Tuesday, October 6, 2009

Bandung takde air bandung ( pt 1) - kawah putih & Sangu Liwet

ALL PHOTOS IS ON FLICKR ALBUM TO YOUR RIGHT SEMUA FOTOS DI FLICKR ALBUM SEBELAH KANAN 14/06/2010 Photos kat sini smua dah hilang...pt 1 to 4 sampai nak tengok pergi FLICKR aku.. aku tampal balik kat sana.. Link on the right hand side of the blog Warning- Many Photos. Click each to enlarge. Intro - Awal tahun ni Air Asia ada offer 'advanced booking' promotion gi Bandung. Sorang pergi balik, tax, insurance, tambahan berat baggages semua harga dalam 60 ketul. So kita advanced booking, dan kira 'gamble' ler, pasal kalo bila dah sampai waktu departure akhir tahun, dan tak dapat pergi, kira burn je la advanced payment tu. The catch is - flight naik dari Changi, dan cam aku cakap tadi, tiket tu kena advanced booking dalam 6 atau 7 bulan sebelumnye. Ni aku tampal gambar2 foto2 dari our trip to Bandung ni terutama untuk sapa2 yang belum dapat peluang pergi atau nak tahu lebih pasal Bandung ni. CLICK ALL PHOTOS TO ENLARGE Airport dorang nama Bandara Husein Sastranegara Bandung. Tempat Indonesian Air Force gitu area dia. Next few blog postings will be a bit messy and heavily laden with photos of our trip to Bandung. Photos of different attractions in Bandung, shopping areas, street scenes and of course their variety of delicious food. So hope you guys like these photos, and I think I will begin with the trip to Kawah Putih which is sort of a volcanic crater. It takes about two hours to reach there but the trip is worth it, travelling thru strawberry and rice fields, going up the mountain top etc and having a very affordable meal at Sangu Liwet. Nak pergi Kawah Putih ni makan masa mungkin 1 jam lebih dari bandar Bandung, ikut jalan kampung gitu. Tapi menarik ler permandangan dia ngan sawah2 dan kebun2 Strawberi dan Bandung kan tanah tinggi so very the nyaman gitu and also Kawah Putih ni macam tempat volcano gitu atas gunung. tapi korang kena tahan bau belerang dia, asap tebal jugak, aku batuk2 sey. some volcano entertainers kat sini.. aku nengok budak ni, aku ngah fikir, dia pernah ke main PS2 atau PSP, atau tak pernah dengar pung. This guy rocks \m/ walau dia main ntah apa lagu traditional thingy. Selain tu, kat atas ni pun ada gerai2 strawberi...macam2 ler apa korang nak juice ke hapa ke smua ada and semua is fresh dan very affordable ler. Jius semua blended on the spot. Bukan harga supermarket ler tempat2 gini, kebun smua kat situ je pe, dah tu kalo korang nak, korang boleh pergi kebun dan petik sendiri strawberi yang korang suka at minimal price. Just take note, gi tempat ni kalo korang naik bas, then korang masa kat kaki gunung tu korang kena tukar ke other vehicles. Sepanjang perjalan gi Kawah Putih memang cantik ler, ngan kuda2 kat jalan gitu dan cam aku cakap tadi tu la. Tempat ni dianugerahkan ngan tanah yang sangat subur, area2 gunung2 berapi gitu, so memang tiap2 tempat ada ruang, mesti bercocok tanam, strawberi ke, sawah ke, sayur2an ke, buah2an ke dan whatever ler. Dalam perjalanan gi Kawah Putih ni, banyak mesjid kita lalui, mungkin orang2 Bandung ni tahu jaga diri, tu la kot Bandung ni aman, takde gaduh2, takde bom2, takde race and religious riots - isu perkauman walau Jakarta tahun 1998 dulu kecoh giler, orang2 dia seems genuinely courteous and nice. Aku even tanya guide, sini JI cammana, dia cakap terrorist tak masuk Bandung pasal takut pasal Bandung memang ramai tentera. maybe...kot. Masa kita gi Padang ngah gempa, so memang tv Bandung kebanyakkan semua fokus kat bencana sana. Very nice tengok orang bandung kumpul dana kat tepi2 jalan untuk mangsa gempa kat Sumatra. Nanti ler aku ceta lain kali. Aku strongly recommend kalo korang gi Kawah Putih, try to have lunch at Sangu Liwet. Dia satu tempat along the way kat sana, korang makan duduk bersila kat pondok2 individual, dan kat sawah2 gitu...harga dia about satu orang dalam 8RM gitu? padahal makan macam2...dan smua hidangan whatever smua is dari situ jugak. One of the best lunch experience ever for me. Musholla pun siap ada kat satu pondok. For 8RM, at this type of location, with these delicacies.. Tak salah aku ni considered masakan Sunda. Some of the food that we enjoyed here - gado-gado, tapi heran lak gado gado version kat sini takde keropok. sayur asam siap ada jagung ikan gurame bakar ikan masin , tahu and local veggies.. very sedap , murah dan tempat paling happening...Sangu Liwet ni. to be continued..

18 comments:

eddie dewanaga said...

Diorang ni semua hardworking. Macam gini ah life, ada yg lucky, ada yg kena struggle untuk terus hidup.

Diorang punya view cantik.

sis_nita said...

pehhh..

sekali ko hapdettt.. tu diaaaa..

memacam aderrrr..

nampak lauk tu kan.. kalo ko tak ckp kat bandung, mmg nampak lauk jawa..

berteromber said...

aku selalu nampak promosi air asia murah2..gatal je tangan rasa nak klik..lebih2 lagi part pegi Old Trafford tu..huhu..tapi tu la..takut2 time tu tak dapat cuti pulak nak pergi..burn la pulak kan..adoi..

btw..cantik arr pemandangan kat gunung berapi tu..

Takilala said...

tempat yg menarik. ada rezki nak gak pegi. \m/

matakucing said...

bandung ni peaceful tak macambali or jakarta...riboot tempat dia pon nice..cewek2 dia pon tip top..heheh eh yg kawah putih tu cam tempat citer "heart" tu eh

JAIRO said...

ceh patut la senyap rupanya p melancong heheheheheheh apa2 pun nice photo la

SkiD said...

Wah best la...Gua pun dah lama plan nak gi Bandung. Tapi kena kensel le pasal setuasi sekarang ni..bencana alam dan anti Malaysian lagi...so camno?

Smooth Otter said...

cantek seh!

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

walalala...

syok la plk..tgk food dia..tmpt2 yg menarik..sygnya..saya takde cuti utk ke tmpt2 jauh mcm tuh..

kene tggu thun dpn.. ;)

speedrider said...

Thanks for the info bro deaf. Lawa betul bandung. Teringin nak pergi sana

kuina said...

jauh berjalan (boleh pakai lg tak?) luas pandangan....

:: Cikgu Wiween :: said...

waaaa beshnya ko pi jalan2 ke bandung bro. napa x ajak?? huhuhu

dilaOHdila said...

waduh pak...
sudah sampai ke Bandong Ya
aduh...shuntek skalik dong Photognya
saya belum sampai kesana
menarek dong!!!!!!!

Abang Ben said...

nak kena pergi macam ni!

Munira Kirana said...

bestnye dpt jenjalan..
aku teringin nak ke sana gak..
ada rezeki nak menembak kat sana =)

abang besi said...

wow!smart ah!!!panjang nama airport diorg!mknn tu sdp tuh!hehehe...beh la gi sana...erm...tpt pon menarik~!

MindHeartBodySoul said...

Mak aiii... amazingnyaaaa...
ko pakai tourist guide tak?

Anonymous said...

I read this forum since 2 weeks and now i have decided to register to share with you my ideas. [url=http://inglourious-seo.com]:)[/url]