Tuesday, October 13, 2009

Bandung last kopek (pt 4) - street scene & amanda

ALL PHOTOS IS ON FLICKR ALBUM TO YOUR RIGHT SEMUA FOTOS DI FLICKR ALBUM SEBELAH KANAN 14/06/2010 All PHOTOS are gone from from this postings Anyone interested, I uploaded the photos again at my FLICK account Click on the right hand side of the blog Aku paling suka tengok foto street scenes. Warning - Many photos. Click each to enlarge Satu benda best pakai digital camera, nak snap berapa banyak pun boleh asal cukup SD card dan bateri. Rumours kat forum Maiden pasal photo book tour SBIT release end of this year yang John McMurtrie snap dan dia ada total 85,000 foto. Cammana tu? Aku petik 100 foto aku tak tahu mana nak taruk blog, dia ada 85,000 fotos Maiden untuk SBIT tour, cammana ler photo-book dia nanti kalo betul released for sale. Ni luar pejabat pos dorang, ada all these gentlemen jual barang2 cam envelop, pen, kertas tulis surat, poskad etc. Apa aku boleh belajar dari banyak street scenes ni ialah, rezeki ada kat mana2 dan penting mesti berkat. pasar dorang..click to enlarge ni aku snap pakai henpon. different forms of transport cam Angkutan , kuda, railway system.. so ada highway to Jakarta jadi we were told travelling time guna highway ni 2 jam aje. Seems macam a small angkutan interchange gitu.. As a public transport user, mana2 aku pergi, salah satu cara aku nilai sesuatu tempat tu best ke tak ngan public transport facilities dia dan jugak best ke tak toilets tempat2 aku pergi tu.. Aku selalu nampak kat tv je, tapi kat sini nampak scene cam kat traffic light junctions ada orang nyanyi2 mintak donation etc, or jual merchandise dorang. Mungkin ada korang enjoy street scenes cam gini..huru hara, jualan, dan macam2 nye aktiviti dan kecoh2. Anyway, kat Bandung ni money changer smua very strict, sampai siap mintak IC, isi info dalam komputer, kena tunggu lagik, padahal tukar seratus duaratus je. tak macam money changer kat Malaysia dan Singapore, fastgame. Ada sekali tu, note 50 ketul koyak sikit je, anaje dia punya koyak tu, nak kena tengok betul2, tu pun the lady at the counter dah sound, siap cakap kalo aku nak tukar jugak that note, dorang deduct 20,000Rp. Aku ambik balik. Strict giler sey, tapi tu la kot culture kat tempat ni. Ni lak street food kat Bandung gitu, those tolak2 nye gerai jual makan tepi jalan. Harga alrite ler, nasik kuning which is sort of nasik+kunyit & nasik ramas or rames, which is sort like nasik campur, cost about 7,000Rp to 10,000Rp je which is about 2rm plus. Mungkin mahal pasal aku tak cakap dialect dorang? so kena ketuk? tapi masuk sokkabar, harga tiket bola nengok liga pro indon is about S$2 for normal seating. Aku tak beli ah jersi Persis Bandung, gerek ah pakai jersey bola Indon, dorang punye liga bola nampak macam best, those 40,000-70,000 crowd. Visiting team tak salah aku yang Jakarta nye team tu, lawan Bandung Persis kat Bandung, lepas tu dorang menang, so fans Bandung riot dan akhirnye, team lawan tu kena escort keluar stadium pakai kereta tank huhu. Nasib baik kot aku gi tu jam liga Indon belum start, dorang start kelmarin, kalo tak dah ada kot riots bola huhu. Mesti gerek ah pakai jersi Persis Bandung huhu. Nak carik kat ebay.indon.com huhu. Anyway, stadium besar sey. nasi rames or ramas, aku ingat dorang ramas2 nasik tu, rupanya tak. Ni lauk pauk kat gerai ni. durian ice-cream dorang, sedap, siap ada taruk dalam plastik lagik paper cup yang dah ada content eskrem ni, bagus pasal kita kurang nak litter sebarangan pasal kita boleh pegang dulu sampai jumpa mr tong, kalo pegang tangan kan nanti melekit dah kita selit kat mana2 kan. bubur ayam dorang have keropok on top, popular sey bubur ayam ni aku nengok, ramai customer, makan duduk2 kat sekeliling dia gitu. nasik kuning , su'un is still called su'un huhu. Universal jugak ni word. There is this bakery called Amanda specialising in brownies. Macam2 brownies. So cam size kotak kasut kecik sikit, is about 20,000 RP gitu about 6+ RM gitu. Sedap, especially the original. Tapi actually smua pun sedap ler. So korang gi Bandung jangan lupa singgah Amanda. Tapi along the city street pun aku nampak penjaja tepi jalan jual Amanda gitu, mungkin distributor kot. hopefully the food, sight-seeing, shopping, price guide in these last few posts will give a rough idea to those who have no idea about Bandung yet.

13 comments:

sis_nita said...

macam-macam aderr gak kat Bandung ni kanss..

matakucing said...

AKU SUKA STREET SCENE NI..MCM2 CARA DORANG SURVIVE..KDG NAMPAK PELIK TP ITULAH REALITI SEBENAR CARA DORANG CARI REZEKI.

SkiD said...

emmmm....real!! kehidupan jalanan...

berteromber said...

thanks for sharing...x dapat pegi dapat tgk gambo pun jadi la..

Takilala said...

menarik. ada rezki mcm nak pegi. huhu.

pakcik kordi said...

menarik!superb!

eddie dewanaga said...

lu punya review pasal street hawker memang best...

setuju dgn lu, kita nak tau keadaan satu2 city tu, nengok dia punya public transport ah...

DaliaLiyana said...

hai...lapar lak perut ni...dah la lum makan lagi ni...:(

dilaOHdila said...

aku pun sama gak dep
tak dapat gi tengok gambar dari Koleksi hang pun dah cukup lah kan
tapi terasa ingin nak pergi jugak
shuntel scenery bandong ni sih

dep, Mejid tu shuntek anglenya
macam ko pakai wide lens lar..................

MindHeartBodySoul said...

Wahhh... dah sampai Bandung rupa2nya... lama aku tak jenguk dah sampai sana dah...

Paling mencuit hati: gambar ayam atas meja gerai tuh... sungguh catchy pada pandangan mataku.

Member aku pergi Bandung - Malang...
Memanjang malam kena paw sana sini...

dilaOHdila said...

dep
mana lagi gambaqnya
mana jajan shopping FOS nya weiiii (he he he)

Portdy said...

jauh berjalan kaya pengalaman



pepatah klasik yang paling sesuai untuk menyatakan segalanya

life is journey , not a destinations

ekha@bella said...

sonok jgk lau dpt kesempatan g bandung. sbb mngikut kata kwn2 shopping kt bandung lg best berbanding kt bali. especially kain2 sutera/batik. makanan kt sana pn lebih terjamin halal berbanding bali. betul ke?