Thursday, August 26, 2010

tujuh ketul ... untuk kl & sg

Hi semua dimana pun korang berada ,
sesuatu aku nak kongsi sama , pasal aku rasa mungkin ada dari korang mendapati benda ni menarik terutama mereka di kawasan lain.

Resit zakat fitrah for kl and singapore



Hah ko, untuk Singapore nye resit fitrah tahun ni terus print out A4 size..
KL still pakai resit kopun gitu..


Majis Agama Islam Wilayah Perseketuan nye price 7 ketul in RM.
Macam biasa, aku kalo kena baca jawi hancor bocai pasal tak pernah prektis, merangkak beb. Malu tau.



satu orang satu kopun...cam biasa.

Spore nye lak, online sey.. Amil sorang satu pakai laptop. Detailed punye ni kali kalo bayar zakat fitrah.

Untuk Singapura, sama ngan kat negeri Johor la, ada staggered pricing punye.
Spore nye ada 4 seteng (4.50), ngan 7 ketul nye price. U choose.
Sistem komputer gini memang of course bagus la, professional, accurate gitu, tapi the speed is definitely not as quick as sistem senyum dan salam kat amil, duduk, bilang nak berapa orang untuk berapa ketul, koyak resit, kasi duit, baca niat, handshake dari amil, baca doa, salam lagi skali kat amil ucap 'selamat berbuka dan slamat beraya' and off you go.


resit cakap omputeh sey
nanti dia taruk berapa orang kat resit tu..

ye la, kalo macam aku, aku suka lepak2 borak2 ngan amil. amil pun kadang2 boring pe dorang tunggu customer. Boleh? customer? haha. Tapi selalu amil2 geng pakcik2 je la aku berani ajak borak.
Apa pun, sebelum jumpa amil baik cek tshirt dulu tshirt apa.. kang kena jelingan manja kang.


k, zakat fitrah dah setel, tiket bas express untuk raya lak next...Stress beb stress haha.

so tahun ni kita orang nak beraya kat mana eh?

aku rasa tahun ni kita beraya kat ................ rumah steve harris!!


ACAH JE!! :-)

tapi kalo betul...cium tangan beb gua haha. Oppss terover.

14 comments:

Portdy said...

kalau raya rumah en Harris jangan lupa mintak duit raya,

untung sale album + tour juta2 seh

☆ lieya latif ☆ said...

hamboi nak pi beraye umah steve harris...dasat2 tuh angan2 heheheeehehhe.....

kuanter zakat kat sini, mase awal2 puase lengang jek....ni dah dekat2 nak raye, dah start ramai pakat serbu.....bagus gak dah ade online...kat sini, still wakil pej agama bukak kuanter kat mane2 yg sesuai....

berteromber said...

taun ni aku sejarah ahh...awal2 puasa tu hari dah siap2 bayo...

alah..sekarang senang sana sini ada amil zakat...pergi shoping baju raya pun ada tempat bayo zakat...pak imam sekarang proaktive...tak macam dulu tunggu kat masjid ajer...

PUPUT said...

bapak besarnye resit dia deaf..salu aku tgk kecik je..ekeke..
deaf..bak la duit raya..ngeeee...
semoga impian ko tercapai ek..samat ari raya kat ko n family...^_^

Saudagar Mimpi ... said...

Betul tu En Berteromer, ada Amil mmg proaktif sampaikan ada datang rumah ke rumah (ni kat kampung la...)
Bayar zakat dgn amil lebih afdal sbb dapat men"amin"kan doa yang dibaca.

Patutnya Steve Harris yg datang raya rumah ko sbb ko dah beli TFF :) hehehhe

WanBeruas said...

..mak aihh besaunyee..leh masuk frame gantung kat dinding nih..hehee..

eddie dewanaga said...

...diorang bilang Pos Malaysia punya kaunter pun boleh bayar zakat, betul ke atau gua mimpi je...???

macam mana eh..?
atau ada special desk yg kita boleh approach, ada amil a.k.a posmen duk situ utk collect and do the things...

deaf said...

skarang zakat fitrah kat spore pakai online internet pun boleh, pakai dial tele-1800 pun boleh, apa2 je la

janji korang jatuhkan niat, tapi macam tak syok gitu la tak shakehand ngan amil
dah tu si amil baca doa lagik, rugi la kalo lepaskan peluang ni.

Agaknye some people too busy to go the zakat collection counter kot?

atau maybe some people not so familiar with mesjid kot.

speedrider said...

Eddie, sekarang ni nak bayar zakat pakai sms pun boleh.

Deaf, bapak besau punya resit!

l0veyd0veyd00 said...

Certain things better dalam cara yang lama... macam bayar zakat aku rasa better jumpa amil sebab memang perlu ada akad pun. Akad dengan komputer pe kes... sama je mcm nak install pe2 software pastu klik laju2 kat bwh konon2 dah baca semua rules n regulations software tu.

Semua benda dah pakai online..makin kurang la manusia bersosial...tu sebab manusia sekarang makin kurang sifat humanity. Dah jadi macam robot.

JePh said...

gua belom bayar zakat lagi ni. petang ni wajib-wajib la gua pegi..

pakcik kordi said...

oden tk amik pon resit tu...hehe...

dilaOHdila said...

salam dep...
wah A4 size singapore punya receipt zakat erk dep.....
kat sini kecil molek jar hah

Tak dek ke gambor makanan dep

::alifdalmim:: said...

baru teringat saya tak bayar zakat lagi..