renyai2, kejap gerimis, kejap berenti..... Sejuk jangan cakap la.. makin lama kaki aku makin tenggelam dalam lumpur... Bahaya ok, jalan tak betul NANGKA BUSUK ok jatuh... hhaha.
Tapi even waktu ni dah masuk 3 jam lebih, aku rasa aku tengah menyaksikan sesuatu yang sangat BERSEJARAH, sesuatu yang akan menjadi "I WAS THERE THAT NIGHT"" moment untuk masa depan. Cewahhhh....
Lepas lagu Nasib Kita, Awie cakap lagi dorang dah diarahkan BERHENTI...
Ye la siak, kawasan tu semua hotel2 tourist2 semua complain tak boleh tidur kot...
hahahaha.....
Terus masuk HUKUM KARMA... terus aku macam.. ha ah la, banyak fans favourite belum main lagi hahaha...
OPERA HIDUP - Awie dah cakap "mintak izin kat pihak berkuasa kasi Wings capai cita2 mereka abiskan semua lagu untuk mereka yang hadir".
Another happening version of this song. Ada masih headbanging ok.. haha... Thats the spirit.
Dah penat, dah macam2, dah berat dah semua kena basah kuyup hujan, Awie lagi boleh buat kelakar, bilang audience, next song nyanyi pelan2, jadi orang kat luar stadium tak dengar.
What a laugh.
Tapi terus masuk SEJATI. Ori ok, aku happy ni malam, lagu2 yang aku fed-up ngan rokestra version intros semua dimainkan semula ngan original version.
Awie nyanyi part feberet aku tu yang kenangan itu...(KENANGAN ITU!!!) .. DUA KALI OK!! Aku happy la kan...hahaa.....
As expected, mass particiapation la kan audience lagu ni.. yang lawaknye aku suka peminat pun semua suka join in part yang nasik tambah masa last part tu hahaha.... yang pekik2 tu semua... fans la kan...
Abis je lagu ni, terus masuk PERONDA JAKET BIRU. Versi yang sangat rancak...
Abis je kan korang tahu Wings suka buat instrumental penutup tu, tertiba mati siak hahaha... Aku speku kena shutdown sound atas stage.
Sapa korang yang WE WANT MORE WE WANT MORE WE WANT MORE!!!! haha....


K conclusion,

Lokasi Bersejarah, Persembahan Bersejarah. This show will be talked about in the future. Confirm. Aku happy aku was there to witness it.


Man Of The Match aku semalam - Walau semua best, dan memang semalam sound bagus so memang clear sangat la Eddie nye bass memang cover semua la lagu Wings ni.. Joe dalam hujan with all the technical problems masih cam takde hal, dan of course Black senyum je, oooo lagu apa? lagu R N R lu punya suka kot? Dia sudah cam PHIL RUDD la, rokok kat bibir, drumming laju. LOL!!!

Tapi Man Of The Match aku...
AWIE. Year by year dia nye showmanship, control pentas dah makin dah tahap Bruce Dickinson. Siap main gitar teringatkan aku Bruce support Revelations masa zaman Live After Death (World Slavery Tour) ngan jadi 3rd guitarist.

3 HIGHLIGHTS PALING BEST PERSEMBAHAN INI

3rd  - Satelit Puaka (Awie solo ngan gitar akustic, dua suara - rough dan biasa, band masuk part abis)
2nd - M Nasir nye Hikayat Sepanjang Ranjau. - Aku rasa its a big honour M Nasir dan his huge big names backing band perform one song kat somewhere tengah2 Wings tengah dalam 33 lagu nye setlist).
1st - PENONTON SEKELILING AKU MALAM TU. Hujan/Hujan renyai2/Hujan Gerimis/Sejuk giler/Berdiri 5 jam? 6jam? 7 jam? BERDIRI KAT LUMPUR BERLOPAK TERUK GILER...





Aku kasi semua settle down reda dulu, nanti aku just share some sound yang aku tape k...
kejap nanti aku senang aku buat cover sebelum upload.. hehehehe...

BYE... sorry eh ni report, ulasan, review, pandangan, pendapat, laporan persembahan konsert Wings menyambut 30 Tahun di Stadium Merdeka tersangat huru-hara.
Aku harap korang paham apa aku type. Bas ekpres aku naik ni dah la bergoyang goyang hahaha. K bye.

P.s walaupun aku berpeluang backpacking tengok iron maiden headline festivals ngan bands lain, atau main show dorang sendiri.. aku dah rasa donington park mahupun hellfest, tapi rock melayu tetap best.. aku bangga jadi peminat rock melayu.. never underestimate malay rock music.. ni lagi satu contoh terbaik wings 30 years ni..



UPDATED 6/11/2015 (actually atas tu kaler kuning and kaler oren pun aku update tapi semalam kot?)

I upload this just.... in case anyone is interested.. its actually for my own personal collection as a memory of the night




link is here - https://www.youtube.com/watch?v=1IqYQ1wYEtM


30 comments:

Portdy said...

Aku dapat dengar dr bapakku FM je
Itupun dah meremang

Ijau D. Koceng said...

agak2 kalau keluar DVD, double-triple discs eh...

D'arsil said...

sungguh detail bro deaf.. nanti aku cerita plak aku punya pengalaman tgk wings tu..

Aleph said...

baik pnye review. Thumbs up!!. hari yang sama KL Thrashed pnye gig kene serbu n cancelled.

A.I said...

wahhhh..gigih ko turun key el. aku haritu pun mcm tingin nk gi konsert ni. tp mikirkan yg tulang blakang aku ni meletop2 sakitnya & rasa mcm ala2 org nk lumpuh, aku batalkan aje niat tu. ada lak kang yg masuk ambulan gi hkl ;P

berteromber said...

Nice deaf....aku tunggu ko punya bootleg...

Rafi said...

Wah..nice report.mmg kenangan terindah la ni tgk wings dalam hujan.setlist pun lagu best2

Saudagar Mimpi ... said...

Pergh!!!! Syabas bro Deaf!
Review paling meremangkan bulu roma semua.
Mcm virtual reality bila baca.
Tak sabar nak dengar bootlegnye...hihihihi

matakucing said...

Terbaik... 2 jempol

NEKROBANGER said...

terbaik pnya report..

faizal abd fathi said...

steady!

WanBeruas said...

..Gambau bro gambau mane? Why must for this time around..Adoii huhuu...

Nadia said...

CONCERT OF THE YEAR, nuff said. Baru aku perasan aku berdiri 8 jam! Gile! Btw, aku ingat aku sorang je nangis time Sayap Ilusi..Heheheheh..And yes, Awie mmg Man of The Match. I mean, siap solo gitar lagi..gila ko!!

deaf said...

haha... giler nye malam..

ok korang sabar eh, before hujung minggu ni aku upload bootleg full show..
As usual ingat ni untuk telinga aku sendiri je bootleg ni, tapi aku still uplaod je la walaupun pecah rumah. LOL!!

Siti Zaitun Yusof said...

Sayap Ilusi mmg favourite aku, setuju sgt bab 85 turun sbb aku antara 85 yg nak turun tp xaci la pulak sbb bawah byr lebih. Xkisah kat mana pun, berbaloi aku basah kuyup lencun sejuk giler utk Wings! Love them!!

Siti Zaitun Yusof said...

Sayap Ilusi mmg favourite aku, setuju sgt bab 85 turun sbb aku antara 85 yg nak turun tp xaci la pulak sbb bawah byr lebih. Xkisah kat mana pun, berbaloi aku basah kuyup lencun sejuk giler utk Wings! Love them!!

farah shafy said...

wings mmg terbaik malam tu, the best ever concert.. sanggup bediri dalam lumpur+hujan.. but mmg puas ati!!!

predicate not defined said...

Thanks review best, recall memori terus hihi

predicate not defined said...

Thanks review best, recall memori terus hihi

Unknown said...

Best la lu punye review... masa baca terbayang balik peristiwa bersejarah tu. Thanks for the effort, kipidap...

adinda_pelangi said...

Aku senyum sepanjang baca blog ni. Aku di setiap ruang cerita pengalaman kamu. Aku berdiri dan berlari ke padang lepas aku tengok palang rm85 jatuh dan ramai menyerbu ruang rock zone. Aku diantara ribuan yg berhujan dan enjoy that concert !! #akusavethisentry #awesome #wings30thanniversary

MOHD SHAFID BIN RAHMAT said...

Baru discusd dgn Portdy yg kebarangkalian ko pergi tinggi. Tahniah bro. Kejung sampai 3 pagi. Aku lepas JDT punya games tak larat nak sambung manut punya game. Radio streaming pun aku dah zzzzzzzzzz

deaf-angel said...

Thanks all and I Agree completely

Shah said...

Paling buat aku terubat rasa sakit bontot, sakit tumit, pening kepala, gigil sejuk, ngantuk 10x nguap adalah Awie punya karakter berbicara dgn peminat, perangai, Suara yg superb lantang tinggi and sedap. Siap men gitar, All time dia pakai pakaian 80/90an. mmg puas sbb itu. dan lg buat semangat sampai ke akhirnya stadium penuh dgn sume lagak spt Rockers. dah mcm zaman 80an 90an. Sampai sakng susah nak move on

Nadia said...

Brader, lupa tanya. Malam tu lu kat rockzone sebelah mana? Ntah2 kita headbangin sebelah menyebelah tak? Aku kat rockzone sebelah kiri, kat area yg wings turun dari kete sume tu. Aku panjat pagar dekat tong besar yg jadik pemberat apa ntah for the stage. Ko?

deaf-angel said...

amboi Shah sampai sakit2 haha.. menguap aku agree haha

Aloha Nadia..

Yes, aku ada tiket rockzone haha..

kiri or kanan eh? somewhere in the kiri side LOL!!!

Ko siap panjat pagar? LOL!!!

ya ya Wings turun dari kete.. I saw that.. aku ingat apa kecoh oooo Wings...

deaf-angel said...

harap takde suara sesiapa la eh dalam bootleg ni hahahaha..

aku rasa takde la, takde capture apa2 unnecessary..its just like background noises aje. Lucky.

Firdaus Abdul Rahman said...

Thanks sbb mencatatkan sejarah bro. Di setiap catatan tu gua terselit sama.

Shah said...

Bro, sebab bro adalah rockers juga, dan aktif di blog. Saya ingin tawarkan kepada bro untuk re-design blog bro ini percuma dgn memasukkan template premium ciptaan saya agar ianya lebih SEO friendly, Mobile friendly (semua device freindly), viral friendly (social optimization), dan rock N roll friendly dgn beberapa tweak. percuma. Buzz email saya ke shahdanial.work@gma!l.com orite.

Anonymous said...

im interested & i want to advertise in your blog... please call me +60163595358 - Greg