Thursday, September 2, 2010

26.12.04 ( betulkan ayat sana sini kul 6.40ptg )

( korang dah baca krenmaut nye FF review tak? dia punye ayat intro, straight to the point takde bunga2 )

ok, aku nak merapek..kenangan lama ni semua..

ermm..tahun2 2002-2004 aku sebagian sekelompak kecil manusia yang hobinye ialah gunakan satu progrem internet macam shareware gitu dc++ ( direct connect hub ) untuk kumpul bootlegs Maiden.
Tak ramai orang tau pasal ni, pasal memang cerewet sikit nak jadi part of this community...worldwide abis sapa yang dapat access kat community ni.


Aku dah la buta IT, aku paksa diri belajar cammana nak guna progrem ni ngan setting2 dia pasal aku minat kumpul bootlegs pe.
Aku pun buta audio grading/ audio quality control issues...
tapi aku terpaksa kena tau apa tu Lossless, lossy, APE, FLAC, cammana nak conversions, nak identify, nak apa je la...
tu jam, internet dan komputer tak pernah off, sebulan jalan terus...
Hard disk berpuluh2 GB high quality audios and videos...

Bangga...terutama dapat percuma semua fan recordings terutama videos...
ooo macam gini Dance Of Death nye stage show...
Korang tau Saitama Japan nye show? Tak sampai seminggu gitu lepas show, aku dah dapatkan the whole show bentuk dvdr...
( bass drum nicko pecah, so masa repair, nicko ngan bruce buat lawak William Tell atas stage )
dan zaman tu, kalo korang pernah dengar bootlegs dvd maiden yang legendary series " Maiden Digitized " tu...semua bermula dari sini.




ntah bleh main ke tak ni semua pasal sejak 26/12/2004, aku terus biarkan gitu..
bila aku nak pindah, banyak buang, tapi ada aku simpan...buat kenangan..



Tiba2..26/12/2004 Tsunami berlaku...dan korang pun tahu beratus2 ribu orang mati, berjuta orang hilang semuanye...
bila aku start baca news dan aku tengok video2 yang air naik tu semua...

Aku tak tahu apasal....aku disconnect, dan aku tak login in lagik... aku pun tak tahu berkubur ke tak dah...




aku terus tak masuk lagik direct connect hub..
Dan semua koleksi aku berterabur, banyak buang dah...aku dah tak minat nak kumpul secara serious, pasal hati aku cam sedih bila aku tengah sibuk kumpul Maiden bootlegs bentuk lossless dan high quality ni, orang lain derita tsunami..

Bukan cakap aku baik ke hapa, tapi kadang2 satu benda tu terjadi dan kasi impak besar dalam hidup kita...

Yang tinggal ni semua sikit2, yang aku pun tak tahu bleh main lagi ke tak pasal aku tak maintain...

Dan jugak, pasal aku ni fetish suka buat " personal fan live recording " untuk telinga aku je...dan basically more to malay rock bands yang aku gi nengok live je la.
pasal tak ramai kaum melayu tau dengar dan paham kepentingan " personal fan live recording ", dan tak ramai peminat rock band melayu tau akan nilai sesuatu " personal fan live recording " band2 rock melayu kegemaran mereka..

Tapi ni semua nanti lain kali aku type la kalo ada mood.

OK back to the story, aku kagum tau, kalo dapat tahu pasal the original taper ( perakam ) untuk satu2 show tu..

Paling kagum, tiba2 wujud satu orang di Australia yang rupanya...pada tahun 1986 dia ada tengok Maiden kat Belgrade Yugoslavia dan dia rakam seluruh konsert Somewhere On Tour Belgrade.
Dan ini bukan " Loneliness in Belgrade " nye bootleg ok!! pasal ni bootleg is incomplete..
tapi..... dia rakam the whole show...
A completely different recording exist of that legendary nite.

And aku respek giler, bayangkan tahun 2003, 2004 gitu dia timbulkan rakaman dia buat pada tahun 1986.
He is a bloody legend.

Dan korang tahu apa significant Belgrade Iron Maiden show tahun 1986 tak?
Pasal...Loneliness Of The Long Distance Runner ada dalam setlist malam tu yang lepas tu terus tak pernah dimainkan live lagik sampai skarang.

Ntah aku ada lagik ke tak double cdr show ni dan bukan mp3 k. Lossless beb.

Bila semua tengah kecoh pasal the Melbourne / Sydney arena shows dua malam 23 dan 24 Feb Tahun depan, aku masuk porum Maiden,
then aku nampak satu nick ni tau....dan aku teringat..pasal ni sama nick ngan mamat rakam 1986 Belgrade dulu..

Aku hantar pm tanya " are you the legendary taper of sekian sekian nye show ? "

dia jawab " Yes "

Kira macam aku jumpa president gitu.. pasal aku jumpa a legend yang buat sesuatu aku suka buat jugak. Tahun 1986 woo

Aku cakap kat dia aku tak prepare untuk pre-sale lagik..tu jam la...aku suruh dia do the necessary untuk tolong aku, padahal baru pm sekali je, mungkin dia trust aku dan aku trust dia...lagipun dia rakam belgrade 86 pe. Jadi berapa umur dia skarang eh.

Tu hari...aku dapat envelope dari dia, dalam ni tiket huhu... trust I seek and I found in you..





anyway sydney arena shows ticket standing dah sold out aku rasa first day kot..tapi seat ada lagi.
pasal mentalitinye, tambah 10 ketul boleh gi tengok Soundwave Festival lagi banyak2222222 bands.
Tapi Iron Maiden? doing festivals banyak2 band? ngan ramai2 50 ribu orang gitu?
lermek, suruh undi Maiden fans la, konpem majoriti besar nak solo show.
Tu hari aku excited sikit, pasal rumours ada Soundgarden ( & also stone temple pilot ), la... tu Big Day Out nye show.


There are music fans and there are rock n roll fans,.. then...there are the Iron Maiden fans :-)

11 comments:

Abang Ben said...

truly one emotional posting. Meremang bulu roma.

See you in Sydney bro!

Up the IRONS!

Portdy said...

very passionate ....

dan aku percaya
one day Deaf Angel jugak
akan jadik one of the Legend
macam mamat Taper tu jugek

Ijau D. Koceng said...

besi! besi!

zan said...

pasal bootlegs yang ko rakam la aku dan arwah ijan kenal ko deaf. wings live at fort canning yang menemukan kita..huhuhu

er..apsal word verification ni nama makwe? hahaha. "norizati" lagi..

berteromber said...

beb...dulu zaman sekolah aku ada sorang classmate yg die hard very passionate maiden mcm ko...tp abis sekolah kita org lost kontek...tapi raya ni aku berpeluang nak jumpa dia...budak sekolah aku buat reunion...dah selepas 20++ tahun baru ni nak jumpa...aku pun tak sure adakah dia masih die hard maiden macam dulu2...tapi tiap kali aku ingat ko...mmg aku ingat dia...respek!

aku harap satu hari nanti aku dapat turun Spore dan lepak2 rumah ko sambil layan bootlegs tu semua...

have a nice trip to Sydney beb!

Kaboi Tanduk said...

peh..bestnya!

kalaulah Iron Maiden turun Malaysia..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

best rock kapak

Saudagar Mimpi ... said...

Pergh!
Aku salute ko bro!

☆ lieya latif ☆ said...

fuh....terpana tgk tiket tu...cayalah bro..rezeki dtg bergolek....pi sane, amik pic byk2...tak dpt pegi, dpt tgk gambar pun jadik laaaa.....he he he

koleksi dolu2 tu pun cayalah! bukan senang tuh....jgn buang bro...syg tuh!

matakucing said...

menyentap..have a nice trip

eddie dewanaga said...

**speechless...


...kitaorang kat JB tunggang terbalik blom dapat TFF, lu dah pegang ticket utk show dia...!!!


...Deaf, lu ada adik pompuan tak???