Friday, October 9, 2009

Bandung takde rojak bandung (pt 2) - shopping, kampung daun dan hotel california

ALL PHOTOS IS ON FLICKR ALBUM TO YOUR RIGHT SEMUA FOTOS DI FLICKR ALBUM SEBELAH KANAN Warning - Lots of photos, click each to enlarge. Rumah Mode nye chendol ada mangga.. Out of topic kejap, Rod Smallwood cakap kapalterbang Ed Force One akan digunakan lagi sekali untuk next tour Maiden akhir 2010-2011. Dia jugak cakap " new places "!!. So mintak2 South East Asia ada dalam senarai. Cakap terbuang je la, tu hari Air Asia pernah gi London 80 ketul je kan offer? Kat porum Maiden rumours dah start Sonisphere festival tahun depan is Maiden punye. I was just wondering tiket flight 80 ketul, tiket Sonisphere ( ni should be Knebworth nye location kot ), tido kat padang Sonisphere, makan biskut, errr possible jugak 24 jam trip just to see Maiden @ England...hahaha. Saje je berangan. Aku ternampak The most beautiful license plate number in existence, on a Bandung car, terus aku snap. Not straying much away from this number plate, tshirt AC/DC seems paling hot, aku nampak beberapa orang pakai dan ada jual kat kedai. Maiden cuma sekali je aku nampak satu org ni pakai, cover POM nye tshirt. Vandalism-wise (ada ke ni word?), aku nampak satu kedai kena spray Van Halen/Dream Theater huhu. ok la, janji rock. OK Back to topic. We were told, Bandung tempat jual pakaian paling murah kat seluruh Indonesia. Maybe its true.. Kita tengok sendiri berapa banyak kereta lesen plate 'B' for Jakarta. Ikut cakap guide kita, sabtu dan minggu, penuh orang Jakarta gi Bandung untuk shopping dan relaks. Hotel pun susah nak dapat dah. So ni aku tunjuk beberapa tempat shopping yang kita sempat pergi atau lalu. - Pasar Baru - 7 tingkat penuh ngan mostly muslim/muslimah/traditional clothings thingys. Ladies suka ler kalo beli telekong etc. Macam2 design, quality and packaging sey. Aku rasa harga jualan kat bangunan ni pun berpatutan sangat ler, cuma tengok taste korang ke tak je. Dont forget to tawar menawar kasi harga lagi murah. Kat tingkat atas ada kedai2 kasut macam2 kasut for everyone yang ok jugak harga dia. - Ni lak Toko Tiga. Branded jeans and accessories ler. Ladies Levis etc. Lois jeans kat sini pun is about half the price. Separuh harga gitu sikit lebih kurang. Bandung ni ada all these shops and districts yang dipanggil Factory Outlets gitu. Sorry aku tak snap gambo2 districts gini tapi ni contoh - Rumah Mode. OK ler, untuk tua dan muda, contoh cam kalo korang nak beli tshirt2 design pengsi2 gitu, ok ler. We passed thru Cimpelas nye area, dan dorang punye shop decorations memang best giler. Aladdin, Iron Man, Rambo, Superman, Spiderman , Batman, Tarzan etc... Sebahagian gambar photos area shopping kat sini.., ( Click to enlarge to see clearer the decorations ) Rambo ni lawa giler Lagi satu, ada satu kampung tu kalo korang tuju kawah putih dari bandar Bandung, kampong ni buat kasut dan berderet2 kedai kasut. Kasut made untuk local usage. Tapi mungkin berkenan kat hati korang kot. Sorry aku takde gambo, tapi, tanya orang sana nanti dorang tahu la. Post before this makan kat Sangu Liwet, so ni lak Kampung Daun. Opposite direction from Kawah Putih dari bandar Bandung, sama jugak kot satu jam plus minus jam dia punye travelling time. Again, yang best tu perjalanan tu dapat tengok tempat orang.. Seems kampung daun ni kat lereng2 bukit gitu, a bit expensive compared to other places tapi biasalah tempat2 gini, kita bayar untuk ambience dan environment dia. Ni pun lagi satu pengalaman yang best. Kalo korang pergi Bandung, give Kampung Daun a try ler, sekali2 dapat makan kat tempat2 stylo mylo gini. Warning, nak sampai kat pondok/meja korang, lengit wey naik bukit. Tapi fun. Eye opener ler jugak dapat makan kat tempat2 cam gini. Pengalaman gitu. gerek sey Some of the dishes we had for dinner. the gurame is delicious, dan kat sini ada buat pattern jugak ikan tu. Ni ayam apa ntah, kat daun tu dalamnye ada nasik jugak. Cek out the Rempeyek or Tempeyek depends korang sebut apa huhu. some of the veggies.. nasik rawon, rawen, rawan, cammana pun korang nak sebut Close up huhu. Ni tahu bakso gitu, cam better half aku notice, gerai2 tepi2 jalan ada jualan ni, tapi end up kita try kat kampung daun. Nanti makanan2 makcik pakcik jualan tepi jalan aku review next time. At nite the place is transformed to something like this. Api2 menyala gitu kat obor. Request sorang kawan suruh tunjuk photos hotel pasal kawan aku nak judge sendiri haha ..so ni dia.. hotel 3 star tapi ada pool, fridge siap coke, sprite, mineral water top up daily ( dah termasuk bil ), bathtub pun ada, berus gigi complete semua... nanti aku sambung k, satu gambo dulu..

14 comments:

Abang Ben said...

bro... boleh bagi pecahan berapa kos semua ni (berapa hari, tiket flight, hotel etc). Senang la kami2 yang terliur ni bajet dan pergi in the future.

sis_nita said...

gambar ko manerr..?

aku nak nengok gambar ko n family..

:P

zan said...

Deaf nak letak gambo dia? hahaha

Deaf ni pemalu orangnyer..*kuikuikui*

Beb, bila turun KL lagi? Malas nak layan trip ko. Buat aku geram nak travel..tapi duit tak cukup..waaaaaaa

speedrider said...

setuju ngan bang ben.
nak tahu kos jugak. =)

SkiD said...

Bab ikan gurame tu yg aku nak sangat rasa...pasal kekawan satu opis aku yg baru gi kata best..

berteromber said...

betul tu deaf...kasi la anggaran kos...senang kita yg lain2 ni nak budget2 kot terpegi sana ker..

makan ayam ngan tempeyek?..kenapa aku tak pernah tepikir ek..

eddie dewanaga said...

tempeyek ni kalau kat sana macam keropok jugak ulam dgn nasik...

nasi rawan tu origin Bandung ye, kat JB ni dah remix dgn macam2.

dilaOHdila said...

wow bestnya dep
macam sedap jek wei
mesti banyak shoot kali nih
lagi dep lagi!!!

matakucing said...

FOOD PRESENTATION NYA BEST2 LA HAHA TGK PON TERLIUR..ERMM KO ADA SURVEY MUSIC SCENE SANA TAK??

Takilala said...

ya ya..betul anggaran kos...anggaran kos

yemzii said...

Timakacih kasi gambo hotel beb,boleh try to convince bini aku,mesti dia nak tahu toilet dia ok tak,biasa lah.....pembersih

abang besi said...

wow..syok ah jalan2~!gmbor cntik2...mknn sdp...tpt shopping asyik!seronknye...heheh...best la...plat num power tu...flight 666!hehehe!!!

deaf_angel said...

ok ok nanti aku kasi breakdown sikit nanti

deaf_angel said...

toilet bersih...

zan ko nye AIC pada aku belum pass tunggu aku off weekend aku jumpa ko