Tuesday, June 7, 2016

haPpY Ramadhan & Terminal Bersepadu Selatan nye foto2 terbaru dan cerita2 terbaru..

Firstly, to all Muslims worldwide wherever you are.
HAPPY FASTING AND HAPPY RAMADHAN.

And its with sadness, the beginning of Ramadhan has the beloved human being Muhammad Ali passing on to the afterlife. Not that many human being can carry the tremendous positive aura and happiness and gladness that he brings to everyone worldwide for the past few decades and more.
May Allah protects him always. Amin.





Ni foto2 Terminal Bersepadu Selatan (TBS) pada hari Sabtu lepas 4 June kul 1 tengahari.
(Sapa familiar tahu la yang bawah signage besar cam kat airport tu, ialah kaunter2 tambahan..)

Foto2 Penumpang2 bas ekpress nak naik bas gi seluruh Semenanjung Malaysia dan Singapore, tengah beratur nak beli (atau lebih tepat CARIK TIKET). Ni dah tengahari hari Sabtu ok.
Aku rasa cam gini kan, ada dapat tiket untuk hari Ahad je la kot.

Kan Malaysia kan long weekend?
Malaysia Agung Birthday plus 1st Ramadhan.
Bayangkan SABTU TENGAHARI, Crowd masih macam gini padahal sepatutnya Hari Friday malam mesti dah clear kan?

Korang tahu? lepas dah hari Jumaat, dah masuk hari Sabtu 1 Pagi, 1 AM, kaunter semua masih bukak ok nak clearkan backlog penumpang nak Carik Tiket.
Seluruh TBS tak yah cakap la, penuh sesak orang tidur, orang baring, orang duduk, ALL OVER THE PLACE. Aku jalan kena hati2 tertendang orang cammana tu?

So ingat Sabtu dah clear. Hah kau. Sabtu Tengahari dah cam gini.

Abis tu Friday evening kan hujan lebat semua, LRT delay..
Horror ok cerita2 aku dengar pasal keadaan penumpang2 ada sangkut paut dengan naik atau turun bas atau carik tiket di TBS pada hari Jumaat malam.

Bayangkan tiket balik Pahang semua dah bis sampai kul 8malam siap ada orang dah Q gi beratur teksi warna merah kat belakang stesen LRT Bandar Tasik Selatan yang dekat ngan TBS ni, siap dah mintak tolong hantar gi TEMERLOH.

Ksiao ok... Teksi merah mana berani, keluar kawasan kena fine 900RM.
So nak naik korang gi naik teksi biru.
tapi mahal la kan.


So question is.. Ni baru long weekend nak sambut 1st Ramadhan.
HARI RAYA NANTI MACAMMANA?????
Especially now ALL Semenanjung Malaysia (ALL?, All) sekarang naik bas ekpress kat TBS, dan campur bas masuk Singapore lagik.

TRAUMA OK TRAUMA!!!!!!!



p.s

Anyway..

Segala kaunter jual tiket bas ekpress yang sebelum ni tak gunakan sistem tiket berkomputer online bersepadu TBS, semua dah tutup. Aku rasa kena diarah tutup la kan.
Jadi dah takde REBEL REBEL lagi ok. Semua kena jual tiket ikut sistem komputer TBS kat kaunter2 yang di jaga staff beruniform TBS.
Aku sebagai penyokong syarikat2 bas ekpress yang jual tiket secara REBEL di TBS...
sangat berduka cita.


p.s
Aku dah terkena lagi satu syarikat bas ekpress baru yang tersangat BABI.
Betul2 nye kerja sindiket.
Jual tiket pakai sistem TBS, tapi perangai babi..

TBS tak tahu, pasal dorang dekat TBS Malaikat.
Dah keluar TBS.... macam BABI.

Masih tak berubah ada syarikat2 penipu dan menyusahkan penumpang cam gini.
Aku speku mungkin sama je orang2 tu dari dulu, dorang tukar2 nama bas je....

Sorry ehh, puasa tak puasa, Babi tetap babi. In fact babi pun tak pernah menyusahkan penumpang yang dah bayar tiket bas dan buat perjanjian seperti dah tertera dalam tiket yang dicetak itu.

9 comments:

Rafi said...

Pergh..ramai gila.nak balik raya ni nanti mcm mana la.last year raya aku balik takda la sesak sngt

yusrina said...

Wah.. Bukan main marah lagi sedara kita ni.. Hehe
Sabar deaf.. Sabar itu separuh dari iman..
P/S : deaf, kampung kau kat mana tu?

Kaboi Tanduk said...

Perghh.. Ramai orang.. Salam ramadhan..

MOHD SHAFID BIN RAHMAT said...

Sejak TBS tu jadi terminal bas semenanjung memang padat gila orang. Tu yang aku skip naik bas. Bantai flight aje. Tryla dep. Kadang-kadang book awal dapat jugak harga macam naik bas. Singapura ke subang pun boleh dapat RM59.00 sehala.

D'arsil said...

klu aku mmg tak sanggup lah nak beratur panjang sesak2 ni...

selamat berpuasa deaf

Kaemm Reutn said...

Happy fasting Deaf.. aku rasa satu hari nti org xdpt blk raya la (raya mggu pertama) klu makin taun makin sesak kejadiannya.. kena bnykkn bas.. klu syarikat nk tmbh bas

berteromber said...

Teringat zaman student dulu nak balik cuti raya tiket bas abis tiket keretapi pun abis...last2 naik bas sambung2...nasib tak jauh sangat
takat segamat ker jb ajer...

PC kOKak™ said...

selamat berpuasa bro! rock still on

Portdy said...

Wish you a blessed ramadan