Friday, December 2, 2011

naik BMW - Bus, Mass Rapid Transportation ( trains ), Walk

( Lament of a public transport user wherever I am .. )
Aku ialah pengguna pengangkutan awam.
Tiap2 hari, aku konfem akan naik public transport kat Singapore, atau Kuala Lumpur, atau Johor Bahru atau kadang2 tu dalam sehari, tiga tiga tempat ni aku naik either bas awam or train or both dan of course campur jalan kaki dari bus stop/mrt,lrt stop ke destinasi.

Jadi...nak share.. two things.
Ni kad terbaru rapidkl. Bernama Rapidpass or myrapid or something...




Aku pakai kad ni, dia macam ezlink card Singapore, kalo nak abis korang top-up suka hati korang. Dulu aku pakai kad warna hijau yang store-valued 20RM tu. Dah takde dah kad tu...
Pintu gate masuk keluar stesen2 LRT ni semua tengah upgrading aku tengok..Yang gantry lama semua macam dah nak pupus je.
Serious berbual kad ni cantik, dan ni adalah good news... upgrading sistem tiket untuk pengguna RapidKL , dan jugak skarang untuk single trip ticket user pun, dah guna sistem token..stylo gila sistem token LRT Kuala Lumpur ni.

Some things are moving in the right direction for public transport users... good for us.


But dalam masa yang sama, ni berapa hari lepas nye news...



Ni ialah artikel masalah syarikat bas awam, bas yang gerak dekat2 berhenti sekejap2 kat tiap2 bus stop tu bukan syarikat bas express. bus express dorang buat duit kot.

Some things are heading in the wrong direction for public transport users also.... Super miserable bad for us also BUT, hopefully some thing can be work out from this problem, and transformed into something positive.

10 comments:

berteromber said...

problem naik bas henti2 ni pasal sekarang dah banyak sangat taman perumahan…bas2 ni semua tak masuk dalam taman2 perumahan…so agak susah bagi penduduk nak guna…kena jalan jauh ke jalan beso….ko bayangkan kalau pompuan…kena jalan sorang…awal pagi…atau malam...kawasan sunyi...bahaya...

nak tak nak...orang terpaksa guna kereta,motor (naik basikal tak praktikal...ni bukan jepun atau china yg tengaharinya sejuk tak berpeluh ketiak)...walaupun terpaksa tempuh jam....

bas henti2 terpaksa tanggung rugi penumpang tak ramai...dan dorang pulak tak berani nak tanggung kos kalau kena masuk ke taman2 perumahan...

harap2 satu hari nanti akan ada win-win situation antara pengusaha bas dan pengguna...kalau ada sistem bas yg cekap untuk aku gi opis...aku pun malas nak bawak kereta...

Dr. Ben said...

tambah komen berteromber,

unfortunately laungan guna kenderaan awam tak sama dengan implementation. In fact, takde correlation pun. Inilah nasib 3rd world country yang berangan2 nak jadi developed country

gayour said...

memang nampak perubahan pada perkhidmatan bas dan train tapi macam2 masalah plak. zaman naik bas mini dulu paling happening!tak payah beli tiket siap2, tiket bas dtg cari kita walau sendat cam tin sardin!

Ijau D. Koceng said...

hahaha aku smpt jugakla merasa naik BMW warna pink yg dimaksudkan oleh bro gayour tu dulu, mmg nostalgia 1st time dtg kl naik BMW jejak je kaki terus driver tekan minyak... tersungkur la jawabnye~

oh ya xlupa dgn penang yellow bus yg klasik open air

Portdy said...

jadik ke konsert search nanti?

apapun cepat2 reviu bro, sebab sejak konsert pertama masih belum ada review yang mengancam dari mana2 blogger...

::alifdalmim:: said...

tempat sy adalah salah satu tmpt bas henti2 tuh dah tak beroperasi...susahnyaa...kesian budak2 sekolah lah..atau kalau ada emergency ke hape ke..

MindHeartBodySoul said...

naik public transport komfirm boleh burn calorie.

Bas berhenti-henti ni kengkadang selalu ngelat tak nakmasuk jalan2 yang tak der passenger nak turun. so kasihan org yg tunggu bas lalu kat bus stop. tapi bus escape lane tu.

kat Kl paling aku benci naik Monorel

deaf said...

berteromber yes..
ko tau, bas kilang ambik pekerja kilang pun tak mau masuk dalam, dorang kat main road je
jadi ko bayangkan Simpang Renggam kerja 1st shift kat Singapore.
Kul 3 lebih dah kena keluar pegi main road.

mm,
aku nanti tampal pasal Hitler pun dah plan pasal MRT kat German waktu sebelum WW2 dulu, sebijik dia punye speech cam zaman kita skarang.

gayour & ijau
ya...bas mini...dahsyat

portdy
i try to go , i try to bootleg if possible like Wings Singapore tu hari, complete show.

dam
ha ah tu la artikel kat suratkabar tu cakap, yang masih bertahan cuma Selangor, KL, Johor
lain2 negeri banyak dah surrender dah.

mindheartbodysoul
ooo monorel, sempit ah..

Kaboi Tanduk said...

sekarang klu naik bas rasa lain macam, byk warga asing..

iaryylr said...

ini akan jadi koleksi dan barang lama...he he he! dulu memang selalu kena naik bas kalau ada gigs.. penang, perak, kl....