Sunday, January 29, 2012

Review Search + XPDC live Singapore Indoor Stadium 28 Jan 2012

Ni masa XPDC V6 lineup main.

( Panjang, merapu and unplanned main type, main hembus aje ulasan konsert Search XPDC, while playbacking and partitioning the full complete show that I managed to bootleg the audio, and I like it.)

Firstly ngan harga tiket yang kena fikir dua kali untuk berdiri atau duduk dekat ngan stage S$130 ( 312RM ) dan paling murah seats dah about S$80 ( 190RM ) aku harap Organiser, Search dan XPDC Satu Kampung, get something out of last night. I think maybe max crowd is at 5000 last night.
Nak setahun lalu, Iron Maiden main aku rasa show paling meriah dan sorakan paling kuat dalam sejarah Indoor Stadium ni, dan semalam dua band melayu main tempat sama.
Search, dah main stadium ni zaman tok kadok dulu ngan Wings dan lain2 untuk some Anti-Drugs concert, tapi for XPDC, aku rasa semalam ialah 'redemption' untuk dorang. Dan sebagai peminat dan sympathiser XPDC ( whatever line-up ) aku happy sangat untuk dorang. XPDC selalu dikaitkan ngan Metallica, dan to play in the same place as Metallica ( and Iron Maiden ) did, as a fan I am happy la.




Sebelum show, aku masuk awal jugak la before the bands start masa kecoh2 contest tu semua, aku tengok stage, susunan drums ni malam was kalo korang peminat Manowar masa dorang nye nye The Day The Earth Shook reunion, Yazid nye drums kat tengah Scott Columbus, Lola nye drums kat tempat Rhino, Amy nye drums kat posisi Donnie Hamzik.
Ada dua jumbo screens kat kiri kanan.
Lightings untuk the whole concert was fantastic. Memang banyak duit kot dorang pump kat lightings, tiap2 band lain2 corak persembahan lampu dan cahaya.

Hafeez Glamour ( in his Steven Tyler/ Steven Telek lawak pecah perut act ) sebagai emcee tanya ulang2 kat crowd nak Search ke nak XPDC dulu?, and the crowd keep asking for Search dulu. Aku ingat a bit weird, tapi whatever la kan pasal aku was like expecting XPDC warm up untuk Search. Tapi...apa jadinye ialah..
Search jadi opening band, SEARCH OPEN UNTUK XPDC semalam,
Search atas pentas dalam 85 minit.
XPDC atas pentas dalam 2 jam gitu.

Aku tak tahu what is the arrangement behind the scene, tapi untuk peminat dan sympathisers XPDC, semalam was awesome.
Memang Search pada aku last two shows aku tengok dorang ( JB Dec 2011 dan semalam ) untuk aku memang deserve title Kings Of Rock N Roll yang Amy sebut kat Johor 2005/ 2006 dulu tapi selalu hampakan aku sejak berapa tahun lepas, tapi XPDC terutama V6 line-up steal the show semalam.

Search set list, dan masa dorang keluar kat pentas dulu, aku was like shock, aku ingat Search nak main dulu, pasal takut ramai yang cuma datang nak tengok Search main tak sempat kejar last MRT atau last bas balik rumah, (aku dah plan pasal Saturday night ada bas malam Nightrider nye bus, so no worries la kalo MRT dahbis haha )
so aku was like ok la lagipun dulu pun ada show aku pernah tengok kat Singapore - Wings dulu baru Rusty Blade main 2nd last dan Rockers last band untuk main.




1. Intro ( sama macam Larkin, seperti ada satu brader very kind of him to reply kat posting aku masa review JB nye show, dia bilang ni RUSH nye lagu )
2. Gothik Malam Edan
3. Panggung Khayalan
4. Fenomena
5. Isi Atau Kulit
6. Balada Pemuzik Jalanan
7. Isabella
8. Cakap Memang Murah ( Kid backing part oi!oi!oi! )
9. Pelesit Kota
10. Pawana & band intro
11. Fantasia Bulan Madu
encore ( dan ni memang betul encore pasal the audience nye We Want More memang kuat giler, atas stage jugak Search aku tengok decide lagu apa dorang nak main )
12. Gadisku

very balanced set for 80 minutes. I like.

Search aku baru tengok bulan lepas full show, so ni post aku dah tak tahu apa nak cakap dah, pasal baru cerita,
tapi semalam dorang very rock stars atas stage, dressing , poses, attitude, semua tip top. Dan . aku suka tengok dorang nye performance sejak dua menjak ni. Enjoy, menghiburkan, entertaining like aku cakap dorang memang buktikan dorang Kings Of Rock N Roll.

Search highlights untuk aku semalam
- Kid dah start riff Pawana sebelum Search main pasal tu jam ada satu peminat pompuan kat audience tengah nyanyi lagu Pawana pakai mic masa Hafeez Glamour jalan2 kat audience kasi warm up, so Kid join in masa Search tengah get ready sebelum show start.
- Amy & crowd sing along before Isi Atau Kulit includes " Singapore Gerek Singapore Gerek ".
- Amy cerita2 borak2 pasal album pertama rakam kat Singapura, Cinta Buatan Malaysia, dorang duk kat Commonwealth Drive, kutu rock, bla bla bla.
- main kat pulau Sentosa, kat radio Singapore - 'ye ye Amy datang, ye ye Amy datang'.
- kalo tak main Isabella, stadium kallang tu kena bakar.
- Amy ceta pasal ramai pompuan suka kat dia, Kid cakap takkan Amy sorang je. haha.
- Intro Band, Yazid macam biasa introduced as kaki pukul, Din introduced as Amy punye King Of Rhythm, Kid introduced as Amy punye chemistry dan kekasih atas pentas, siap cium lagik haha, Kid pulak memperkenalkan Amy sebagai " the wonderful man in the whole wide world ".
Susah wooo nak tengok Kid berbual atas stage haha. So semalam kira alrite la untuk sapa yang datang.
- Takde backing vocals pompuan/lelaki semalam. Fantasia Bulan Madu was really loud by the audience. In fact, semua lagu audience memang happening la.
- Amy cam biasa pergi masuk kat audience jauh jugak dia travel haha, siap siap panjat tempat video kameraman semua dan those duduk kat kiri kanan tu.
- Gadisku aku rasa memang dorang tak plan nak main, tapi boleh nampak la Amy decide nak main satu lagi lagu lepas abis je Fantasia Bulan Madu.
- Gadisku Amy cakap gadis gadis yang minat semua sekarang dah ada cucu.
- Amy cakap dorang akan return kat Singapore untuk 30 Tahun Search. Mungkin dorang nak main full show?
- Crowd response untuk Search was amazing la. Very loud very meriah. Rata2 yang datang ramai nak tengok Search la kan. XPDC mungkin dorang tahu the slower songs je kot.

Untuk Search fans yang expecting a full rock n roll set macam kat Larkin bulan lepas where they play nearly 3hrs, must be dissapointed. Aku tak la, baru tengok haha. Aku was more nak tengok XPDC Satu Kampung main semalam.

OK XPDC satu kampung lak...this is their setlist.

( Izo, Ali, Lola, Yan, Arif(??) anak kepada Izo on guitar also, Izo kat Dave Murray side, anak dia kat Janick Gers side )
1. Intro bunyik helicopter/perang - aku sua dongak kat roof stadium ah, real sey sound haha ).
2. Lola Drums
3. Ulat Dan Kulat
4. Bagaikan Samurai
5. Berdesup Cahaya
6. King El Mondoque

7. Band Intro
Lola Drum Solo
Yan short Bass Solo
Izo short Guitar Solo
Anak Izo Guitar Solo
8. Teman
9. Semangat Perjuangan Harmoni
10. Sakinah


( Izo, Mael, Zuar, Amy )
11. Amy Drums
12. Bahalol
13. Hidup Bersama
14. Aku Masih Disini
15. Hijau Bumi Tuhan
16. Selendang Merdeka ( halfway )
17. Talam Dua Muka ( halfway )
18. Semangat Yang Hilang
19. Apa Nak Dikata

Acoustic last kopek performance. AWESOME!
( Yan - acoustic guitar, Ali, Mael, Izo, Lola - Tambourine gitu, Amy - shaker gitu, Zuar sorang je takde masa persembahan last ni. )
20. Teman ( kali kedua dan incomplete )
21. Sakinah ( kali kedua )
22. Titian Perjalanan
23. C.I.N.T.A


Total about 2 hours.

Highlights XPDC
- XPDC line up V6 macam aku cakap Steal The Show semalam. Perfection. Ulat & Kulat, Bagaikan Samurai, Berdesup Cahaya, King El Mondoque, Teman, Semangat Perjuangan Harmoni etc etc... Unbelievable.
I am not surprised hari ni ramai turun Geylang Serai beli cd Samurai & cd V6, ala cd yang ada tulis dorang tak halalkan dunia akhirat sapa pirate jual beli V6 cd tu haha.
Well, I bought original, of course, ala...zaman tok kadok dulu beli tu dapat metal pendant tu.
- Bila 2nd song dah Bagaikan Samurai aku was like - siak ah, macam nak best giler je XPDC nye show ni malam,

-bila dah 3rd song dah masuk The Good The Bad And The Ugly Berdesup Cahaya tu , Oh my goodness. "Bersama kita kibar bendera Lama! Bendera Naga!! Dan Burung Garuda!". Giler babi nye best.
- Aku tengok jugak fellow audience satu stadium macam mana kan... Ooo boleh singalong King El Mondoque, hohoho... I love the audience last night.
- Lola happening la aksi persembahan dia.
- the individual solos masa band members intro masa V6 nye performance is very tasteful , dan enjoyable dan tak membosankan. Short and sweet.
- V6 nye performance macam dorang betul2 happy on stage.

- Teman, tak yah cerita la, aku sua ingat part guitars tu semua dah nak jadi macam singalong Fear Of The Dark tahun lepas.
- Sakinah , was like played heavy metal abis la semalam haha. Kecoh Giler siak ni V6 nye lineup semalam.
- Ali introduce the classic XPDC lineup.
- Sound problem je pada aku time XPDC classic lineup ni main.
- Mael was Mael live hehe.


- Mael suruh bukak lampu, baru dia nampak ramai rupanya pasal aku rasa bila lampu gelap dia tak nampak semua penonton yang dah duk kat seats sampai atas sampai belakang semua.
- HIJAU BUMI TUHAN played :-) walau nampak cam ada on stage problem especially Mael hehe. I dont care because this song is played. Favourite seyyy.
- Semangat Yang Hilang with Mael, serious aku tak pernah dengar Mael bawak ni lagu live. The original. Rasa slow sikit semalam, at least pada telinga aku.
- Apa Nak Dikata signals for that type of dancing among the audience. Yes, that dance haha. Happening la audience semalam.
- The last acoustic segment memang menghiburkan. Yan lead the way ngan gitar acoustic dia. Semua ada kecuali Zuar. Tiga orang duduk - Izo, Mael, Ali. Lain diri buat satu barisan.

- Ali was amazing masa dia nyanyi lagi sekali lagu Teman & especially Sakinah. Aku suka tengok Ali ni nyanyi live.
- Mael suara merdu abis sey masa Titian Perjalanan. And the audience was enjoying it all. Tak boleh stop lak singalong masa lagu ni.
- XPDC Satu Kampung ni boleh nampak la happy masa satu row perform ni, biar je la, lineup macam gini, tak payah usik2. Pandai2 je la bagi2 role kalo buat album ke hapa ke haha.
- C.I.N.T.A ni aku serious, aku tak tahu langsung dan tak ambik port lirik dia, tapi amacam satu stadium boleh singalong? Siap boleh suruh to the left to the right audience yang seating semua boleh tahu liriks nyanyi kuat2?
nampak sah aku bukan peminat setia XPDC. Tapi...haha. takpelah aku memang alergik sikit kat lagu ni aha.


The show ends.
Then korang tahu lagu apa yang dimainkan kat sound system?
Permata Biru la siak haha. Kuno sey lagu ni. Dah lama aku tak dengar.
ooo yes, Ella & Awie is performing kat Expo Max Pavillion 25 bulan Mac ni.
Ni tempat legend ni, Slayer main kat sini ni haha.

Hafeez Glamour siap cakap , Amy ngah solat, masa dorang yang menang back-stage passes kena gi berkumpul tingkat tiga kawasan tempat solat as per Hafeez Glamour instruction at the end.
Ok lupa lak, before the show starts, masa Hafeez Glamour ngah sakat2 penonton buat kelakar, satu segment tu masa back-stage pass punye peraduan kan, masa contestants naik atas pentas, so biasa ah bila tanya nak tengok sapa, dua cakap nak tengok Search, yang satu brader ni jawab XPDC!!. Alrite.



I am typing this post while listening back to the bootleg haha. Nanti la senang aku upload, maybe next few days for those interested.

14 comments:

berteromber said...

Macam biasa...review yg tip top deaf....tq
Tak sabo nak tunggu botleg...up XPDC punya dulu la...heheh

faizal abd fathi said...

steady.. siap ada 2 line up XPDC.....

WORD VERIFICATION : ULASCO?

iaryylr said...

wah. dah lama sungguh saya tak tengok konsert. Apapun Review yang menarik Bro :)

Portdy said...

apa yang aku perasan ialah:

band malaysia akan lebih "open" dan "all out" sekiranya bermain di luar semenanjung contoh kalau main di Singapore, sabah or sarawak.

apapun review yang best dari En deaf

Anonymous said...

good review.aku tengah cari2 review this seems to be the only one up to date.

concert gerek....cuma aku rasa xpdc v6 boleh improve strategi. aku tengok kebanyakan penonton (yang duduk) umur 30 ke atas. kurang headbangers, lebih jiwang. Ali suara power tapi sayang cuma time unplugged bawak lagu sakinah baru kualiti dia terserlah, sebelum tu tak berapa nampak. Kalau aku jadi producer aku make sure Ali start off unplugged gerenti dahtu alternate lagu fast and slow gerenti lebih mengancam.

mael plak.... no komen heh heh

deaf said...

Portdy
Pandangan peribadi aku.
BETUL!!! ko cakap tu semua betul.
Very relax...very happy...
Nak cakap apa,
Nak presentation macam mana,
Semua jalan terus.
IMHO.

Hi Anon.
Aku tengok yang belah belakang tu jauh sangat la.
Kalo organiser taruk kerusi kat PEN B dan suruh sapa nak duk sana boleh. Since Pen B pun dah dijangkan kosong.

Mael. hik hik hik. Macam2 gaya signal dia kasi kat crew kat tepi tu. Tapi ok la hehe.
Ali suara powerful la.

ajie said...

good reviu bro,

2 grup ni mmg legend..

penganjur x nak buat dvd kah...

matakucing said...

memang beruntung dapat tgk 2 versi he5

Anonymous said...

bro... minta izin share boleh tak...
review menarik...
mmg happening konsert search & Xpdc..

deaf said...

share je la nanti senang bootleg ni show aku share pakai winrar

gayour said...

" mustahil DIO akan jadi opening band pada metallica", kata lars ulrich dalam satu interbiu. tapi beberapa tahun kemudian, ia benar2 jadi kenyataan... DIO jadi opening band bada metallica. sama macam search jadi open band pada xpdc.

apa nak dikata

darkshahrulez said...

band yg telalu kerap membuat show besar mcm SEARCH takut org akan bosan..sbb tu lately ni XPDC bnyk jd headliner bg event2 yg besar..sbb XPDC mmg jarang konsert,skali dia kluar tudia...

Anonymous said...

Perhaps you have vital some coinage, http://kredytbezbiku.edu.pl nonetheless just simply don’t understand it before short term? It all will happen kliknij, aby przeglądnąć ten dokument to be able to scores of Us consumers in the united states regularly. A thing is available while you want informacje o witrynie some cash, your check out isn’t deposited nevertheless. But only if kredyty bez zaświadczeń poręczycieli clearly there was ways to rekomendowane witryny internetowe have an easy payday loan on the internet, suitable?

Anonymous said...

szybka pozyczka bez sprawdzania w bik
kredyt bez bik
pożyczka bez poręczycieli
pożyczka bez bik włocławek
http://pozyczkipozabankowe24.com.pl
http://pozyczkabezbiku24.net.pl
pożyczka bez bik piła